Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Η Μάχη του Γρανικού

Η πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλέξανδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, που εδραίωσε τη φήμη του ως μέγα στρατηλάτη. Έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου του 334 π.Χ. στον ποταμό Γρανικό (σημερινό Μπιγκάτσαϊ), που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Μικράς Ασίας, κοντά στην Τροία.
Οι πέρσες σατράπες Μιθριδάτης και Σπιθριδάτης κατείχαν τη μία όχθη του Γρανικού ποταμού, έχοντας υπό τας διαταγάς τους 12.000 πεζούς, 15.000 ιππείς και 5.000 έλληνες μισθοφόρους υπό τον Μέμνωνα τον Ρόδιο. Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξανδρος παρέταξε 30.000 πεζούς και 5000 ιππείς.
Ο Αλέξανδρος είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου από την Πέλλα με το στρατό του και στόλο 160 πλοίων με στρατηγούς τους Παρμενίωνα, Φιλώτα, Κράτερο, Κλείτο και Ηφαιστίωνα.

Ζαχάροβα: Ο ρόλος της Τουρκίας ως υπερασπιστής των εθνικών μειονοτήτων είναι "πολύ αμφίβολος"

Τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την κατάσταση της εθνοτικής ομάδας των Τατάρων της Κριμαίας σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την κατάσταση των Τάταρων της Κριμαίας παρά το γεγονός ότι μέχρι το 2014 οι αρχές αυτής της χώρας αδιαφορούσαν για τους πολυάριθμους ισχυρισμούς διεθνών οργανισμών κατά της Ουκρανίας σχετικά με την εφαρμογή των εθνοπολιτισμικών δικαιωμάτων αυτού του λαού επιβεβαιώνει την ευκαιριακή φύση αυτών των ανησυχιών, εκτιμά η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ισραήλ: «Σημαντική συμβολή» της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια στην επίτευξη της εκεχειρία

Το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, στην γραπτή του ανακοίνωση, με την οποία ενέκρινε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 π.μ. πρώτες ώρες Παρασκευής, υπογράμμισε τη «σημαντική συμβολή» της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια στην επίτευξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί ευχαρίστησαν για την υποστήριξή τους πρωτίστως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Τζο Μπάιντεν, και την Αίγυπτο για τον σημαντικό της ρόλο και προσωπικά τον πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.

Νέες αποκαλύψεις για την κατάρριψη ρωσικού Su-24M από τουρκικό F-16…

Νέες αποκαλύψεις για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Sukhoi Su-24M από τουρκικό μαχητικό F-16 το 2015. Όπως προκύπτει από έγγραφα δικαστικής διαδικασίας του 2017 στην Τουρκία που αποκάλυψε ο γνωστός αντικαθεστωτικός ιστοχώρος Nordic Monitor του εξόριστου στη Σουηδία δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο Τούρκος πιλότος γνώριζε ότι εξαπέλυε βλήμα εναντίον ρωσικού αεροσκάφους, καθώς είχε λάβει οδηγίες από πρόσωπο “ιδιαίτερης” εμπιστοσύνης του Ερντογάν, που παρέκαμπτε ακόμα και τον τότε αρχηγό και σήμερα υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ…

Την αποκάλυψη έκανε στο δικαστήριο ο σμήναρχος Αλί Ντουρμούς που έχει στο μεταξύ

Δένδιας: Nεοοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας - Η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο N. Δένδιας σημειώνει ότι «γεωπολιτικά, θα αποτελούσε μια στρατηγική γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της Ευρώπης»

Για νεοοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και για «εποχή των αυτοκρατοριών που έχει τελειώσει» κάνει λόγο ο Νίκος Δένδιας, στην Ειδική Έκδοση για το 2021 του Επενδυτικού Οδηγού για την Ελλάδα (2021 Special Edition of Greece Investor Guide.
 
«Η στρατηγική μας δεν είναι απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο,

Ανακοίνωση της τουρκοσυμβουλευτικής κατά του Μητσοτάκη

Σε ανακοίνωση της η τουρκοσυμβουλευτική  από την Θράκη, καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για την συνομιλία του με το νηπιαγωγείο της Πάχνης !

¨Καταγγέλλουμε τις φράσεις “Πομακοχώρια” και “Ελληνόπουλα” του πρωθυπουργού της Ελλάδας κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τηλεδιάσκεψη που έκανε στις 18 Μαΐου ημέρα Τρίτη με τη δασκάλα και τους μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης. Εκτιμούμε πως πρόκειται για μία στάση ενάντια στα αιτήματα της μειονότητας και άρνηση της επίσημης ταυτότητας μας. Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτού του είδους τις πολιτικές επιβολής και να είναι πιο εποικοδομητική στο θέμα της ελευθερίας της μειονότητας να εκφράσει τον εαυτό της.”

Ντροπή! Εγκώμια σε Ελληνικά σχολικά βιβλία για τον σφαγέα του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ!

Είναι πραγματικά ντροπή, για όλους εκείνους, που διαχρονικά είχαν και έχουν την ευθύνη της διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής και της συγγραφής των σχολικών βιβλίων, που διδάσκονται στα παιδιά μας!

 Ο σφαγέας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αναφέρεται στο βιβλίο «Λογοτεχνία Κατεύθυνσης» της Γ’ Λυκείου ως «διακεκριμένος Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός». Ψάχνει ο αναγνώστης στη συνέχεια να βρεί άλλες ιστορικές αναφορές, που έχουν να κάνουν με τη σκοτεινή πλευρά του δημιουργού του νέου Τουρκικού Κράτους, αλλά δεν τις βρίσκει πουθενά.