Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

Είναι ο τίτλος της επαναστατικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (σημερινό Ιάσι Ρουμανίας) στις 24 Φεβρουαρίου 1821 και σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η προκήρυξη καλεί όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και αναφέρεται στους αγώνες που έκαναν οι ευρωπαϊκοί λαοί για να διώξουν τους τυράννους τους. Ακόμη, διαβεβαιώνει έμμεσα ότι η Ρωσία (η «Κραταιά δύναμις» του κειμένου) θα βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828), αξιωματικός του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του τσάρου Αλέξανδρου Α’, είχε αναλάβει από τις 12 Απριλίου 1820 την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας, μετά την άρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Στα μέσα του ίδιου έτους έλαβε άδεια για λόγους υγείας, προκειμένου να επιδοθεί απερίσπαστος στα νέα του καθήκοντα.

Μια πρώτη αποτίμηση της αεροπορικής διάστασης και όχι μόνο....(Βίντεο)

                                 Μια πρώτη αποτίμηση της αεροπορικής διάστασης και όχι μόνο

.... Καραβίδας - Νικολοβγένης

Έτσι παθαίνουμε πάντα και μετά ρωτάμε πώς την πάθαμε

 Άριστος Μιχαηλίδης   

Μόλις στις 27 Ιανουαρίου λέγαμε σε αυτή τη στήλη ότι από τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει στη φιλοσοφία των ΜΟΕ και στην πολιτική του κατευνασμού, «στρώνεις το έδαφος στους ξένους να ασχολούνται με αυτό αντί με την κατοχή, αλλά και στην άλλη πλευρά για να βάλει κι αυτή τις προτάσεις της στο τραπέζι». Δηλαδή, αφού εμείς βάζουμε στο τραπέζι προτάσεις για ΜΟΕ, αργά ή γρήγορα θα αρπάξουν και οι άλλοι την ευκαιρία να βάλουν στο τραπέζι τις δικές τους προτάσεις. Ήδη ο Τατάρ, χωρίς να το κάνει επίσημα, διότι ούτως ή άλλως δεν του επιτρέπει ο Ερντογάν να συζητήσει ΜΟΕ, έχει δηλώσει ότι «ένα πραγματικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα ήταν η σύσταση ενός μηχανισμού όπου τα δύο μέρη θα αποφασίσουν από κοινού για την εξόρυξη, μεταφορά και οικονομική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων».

Η Ουκρανία η πόρτα του φρενοκομείου και η Ελλάδα

Του Γιώργου Καραμπελιά, πρώτη δημοσίευση liberal.gr συμπληρώσεις στην παρούσα έκδοση

Η ουσιαστική προσάρτηση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στη Ρωσία και οι προετοιμασίες του ρωσικού στρατού για περαιτέρω κινήσεις στο ουκρανικό έδαφος σηματοδοτούν ουσιαστικά, και έτσι θα καταγραφούν στην ιστορία, το τέλος μιας ιστορικής περιόδου που άρχισε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και πλέον η πόρτα του φρενοκομείου έχει ήδη μισανοίξει.

Οι μακρινές και πρόσφατες ρίζες της κρίσης

Τριάντα χρόνια πριν, η Σοβιετική Ένωση διαμελίστηκε με βάση την ύπαρξη των ομόσπονδων

Ουκρανία: Ο στόχος του Βλάντιμιρ Πούτιν

Ουκρανία: Αν αποκωδικοποιήσει κανείς την κίνηση του Πούτιν να κηρύξει πόλεμο θα βρεί από πίσω την επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επί μήνες σχεδίαζει την εισβολή, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούσε το ΝΑΤΟ για την συνεχή επέκταση του. Στο τέλος, ανακοίνωσε με έκτακτο διάγγελμα «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας».

Σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους. H Μόσχα θα επιδιώξει να «απο-ναζιστοποιήσει» την Ουκρανία και να «υπερασπιστεί» τα θύματα της «γενοκτονίας», είπε.Προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, με «συνέπειες που δεν έχετε συναντήσει ποτέ στην ιστορία σας».

Πόλεμος-Ουκρανία: Κάποια πρώτα συμπεράσματα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη ρωσική στρατηγική

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Προς το παρόν μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για τον τελικό αντικειμενικό σκοπό που υπηρετεί. Παρόλα ταύτα, με βάση όσα βλέπουμε, μπορούν να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις εξαιρετικού για το συνολικότερο στρατηγικό πλάνο των Ρώσων. Αφορούν τη στρατιωτική, αλλά ταυτόχρονα και την οικονομική παράμετρο. Όσον αφορά τη δεύτερη ήταν γνωστό ότι αποτελούσε βασικό όπλο αντίδρασης της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, με τη μορφή οικονομικών κυρώσεων. Πλέον είναι όπλο αντίδρασης, διότι ως όπλο αποτροπής απέτυχε. Αυτό το δεδομένο με τη σειρά του, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ρωσικός σχεδιασμός το είχε λάβει υπόψη. Και προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει εναντίον όσων το κράδαιναν…

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Ας ξεκινήσουμε όμως από το στρατιωτικό πεδίο. Φαίνεται ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να καλύψει

Πρακτορείο Interfax : ¨Χτυπήθηκε η βάση των Μπαϊρακτάρ στο Ντονμπάς¨

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax ανέφερε πως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες χτυπήθηκε η βάση των Μπαϊρακτάρ στο Ντονμπάς.

Αναφέρεται πως καταρρίφθηκαν πολλά Μπαϊρακτάρ. Είχε γίνει συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας για τα ένοπλα ΜΕΑ.  Ενοπλα ΜΕΑ Μπαϊρακτάρ που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα 27 ώρες είχαν δοθεί στον ουκρανικό στρατό.

Τον Νοέμβριο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν κοινοποιήσει βίντεο στο οποίο ένα Μπαϊρακτάρ ΤΒ2

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Οι δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας κατεστάλησαν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι Ουκρανοί Συνοριοφύλακες δεν πρόβαλαν καμία αντίσταση στις ρωσικές μονάδες που εισέβαλαν στη χώρα.

Όπως σημειώνεται: τα μέσα αεράμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας καταστέλλονται. Αυτό αναφέρθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Η στρατιωτική υποδομή των αεροπορικών βάσεων των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε το υπουργείο.

Η μέρα μετά την Ουκρανία

Του Αλέξανδρου Δρίβα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας θυμίζει ότι ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων δεν εξέλειψε ποτέ. Όσα άρθρα και βιβλία και αν γράφτηκαν για το αντίθετο, (μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου) έχουν διαψευσθεί. Οι ηγεμονικοί πόλεμοι είναι μια πραγματικότητα στη διεθνή πολιτική. Η ελπίδα δεν έπρεπε (και δεν πρέπει) ποτέ να εγκαταλείπεται για την Καντιανή Ειρήνη, όμως η πραγματικότητα είναι εκείνη που ορίζει τις ελπίδες που μπορούμε να έχουμε κάθε φορά.

Η περίοδος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο χαρακτηρίστηκε από ένα ρεύμα γνωστό ως "Θριαμβολογία"

Α. Δεσποτόπουλος στην «Η»: Τι θα γίνει αν ο Ερντογάν ζηλέψει τον Πούτιν;

Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Ποιος είναι ο στόχος του Βλάντιμιρ Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία - Τι λέει στην «Η», ο Α. Δεσποτόπουλος 

Η εισβολή ήταν αναμενόμενη στο ανατολικό κομμάτι της Ουκρανίας, δεν θα επεκταθεί πέραν του Ντονμπάς υποστηρίζει στην «Ημερησία», ο διεθνολόγος και αναλυτής Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Τον προβληματίζει η διαιρεμένη ΕΕ και η αδυναμία της Δύσης να αντιδράσει κι αναρωτιέται «τι θα γίνει αν ο Ερντογάν ζηλέψει τον Πούτιν;». Παράλληλα απαντά γιατί δεν προβλέπει γενικευμένη σύρραξη. 

Ο Άλλος «Πόλεμος»

Της Μύρνας Νικολαΐδου

Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία αναμετρώνται στην διπλωματική σκακιέρα όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, ένας άλλος ιδιότυπος «πόλεμος»  εξελίσσεται με την ίδια ένταση και με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Επενδύοντας στον άκρατο καπιταλισμό που δεν θυμίζει σε τίποτα το άλλοτε κραταιό κομμουνιστικό σοβιετικό μοντέλο, Ρώσοι και Ουκρανοί λομπίστες δαπανούν τεράστια ποσά για να  επηρεάσουν πολιτικούς και μέσα μαζικής ενημερώσεως στις ΗΠΑ προς εξυπηρέτηση ιδίων σκοπών. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται τόσο η αμερικανική απάντησις απέναντι στην Ρωσία όσο και ο αγωγός Nord Stream 2, ενώ από κοντά βρίσκεται η αμερικανική βιομηχανία που καταγράφει σημαντικά κέρδη από τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.

Το χειρουργικό χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία… κατεδαφίζει τα σχέδια του ΝΑΤΟ – Γιατί πρέπει να είμαστε με τους Ρώσους

Ο στόχος δεν ήταν μόνο η κυβέρνηση μαριονέτα της Ουκρανίας αλλά ένα σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί να πλησιάσει την Ουκρανία μια χώρα στα σύνορα της Ρωσίας

Το αρχικό σχέδιο της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ευρύτερης περιοχής του Donbass της Ανατολικής Ουκρανίας και ακολούθως τα χειρουργικά χτυπήματα σε βάσεις και σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία… αποτελούν ηχηρό μήνυμα της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ να μην επεκταθούν ανατολικά.
Αν και η εισβολή στην Ουκρανία δεν αναμενόταν – παρά τα σενάρια που διακινούσε η CIA και ο αμερικανικός παράγοντας – ωστόσο θα πρέπει να δούμε ψύχραιμα τα νέα δεδομένα…

Ουκρανική κρίση και το ολέθριο δίλημμα για την Ελλάδα: «Βούτυρο ή κανόνια»

Δρ. Ιωάννης Καραφουλίδης, Αρθρογράφος
Οικονομολόγος

Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία: Η ελληνική παροιμία που πρέπει να μάθουν οι δυτικοί και η δήλωση Μητσοτάκη

Σοκαρισμένος ο πλανήτης παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Δύσκολο να υποστηρίξουν οι «Δυτικοί» ότι αιφνιδιάστηκαν. Οι σημερινές δραματικές εξελίξεις είναι σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα δικών τους πολιτικών και επιλογών. Η άρνηση τους να καταλάβουν ότι η διαρκής πίεση στη Μόσχα θα έφερνε αντίδραση είχε προσλάβει διαστάσεις εμμονής.

Η Δύση όμως θα πρέπει να μάθει και μια ελληνική παροιμία:

«Όταν κατουράς στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι», λέμε στην Ελλάδα…

Live: Εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν – Όλες οι εξελίξεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς. Πολεμικά μέτωπα εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς η ρωσική επιχείρηση είναι πολύπλευρη, ενώ εντείνεται η επίθεση στα περίχωρα του Κιέβου.

Εγκαταλείπουν τις εστίες τους οι Ουκρανοί πολίτες. Η Δύση εξέφρασε την οργή της, και προειδοποίησε για νέο κύμα κυρώσεων, εξαιρετικά πιο αυστηρών. 

Υπενθυμίζεται ότι Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στις 05.00 (ώρα Ελλάδος). Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους Ουκρανούς στα όπλα.

Γιώργος Φίλης, Θα αλλάξει τον χάρτη της Ευρώπης ο πρόεδρος Πούτιν. Η Ρωσία κάνει επίδειξη δύναμης(Βίντεο)

Θα αλλάξει τον χάρτη της Ευρώπης ο πρόεδρος Πούτιν. Η Ρωσία κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι στην Δύση χρησιμοποιόντας τις τακτικές των ΗΠΑ στην Γιουγκοσλαβία δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης 

Ο Κος Φίλης τοποθετήθηκε σχετικά με την αντίδραση της Δύσης, καθώς όπως φαίνεται «έπιασε στον ύπνο» και την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις για τυχόν κυρώσεις. 

«Θα αλλάξει τον χάρτη της Ευρώπης ο Πούτιν» «Κατά βάση αποδεικνύεται ότι στις διεθνείς σχέσεις,

Γιάννης Μάζης, Ο Πούτιν κάνει στην Ουκρανία ότι έκανε η Τουρκία στην Κύπρο και οι ΗΠΑ στο Κόσοβο(Βίντεο)

Ο Πούτιν κάνει στην Ουκρανία ότι έκανε η Τουρκία στην Κύπρο και οι ΗΠΑ στο Κόσοβο δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης 

Ο καθηγητής τονίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για μικρή εισβολή δεν μοιάζει τόσο τυχαία πλέον. 

Σίγουρα πάντως η δηλώσεις των Αμερικανών, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση, δεν αποθάρρυναν τον Ρώσο πρόεδρο σε καμία περίπτωση 

Κωνσταντίνος Φίλης, Η Ρωσία για την Ουκρανία θα πάει σε πολλούς πολέμους, η Δύση δεν θα πάει ποτέ(Βίντεο)

Η Ρωσία για την Ουκρανία θα πάει σε πολλούς πολέμους, η Δύση δεν θα πάει ποτέ δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο ραδιόφωνο του Real FM 

Ο Κος Φίλης τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς την έκταση της Ρωσικής εισβολής γιατί παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία υπάρχει και ένας πόλεμος προπαγάνδας που μαίνεται και από τις δύο πλευρές. 

Αυτό που είναι σαφές τονίζει ο κος Φίλης είναι ότι η Ρωσική εισβολή έχει δύο βασικούς στόχους.