Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Δεν είναι πληθωρισμός, είναι αισχροκέρδεια

 Γιάννης Τσαπρούνης

Εχουν περάσει 13 μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές δείχνουν πως έχει σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων. Δυστυχώς, τα στοιχεία από τις λιανικές τιμές συνεχίζουν να προκαλούν καθημερινά «εγκεφαλικό» στους καταναλωτές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που μας απασχολεί εμάς, όμως, είναι τι συμβαίνει στη χώρα μας.
 

ΓΙΑΤΙ υπάρχουν πολλά ανεξήγητα, έως παράλογα.

ΤΟ πετρέλαιο έχει πέσει γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ κάποια στιγμή είχε φτάσει μέχρι και τα 130. Η βενζίνη, όμως, συνεχίζει να πωλείται πάνω από 1,80 ευρώ το λίτρο. Και, πλέον, δεν υπάρχει και η «δικαιολογία» της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου, καθώς το νόμισμα της Ε.Ε. έχει εδώ και κάποιους μήνες ανακτήσει την ισχύ του. Προφανώς γίνονται παιχνίδια κερδοσκοπίας. Ευθύνονται τα διυλιστήρια; Τα βενζινάδικα; Οι μεσάζοντες; Αδιάφορο είναι για τους καταναλωτές. Είναι δουλειά της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών να βρει τι δεν πάει καλά στην αλυσίδα των πετρελαιοειδών, να ρίξει βαριά πρόστιμα και λουκέτα. Οι τιμές πρέπει να επανέλθουν σε λογικά επίπεδα.

ΠΑΜΕ τώρα στα προϊόντα σούπερ μάρκετ. Πλέον, οι τιμές ρεύματος έχουν επανέλθει σχεδόν στα προ πολέμου επίπεδα. Ακόμα και το φυσικό αέριο από 300 ευρώ η μεγαβατώρα έπεσε μέχρι και κάτω από τα 40. Οι τιμές, όμως, συνεχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα. Ανεξήγητα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με έρευνα του «Ελεύθερου Τύπου» που παρουσιάστηκε στο φύλλο της Δευτέρας, τον τελευταίο χρόνο η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί 51%, το χαρτί κουζίνας 38%, τα απορρυπαντικά 26%, οι βρεφικές πάνες 25%, το γάλα 22%. Και υπάρχουν πολλά ακόμα προϊόντα που έχουν αυξηθεί πάνω από 20%.

ΟΙ αυξήσεις αυτές δεν δικαιολογούνται από τις αυξήσεις που υπάρχουν στην αγορά χονδρικής ή στο κόστος λειτουργίας των σούπερ μάρκετ. Δεν γίνεται ο καθένας να πουλάει ό,τι γουστάρει όσο γουστάρει.

ΤΟ «καλάθι του νοικοκυριού» είναι καλό σαν ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει λίγο την κατάσταση. Και το Μarket Pass είναι πολύ καλή ιδέα και καλύπτει ένα ποσοστό των αυξήσεων, αλλά, δυστυχώς, όταν οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς, τα πράγματα ζορίζουν.

ΤΟ μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών δεν είναι ο πληθωρισμός, είναι οι υπερβολικές αυξήσεις, η αισχροκέρδεια. Λειτουργεί, άραγε, ο μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης που έβαζε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους; Γιατί, αν λειτουργεί και τα προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 20%, 30% και 50% σε ένα χρόνο, τότε είναι αναποτελεσματικός. Αν δεν λειτουργεί, τότε πρέπει να ενεργοποιηθεί.

ΕΥΚΟΛΕΣ λύσεις δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση, όμως, οφείλει να τις βρει. Οι πολίτες τις έχουν ανάγκη.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου