Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Φίλες και φίλοι το blog μας ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
θα παραμείνει  για λίγες μέρες κλειστό
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ελληνικό σχολείο 1700 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη δυτική έρημο της Αιγύπτου ανακάλυψαν ένα σχολείο 1.700 ετών περίπου, στους τοίχους του οποίου βρέθηκαν κείμενα γραμμένα στην αρχαία ελληνική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένου και ενός κειμένου για την αρχαία χρήση των φαρμάκων που παραπέμπει στην Οδύσσεια του Ομήρου.


Το σχολείο - το οποίο έχει μικρούς πάγκους που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές ως θρανία για να κάθονται, να διαβάζουν ή να στέκονται όρθιοι και να γράφουν στους τοίχους - χρονολογείται σε μια εποχή όπου η Αίγυπτος ελέγχεται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τα αρχαία ελληνικά ήταν ευρέως διαδεδομένα.
Σε χρήση για λιγότερο από 20 χρόνια, το κτίριο του σχολείου ενσωματώθηκε τελικά ως τμήμα ενός μεγάλου σπιτιού που περιείχε πολύχρωμα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων εικόνων των θεών του Ολύμπου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.
Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα ηλιόλουστα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα. «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου.

Δείπνο απόψε για Αναστασιάδη και Ακιντζί - Παραθέτει ο 'Ειντε στους δύο ηγέτες

Λευκωσία: Τα Ηνωμένα `Εθνη ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση απόψε δείπνου που παραθέτει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο αναφέρεται πως “ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε θα φιλοξενήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη

Ο Μ. Ρέντσι αποδέχεται από τώρα την ήττα: «Αν οι Ιταλοί δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να το αναγνωρίσουμε» ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αποδέχεται από τώρα την ήττα του ο Μ.Ρέντσι λίγο πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα υπέρ του «όχι» και δηλώνει ότι  «αν οι Ιταλοί δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να το αναγνωρίσουμε»
«Είτε κερδίσει το "ναι" είτε κερδίσει το "όχι", κατά τη γνώμη μου κερδίζει η δημοκρατία, κερδίζει η Ιταλία. Ελπίζω να είναι μία όμορφη γιορτή και να πάνε να ψηφίσουν πολλοί», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει τους πολίτες, αλλά κυρίως τον ίδιο, στην ενδεχόμενη νίκη του «όχι».

Προκαλεί και ο Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος - Κλιμακώνει επικίνδυνα τις λεκτικές προκλήσεις η Άγκυρα

Η άποψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κατατέθηκε γραπτώς σε απάντηση ερώτησης Τούρκου βουλευτή για το καθεστώς νησιών του Αιγαίου - Θέσεις σαν αυτή υπονομεύουν την ασφάλεια στο Αιγαίο, απαντά η Αθήνα
Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε άλλος Τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού(Βίντεο)

Συνέντευξη Ν. Λυγερού 
στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης 
"Όμορφη Πόλη", 26/11/2016

Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει ελληνικός

Του Ν. Λυγερού

Το πρέπον έγινε, ο ΔΕΣΦΑ παραμένει ελληνικός. Μετά από τόσες απαράδεκτες διαπραγματεύσεις που είχαν σκοπό να παραβλέψουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδείχτηκε όμως ότι η παραβίασή του δεν είναι τόσο εύκολη όσο έλεγαν κάποιοι πολιτικοί. Πάλι καλά που η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλιώς δεν θα υπήρχε αυτή η προστασία σε θεσμικό επίπεδο και θα είχε γίνει η συμφωνία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ιστορικές ημερομηνίες


Ιστορικές ημερομηνίες
Του Ν. Λυγερού


Μάρτης 1863: Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει το όνομα
του Πρίγκιπα Γουλιέρμου της Δανίας για υποψήφιο
βασιλιά της Ελλάδας.Μάρτης 1863: Έκδοση του ψηφίσματος της Β΄
των Ελλήνων Συνέλευσης. Αυτό του δίνει το όνομα
Γεώργιος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων.
Η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι θα παραχωρήσει
τα νησιά του Ιονίου στην Ελλάδα προς τιμή του νέου βασιλιά.