Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Αιγηίς: Ένας πολιτισμός που χάθηκε… άδοξα!

Αιγηίς: Ένας πολιτισμός που χάθηκε… άδοξα – Πιστεύω πως δεν υπάρχει κανείς, σήμερα, που να μην αποδέχεται ως γεγονός την ύπαρξη πολιτισμού και μάλιστα αρκετά ανεπτυγμένου, στον προϊστορικό χώρο του Αιγαίου. Την περιοχή που είναι γνωστή ως Αιγηίδα.

Συγκεκριμένα όταν άρχισε το τέλος της παγετώδους περιόδου οι πορθμοί που χωρίζουν την Ευρώπη από την Αφρική και την Ασία δεν υπήρχαν αλλά ήσαν στεριές. Όπως η Ιταλία η Σικελία και η Τυνησία ήταν επίσης ενωμένες. Εκεί λοιπόν που σήμερα βρίσκεται η Μεσόγειος ήταν τότε δύο χωριστές θάλασσες που χώριζαν την Μεσόγειο σε ανατολική και δυτική.

1453: Η πορεία προς την Άλωση – διδάγματα για το σήμερα

Η 29η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και οδύνης για τον Ελληνισμό

Γράφει ο Αναστάσιος Λαυρέντζος
Από το infognomonpolitics

Η 29η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και οδύνης για τον Ελληνισμό. Αυτή τη μέρα του 1453 η υπερχιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, πλήρως εξελληνισμένη στην τελική της φάση, πέρασε οριστικά στο παρελθόν. Είχε βεβαίως προηγηθεί μια μακρά πορεία παρακμής και αποσύνθεσης, ώστε η πτώση της Πόλης να είναι απλώς η τελευταία πράξη. Πώς όμως το μακροβιότερο κρατικό μόρφωμα στη Δυτική Ιστορία έφτασε στο τέρμα του και ποια τα βαθύτερα αίτια της παρακμής του; Τι διδάγματα θα μπορούσε να αντλήσει ο σύγχρονος παρατηρητής;

Έλληνες Μουσουλμάνοι Πομάκοι: «Persona non grata» ο Τσαβούσογλου στη Θράκη

«Persona non grata», χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ.

Η μόνη περίπτωση, δε, που θα γινόταν δεκτός ο Τούρκος πολιτικός, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, θα ήταν αν επρόκειτο να ζητήσει «βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Ἡ μειονότης εἶναι μουσουλμανική μέ δική σας ὑπογραφή, κύριε Τσαβούσογλου!

Ὁ Βουλευτής Ροδόπης τῆς ΝΔ Εὐριπίδης Στυλιανίδης ἀποκαλύπτει γιατί ἡ τουρκική ἀντιπροσωπία στήν Λωζάννη ἀπέφυγε νά ζητήσει νά χαρακτηρισθοῦν οἱ μουσουλμάνοι τῆς Θράκης «Τοῦρκοι» – Ἐφιάλτης της ἡ ἐθνική μειονότης τῶν Κούρδων

ΜΕΤΑ τόν Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διαμορφώθηκε ἡ βασική Ἀρχή τοῦ διεθνοῦς δικαίου οἱ μειονότητες νά προστατεύονται, ἀφοῦ ἀναγνωριστοῦν καί προσδιοριστοῦν ἀπό τίς διεθνεῖς, διμερεῖς ἤ πολυμερεῖς συνθῆκες. Τό πλαίσιο αὐτό μετεξελίχθηκε καί συμπληρώθηκε μετά τόν Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο μέ τήν διεθνῆ Σύμβαση γιά τήν ἀναγνώριση τοῦ δικαιώματος Ἀτομικοῦ Αὐτοπροσδιορισμοῦ, τήν ὁποία κύρωσε ἡ Ἑλλάδα ἐνσωματώνοντάς την στό ἐσωτερικό της δίκαιο, κάτι πού δέν ἀποδέχθηκε ποτέ ἡ Τουρκία, φοβούμενη ἴσως τίς πολλές διαφορετικές μειονότητες πού διαβιοῦν στήν δική της ἐπικράτεια.

TRT: Ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν για «επαναχάραξη» συνόρων

Συνάντηση στην Αδριανούπολη πραγματοποίησαν ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία για την «επαναχάραξη» των συνόρων των δύο χωρών, ισχυρίζεται μερίδα των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, γράφει ο Θανάσης Αργυράκης στο Law and Order.

Να σημειωθεί πως πέρυσι είχαν προκληθεί επεισόδια λόγω της ύψωσης του ελληνικού «φτάχτη» σε ορισμένα σημεία του Έβρου, ενώ είναι γνωστές οι αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, TRT, «οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη για την επαναχάραξη των συνόρων»(!).

GROUP NAVAL και THALES ρίχνουν στη μάχη για τις φρεγάτες Belh@rra τα Αster, MICA NG και SCALP Naval

Η Naval Group υπέβαλε, από κοινού με την Thales και την MBDA, μία νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων επιφανείας του Ελληνικού στόλου, όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρία. Η γαλλική πρόταση, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, με βελτιστοποιημένο κόστος, και περιλαμβάνει:

>4 FDI HN – η πιο σύγχρονη φρεγάτα τελευταίας γενιάς : προτείνεται η κατασκευή 3 πλοίων,