Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Η Ναυμαχία της Σάμου

Ο Γεώργιος Σαχτούρης στη ναυμαχία της Σάμου (πίνακας του Πέτερ φον Χες)
Ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Υδραίου καραβοκύρη Γεωργίου Σαχτούρη νικά τον τουρκικό στόλο υπό τον Χοσρέφ Πασά και αποτρέπει την κατάληψη της Σάμου. Η κύρια αναμέτρηση έγινε στις 5 Αυγούστου 1824 στα στενά της Μυκάλης.
Οι Σάμιοι υπό την αρχηγία του «Καρμανιόλου» Λυκούργου Λογοθέτη είχαν επαναστατήσει κατά των Οθωμανών το 1821 και είχαν εγκαταστήσει καθεστώς αυτονομίας στο νησί. Η θέση, όμως, της Σάμου, λίγα μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας, την καθιστούσε εύκολο στόχο για το ναυτικό του Σουλτάνου. Πράγματι, μετά την καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), ο Μαχμούτ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την απόβαση και την κατάληψη της νήσου.

Έμειναν στα χαρτιά οι «Πρέσπες»: Οργανώσεις & στον Καναδά βγάζουν χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» – «Η Ελλάδα ξεκινάει από την Λάρισα»

Πάει περίπατο η έτσι και αλλιώς επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Σκοπιανοί σύλλογοι και οργανώσεις σε όλον τον κόσμο πλέον ξεφτιλίζουν το αφήγημα Τσίπρα. 


Οι αλυτρωτικές διαθέσεις παραμένουν, η κλοπή της ιστορίας συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Για παράδειγμα τι θα γίνει με τα μακεδονικά προϊόντα και τα εμπορικά σήματα; 

Από την αρχή που ξεκίνησε η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα από τα κρίσιμα ζητήματα ήταν αυτό που αφορούσε τα εμπορικά σήματα που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του.

Χάρτη με υφαλοκρηπίδα παρουσίασε ο Τσαβούσογλου (Βίντεο)

Χάρτη που εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα.
Ο συγκεκριμένος χάρτης, που φαίνεται και στο βίντεο της ομιλίας του Τούρκου ΥΠΕΞ, αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και φθάνει μέχρι και την Κρήτη.
Στην ομιλία του ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ανά πάσα στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Οι Τούρκοι κάνουν «πάρτι» στο Αιγαίο - 53 παραβιάσεις και δύο εικονικές αερομαχίες

Σε 53 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 12 τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα (05/08), σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (10 F-16 και δύο CN-235), προέβησαν επίσης σε εννέα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τραμπ: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι επιθέσεις σε Τέξας και Οχάιο

Όλοι οι Αμερικανοί πρέπει «να καταδικάσουν τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και κάθε ιδεολογία περί ανωτερότητας της λευκής φυλής»
Οι μαζικές δολοφονίες που βύθισαν στο πένθος την Αμερική αποτελούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «σατανικές επιθέσεις» εναντίον του έθνους μας, αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Τέξας και το Οχάιο, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα ενεργήσει κατεπειγόντως με αποφασιστικότητα μετά αυτά τα αιματηρά περιστατικά.

H Κλιματική αλλαγή φέρνει στην χώρα μας επιδημίες από σοβαρές ασθένειες που είχαμε ξεχάσει

Της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, 
μοριακής βιολόγου,
Aπό το  medlabnews.gr
 
Κορυφαίοι επιστήμονες διεθνώς είναι κατηγορηματικοί ότι η παγκόσμια θερμοκρασία στη Γη αυξάνεται σταδιακά. Αν δεν ληφθούν μέτρα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,8 – 4 ̊C ως το 2100.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη προσδιορίσει τις επιπτώσεις που θα έχουν στην υγεία οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και το επιπλέον λιώσιμο των πάγων, του χιονιού, και του παγωμένου εδάφους. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα και αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγικότητα των τροφίμων, την ποσότητα και την ποιότητα του νερού, την ποιότητα του αέρα, και την κατανομή φυτών και ζώων.