Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Απελάσεις – Ευρωπαία επίτροπος εγκαλεί την Ελλάδα για το νομοσχέδιο – Σύγκρουση στη Βουλή

Ευρωπαία επίτροπος καλεί το ελληνικό Κοινοβούλιο - στο οποίο συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στις απελάσεις - να επανεξετάσει τη νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα εμπόδιζε σοβαρά το «σωτήριο» έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ

«Καμπανάκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης χτυπά για την Ελλάδα σχετικά με το νομοσχέδιο για τη νέα πολιτική των απελάσεων, προωθήσεων και νέων κριτηρίων που θέτει το κράτος, προκειμένου να παραμείνει στη χώρα μας νόμιμα ένας παράτυπος μετανάστης, το οποίο ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή, από την Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ των ΜΚΟ το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εγκαλεί τη χώρα μας για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών, δηλώνοντας πως: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθετική πρόταση που συζητείται, η οποία θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο».

Τι προβλέπει το άρθρο 40

Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρεται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου, που αφορά στις απελάσεις και επιστροφές και εισάγει περιορισμούς και προϋποθέσεις στις δραστηριότητες της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς αρμοδιότητας της ελληνικής ακτοφυλακής, με τη μη τήρηση αυτών να υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και πρόστιμα.

Μάλιστα, η επίτροπος, σε επιστολή της που απέστειλε τον Μάϊο στις ελληνικές αρχές, εξέφρασε την ανησυχία της γι’ αυτή τη διάταξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με άτομα που φθάνουν από τη θάλασσα και να υπονομεύσει σοβαρά τον αναγκαίο έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συστάσεις προς τις ελληνικές αρχές

Η επίτροπος Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου για τις απελάσεις και τις επιστροφές και να αναγνωρίσουν το έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα, σύμφωνα με το καθεστώς τους ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Ευρώπη να δεχθεί τις αφίξεις Αφγανών»

Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε δηλώσει πως: «Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει ανεπιφύλακτα να δεσμευτούν στον χειρισμό των αφίξεων ατόμων, τα οποία διαφεύγουν από τη φρικτή κατάσταση στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Και είχε μιλήσει για μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η επίτροπος έχει ήδη έρθει αντιμέτωπη με πολλά κράτη μέλη που υπαινίχθηκαν, ανακοίνωσαν ή έλαβαν μέτρα για το κλείσιμο συνόρων, την ανέγερση τειχών ή φρακτών και την επιβολή περιορισμών σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για άσυλο ή επαναπροωθήσεις.

Η «μάχη» στη Βουλή

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν να «κονταροχτυπιούνται» και για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με την κυβερνητική πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι, με το νομοσχέδιο, επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες εκμεταλλεύονται πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να παραμένουν παρανόμως στη χώρα.

Μηταράκης: Δεν θα ξαναγίνουμε πύλη εισόδου στην Ευρώπη

Με το νομοσχέδιό μας, η κυβέρνηση προασπίζει την πατρίδα, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας».

«Ειπώθηκε από την αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, ότι η κυβέρνηση στοχεύει στο να αποτελέσει ασπίδα της Ευρώπης. Απάντησα ξεκάθαρα: Η κυβέρνηση προασπίζει την πατρίδα μας, είναι η ασπίδα της Ελλάδος», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Όπως είπε ο υπουργός, το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης αντιμετωπίζεται ολιστικά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα μας δεν είναι πλέον, και ούτε θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή ήπειρο, τόνισε ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει, με μετρήσιμη επιτυχία, μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προτάσσοντας τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι «ανακτήσαμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας» και ότι οι μεταναστευτικές ροές, το τελευταίο δωδεκάμηνο, έχουν μειωθεί κατά 86% και, ειδικότερα, στα νησιά κατά 96%.

Επίσης, είπε ότι με βάση τη σχετική στρατηγική που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση, όπου απαιτείται, αφορά στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας, και όχι στις ΜΚΟ, «οι οποίες χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές», όπως ανέφερε.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς θα δεχόταν οι λαθροδιακινητές να στέλνουν δικά τους σκάφη στη μέση γραμμή, να περιμένουν τους ‘πελάτες τους’, μετά από συνεννόηση. Για… διάσωση. Ειδικά αυτό αφορά την χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα νησιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Βούτσης: Ριζικά αντίθετη με τις Διεθνείς Συμβάσεις η πολιτική των απελάσεων και της αποτροπής

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοποιεί πλέον την εσωτερική εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τη στρατηγική αποτροπής απέναντι στην απαράδεκτη εργαλειοποίηση που επιχείρησε η κυβέρνηση Ερντογάν για το μεταναστευτικό», τόνισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, στην ομιλία του.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «ο κ. Μητσοτάκης προσομοιάζει όλο και περισσότερο με τον Σαλβίνι». Συγκρούεται με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με την Ύπατη Αρμοστεία, με τους επιτρόπους της Ευρώπης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και εντάσσει τη χώρα στο μπλοκ των ξενοφοβικών δυνάμεων και όχι στο μέτωπο των χωρών Πρώτης Υποδοχής, για μια προοδευτική μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού Συμφώνου για Άσυλο και Μετανάστευση, υποστήριξε.

Η χώρα, προσέθεσε ο Νίκος Βούτσης, εφαρμόζει πλέον πολιτικές ριζικά αντίθετες με τις Διεθνείς Συμβάσεις και με τις αξίες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού και υπονομεύει τη στρατηγική της αναλογικής ανάληψης ευθύνης από τις χώρες της ΕΕ για τα νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων, που θα δημιουργούνται σε όλο τον 21ο αιώνα, όχι μόνο τώρα από το Αφγανιστάν, αλλά και στο προσεχές μέλλον, λόγω της κλιματικής κρίσης, λόγω των εμφυλίων, των πολεμικών συγκρούσεων και των νέων οικονομικών ανισοτήτων που οξύνονται.

Καμίνης: Παραπλανείτε τους πάντες για το προσφυγικό

Για πέντε συγκεκριμένα σημεία παραπλανητικής πολιτικής του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, έκανε λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, στην αγόρευσή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου.

Ο κ. Καμίνης παρέθεσε, μιλώντας στη Βουλή, πέντε «σημεία παραπλάνησης», όπως τα χαρακτήρισε, εξηγώντας τι ισχύει στην πραγματικότητα.

  • Το πρώτο σημείο παραπλάνησης, όπως υποστήριξε το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, αφορά στις επιστροφές και απελάσεις αλλοδαπών, τις οποίες το υπουργείο εμφανίζει ως αυξημένες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, «αποσιωπώντας το γεγονός ότι κατά 80% αφορούν υπηκόους Αλβανίας, άτομα δηλαδή που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος».
  • Το δεύτερο σημείο παραπλάνησης αφορά στους κατοίκους των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι, στην επόμενη προσφυγική κρίση, τόνισε ο κ. Καμίνης, θα δουν τα νησιά τους «να μετατρέπονται και πάλι σε τεράστιους καταυλισμούς, αφού η χώρα μας φαίνεται να έχει χάσει τη διπλωματική μάχη στην ΕΕ για τη δημιουργία μηχανισμού υποχρεωτικής μετεγκατάστασης και άρσης του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ. Για τον λόγο αυτό», προσέθεσε, κατασκευάζονται «θηριώδεις δομές στα νησιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δομή που σχεδιάζεται στην περιοχή Θόλος της Χίου, για την οποία έχουν δεσμευτεί 200 στρέμματα γης!».
  • Παραπλάνηση, όμως, συνέχισε, «γίνεται εις βάρος και των κατοίκων του Έβρου». Όπως εξήγησε, ο Γ. Καμίνης, με μια απλή διάταξη στο άρθρο 29 του παρόντος νομοσχεδίου, οι «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων», μετατρέπονται σε «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές». Το «Νήσων» εξαφανίστηκε, τόνισε, «προκειμένου να μπορεί πια να δημιουργηθεί δομή και στα χερσαία σύνορα με τη Τουρκία. Με άλλα λόγια, η δομή που υπάρχει σήμερα στο Φυλάκιο Έβρου», όπως είπε, «κάλλιστα μπορεί αύριο να μετατραπεί σε Δομή, που θα φιλοξενεί ανθρώπους για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πως ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο είναι βουλευτής Έβρου, ο οποίος φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να συμβεί στην εκλογική περιφέρειά του», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
  • Το τέταρτο σημείο παραπλάνησης αφορά στην κοινή γνώμη εν γένει, υποστήριξε. Καθιστώντας αυστηρότερες στα χαρτιά ορισμένες διατάξεις που ρυθμίζουν τη ζωή των μεταναστών στη Ελλάδα, όπως π.χ τις προθεσμίες για την ανανέωση της άδειας διαμονής, «το υπουργείο επιχειρεί να δείξει στην κοινή γνώμη ότι είναι άτεγκτο στα θέματα της μετανάστευσης. Το μόνο αποτέλεσμα, όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά, είναι πως δημιουργούνται στρατιές ανθρώπων χωρίς χαρτιά, που όμως παραμένουν στη χώρα σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας», με αποτέλεσμα να ανθεί η αδήλωτη εργασία, η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση και βεβαίως η κάθε είδους διαφθορά, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση όπου οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι σαφείς ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
  • Το πέμπτο σημείο παραπλάνησης αφορά στη σχέση της χώρας μας με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Καμίνης. Και προσέθεσε ότι «ο κ. Μηταράκης επαίρεται ότι 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Αποσιωπά όμως πως πρόκειται για αναγνωρισμένους από την Ελλάδα πρόσφυγες, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής σε άλλες χώρες της ΕΕ και, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να επιστραφούν από τις χώρες στις οποίες έχουν καταφύγει. Εδώ, ο υπουργός εμφανίζεται να συνεχίζει, στην ουσία, την πολιτική μιας προκατόχου του, της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που θεωρούσε ότι οι πρόσφυγες απλώς εξαφανίζονται! Με αυτά λοιπόν τα υπουργικά καμώματα οι Ευρωπαίοι εταίροι, τότε και βεβαίως τώρα, δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν πολιτική. Λες και οι Ευρωπαίοι είναι κουτόφραγκοι που θα τους εξαπατήσουμε με κατεργαριές».

Ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΚΙΝΑΛ, κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε πως «εδώ διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας» και κάλεσε τον υπουργό, Νότη Μηταράκη, να «μην βαυκαλίζεται με τη σημερινή ύφεση του προσφυγικού. Γιατί αύριο, στην επόμενη μεγάλη κρίση που θα ενσκήψει, δεν θα μπορεί πια να παραπλανήσει κανένα. Ούτε τους κατοίκους των νησιών, ούτε αυτούς του Έβρου, ούτε την κοινή γνώμη, ούτε τους Ευρωπαίους εταίρους».

ΠΗΓΗ in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου