Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Αρχίζει η αποκατάσταση του ναού του Ολυμπίου Διός

Ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα ιερά της Αθήνας παίρνει τον δρόμο της δομικής στερέωσης και συντήρησης.

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός θα αποκατασταθεί. Ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα ιερά της Αθήνας παίρνει τον δρόμο της δομικής στερέωσης και συντήρησης, μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν πρόσφατα σε σχετικές μελέτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Ανακαλύφθηκε στην Ιταλία οίνος 6.000 ετών!

Οίνος που βρέθηκε στην Ιταλία θεωρείται ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο, με ηλικία περίπου 6.000 ετών.

Τα απομεινάρια του βρέθηκαν σε ένα μεγάλο ποτήρι της εποχής του Χαλκού και ανακαλύφθηκε σε ένα σπήλαιο κοντά στην πόλη Αγκριτζέντο της Σικελίας, όπου στην αρχαιότητα ήταν η επιφανέστατη πόλη Ακράγας της Μεγάλης Ελλάδας.

Η έρευνα, σύμφωνα με το περιοδικό «Microchemical Journal», γίνεται από μια διεθνή ομάδα ερευνητών που συντονίζεται από τον αρχαιολόγο Νταβίντ Τάνασι (Davide Tanasi) του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, συμμετέχει, επίσης το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κατάνιας και εμπειρογνώμονες πολιτιστικών αγαθών του Αγκριτζέντο.

Στο Σινά βρέθηκε χειρόγραφο με συνταγές του Ιπποκράτη

Η μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά
Μοναχοί στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης, στο όρος Σινά, εντόπισαν  ένα χειρόγραφο, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα, που είναι του έκτου αιώνα μετά Χριστό και περιέχει συνταγές του «πατέρα της Ιατρικής», του Ιπποκράτη.
Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε δημόσια από τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Χαλέντ ελ Εχνέν, όπως αναφέρει η έκδοση της ‘Ahram on Line’.
Το χειρόγραφο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης. Αποδείχθηκε ότι είναι ένα ιστορικό έγγραφο  που περιέχει ιατρικές συνταγές του αρχαίου Έλληνα Ιατρού, Ιπποκράτη, γραμμένο από έναν άγνωστο συγγραφέα, ο οποίος φέρεται να ζωγράφισε και τα σχέδια των βοτάνων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεχνούργημα ανήκει στην κατηγορία των παλίμψηστων χειρογράφων.

Αμερικανική αντίδραση για δηλώσεις περί ένωσης Σερβίας- Δημοκρατίας Σέρπσκα

Σαράγεβο:Σε απάντηση των δηλώσεων του προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ,  ότι η θέλει την ένωση με τη Σερβία, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία του Ντέιτον και στο Σύνταγμα της Β-Ε, δεν δίνουν τη δυνατότητα απόσχισης των οντοτήτων.
Σημειώνεται ότι ο Ντόντικ σε εκδηλώσεις στο Βελιγράδι είχε δηλώσει ότι «η Δημοκρατία Σέρπσκα και η Σερβία είναι ένα».
«Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι γνωστή και αμετάβλητη. Δεσμευόμαστε στις αρχές της Συμφωνίας Ντέιτον- η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και η εδαφική της ακεραιότητας είναι αναμφισβήτητη», δήλωσε στο ‘N1’ από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Β-Ε.

Η Κομισιόν προειδοποιεί την κυβέρνηση: «Κόψτε επιδόματα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση!»

Απάντηση-προάγγελο των νέων περικοπών που έρχονται τώρα, με την τρίτη αξιολόγηση, σε προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, οικογενειακές και κοινωνικές παροχές, έδωσε η Επίτροπος κ. Thyssen στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.
Στην άμεση κατάργηση των επιδομάτων πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, ως απαραίτητη βάση των μεταρρυθμίσεων και προϋπόθεση της τρίτης αξιολόγησης, αναφέρει η Κομισιόν. Όπως είπε η Επίτροπος για την Απασχόληση Marianne Tyssen, η περικοπή τεσσάρων ειδικών παροχών – με βάση το νέο μνημόνιο – αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων. 

Τραμπ για Κιμ Γιονγκ Ουν: Ίσως χρειαστεί να καταστρέψουμε ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα - Το «ντεμπούτο» του Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη(Βίντεο)

Περιγέλασε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη αποκαλώντας τον Rocket Man και είπε ότι βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας - Μίλησε για «έθνη-παρίες» που στηρίζουν τρομοκράτες και χαρακτήρισε το Ιράν «δολοφονικό καθεστώς»
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και οι πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας είχαν κεντρικό ρόλο στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη.


Όπως αναμενόταν, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για την απειλή της Βόρειας Κορέας και για άλλα «καθεστώτα-παρίες» που προστατεύουν τρομοκράτες.

Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - Σάλος στη Βουλή για την αποκάλυψη του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»

Αρνητική η στάση και των ΑΝΕΛ, προκαλεί την «έκρηξη» της αντιπολίτευσης: «Εάν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη, εμείς δεν θα ξαναβάλουμε πλάτη» - «Κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι θα διαφωνούν, εμείς δεν θα στηρίζουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου» διαμηνύουν ΝΔ και ΔΗΣΥ - Δεν αποκλείεται η απόσυρση της διάταξης
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για τη νομοθετική πρακτική όσο και για το περιεχόμενο της τροπολογίας που, όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα», ανοίγει δρόμο για αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», εξαπολύει η αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, στο οποίο έχει προστεθεί η επίμαχη ρύθμιση.

Ελληνική Στρατηγική Ενέργεια

Ελλάδα, Κύπρος και Exxon Mobil
Του Ν. Λυγερού

Ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι είναι απλώς αδιανόητο να έρθουν εταιρείες που είναι κολοσσοί στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, τώρα είναι υποχρεωμένοι να παραδεχτούν μια πραγματικότητα που δεν ήταν καν το όραμά τους. Παρόλο που η παρουσία της Total και της Eni ήταν δεδομένη ήδη από τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο με τα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 για την πρώτη και 2, 3 και 9 για τη δεύτερη, συνέχισε η αμφισβήτηση της πραγματικής τους κι έντονης παρουσίας τους μέχρι τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, όπου μάλιστα ενώθηκαν κι ως κοινοπραξία για τα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 10, ενώ η Eni ζήτησε και το 8.

Φως Μετεώρων

Φως Μετεώρων
Του Ν. Λυγερού


Το μήνυμα του μαθητή ήταν ξεκάθαρο.
Υπήρχε ανάγκη και μάλιστα επείγουσα.
Θα τους περίμενε στην είσοδο της πόλης
κάτω από τα βράχια των αιώνων
που είχαν αγγίξει το ιερό εδώ και μια χιλιετία.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα ερχόταν.
Ήταν μια επιστροφή.
Και μια νέα αποστολή.
Όταν έφτασαν, ο μαθητής ήταν στη θέση του.