Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Εθνική Κυριαρχία και ΑΟΖ: Ιδού πως την προστατεύει η Ιαπωνία απέναντι στην Κίνα

Νέο δορυφορικό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία της ιαπωνικής ΑΟΖ. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η Ιαπωνία έχει ανακηρύξει ΑΟΖ και φέρεται διατεθειμένη να την προστατέψει από τις αξιώσεις της γειτονικής υπερδύναμης που ακούσει στο όνομα Κίνα. Το πράττει ήδη και θα το πράξει ακόμη πιο αποτελεσματικά, επιτηρώντας σε εικοσιτετράωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο, και τα διαφιλονικούμενα νησιά Diaoyu (κατά την Κίνα) / Snkaku (κατά την Ιαπωνία), αποτρέποντας παράλληλα τα βορειοκορεατικά και κινέζικα αλιευτικά (και όχι μόνο…) σκάφη να δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Βέβαια ΑΟΖ ελληνική υφίσταται μόνο τμηματικά (συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο) και ακόμα κανείς

Νέο Ποντιακό Ζήτημα

Χάρτης Εύξεινου Πόντου(Ratelband,1747)
Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Από το pontosnews 

Ως Ποντιακό Ζήτημα θεωρείται το ζήτημα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα, όταν διαδραματίστηκαν τα θλιβερά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων, που είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία του αντάρτικου των Ελλήνων του Πόντου και τη δημιουργία κινήματος για την ίδρυση ενός κράτους στον Πόντο, με βασική συνιστώσα τους Έλληνες της περιοχής.

Η αναζητήσεις και οι ελπίδες για ίδρυση κράτους στον Πόντο, αναπτερώθηκαν το διάστημα που ακολούθησε μετά τη Συνθήκη του Μούδρου (17/10/2018) και μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.

Χαμός στη Λιβύη: «Εμφύλια μάχη» μεταξύ δύο μονάδων του Στρατού

Χαμός προκλήθηκε στη Λιβύη, καθώς σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, δύο μονάδες του στρατού εξαπέλυσαν πυρά η μία στην άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση και ακόμα μεγαλύτερη ένταση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία αναφορικά με πιθανές απώλειες ή τραυματισμούς στελεχών και στρατιωτών.

Βίαιες συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών του βαρέος πυροβολικού, ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή μεταξύ δύο μονάδων του στρατού στα νότια προάστια της Τρίπολης, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της λιβυκής πρωτεύουσας.

Νέος εφιάλτης για την Άγκυρα: SPIKE NLOS και στα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι - Νησιά και Έβρος θωρακίζονται με το Ισραηλινό «υπερόπλο» - 25 συστήματα προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς

Του Κώστα Σαρικά
Από το newpost 

Συνολικά θα αγοραστούν μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ 25 συστήματα τα οποία θα διατεθούν στους Λόχους Αντιαρματικών, σε Μονάδες των νησιών αλλά και του Έβρου.

Ειλημμένη πλέον είναι η απόφαση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού να τοποθετηθούν Ισραηλινά κατευθυνόμενα βλήματα SPIKE NLOS και σε επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι εκτός από τα  εποχούμενα συστήματα τα οποία θα ενισχύσουν τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς. To πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στην τελική του ευθεία με το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκεται στο κοινοβούλιο.

Ιγνατίου: Στα άκρα η σύγκρουση Μενέντεζ-Ερντογάν – Στην Ελλάδα συνεργάτες του γερουσιαστή (Βίντεο)

 Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την εντολή που άλλωστε αναμέναμε, για ολική και κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ήταν άθλια και βρώμικη η επίθεση και αφορά τις δηλώσεις του Αμερικανού νομοθέτη για την Κύπρο και το όραμα του να δει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να αποχωρεί από τα κατεχόμενα εδάφη.

Απ’ εδώ και πέρα, η σύγκρουση είναι και προσωπική, όχι μόνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας εναντίον όλων των γειτόνων της:

Είναι μεταξύ του γερουσιαστή και του αυταρχικού Ταγίπ Ερντογάν, ενός ισλαμιστή και αντιδυτικού ηγέτη.

Κουρτς: Η Ελλάδα φυλάσσει καλύτερα απ ό,τι στο παρελθόν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τις μεταναστευτικές ροές

Την ικανοποίηση του από τον τρόπο που φυλάσσονταν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την Ελλάδα, εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη Τύπου, μετά από την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Αφγανιστάν και στο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη, εκτίμησε ό,τι δεν θα επαναληφθεί ότι συνέβη το 2015.

"Σήμερα, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αντιμετωπίζονται καλύτερα αυτά τα φαινόμενα, είναι διαφορετική και η προσέγγιση απ΄ ότι ήταν το 2015, όταν με ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή χρήματα

Απελάσεις – Ευρωπαία επίτροπος εγκαλεί την Ελλάδα για το νομοσχέδιο – Σύγκρουση στη Βουλή

Ευρωπαία επίτροπος καλεί το ελληνικό Κοινοβούλιο - στο οποίο συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στις απελάσεις - να επανεξετάσει τη νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα εμπόδιζε σοβαρά το «σωτήριο» έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ

«Καμπανάκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης χτυπά για την Ελλάδα σχετικά με το νομοσχέδιο για τη νέα πολιτική των απελάσεων, προωθήσεων και νέων κριτηρίων που θέτει το κράτος, προκειμένου να παραμείνει στη χώρα μας νόμιμα ένας παράτυπος μετανάστης, το οποίο ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή, από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Μαλθακή» η Ε.Ε. απέναντι στο ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη συνεργασία με το ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν ώστε να προσφερθεί βοήθεια στους πολίτες του Αφγανιστάν, συμφώνησαν χθες Παρασκευή οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στη Σλοβενία, χωρίς να καταστήσουν σαφές τι θα κάνουν εάν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές τους.

«Για να υποστηρίξουμε τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, θα χρειαστεί να συζητάμε με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν», συνόψισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Χοσέπ Μπορέλ.

83 για Σάμο, 63 για Χίο, 28 για Λέσβο….

Όταν ένα κράτος σου ¨σπρώχνει¨ εκατοντάδες ή και χιλιάδες λαθρομετανάστες προς την επικράτεια σου,  αδιαφορώντας για τα προβλήματα που σου δημιουργεί, τότε τι διάλογο μπορείς να κάνεις με αυτό το κράτος ;

Και τα τρία αυτά δημοσιεύματα είναι χτεσινά και αφορούν περιπτώσεις λαθρομεταναστών που ΔΕΝ μπόρεσαν να περάσουν στην Ελλάδα. 

 Δείτε μερικά στοιχεία…

Ανακαλύφθηκε κύτταρο του ανοσοποιητικού που εξοντώνει όλα τα καρκινικά κύτταρα

Ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακαλύφθηκε τυχαία από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι -αν και είναι ακόμη νωρίς- αισιοδοξούν ότι ίσως στο μέλλον η ανακάλυψη τους αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία του καρκίνου. Αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριου Σιούελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας "Nature Immunology", ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες.