Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Οταν ο Κολοκοτρώνης παρακολουθούσε μαθήματα στην Ιατρική Σχολή


Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου των εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής στην περιοχή Γουδή το 1930, παρουσία του Ελ. Βενιζέλου. [Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ]

Με μια επιστολή του 1838 το υπουργείο Παιδείας ζητούσε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών να επιτρέψει στους «μη έχοντες απολυτήριο Γυμνασίου» να γίνονται δεκτοί στην Ιατρική, λόγω έλλειψης γιατρών.

ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ


Πως κατασκευάζονται όμως ψεύτικες γυναίκες ηρωίδες και πως αυτό μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα; Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. 

Κόλμαν Χιουζ: «Ζούμε σε έναν νέο ρατσισμό όπου οτιδήποτε λευκό θεωρείται κακό»


Aπό το Άρδην τ. 130-131 που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Στο βιβλίο του με τίτλο, Το τέλος της φυλετικής πολιτικής: Επιχειρήματα για μια Αμερική που δεν ενδιαφέρεται για χρώματα, ο Aφροαμερικανός δοκιμιογράφος καταγγέλλει τη σύγχρονη «προοδευτική» εμμονή με τη φυλή ως «έναν καταστροφικό νεορατσισμό», που ανοίγει τον δρόμο για μια κολασμένη κοινωνία, στην οποία το χρώμα του δέρματος θεωρείται το βασικό κριτήριο.

Δύο 13χρονες δολοφόνησαν με τσεκούρι ηλικιωμένη - «Το σπίτι ήταν γεμάτο αίμα, έμοιαζε απίστευτο»


Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει το κίνητρο του εγκλήματος

Η μαρτυρία του Λευτέρη Αντωνιάδη για τα Σεπτεμβριανά του 1955: Από ήρωας των Τούρκων, θύμα της μανίας τους


Ο Λεφτέρ, στο γήπεδο, το 1963

«Πήγαν να σκοτώσουν τα κορίτσια μου», είχε πει τότε ο Λεφτέρ

Όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι


Κώστας Βενιζέλος

Δεν υπάρχει- σχεδόν- κανένας, που αμφισβητεί τη σημασία του στρατηγικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Κρήτης. Και είναι σαφές πως η υλοποίηση του προσφέρει σοβαρά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και αναβαθμίζει τη χώρα.

Έτοιμη να τραβήξει το καλώδιο η Κύπρος;


Επιζημιες κυπριακές κωλυσιεργίες υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου

Δρ. Γιώργος Ρακκάς, Αρθρογράφος
Δρ. κοινωνιολογίας - Πολιτικός αναλυτής

Ερντογάν σε Τατάρ: Δίνουμε ιδιαίτερη αξία στη λύση δύο κρατών


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του προς τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ του ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα γενέθλια του.

Στις 22/9 η συνάντηση Τατάρ με ΓΓ ΟΗΕ - Τι ανέφερε για ηλεκτρική διασύνδεση


Θέμα ηλεκτρικής διασύνδεσης των κατεχομένων με την Τουρκία συζήτησε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέντ Γιλμάζ, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα. Ο κ. Γιλμάζ είπε μάλιστα ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες για το θέμα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τατάρ είπε πως στις 22 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Δυσανασχέτηση στην Ελλάδα για καθυστέρηση ηλεκτρικής διασύνδεσης: «Δεν έγιναν αυτά που περιμέναμε» (video)


Έρχεται Κύπρο ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας για τη συνάντηση της Τρίτης – Παρών και ο ΠτΔ

Πιθανή η τριμερής συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, τον Οκτώβριο: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων του Omega (video)


Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι (Badr Abdelatty) ενημέρωσε και τον ομόλογό του της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι, στην Άγκυρα.

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast # 89 – Προοπτικές εξοπλιστικού προγράμματος για το ΠΝ

Εν όψει της οριστικοποιήσεως των προτεραιοτήτων από πλευράς Γενικών Επιτελείων σε εξοπλιστικά προγράμματα, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ήδη γνωστές οι βασικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Σάββας Δ. Βλάσσης και ο Βασίλης Χρονόπουλος, συζητούν τις απαιτήσεις αυτές, οι οποίες λόγω χρόνιων καθυστερήσεων, παραμένουν σε εκκρεμότητα και καθίστανται όλο και πιο πιεστικές με το πέρασμα του χρόνου.

Navantia S-80 Plus: H προτεινόμενη ισπανική πρόταση για το πρόγραμμα νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού

Αναστάσιος Παπανδρέου

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η τότε Izar, σημερινή Navantia , σε συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο DCNS, πρόδρομο της σημερινής Naval Group συνεργάστηκαν πάνω στη σχεδίαση και την κατασκευή ενός νέου πρωτοπόρου συμβατικής πρόωσης υποβρυχίου, του S-80 Scorpène, βασισμένου στα γαλλικά πυρηνικά υποβρύχια. 

Erieye EMB-145 AEW&C με αφορμή μια επίσκεψη σε Ναύπλιο-Παλαμήδι


Πριν περάσει το ελληνικό καλοκαίρι, πρακτικά προτού ξεκινήσει η νέα σεζόν από Σεπτέμβρη και οι μετακινήσεις γίνουν δυσκολότερες, βρέθηκα στο Ναύπλιο. Αυτή την πανέμορφη, σχεδόν μαγική πόλη της Ελλάδας στην Πελοπόννησο, πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους, μετά τα 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς. 

Η ώρα της αλήθειας για τα 38 F-16 Block 50 της Νέας Αγχιάλου πλησιάζει: Φτάνει στο αεροπορικό επιτελείο η απάντηση των ΗΠΑ για το κόστος αναβάθμισης σε Viper


Η αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών F-16 Block 50, θα οδηγήσει την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου στα 121 αεροσκάφη Viper, γεγονός που θεωρείται άκρως απαραίτητο για την αεροπορική ισχύ της χώρας. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Οι ώρες των αποφάσεων και των πράξεων για τα F-16 Block 50 πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο και μάλιστα εντός Σεπτεμβρίου.

Ανάλυση: Πώς οι Νέες Τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν τη διαφάνεια και την αδιαφάνεια στο πεδίο της μάχης.


The Strv 122 is equipped with the MCS Barracuda from Saab Defense (Picture source: Saab)

Η εξέλιξη του σύγχρονου πεδίου μάχης χαρακτηρίζεται από έναν βαθύ μετασχηματισμό που καθοδηγείται από τη διαφάνεια, ένα χαρακτηριστικό που έχει γίνει κεντρικό λόγω της τεχνολογικής προόδου. 

Αυτό είναι το κλειδί για υπεροπλία απέναντι στην Τουρκία… ποιος ακούει!


Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα βρίσκονται ενώπιον των τεράστιων ευκαιριών που προσφέρει η επανάσταση στις στρατιωτικές τεχνολογίες και μεθοδολογίες, αλλά για να αξιοποιηθεί αυτή η επανάσταση «θα πρέπει να επενδύσουμε πριν και πάνω απ’ όλα στο θεμελιώδες οπλικό σύστημα, την στρατιωτική επιστήμη και την εγχώρια στρατιωτική σκέψη», η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διωγμό, τονίζει ο Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών και Διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων της Ελλάδας Κωνσταντίνος Γρίβας.

ΔΕΘ-Δένδιας για «Ατζέντα 2030»: Η Ελλάδα θα έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της

EUROKINISSI/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να ευημερήσει εάν δεν είναι ασφαλής» τόνισε στο μήνυμα του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του ΥΕΘΑ στην 88η ΔΕΘ ο υπουργός Εθνικής ΆμυναςΝίκος Δένδιας

ΗΠΑ: «Αγαστές» ανεξαρτήτως κυβέρνησης θα μείνουν οι σχέσεις με την Ελλάδα


Η Αθήνα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο «ως σύμμαχος των ΗΠΑ», τόνισε σε διαδικτυακή παρέμβαση του ο γερουσιαστής, Gus Bilirakis στο συνέδριο του Economist. Τα σχόλια για τις τουρκικές προκλήσεις.

ΔΕΘ 2024 – Γεραπετρίτης: Τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται με πολεμικές ιαχές, ούτε με εύκολη ρητορική εχθροπάθειας


Τα εθνικά μας συμφέροντα εν τέλει δεν εξυπηρετούνται «με πολεμικές ιαχές, ούτε με μία εύκολη ρητορική εχθροπάθειας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Status FM 107,7» από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για την 88η ΔΕΘ.

Σκόπια: Θα υπάρξουν αλλαγές στην Επιτροπή με την Ελλάδα για τα ιστορικά θέματα


Σεπτέμβριος 7, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σκόπια.

Αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής που συζητά θέματα ιστορίας και πολιτισμού με την Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, πολιτικοποιώντας σαφώς τα ιστορικά γεγονότα μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού Fokus.

Τούρκοι: Έπαθαν ξαφνικό… έρωτα με τις ελληνικές φρεγάτες FDI – Έχουν κατασκευαστεί για να διαπρέψουν λένε

Τα οπλικά συστήματα των Γάλλων εδώ και πολλά χρόνια θέλουν να κοπιάρουν οι Τούρκοι.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Κόσοβο: «Έχουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό όραμα στις σχέσεις μας»


Σεπτέμβριος 6, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Κατά την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επεσήμανε την αναγκαιότητα μάχης κατά του FETÖ για την ασφάλεια και την ευημερία του Κοσσυφοπεδίου στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Ντόνικα Γκερβάλα – Σβαρτς.

Η «ανατολικο-μεσογειακή» πολιτική της Τουρκίας:Ποια είναι η στρατηγική της Άγκυρας για να καθιερωθεί ως περιφερειακή δύναμη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η στρατηγική αυτή ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αγγίζει θέματα κυριαρχίας σε μία από τις πιο στρατηγικές περιοχές του πλανήτη

Η Ρωσία θέτει όρους για την ένταξη της Τουρκίας στους BRICS


Σεπτέμβριος 6, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραχώρησε συνέντευξη στον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RBC στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, όπου ήρθε για να παρευρεθεί στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής.

Επικεφαλής κατασκοπείας Ηνωμένου Βασιλείου: Το Ιράν εξακολουθεί να σχεδιάζει αντίποινα στο Ισραήλ


«Το Ιράν εξακολουθεί να σχεδιάζει αντίποινα για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, η οποία έλαβε χώρα στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου και για την οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας MI6 Ρίτσαρντ Μουρ.

Τα διδάγματα από τον πόλεμο στις σήραγγες της Χαμάς


Του James Stavridis*

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς, έχει καταστεί σαφές ότι το στρατιωτικό "κέντρο βάρους" - το πιο σημαντικό στοιχείο της σύγκρουσης - δεν είναι οι πύραυλοι ή το ανθρώπινο δυναμικό της τρομοκρατικής ομάδας. 

Ο στρατός του Ισραήλ λέει πως στοχοποίησε κέντρο διοίκησης της Χαμάς σε σχολείο της Γάζας


Δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποιος απολογισμός των θυμάτων ως αυτό το στάδιο

Γάζα: Πόλεμος 12 μηνών χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία

Άμαχοι στη Γάζα AP Photo

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εισήλθε σήμερα στον 12ο μήνα του χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα να σταματήσουν οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και να επιτευχθεί εκεχειρία ή η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στη Νέα Υόρκη – Υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους «σχεδίαζε μαζική σφαγή σε εβραϊκό κέντρο»


Πακιστανός σχεδίαζε να σκοτώσει Εβραίους στις ΗΠΑ, σχεδόν έναν χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ

Η Γερμανία στη δίνη της ακροδεξιάς, του μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας


Γερμανία 2024 Προεκλογική αφίσα του AfDA που γράφει Πρώτα η πατρίδα μας

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση αλλά ξεκάθαρα Ευρωπαϊκή.

του Δημοσθένη Γκαβέα 

Λονδίνο: Μουσουλμάνα μπήκε σε εκκλησία ουρλιάζοντας- «Είμαι εδώ για να σκοτώσω τον Θεό των Εβραίων» [βίντεο]


Λονδίνο: Η μουσουλμάνα ούρλιαζε «Αλλάχου Άκμπαρ» μέσα στην εκκλησία ενώ έλεγε στους πιστούς ότι είναι «εδώ για να σκοτώσει τον Θεό των Εβραίων» λίγο πριν από την πρωινή λειτουργία της Κυριακής.

Οικονομικό Φόρουμ Ιταλία: Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τη Μελόνι και τον Ολλανδό Βίλντερς


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Ολλανδό πολιτικό Χερτ Βίλντερς.

Το Κίεβο ανησυχεί για το ενδεχόμενο μεταφοράς ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πιθανόν να επίκειται η μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.

Μεγάλη νυχτερινή ρωσική επίθεση με drones σε όλη την Ουκρανία - Προχωρούν οι Ρώσοι στο Ντόνετσκ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:28.

Συντρίμμια από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που καταρρίφθηκε στη διάρκεια νυκτερινής ρωσικής επίθεσης, βρέθηκαν δίπλα στο κτίριο του κοινοβουλίου, ανέφερε το πρωί του Σαββάτου το ουκρανικό κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του στο Telegram, ενώ η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας συνολικά 67 μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, 58 από τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να καταρρίψουν.

Η Βόρεια Κορέα επιτίθεται ξανά στη Νότια με μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια


Η Πιονγκγιάνγκ απογείωσε το βράδυ της Παρασκευής περίπου 190 μπαλόνια γεμάτα με χαρτί και πλαστικά σκουπίδια