Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Είκοσι ένα αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση: Ψηφιακό παιχνίδι από το Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει το ψηφιακό παιχνίδι «είκοσι ένα αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση».

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί αναμφίβολα το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας, μέσα από το οποίο συντελείται μια κοσμογονία. Ένα νέο κράτος γεννιέται, με χαρακτήρα ανεξάρτητο και εθνικό, με σαφή γεωγραφικά όρια, ενταγμένο στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο μέσα από διεθνείς συνθήκες. Οι νέοι θεσμοί που αναδύονται οδηγούν σταδιακά στην πρώτη πολιτική ενοποίηση των ελληνικών πληθυσμών στην ιστορία. Οι σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία, την πνευματική κίνηση και την πολιτική ζωή των Ελλήνων, που ξεκινούν ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα,

Επανάσταση 1821: Η κατάληψη της Πάτρας και η πολιορκία της Καλαμάτας

Σαν σήμερα, στις 22 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες αγωνιστές καταλαμβάνουν την Πάτρα και πολιορκούν την Καλαμάτα.

Οι Έλληνες Επαναστάτες έχουν ξεκινήσει τον αγώνα της απελευθέρωσης με τολμηρές επιθετικές ενέργειες.

Στις 22 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες αγωνιστές μπαίνουν στην Πάτρα.
Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση).

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.

Βέμπερ: Στηρίζω την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής

ΦΩΤΟ:Βαγγέλης Μαϊμαράκης και Μάνφρεντ Βέμπερ κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων στο γραφείο του, στις Βρυξέλλες (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

 Συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με εκπροσώπους Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων

 Την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων) εξέφρασε, εκπροσωπώντας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του οποίου ηγείται, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων στο γραφείο του, στις Βρυξέλλες.

Από τη «διπλωματία των σεισμών» σε αυτή των χαριεντισμών

 Κώστας Βενιζέλος   

Και ο χαριεντισμός συνεχίζεται. Η «διπλωματία των σεισμών» παρουσιάζεται να… ανθεί και κάποιοι διαπιστώνουν «εξομάλυνση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάποιοι σπεύδουν να αναφέρουν με βεβαιότητα ότι εισερχόμαστε σε «ήρεμα νερά». Και ποιος δεν το θέλει αυτό; Άλλο, όμως, τι θέλουμε και διαφορετικό τι ισχύει. Προφανώς η Τουρκία προσπαθεί να επουλώσει πληγές από τον φονικό σεισμό και έχει χαμηλώσει τους τόνους στα ανοικτά της μέτωπα. Δεν εγκαταλείπει στόχους και επιδιώξεις. Εκτός κι εάν η «διπλωματία των σεισμών» δεν λαμβάνει υπόψη την Κύπρο. Ούτε και το γεγονός ότι σιγά-σιγά από τις 14 Μαρτίου ξεκίνησαν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο μετά από μια περίοδο ανάπαυλας! 

Το τέλος της µεταπολίτευσης και η ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συµβόλαιο

Χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σύστημα, που να οδηγήσει την Ελλάδα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και στον Πολυπολικό Κόσμο.

Το τέλος της Μεταπολίτευσης ως συζήτηση είναι συνυφασμένη με μια ακόμη συζήτηση η οποία είναι ταμπού στον δημόσιο διάλογο. Η πιο ακανθώδης συζήτηση που αποφεύγει να κάνει η ελληνική κοινωνία είναι αυτή που συνδέει τη Μεταπολίτευση με τη Γενιά του Πολυτεχνείου. Αν δοκιμάσει κάποιος να κάνει αυτή τη συζήτηση, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια καθολική δυσπεψία σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα.

Αίσχος να συμμετέχουμε στις ατιμίες του Ερντογάν εναντίον των Κούρδων

 Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο   

Όταν ένας ξένος αναγνωρίζεται ως πολιτικός πρόσφυγας και του παραχωρείται πολιτικό άσυλο σημαίνει ότι το κυπριακό κράτος αναγνωρίζει ότι χρειάζεται προστασία και ότι θα υποστεί διωγμούς άδικους και άτιμους αν επιστρέψει στη χώρα από την οποία διέφυγε.

Ο Κενάν Αγιάς είναι Κούρδος, διανοούμενος «με διεθνείς περγαμηνές», όπως αναφέρθηκε χθες σε διάσκεψη του Κυπρο-Κουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης. Βρήκε καταφύγιο στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια και αφού προηγουμένως είχε φυλακιστεί στην Τουρκία για δεκατρία χρόνια.

Την περασμένη Τετάρτη θα ταξίδευε στην Αυστρία όπου είχε προσκληθεί να μιλήσει σε συνέδριο για

ΓΕΕΘΑ: Για πρώτη φορά Marder και F-16 Viper στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου – Γιατί δεν θα συμμετάσχει το Ιππικό

Με τη γενική δοκιμαστική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε σλημερα στην αεροπορική βάση Δεκέλειας στο Τατόι και την οποία παρακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της στρατιωτικής παρέλασης που θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αθήνα.

Στην παρέλαση, θα λάβουν μέρος φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς, μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων και

Κινεζικά J-11 Fighters «καταρρίπτουν» Mirage 2000 σε viral βίντεο μετά όμως ήρθαν τα Rafale και πώς τελείωσαν όλα - Η είσοδος των Rafale τα αλλάζει όλα.

 Διονύσης Αντωνέλλος

Κινεζικά J-11 Fighters «καταρρίπτουν» Mirage 2000 σε viral CGI βίντεο μετά όμως ήρθε το Rafale από… μακριά και τελείωσαν όλα.

«Υπό το φως των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ινδίας που σιγοβράζει, ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων που απεικονίζει μια δραματική εναέρια συνάντηση μεταξύ των ινδικών μαχητικών Mirage 2000 και κινεζικών J-11 κάνει τον γύρο των κινεζικών κοινωνικών δικτύων», αναφέρει το eurasiantimes.com.

Στο βίντεο, περιγράφεται ένα υποθετικό σενάριο όπου η ινδική Πολεμική Αεροπορία εξαπολύει επίθεση στην Κίνα ενώ το Πεκίνο είναι απασχολημένο (υποθετικά πάντα) με την προσάρτηση της Ταϊβάν.

Υπόθεση Spike N’ LOS: Σπριντ με στόχο το πράσινο φως για τους πυραύλους που αλλάζουν τις ισορροπίες* Θα προλάβουν;

 ΦΩΤΟ:δυσεπίλυτη εξίσωση των ισραηλινών πυραύλων αφορά την προμήθεια Spike N’ LOS & ER2 για τα ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία πρέπει κι αυτά κάποια στιγμή να εκσυγχρονιστούν, πυραύλους που προορίζονται για επίγειους φορείς στους λόχους αντιαρματικών σε σχηματισμούς στον Έβρο και τα νησιά, αλλά και για το Πολεμικό Ναυτικό σε κανονιοφόρους και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Πηγή: Rafael 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Από την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή Προμηθειών, της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων οι Ισραηλινοί πύραυλοι Spike N’ LOS, επέστρεψαν ξανά πίσω στο γραφείο υπουργού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Αποκλεισμός της Αρμενίας από το Ιράν, που είναι σε τροχιά σύγκρουσης με Αζερμπαϊτζάν; (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ο ιρανικός στρατός έχει ήδη στείλει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στον διάδρομο Zangezur, το τελευταίο συνοριακό πέρασμα που συνδέει την Αρμενία με τον έξω κόσμο, καθώς ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για τον πλήρη αποκλεισμό της Αρμενίας.

Αυτά αναφέρει ο έγκυρος αμυντικός αναλυτής BABAK TAGHVAEE, ο οποίος τονίζει επίσης ότι οι βάσεις βαλλιστικών πυραύλων της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης κοντά στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για πιθανό πυραυλικό χτύπημα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού σε περίπτωση που “ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν επιτεθεί σε Ιρανούς Ειρηνευτές που βρίσκονται ήδη στην Αρμενία, στον διάδρομο Zangezur”.

Μητσοτάκης για Μύκονο: Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου

Σύσκεψη με αντικείμενο ζητήματα της Μυκόνου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της σύσκεψης, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: σε πολεοδομικό επίπεδο και στο επίπεδο της αστυνόμευσης.

Δεν είναι πληθωρισμός, είναι αισχροκέρδεια

 Γιάννης Τσαπρούνης

Εχουν περάσει 13 μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές δείχνουν πως έχει σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων. Δυστυχώς, τα στοιχεία από τις λιανικές τιμές συνεχίζουν να προκαλούν καθημερινά «εγκεφαλικό» στους καταναλωτές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που μας απασχολεί εμάς, όμως, είναι τι συμβαίνει στη χώρα μας.
 

ΓΙΑΤΙ υπάρχουν πολλά ανεξήγητα, έως παράλογα.

Α. Πελώνη: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται

Για προσπάθεια διαστρέβλωσης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το τι συνιστά η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, έκανε λόγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Πρόκειται για ψέμα ότι το νερό ιδιωτικοποιείται. Δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση. Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό, ούτε υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση» υπογράμμισε η κ. Πελώνη.

«Υπάρχει ανάγκη λογοδοσίας και διαφάνειας, εποπτείας, ελέγχου της τιμολόγησης, χάραξη της υδατικής πολιτικής. Δεν εκχωρείται σε καμία ρυθμιστική αρχή, παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παραμένει στο κράτος. Και η νομολογία του ΣτΕ προσδιορίζει και το δημόσιο χαρακτήρα των φορέων παροχής» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι η Αρχή έχει στόχο να είναι ένας ισχυρός δημόσιος φορέας διαχείρισης του ύδατος.

«Πρωταθλητές» στον φιλοπουτινισμό ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Τη δεύτερη και την όγδοη θέση των πιο φιλοπουτινικών κομμάτων στην Ευρωβουλή καταλαμβάνουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιστοίχως, σύμφωνα με τη «Novaya Gazeta Europe», τη ρωσική εφημερίδα που μελέτησε και ανέλυσε στοιχεία των ψηφοφοριών από το 2019 έως το 2023.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

 Τα δύο ελληνικά κόμματα συνυπάρχουν στη λίστα των πρώτων δέκα μαζί με άλλα αριστερά, αλλά και ακροδεξιά κόμματα από ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν πως αρνούνται κάθε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία

Η διπλωματία των ΗΠΑ επανέλαβε χθες Τρίτη πως απορρίπτει οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, την ώρα που αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αποκαθιστούν τις επαφές τους με τη Δαμασκό έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Δεν θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με το καθεστώς Άσαντ, ούτε θα ενθαρρύνουμε άλλους να το κάνουν, όσο απουσιάζουν αυθεντικές πρόοδοι προς μια πολιτική διευθέτηση» της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Ανάλυση: Οι 48 ώρες του Σι με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο- Το μήνυμα που έστειλαν στη Δύση, ποιος είναι το "αφεντικό" στη συμμαχία

Στα δύο 24ωρα που πέρασε ο Σι Τζινπίνγκ στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στη Μόσχα ο χρόνος ήταν πυκνός. Όλες αυτές τις ώρες, ο Πούτιν είπε μόνο ένα πράγμα στα κινέζικα: "Άσπρο πάτο" και οι δύο ηγέτες επισφράγισαν τη φιλία τους τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους με φόντο τη μεγάλη ταπισερί που κοσμεί την Επισκοπική Αίθουσα, ένα μνημείο του 15ου αιώνα που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. 

Πού οφείλεται η αλλαγή στάσης του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας

Τα αίτια της στροφής στην πολιτική της Άγκυρας και τις υποχωρήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν άκαμπτος, επιχειρεί να αναλύσει το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland. 

 Τα αίτια της στροφής στην πολιτική της Άγκυρας και τις υποχωρήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν άκαμπτος, επιχειρεί να αναλύσει το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland. 

Το δημοσίευμα, αναφέρεται συγκεκριμένα στην αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας σε ότι αφορά τη Ρωσία, την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την πολιτική της έναντι της Ελλάδας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα όπως το παρουσιάζει η Deutsche Welle έχει ως εξής:

Σουηδία: Το κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε και επίσημα την Τετάρτη το "πράσινο φως” για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιτρέπει στη χώρα να καταστεί μέλος της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να προηγηθεί η επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας και από τα 30 μέλη της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Σουηδία και η γειτονική της Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία πέρυσι ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η διαδικασία ανακόπηκε από την Τουρκία, η οποία μαζί με την Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών.

Χατζηνικόλας: Το ETCS υπήρχε μέχρι το 2019

 

Ας κάνει καλύτερη έρευνα ο Χατζηνικόλας, να μην λέει ό,τι θέλει. 

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή "Συνδέσεις" της ΕΡΤ1 (22.03.2023)

 

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού με τον Ανδρέα Σταματόπουλο. Βεργίνα TV, 21/03/2023

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού με τον Ανδρέα Σταματόπουλο. Βεργίνα TV, 21/03/2023

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Μορατόριουμ μέχρι τις εκλογές

 


1. Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Μορατόριουμ μέχρι τις εκλογές
2. Εκλογές στην Τουρκία: Καταρρέουν τα ποσοστά του Ερντογάν

Ουκρανικό, Η Αβντιβκά όχι το Μπαχμούτ στο στόχαστρο της Ρωσίας... Δεν βλέπουμε διπλωματική διέξοδο

 

Μια στρατηγική περικύκλωσης και όχι εμπλοκής εφαρμόζει η Ρωσία στην Ουκρανία; Οι μεγάλες απώλειες της Ρωσίας στις μάχες πόλεων αναγκάζουν την Ρωσική Πολεμική Μηχανή να αλλάξει στρατηγική;

Τουρκία: Παραμένει μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου

 

Τουρκία: Παραμένει μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: To Project Gap και οι σχεδιασμοί του

 


1. Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: To Project Gap και οι σχεδιασμοί του
2. Σ. Καλεντερίδης: Για την συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ

Αφεντούλης Λαγγίδης, Η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ. Τι μάθαμε, τι περιμένουμε.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ταξίδι του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ρωσία και οι συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους μεταξύ τον οποίον φυσικά, ο Πρόεδρος Πούτιν. Επίσημες ανακοινώσεις θα υπάρξουν αύριο

Σάββας Καλεντερίδης: Τα τρια κρύα ντουζ του Ερντογάν το τελευταίο 24ωρο (21-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τα τρια κρύα ντουζ του Ερντογάν το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα - Τουρκία: Άτυπη συμφωνία για ήρεμα νερά στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές | Σήμερα | 22/03/2023

 


1. Εκλογές τον Μάιο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
2. Ελλάδα - Τουρκία: Άτυπη συμφωνία για ήρεμα νερά στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές
3. Τούρκος δημοσκόπος: "Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι" - Φόβοι για νοθεία στις τούρκικες εκλογές
4. Διαδοχικές ήττες Ερντογάν με πολλά "όχι" για υποψηφιότητες και συνεργασίες
5. Το βραχιόλι στο χέρι του Κιλιτσντάρογλου έγινε θέμα συζήτησης σε όλη την Τουρκία
6. Ελλάδα και Τουρκία δεν θα πραγματοποιούν εθνικής εμβέλειας ασκήσεις μέχρι τις εκλογές