Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Κωνσταντίνος Καβάφης – 29 Απριλίου 1863-1933


Σύνταξη Διδώ Γεωργούλα

Στις 29 Απριλίου συμπληρώνονται εκατόν εξήντα χρόνια από την γέννηση του Κ.Π.Καβάφη, και ταυτόχρονα ενενήντα χρόνια από τον θάνατό του. 

Nelly’s, η Μικρασιάτισσα «ζωγράφος» της φωτογραφίας – Οι τρεις περίοδοι του έργου της

Στα αριστερά η Νέλλη στη Νέα Υόρκη, το 1961 (φωτ.: Μουσείο Μπενάκη / Μενέλαος Μυρίλλας)

Η κόσμον Έλλη Σουγιουλτζούγλου-Σεραΐδάρη είναι στο επίκεντρο μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη

Η μαύρη Κλεοπάτρα και το κίνημα αφύπνισης Σκέψεις με αφορμή ένα όχι και τόσο αθώο ντοκιμαντέρ

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το μεγαλείο του δημοκρατικού πολιτεύματος έγκειται στην προστασία της ανθρώπινης ελευθερίας σε όλες τις εκφάνσεις της, αρχής γενομένης από την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης μέχρι και την ελευθερία του πράττειν. 

Η τριαδικότητα της πολιτικής σκέψης και η «παραπληγική» ελληνική Αριστερά


Άγγελος Ραζής, “Καφενείο”, λάδι σε καμβά (1986)

Ξεκινάμε σήμερα πολιτικό διάλογο ενόψει των εκλογών. Σκοπός μας είναι να παραθέσουμε απόψεις από διαφορετικές οπτικές. Κάνουμε την αρχή με το κείμενο του Γιώργου Κουτσαντώνη από το respublica.gr

Οι χαμένες εξισώσεις και το κράτος-αποικία


Κώστας Βενιζέλος   

Η γεωπολιτική διάσταση της Κύπρου δεν έχει επαρκώς μελετηθεί. Κι ως εκ τούτου δεν έχει ενταχθεί στη διαχείριση του Κυπριακού ζητήματος. Ειδικότερα όταν, από το 1974 και εντεύθεν, το ζήτημα έχει καταστεί πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. 

Kωδικός «Mission Complete»: Η «χειρουργική» καταδρομική από τα κομάντα του ΕΤΑ και το C-130, που έγραψε ιστορία στο Σουδάν


Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί ήδη από το προηγούμενο βράδυ όταν το ΓΕΕΘΑ είχε εικόνα τόσο από στρατιωτικές πηγές όσο και από διπλωματικούς διαύλους ότι ήταν εφικτή μια επιχείρηση προσέγγισης

Κώστας Σαρικάς

ΗΝΙΟΧΟΣ: Η στιγμή που 10 μαχητικά «αγκαλιάζουν» την Ακρόπολη – ΒΙΝΤΕΟ


Η εντυπωσιακή πτήση 10 διαφορετικών μαχητικών πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ».

του Χρήστου Μαζανίτη

 Το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Απριλίου, 10 διαφορετικοί τύποι μαχητικών που συμμετέχουν στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 23 πραγματοποίησαν εντυπωσιακή διέλευση πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολη.

Νέες κορβέτες για το Λιμενικό Σώμα αξίας 200 εκατ. ευρώ


Αντιόπη Σχοινά

Τη δυνατότητα απόκτησης δύο πλωτών μονάδων ταχείας επέμβασης, δηλαδή κορβέτων, αξίας 200 εκατ. ευρώ και χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασφαλείας της ΕΕ και μήκους τουλάχιστον 80 μέτρων διερευνά η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

Δεκατέσσερα έγιναν τα Rafale της 332 Μοίρας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δεκατέσσερα είναι από εχθές 28 Απριλίου, τα αεροπλάνα στην δύναμη της 332 Μοίρας, μετά την άφιξη ενός ακόμη Rafale F3R από την Γαλλία.

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ «Πράσινο φως» για δύο C-130 στην Ελλάδα - Προχωρά η διαδικασία για τα F-35

Έγκριση για την παροχή στην Ελλάδα δύο μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατού έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ προχωρά άμεσα και η διαδικασία για την απόκτηση των μαχητικών F-35.

Ισοζύγιο ενάεριας ισχύος: Πολεμική Αεροπορία εναντίον Τουρκικής, σύγκριση δυνάμεων και αξιολόγηση της απειλής (Μέρος Β)


Αναστάσιος Παπανδρέου

Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης μας στη σύγκριση ισχύος μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής αεροπορίας θα αναφερθούμε στα υπόλοιπα εναέρια συστήματα που παίζουν και αυτά εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αεροπορικής ισχύος.

Τουρκία: Η αντιπολίτευση θα επιστρατεύσει 500.000 παρατηρητές για την ασφάλεια των εκλογών


Εκλογές στην Τουρκία: Xιλιάδες παρατηρητές θα επιστρατεύσει η αντιπολίτευση, εν μέσω φόβων για εκτεταμένη νοθεία στις κάλπες της 14ης Μαΐου

Οι εκλογές δεν είναι παίγνιο


Πάνος Αμυράς

Στην εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας αισθανόμαστε υπερήφανοι που την προηγούμενη Κυριακή αναδείξαμε πρώτοι το σχέδιο «Δήμητρα» του Βαρουφάκη για συντεταγμένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτύπωση χαρτονομισμάτων από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Λαχείου.

Εκλογές 2023: "Κλείδωσε" η ημερομηνία για το debate - Στις 10 Μαΐου στις 21:00 στην ΕΡΤ

«Λευκός» καπνός στη Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές καθώς τα κόμματα συμφωνήσαν το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη,10 Μαΐου.

Μιχάλης Ιγνατίου: Αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα με τους υδρογονάνθρακες

Διαβάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα για τις πρώτες 50 μέρες, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίσει κυβέρνηση, στάθηκα σε μία παράγραφο 18 λέξεων. Για πολλούς λόγους: 

Παναγιωτόπουλος: «Τα F-35 είναι το μέλλον της ΠΑ» – Τι είπε για το μισθολόγιο των ΕΔ

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει τη θέση που της αξίζει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμα

«Στόχος μας είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας», ώστε «να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες σταθερότητας για να προχωρήσουμε το κυβερνητικό μας έργο στην επόμενη φάση», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής».

Δένδιας σε Τουρκία: Έχουμε μόνο μια διαφορά, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ – Διάλογος μόνο αν δεν υπάρχουν προκλήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Δελφοί, Σάββατο 29 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΚΕΑΣ

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία «ανά πάσα στιγμή, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι από την άλλη πλευρά δεν θα υπάρχουν προκλήσεις που τον υπονομεύουν», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ: Οι χώρες της Ε.Ε. και η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστούν στενά με την Τουρκία

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με μια ανανεωμένη προσέγγιση και με ένα πιο σταθερό "συγχρονισμό" των χωρών της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, με την Τουρκία, με στόχο την αντιμετώπιση και την αξιοποίηση των σύγχρονων οικονομικών προκλήσεων και ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, επεσήμανε υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mehmet Kemal Bozay, το μεσημέρι, στο Συνέδριο των Δελφών.

Πρώτη δημόσια εμφάνιση Ερντογάν μετά το πρόβλημα υγείας - Χλωμός και κουρασμένος, με στολή πιλότου [βίντεο]


Δύο εβδομάδες πριν τις τουρκικές εκλογές, ο Ερντογάν απευθύνθηκε στο πλήθος και χαιρέτισε την τουρκική τεχνολογία, χωρίς να αναφερθεί στην υγεία του.

Έντι Ράμα στους Δελφούς: «Είμαι στενός φίλος του Ερντογάν, κάνει εξαιρετική δουλειά στην Τουρκία»


Απρίλιος 28, 2023. Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, βρισκόμενος ακόμη και στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, Αθήνα, επιβεβαίωσε την πολύ στενή του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Προετοιμασία τετραμερούς συνόδου των ΥΠΕΞ Ρωσίας,Τουρκίας, Ιράν και Συρίας τον Μάιο


Η τετραμερής σύνοδος εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού, οι οποίες έφθασαν στο ναδίρ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Διοικητής της Wagner: Η αντεπίθεση των Ουκρανών θα ξεκινήσει στις 15 Μαϊου

Οουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για μια αντεπίθεση που θα ξεκινήσει μέχρι τις 15 Μαΐου, δήλωσε ο ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν [Yevgeny Prigozhin] το Σάββατο.

Ουκρανία: Η δεύτερη φάση του πολέμου μόλις ξεκίνησε


Γιάννης Χαραμίδης

Οι πυραυλικές επιθέσεις στην Ουμάν από την πλευρά της Ρωσίας είναι ένα μήνυμα πως στην δεύτερη φάση του πολέμου δεν θα υπάρξει σημείο που θα «κρυφτεί» από τα ρωσικά πυρά.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε όσους κρίνονται ένοχοι για εσχάτη προδοσία

Η κίνηση έγινε σε μια περίοδο όπου οι ρωσικές αρχές δέχονται σκληρή κριτική για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα

Χυδαία «επίθεση» κατά Μπάιντεν από την αδελφή του Κιμ: «Είναι ξεκούτης, ένας γέρος άνθρωπος χωρίς μέλλον»

Σφοδρά πυρά κατά του Τζο Μπάιντεν για τη νέα συμφωνία πυρηνικής αποτροπής ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και τα σχόλιά του για την Πιονγιάνγκ εξαπέλυσε η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Τζονγκ, κάνοντας λόγο για «ανόητες επισημάνσεις ενός προσώπου στο ξεκούτιασμά του».

Ομιλία ΑΓΕΕΘΑ στο ''Delphi Economic Forum VIII''


Ομιλία ΑΓΕΕΘΑ στο ''Delphi Economic Forum VIII''

Το πάρα πολύ κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


Πιο έτοιμος από ποτέ για μία τρίτη πρώτη κοστολογημένη φορά.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ


Ο πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Πουκαμισάς έγραψε ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο: Γεωπολιτικά διλήμματα της Ελλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα. Με βάση το περιεχόμενο του βιβλίου η εκπομπή Πρίσμα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης διερευνά ιστορικά αλλά και σύγχρονα διακυβεύματα. Στο στούντιο εκτός του κ. Πουκαμισά και ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Ν. Λυγερός - Video - Μέρος VIII. 7ο Masterclass Βαθύτητας. Λίμνη Τριχωνίδα, 22/04/2023


Ν. Λυγερός - Video - Μέρος VIII. 7ο Masterclass Βαθύτητας. Λίμνη Τριχωνίδα, 22/04/2023

Κώστας Γρίβας, Μια αναθεωρητική δύναμη με πυρηνικές φιλοδοξίες είναι η Τουρκία


Η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να στραφεί προς την Ανατολή σημειώνει ο Καθηγητής γεωπολιτικής της σχολής Ευελπίδων, Κύριος Κώστας Γρίβας. Η επιλογή αυτή δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών αν και υπάρχει το ερωτηματικό κατά πόσο, μια διάδοχη κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να διαχειριστεί την στρατηγική που τώρα αναπτύσσει, επιτυχημένα ή λιγότερο, ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δημήτρης Σταθακόπουλος, Η ιστορική σύγκρουση Ισλαμιστών, Κεμαλιστών αναβιώνει στις Τουρκικές εκλογές

Δύο εβδομάδες έμειναν για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία και η κατάσταση παραμένει τουλάχιστον ασαφής για την επόμενη μέρα στην Τουρκία. Τόσο η Τουρκική ηγεσία όσο και η αντιπολίτευση ρίχνουν τα μεγάλα όπλα στην εκλογική αντιπαράθεση και οι διαφορές είναι πλέον εμφανείς

Για 3η ημέρα απών ο Ερντογάν από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις (28-4-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Για 3η ημέρα απών ο Ερντογάν από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις

Κλίμα και παρασκήνιο από την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία | Οι Δεκατιανοί | 29/04/2023


Κλίμα και παρασκήνιο από την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία | Οι Δεκατιανοί | 29/04/2023

Τουρκική προπαγάνδα με ... κυπριακές σφραγίδες | AlphaNews Live

1. Τουρκική προπαγάνδα με ... κυπριακές σφραγίδες
2. Χρυσά Διαβατήρια: Τον Μάιο η ομάδα έρευνας
3. Μάλλον ανθρώπινο λάθος πίσω από την πυρκαγιά στο ρωσικό πολιτιστικό κέντρο

«Δούρειος Ίππος» για νέα τετελεσμένα η λεγόμενη «Επιτροπή αποζημιώσεων»


«Δούρειος Ίππος» για νέα τετελεσμένα η λεγόμενη «Επιτροπή αποζημιώσεων»

Στο «σφυρί» το Βαρώσι – Σάλος από δημοσιεύματα ότι Τουρκοκύπριος αγόρασε τρία ξενοδοχεία Ε/κ


Στο «σφυρί» το Βαρώσι – Σάλος από δημοσιεύματα ότι Τουρκοκύπριος αγόρασε τρία ξενοδοχεία Ε/κ

Ο Βαρουφάκης θέλει να εφαρμόσει τη θεωρία των παιγνίων στην πράξη.


Ο Βαρουφάκης θέλει να εφαρμόσει τη θεωρία των παιγνίων στην πράξη.

Ελληνοτουρκικά, ελληνικές εκλογές: Ο Δημήτρη Καιρίδης στον newsit.gr (27.04.2023)

 

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Ο Σοϊλού κατηγορεί τον Μπάιντεν για απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία | Καλημέρα | 29/04/2023


Ο Σοϊλού κατηγορεί τον Μπάιντεν για απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία | Καλημέρα | 29/04/2023

Εγκολφόπουλος και Σταθακόπουλος για τα ελληνοτουρκικά και την υγεία Ερντογάν


Εγκολφόπουλος και Σταθακόπουλος για τα ελληνοτουρκικά και την υγεία Ερντογάν