Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Οι 1.418 μέρες του Β’ Παγκοσμίου μέσα από τον φωτογραφικό φακό Οι εικόνες που δείχνουν τη θηριωδία του πολέμου

Ο γνωστός σοβιετικός φωτογράφος Yevgeny Khaldei δεν αποχωρίστηκε ποτέ την κάμερά του. Πέρασε τις 1.418 δραματικές μέρες που διήρκεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, απαθανατίζοντας τη θηριωδία του πολέμου και τον πόνο και τη δυστυχία που αυτός άφησε πίσω του.
Ο Khaldei είναι διάσημος για την ιστορική φωτογραφία με τον στρατιώτη που κρατά τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης πάνω στα συντρίμμια του Ράιχσταγκ.
Έφτιαξε την πρώτη του φωτογραφική σε ηλικία 13 ετών, από χαρτόκουτα και σαν φακό χρησιμοποίησε τους φακούς από γυαλιά ηλίου.

Η αδιαφορία της μάζας

Του Ν. Λυγερού

Κάθε πληθυσμός εμπεριέχει μία μάζα εξ ορισμού. Αυτό το γεγονός δεν είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό από μόνο του, η ύπαρξή του όμως καθορίζει τις κινήσεις κάθε στρατηγικής που αφορά στο εθνικό θέμα. Διότι εκ φύσης το εθνικό θέμα αγγίζει έμμεσα όλο τον πληθυσμό. Κάθε αγωνιστής μπορεί να νιώθει φυσιολογικά απομονωμένος μέσα στη μάζα και την αδιαφορία της, δεν πρέπει όμως να τον προβληματίζει. Η μάζα μέσω της αδιαφορίας της δεν προσπαθεί να εξοντώσει κάθε αγωνιστή, δεν ξέρει καν ότι υπάρχει. Ακόμα και ο ίδιος ο αγώνας, αν υπάρχει μαχητικό πλαίσιο, δεν είναι αντιληπτός από τη μάζα, διότι ζει κάτω από τον ίσκιο της δειλίας.

"Η ουσία της Επανάστασης του '21"(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Η ουσία της Επανάστασης του '21".
Αίθουσα "Νίτσα Λιάπη". Καλαμπάκα.
Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Τούρκος βουλευτής: «Αν βγει το “όχι”, θα σας ρίξουμε στη θάλασσα όπως τους Έλληνες το 1922»

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να αυξήσουν τον εθνικισμό στη χώρα, φέρνοντας μέχρι και παραδείγματα της ιστορίας και μάλιστα της πρόσφατης εναντίον των Ελλήνων.
 
Η εισαγγελία Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα εναντίον του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Χιουσνού Μποζκούρτ, επειδή δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «Αν βγει το “όχι”, θα σας ρίξουμε και πάλι στη θάλασσα της Σμύρνης», εννοώντας ότι θα κάνουν αυτό που έκανε και ο Κεμάλ Ατατούρκ στους Έλληνες το 1922.

Ο «Βράχος» της οργής -«Πόλεμος» Βρετανίας-Ισπανίας για το Γιβραλτάρ, με αφορμή το Brexit - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΔΡΙΤΗ

Μία αναπάντεχη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ήρθε από το Γιβραλτάρ. Η Ισπανία απαιτεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες, στον βαθμό που αφορούν το καθεστώς στη χερσόνησο.
Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, που προκάλεσε το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο περιλαμβάνεται η απαίτηση της Ισπανίας να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις του Brexit, στο βαθμό που αφορούν το καθεστώς του Γιβραλτάρ.

Θρίλερ στο Π. Φάληρο -Ληστές εισέβαλαν σε σπίτι -Σκαρφάλωναν στα μπαλκόνια για να ξεφύγουν, ένας δράστης νεκρός - ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ

Νεκρός είναι ο ένας από τους δράστες που πρωταγωνίστησαν στην κινηματογραφική ληστεία στο Παλαιό Φάληρο, όπου συνελήφθησαν δύο από τους συνεργούς του.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο συγκεκριμένος δράστης έπεσε από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την έρευνα της αστυνομίας, η ληστεία-θρίλερ εξελίχθηκε ως εξής:

Τετραμερής EastMed: Τι περιλαμβάνει η κοινή διακήρυξη

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε σήμερα στην Τετραμερή Συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Τελ Αβίβ στην παρουσία και του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας κ. Miguel Arias Cañete.

Κατά τη συνάντηση, οι τέσσερις Υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη, η οποία προνοεί ότι:

Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη Εξετάζονται όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου αυτού της τρομοκρατίας(Βίντεο)

Τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων προκάλεσαν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπως δήλωσε πηγή των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο Reuters.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο βαγόνια σε δύο σταθμούς του μετρό, ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Αγίας Πετρούπολης.
Επικαλούμενο πηγή, το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε πως τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις οφειλόταν σε μηχανισμό ο οποίος ήταν γεμάτος με σφαιρίδια. Το πρακτορείο μετέδωσε ακόμη, επικαλούμενο το γραφείο Τύπου του κυβερνήτη της πόλης, πως υπάρχουν επίσης 50 τραυματίες.

Δεν είναι Πρωταπριλιάτικο αστείο - Χιόνισε στο Καρπενήσι - Παρά το ότι μπήκε ο Απρίλης (Βίντεο)

Χιόνισε τις τελευταίες ώρες, και οι φωτογραφίες γυρίζουν το θεατή σε εποχές Χριστουγέννων, καθώς όλο το τοπία ντύθηκε εκ νέου στα λευκά
Τι κι αν ο υδράργυρος φλερτάρει τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με τους 20 και πλέον βαθμούς Κελσίου; Τι κι αν οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι πέρασε επιτέλους ο χειμώνας που, φέτος ομολογουμένως, ήταν βαρύς;

Το Καρπενήσι μάλλον είναι σε ζώνη... Σκανδιναβίας, καθώς χιόνισε τις τελευταίες ώρες, και οι φωτογραφίες γυρίζουν το θεατή σε εποχές Χριστουγέννων, καθώς όλο το τοπία ντύθηκε εκ νέου στα λευκά, παρά το ότι έχει αισίως μπει ο Απρίλης.