Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Μάρκος Μπότσαρης (1790 – 1823)

Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης από το Σούλι. Έδρασε κυρίως στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς ως μία από τις πιο αγνές μορφές του Αγώνα.
Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε στο Σούλι το 1790 και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Κίτσου Μπότσαρη (1754-1813), ηγετικής μορφής της φάρας των Μποτσαραίων. Μετά την κατάληψη του Σουλίου από τον Αλή Πασά το 1803 και τις διώξεις των Σουλιωτών που ακολούθησαν, κατέφυγε με τον πατέρα του και άλλους συμπατριώτες του πρώτα στην Πάργα και στη συνέχεια στην Κέρκυρα. Εκεί εντάχθηκε στο «Αλβανικό Σύνταγμα», που είχαν συγκροτήσει οι Γάλλοι κι έφθασε μέχρι το βαθμό του εκατόνταρχου.

Νέα ένταση: Η Μόσχα ζητά εξηγήσεις από την Αθήνα -Για άρνηση βίζας σε Ρώσους κληρικούς - ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Η Μαρία Ζαχάροβα (Φωτογραφία: AP/ Alexander Zemlianichenko)
Μετά τα αντίποινα της Μόσχας, για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, μία διαφορετική υπόθεση προκαλεί νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αυτή τη φορά, το ζήτημα αφορά την άρνηση έκδοσης βίζας σε Ρώσους κληρικούς. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε το ζήτημα απαράδεκτο και τόνισε ότι έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά.

Μεγάλες φωτιές στη Ζάκυνθο: Δύο πύρινα μέτωπα με διαφορά λίγων λεπτών

Δύο νέες πυρκαγιές στα χωριά Μαχαιράδο, στη θέση «Καταλούπου» και στο χωριό Κοιλιωμένος, ξέσπασαν το μεσημέρι της Πέμπτης (09/08) στη Ζάκυνθο, ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες από πέρυσι - Υπό έλεγχο η φωτιά  στην Άνδρο

Η πύρινη λαίλαπα στα δάση της Ζακύνθου μαίνεται, με τις μεγάλες πυρκαγιές στα δύο χωριά Κοιλιωμένος και Μαχαίραδο να είναι σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν τα δύο χωριά.

Αντίμετρα στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ προαναγγέλλει η Μόσχα - Απαράδεκτες οι απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, υποστηρίζει η Ρωσία

Η Ρωσία θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Η ρωσική πλευρά επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει ότι η συνομιλία (με τη Ρωσία) από θέση ισχύος και μέσω τελεσιγράφων είναι ανώφελη και άνευ προοπτικής. Η ρωσική πλευρά θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στη νέα μη φιλική κίνηση της Ουάσιγκτον», δήλωσε η Ζαχάροβα, όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από το τάβλι στα χαρτιά - Τα δέκα σημεία του Πρωθυπουργού των Σκοπίων

Από το τάβλι στα χαρτιά
Του Ν. Λυγερού


Όταν έχεις να κάνεις με άτομα που δεν μπορούν να διανοηθούν πώς λειτουργεί το σκάκι και το go, συνεχίζουν να ρίχνουν ζάρια μπας και ανοίξει καμιά πόρτα, αλλά μάλλον τέλειωσαν οι εξάρες και κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στα χαρτιά ποντάροντας σε άσους εκεί πού τα βρήκε μπαστούνια. Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται και ο μελλοντικός ανασχηματισμός, ο οποίος θα γίνει μάλλον για το φινάλε έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Η εξουσία θεωρεί ακόμα μετά το Σκοπιανό

Το πολιτικό Σκοπιανό - Κανένας δεν θα ξεχάσει τίποτα

Το πολιτικό Σκοπιανό
Του Ν. Λυγερού

Η δέσμευση των ΑΝΕΛ μέσω του Προέδρου τους πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση διότι σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί το προσύμφωνο για να γίνει συμφωνία ακόμα κι όταν τα Σκόπια θα έχουν τελειώσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από την πλευρά τους. Δημιουργείται λοιπόν το εξής ερώτημα: γιατί τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους αν ξέρουν από πριν ότι δεν θα καταλήξει η συμφωνία αφού το προσύμφωνο θα σταματήσει από την ελληνική πλευρά.

Σερβικές πρωτοβουλίες στο Κοσσυφοπέδιο - Η στρατηγική της Μακεδονίας - Το Σκοπιανό έχει κόστος

Σερβικές πρωτοβουλίες στο Κοσσυφοπέδιο
Του Ν. Λυγερού

Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας προχωρά επίσημα πια σε ανάκληση αδειών και μερική επιστράτευση στη νότια Σερβία, δηλαδή δίπλα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικεί μία πλειοψηφία Σέρβων εντός αλβανικής διοίκησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δίνουν ένα σήμα υποστήριξης στους Σέρβους της περιοχής. Και αυτή ξέρουμε ότι ανήκει σε αυτές που θα ήθελε να απελευθερώσει η Σερβία ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνει ανταλλαγές εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο. Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν εντάσεις τοπικά που θα μεγαλώσουν ακόμα και τεχνητά, για να υπάρξει η προετοιμασία του κατάλληλου εδάφους για μία επέμβαση στην περιοχή.

Η νέα συμφωνία Κύπρου Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου - Ο αλβανικός παράγοντας στα Σκόπια - Σερβικές πρωτοβουλίες στο Κοσσυφοπέδιο

Η νέα συμφωνία Κύπρου Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου
Του Ν. Λυγερού

Η νέα συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο για τον αγωγό φυσικού αερίου που έχει και την απαραίτητη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η υλοποίηση της ενδιάμεσης οδού για το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Αποτελεί μία νέα επιτυχία που ενισχύει το συμμαχικό πλαίσιο με την Αίγυπτο αλλά και για το θέμα του τριπλού σημείου επαφής, όπου εμπλέκεται και η Ελλάδα σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλά και γεωοικονομικό, αφού θα έχει επιπτώσεις και για τον αγωγό East Med που είναι στρατηγικής