Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων 13 Δεκεμβρίου 1943

H «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί
Η κατοχή αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Ο λαός μας, εξαντλημένος από την πολεμική εποποιία του 1940, υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές περιπέτειες και κακουχίες: την εισβολή των κατακτητών, το πρόβλημα της επιβίωσης, την οδυνηρή περιπέτεια της πείνας, εκτελέσεις, βασανιστήρια και καταστροφές.
Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, τόπος με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και επαναστατικό παρελθόν, υπέστη την περίοδο της Κατοχής τεράστιες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, με μαζικές εκτελέσεις αμάχων και ολοκληρωτικές καταστροφές. Στο χώρο της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων οργανώθηκε αντιστασιακό κίνημα ενάντια στους ξένους κατακτητές. Το καλοκαίρι του 1943, άρχισαν εκτελέσεις, βομβαρδισμοί και καταστροφές χωριών.

Επενδύοντας στην Ενεργειακή Μετάβαση

Του Κ.Ν.Σταμπολή
Από το energia

Η «ενεργειακή μετάβαση» του σημερινού παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, κατά τις επόμενες δεκαετίες, σε καθαρά καύσιμα απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινή γνώμη αλλά και πολλά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τόσο στις τεχνολογίες και τα συστήματα που θα επιτρέψουν την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος όσο και στις πραγματικά τεράστιες επενδύσεις που συνεπάγεται ο ενεργειακός μετασχηματισμός. Υπό αυτό το πρίσμα είναι έντονος ο προβληματισμός και οι παρατηρούμενες διεργασίες σε επίπεδο οικονομολόγων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών οικονομικών υπηρεσιών μεγάλων οργανισμών και εταιρειών.

ΥΠΕΞ ΕΕ: Βρήκαν πάτημα στην «απροετοίμαστη» Γερμανία

Ανδρέας Πιμπίσιης
Από το philenews

Χωρίς την λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας έκλεισε η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, μιας και αυτή τη φορά γιατί η Γερμανία πρόταξε τη δικαιολογία πως δεν πρόλαβε να μελετήσει το έγγραφο επιλογών που είχε κυκλοφορήσει την περασμένη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη συζήτηση η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε πως το έγγραφο επιλογών είχε κυκλοφορήσει μόλις την περασμένη εβδομάδα, ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Γερμανικής κυβέρνησης. Είπε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να μελετηθεί το έγγραφο, ως επίσης και οι επιπτώσεις των αποφάσεων, που θα ληφθούν. 

Ένοπλες Δυνάμεις: Βαλκανικό «μπλόκο» στην Τουρκία! Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ που εξοργίζει τον Ερντογάν

Μαχητικά F-16 στα Σκόπια, συνεκπαίδευση του Στρατού Ξηράς με Ρουμάνους και ο Στρατηγός Φλώρος στη Σερβία – Πώς η στρατιωτική ηγεσία επιχειρεί να αποτρέψει τη διείσδυση της Τουρκίας στη βόρεια γειτονιά μας

Τη δημιουργία ενός πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων επιδιώκει η χώρα μας, προχωρώντας με μεθοδικές και στοχευμένες κινήσεις στην εμβάθυνση της συνεργασίας με χώρες – «κλειδιά» στην περιοχή.

Η Ελλάδα, με συνεχή διπλωματική κινητικότητα και ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών, επιχειρεί να δημιουργήσει έναν άξονα ασφαλείας απέναντι στις νέο-οθωμανικές βλέψεις του τουρκικού

«Τα F-35 και F-16 δεν είναι η τελευταία λύση για την Τουρκία»

«Αφού αποκλεισθήκαμε από το έργο F-35 επειδή αγοράσαμε πυραύλους S-400 από τους Ρώσους, έγινε αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά 40 F-16. Ενώ περιμένουμε απάντηση στο αίτημα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: Εάν η στάση είναι αρνητική, θα εξετάσουμε άλλες επιλογές», γράφει η  Sözcü.

Σύμφωνα με τον συντάκτη Εμίν Οζγκονούλ, η επιλογή της Τουρκίας θα είναι τα αεροσκάφη 5ης γενιάς SU-57 και όπως σημειώνει : για πρώτη φορά ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη θα ενταχθούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία.

Στρατηγική διπλής τροχιάς με ΝΑΤΟ και Ρωσία υιοθετεί η Αθήνα. Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν και ο μαραθώνιος για απόκτηση 15 νέων κορβετών έως το 2026

Μια συνολική  στρατηγική εμβάθυνσης και διεύρυνσης του ελληνικού διπλωματικού αποτυπώματος στην ευρύτερη περιοχή επιχειρεί η Αθήνα, σε μια περίοδο κατά την οποία σαφέστατα ασκούνται ταυτοχρόνως πολλές και διαφορετικές πιέσεις με στόχο τη μείωση μετώπων με την Αγκυρα, αλλά και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στην ευρισκόμενη σε παρατεταμένη κρίση τουρκική οικονομία.

Παράλληλα, στην Αθήνα αρχίζει ένας μαραθώνιος –ο οποίος θα διαρκέσει για τα επόμενα περίπου πέντε χρόνια– με στόχο την αύξηση της ελληνικής ισχύος στο πεδίο όπου κρίνονται τα περισσότερα στοιχήματα στην περιοχή, δηλαδή στη θάλασσα.

Τι πήγε να κάνει στο Σότσι ο Μητσοτάκης;

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Από το pontosnews 

Υπάρχει ένα ερώτημα σε όσους ενδιαφέρονται για την εξωτερική πολιτική. Τι πήγε να κάνει ο Μητσοτάκης στη Ρωσία και γιατί επεδίωξε να συναντηθεί με τον Πούτιν;

Οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν αποτέλεσε πολύμηνο και επίμονο αίτημα της ελληνικής πλευράς και το ερώτημα είναι γιατί,  αν ληφθεί υπόψη, όπως θα εξηγηθεί παρακάτω, πως σε υψηλής στρατηγικής ζητήματα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της σχέσης των δύο χωρών.

«Δίκαιο» των κανονιοφόρων και… de facto τριχοτόμηση της ΑΟΖ

Γιάννος Χαραλαμπίδης
Από το simerini.sigmalive 

Δίκτυο τουρκικών ραντάρ μέσω Κύπρου με τον κωδικό: «Μακρινός Ορίζοντας» - Η διπλωματία της «σιωπηρής αποδοχής», πώς η Τουρκία σκοτώνει τις ελπίδες για επιστροφή της Καρπασίας, οι κυρώσεις της ΕΕ και πώς αποδέχεται η Λευκωσία το «πεπρωμένο της»

Χωρίζουν τα χωράφια τους, δηλαδή τα οικόπεδα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τουρκία και το ψευδοκράτος στη λογική του «δικαίου» των κανονιοφόρων της Άγκυρας. Υπάρχει στην πραγματικότητα αποδοχή από τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι ο καθένας «τρυπά» για να βρει φυσικό αέριο στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός των θαλάσσιων περιοχών όπως τις καθορίζει η Άγκυρα με βάση τη δική της υφαλοκρηπίδα και τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους.

Τι σημαίνει ο νόμος για την αμυντική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, ενόψει συνάντησης Μπάιντεν-Μητσοτάκη

Κώστας Αλεξανδρής
Από το liberal 

Με φόντο το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον προχωράει σε μία ακόμα κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους, το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τον γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικοί) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνοι) για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση» («US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021»).

Η ώρα του…φόβου για την Τουρκία: Ξεκινά η κατασκευή της πρώτης Ελληνικής Belharra – Οι κορβέτες το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Πολεμικό Ναυτικό

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να συναρμολογούνται τα blocks του πλοίου ώστε η πρώτη Γαλλική FDI να μετατραπεί από χάλυβα σε σκαρί.

Αν και έχουν αρχίσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη Ελληνική φρεγάτα Belharra, η επίσημη «πρώτη» αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο στα ναυπηγεία της Λοριάν παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Αθήνα και Παρίσι επιθυμούν να δώσουν συμβολικό χαρακτήρα στην έναρξη της ναυπήγησης της πρώτης από τις τρεις φρεγάτες και να σηματοδοτήσουν με αυτόν τον τρόπο την στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών. Με τους Γάλλους να προσβλέπουν έπειτα από τη συμφωνία για τα Rafale και τις Belharra να «κλειδώσουν» μέσα στους επόμενους μήνες ένα ακόμα μεγάλο deal το οποίο θα αφορά τις κορβέτες Gowind.

Οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να «μοιραστούν» τον ελληνικό Στόλο με τους Γάλλους που πρέπει να «συμμαζευτούν»

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τη συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra και οι σχετικές ανακοινώσεις για τη σύμβαση θα γίνουν στη Βουλή τις ερχόμενες ημέρες.

Αυτό δε σημαίνει ότι η προσπάθεια των Αμερικανών να πουλήσουν πλοία στην Ελλάδα θα σταματήσει.

Όταν η επιλογή για τις νέες φρεγάτες ήταν ακόμη ανοιχτή γράφαμε ότι όποιος κέρδιζε το συμβόλαιο θα «έβαζε πόδι» στον ελληνικό Στόλο για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον. Οι Γάλλοι κέρδισαν αλλά είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν τα πάντα ώστε να διατηρήσουν την «επαφή» τους με τον ελληνικό Στόλο. Θα προσπαθήσουν λοιπόν να «ρεφάρουν» με το πρόγραμμα των κορβετών ,πουλώντας μας πολεμικά πλοία ,όχι απαραίτητα