Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΙΓΟΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Γνωμικά του Πλάτωνος!..

Γνωμικά του Πλάτωνος!..

Διαβάστε ένα απάνθισμα από τα καλύτερα γνωμικά του Πλάτωνος, μια σοφία αιώνων που διαπαιδαγώγησε και γαλούχησε δεκάδες γενεές Ελλήνων και ξένων, ενώ εδώ και 2.500 χρόνια ο παιδαγωγικός νους του Πλάτωνος αποτέλεσε –και αποτελεί- πυξίδα για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο!..

Ο Πλάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γιος του Αρίστωνα και της Περικτιόνης. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Η μητέρα του ανήκε στο γένος του Σόλωνα κι ο πατέρας του στου Κόδρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 429 π.Χ., κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο μύθος διηγείται πολλές επινοήσεις για τη γέννηση του Πλάτωνα, όπως π.χ. ότι οι μέλισσες του Υμηττού κατέβηκαν κι έβαλαν στο στόμα του μέλι κ.ά.
Στην αρχή ονομάστηκε Αριστοκλής. Ο Σωκράτης όμως, ο δάσκαλός του, του έδωσε το όνομα Πλάτωνας, για το πλατύ του στήθος και το μέτωπο.

5 Οκτωβρίου 1944, ο ξεσηκωμός της Καρπάθου

κείμενο / φωτογραφίες Μανώλης Δημελλάς 
 
…Η Κάρπαθος εξεγέρθηκε (5/10/1944) και ελευθερώθηκε οκτώ μήνες νωρίτερα από όλα τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έφτασαν μάλιστα να φιλοξενηθούν χιλιάδες πρόσφυγες πάνω στα έρημα ακρογιάλια του τόπου…
…Οι πραγματικά εμπνευσμένοι (Καρπάθιοι) δεν ήταν τύποι με ξυρισμένα κεφάλια, ούτε μορφωμένοι με γλώσσα γεμάτη ξυράφια, να κοπανούν κάθε διαφορετική άποψη, αν δεν είναι της δικιάς τους αριστεροδεξιάς παρέας, ήταν γονείς, πατεράδες και μανάδες που σήκωσαν τα μανίκια, έβαλαν τα στήθια τους μπροστά στα κορμάκια των παιδιών τους που ήθελαν να ζήσουν λίγο, λιγάκι καλύτερα, να ξεφύγουν από την εποχή της μιζέριας…

Το υπουργείο Πολιτισμού ζητά το πόρισμα της Περιστέρη.ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Τα πορίσματα της ανασκαφέως Κατερίνας Περιστέρη από την έρευνα του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης ζητά το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Πολιτισμού ζητά το πόρισμα της Περιστέρη

Βάζοντας μία παράγραφο ακριβώς στο τέλος της ενημέρωσης για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί προς προστασία του μνημείου, και όχι στην αρχή όπως θα ανέμενε κανείς, αφού το θέμα είναι μείζον, το υπουργείο σημειώνει: «Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου κυρίας Κατερίνας Περιστέρη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων της μελέτης με την απαραίτητη τεκμηρίωση».

Ψάχνουν με λέιζερ για τη Νεφερτίτη. ΞΕΚΙΝΑ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Της Αγγελικής Κώττη
akotti@otenet.gr

Από το ethnos

Η προτομή της Νεφερτίτης, ηλικίας 3.300 ετών, φιλοξενείται σήμερα σε μουσείο του Βερολίνου

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με σαρώσεις υψηλής ανάλυσης μέσω λέιζερ, θερμικές απεικονίσεις και ραδιοανιχνευτές, επιστρατεύεται για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών έχει όχι ένα, αλλά δύο κρυφά δωμάτια. Προς τι το ενδιαφέρον και τα έξοδα;

Δρομολογημένο σχέδιο των ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
Από το kathimerini


Η επιμονή των ΗΠΑ να προσκαλούν σε διεθνείς συναντήσεις την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, όπως έγινε την περασμένη Τρίτη, έχει ενοχλήσει την ελληνική διπλωματία, ουσιαστικά, όμως, είναι μια προδιαγεγραμμένη εδώ και αρκετό καιρό πολιτική των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η «Κ» με βάση απόρρητα έγγραφα. Την πολιτική στο θέμα της ΠΓΔΜ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, με την άδεια ή την ανοχή του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αποκάλυψη Ιερώνυμου: Ο Μανώλης Γλέζος μου ζήτησε να αναλάβω την κηδεία του - «ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΗΔΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΦΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ»(Βίντεο)

Στην αποκάλυψη μιας -αν μη τι άλλο- ανέλπιστης πτυχής της πρόσφατης συνάντησής του με τον γνωστό αγωνιστή της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο, προχώρησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
Απευθυνόμενος προς κατοίκους και φορείς της Ναυπάκτου, όπου βρέθηκε για να ευχηθεί στον εορτάζονται μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ο Μανώλης Γλέζος όχι μόνο του αποκάλυψε ότι θέλει να κηδευτεί και να ταφεί χριστιανικά, αλλά του ζήτησε να φροντίσει ο ίδιος ώστε να μη συμβεί κάτι διαφορετικό.

Μπλόκο Κύπρου στα μεταλλαγμένα - Ζητά απαγόρευση της καλλιέργειας όλων των υβριδίων αραβοσίτου

Του  Άγγελου Νικολάου
Από το philenews

Λευκωσία: Την αξίωση της Κύπρου να απαγορεύσει την καλλιέργεια όλων των υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν οκτώ γενετικές τροποποιήσεις υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Γεωργίας κατόπιν οδηγιών του υπουργού Νίκου Κουγιάλη, που βασίζεται στη διαχρονική πάγια πολιτική όλων των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που τάσσονται ενάντια στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Το νερό από την Τουρκία αλλάζει τη γεωγραφία - Στόχος μια «ολοπράσινη βόρεια Κύπρος» - Θα χρειαστούν εποίκους και ρεύμα από ΑΗΚ

Του Κώστα Βενιζέλου
Από το philenews

Λευκωσία: Ως κίνηση προσάρτησης των κατεχομένων θεωρεί η Λευκωσία την κίνηση της Άγκυρας να μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα μέσα από υποθαλάσσιους αγωγούς. Παράλληλα, είναι σαφές πως το λεγόμενο «έργο του αιώνα», όπως το έχουν χαρακτηρίσει στην Τουρκία, εάν υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο νησί αλλά και στην περιοχή.

PICK: Μεγάλη γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Πάτρα! Υπερθέαμα σε Sport&Show!


Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα όπου πάνω από 50.000 θεατές απόλαυσαν επί δυο μέρες μια μοναδική παράσταση.
Ένα εκρηκτικό διήμερο γεμάτο αγωνιστική δράση, γκάζια, αδρεναλίνη, πρωτότυπα events, επιδείξεις που έκοβαν την… ανάσα, αντίκες και ακριβά πολυτελή αυτοκίνητα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι Πατρινοί, αλλά και χιλιάδες θεατές που πιστοί στο ραντεβού τους με την… παράδοση παρακολούθησαν το 7οPICK ΛΟΥΞ Cola, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Νέα καταστροφή στην Παλμύρα: Τζιχαντιστές ανατίναξαν την αρχαία Αψίδα του Θριάμβου - Μαρτυρία στο Ρόιτερς

Το μνημείο της Ρωμαϊκής εποχής είχε κατασκευαστεί πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια
Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν την Αψίδα Θριάμβου, ένα σημαντικό μνημείο στη Ρωμαϊκή πόλη Παλμύρα, χρονολογίας πάνω από 2.000 ετών, τόνισε την Κυριακή ο επικεφαλής των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Συρίας.

Ο Μάμουν Αμπντελκαρίμ είπε στο Ρόιτερς πως πηγές στην Παλμύρα επιβεβαίωσαν πως η Αψίδα Θριάμβου, ένα κόσμημα στην εξαιρετική συλλογή ερειπίων στην κεντρική πόλη της Συρίας που βρίσκεται μέσα σε μια όαση, είχε ανατιναχθεί.

Τρόικα: Ανοιχτό το bail in μετά τον Δεκέμβριο - αποκλείεται όμως κούρεμα του δημοσίου χρέους

Ανησυχία για την έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ώστε να αποφευχθεί το «Σχέδιο Σόιμπλε» ή άτακτη χρεοκοπία
Η φαινομενική ομαλότητα της τελευταίας περιόδου στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για πολλούς θυμίζει την ηρεμία που επικρατεί προτού ξεσπάσει η καταιγίδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι έστειλαν στην Αθήνα το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και απαίτησαν την άμεση υλοποίηση όσων μεταρρυθμίσεων έχουν συμφωνηθεί.