Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Μια άγνωστη ελληνική δύναμη μακριά από την Ελλάδα: Οι Έλληνες της Ουκρανίας

Βλάσης Αγτζίδης
CNN Greece 

 Αυτός ήταν ο τίτλος μιας υπηρεσιακής έκθεσης που είχα συντάξει το 1999 μετά την επιστροφή μας από τη Μαριούπολη και απευθυνόταν στην διοίκηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) -που λεγόταν ακόμα Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ)- το οποίο έως τότε είχε επικεντρώσει τις δράσεις του αποκλειστικά στην Οδησσό και στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

Η αφορμή για τη σύνταξη της έκθεσης ήταν ένα μεγάλο συνέδριο που έγινε στη Μαριούπολη και ήμουν εισηγητής, το οποίο είχε οργανωθεί από το τοπικό Πανεπιστήμιο (είχε την επωνυμία Ανθρωπιστικό Ινστιτούτο Μαριούπολης) με τίτλο «Ελλάδα-Ουκρανία: Η εμπειρία των φιλικών σχέσεων και οι προοπτικές συνεργασίας».

Συμμαχία Ἑλλάδος – Ἀνατολικῶν Κρατῶν γιά τήν ἐξαίρεση τῆς ἀμύνης ἀπό τό ἔλλειμμα

Οἱ διεργασίες στό Eurogroup καί Εcofin – Καθοριστική ἡ στάσις τῆς Γερμανίας γιά τό 2023

ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ἰσχυρῶν συμμαχιῶν πού θά συνταχθοῦν μέ τό αἴτημα γιά ἐξαίρεση ἀπό τόν ὑπολογισμό τοῦ ἐλλείμματος καί τοῦ χρέους, τοῦ ὑπερβάλλοντος ποσοστοῦ ἀπό τόν εὐρωπαϊκό μέσον ὅρον ὁ ὁποῖος κατευθύνεται σέ ἀμυντικές δαπάνες, εὑρίσκεται ἡ ἑλληνική Κυβέρνησις. Ἤδη ἀνατολικές χῶρες ὅπως οἱ Λιθουανία, Ἐσθονία, Πολωνία, Ρουμανία ἀλλά καί ἡ Ἰταλία ὑποστηρίζουν τό ἑλληνικό αἴτημα, τό ὁποῖο ἔχει ὑποβάλει γραπτῶς ὁ Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στά εὐρωπαϊκά θεσμικά ὄργανα, ἐνῶ τήν πρόταση ἀνέπτυξε στούς ὁμολόγους του κατά τήν πρόσφατη σύνοδο κορυφῆς στίς Βερσαλλίες, τονίζοντας ὅτι «μία τέτοια πολιτική, θά ἐπιτρέψει σέ χῶρες ὅπως ἡ Ἑλλάς, οἱ ὁποῖες ἱστορικά ξοδεύουν περισσότερα σέ ἀμυντικές δαπάνες ἀπό ἄλλες εὐρωπαϊκές χῶρες, νά μήν τιμωροῦνται γι’ αὐτή τους τή στρατηγική ἐπιλογή.»

FT: Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, μεταδίδουν οι Financial Times επικαλούμενοι τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, αναφέρουν οι πηγές. 

Παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος για ανατροπή Πούτιν και φλερτ Μόσχας - Κίνας

 Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Ενώ οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία καλά κρατούν, κλιμακώνονται οι κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα - Γιατί έρχονται νέες αυξήσεις τιμών, η ΕΕ αποδέχεται εξάρτηση στο ΝΑΤΟ, η στροφή των ΗΠΑ στο Ιράν και τη Βενεζουέλα και το ομόλογο της 16ης Μαρτίου.

Τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία οδηγούν το διεθνές σύστημα σε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο με αρνητικές επιπτώσεις, που άρχισαν ήδη να φαίνονται, και θα κλιμακωθούν μέσα από τις αυξήσεις των τιμών στα αγαθά, ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης. Η πρώτη αποτύπωση ονομάζεται πληθωρισμός. Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οι αντίπαλες πλευρές, δηλαδή η Δύση και η Ρωσία, οικοδομούν τη σχέση τους μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου της Ουκρανίας, στην αντίληψη που ίσχυε στον Ψυχρό Πόλεμο. Με άλλα λόγια, υιοθετούν σχέση μηδενικού αποτελέσματος, που θα πει «zero sum game». Το κόστος του ενός είναι όφελος για τον άλλον. Ότι, δηλαδή, θα υπάρξει μόνον ένας νικητής! Με σαφή, βεβαίως, τον κίνδυνο να βγούμε όλοι χαμένοι. Να οδηγηθούμε σε μια σχέση: «loss - loss game».

Όταν το Κρεμλίνο προκαλεί την κοινή λογκή...

Χρήστος Μιχαηλίδης   

20ή ημέρα πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Απλή υπενθύμιση: Στις 23 Φεβρουαρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Μιας ανεξάρτητης χώρας, που δεν προέβη σε καμία επιθετική ενέργεια εναντίον του.

  Και μόνο το γεγονός ότι τιμωρείται με συνοπτικές διαδικασίες όποιος στη Ρωσία αναφερθεί στην επέμβαση του Πούτιν ως «πόλεμο», σε πολίτη οποιασδήποτε πολιτισμένης χώρας στον κόσμο αποτελεί από μόνο του «τεκμήριο ενοχής» του εισβολέα. 

«Εθνική» λογοδοσία για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μεγιστοποιεί τα οφέλη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αλλώστε σε αυτόν λογοδοτεί.

Η πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών Ελλάδος και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή κυρίως τις εξελίξεις στο ουκρανικό και τον εκεί πόλεμο αποτελεί μία μάλλον όχι καλή στιγμή για την ελληνική διπλωματία.

Η Τουρκία είναι πλέον αναβαθμισμένη γεωπολιτικά μετά και τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έπαιξε και παίζει στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας κατά την πρόσφατη συνάντηση της Αττάλειας μεταξύ Ουκρανού και Τούρκου ΥΠΕΞ και όχι μόνο…

Ο Δένδιας στο στόχαστρο εκείνων που θέλουν «συμβιβασμό» με την Τουρκία

Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Ο «εκσυγχρονισμός» -αυτό το ιδεολογικό μόρφωμα υβρίδιο- βλάπτει σοβαρά τη λογική και την πατρίδα. Οι δε «εκσυγχρονιστικές» απόψεις, όποτε ανερυθρίαστα και αμετροεπώς εκφράζονται, προκαλούν αποστροφή στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

Είναι, θα έλεγα, μία αυθόρμητη απέχθεια, μέσα από την πιο βαθιά συνείδηση του λαού, που δεν μένει στην περιφρόνηση αλλά γιγαντώνεται επειδή οι «απόψεις» αυτές δεν αρκούνται μόνο να διατυπώνονται αλλά και θέλουν να διαστρέφουν και να ρίχνουν στη λάσπη, στον βούρκο, την ιερή έννοια της λογικής, την οποία «λογική» επικαλούνται συνήθως οι «εκσυγχρονιστές» για να παροτρύνουν πάντοτε σε κατευνασμό ή σε συνθηκολόγηση με την Τουρκία.

H «ναυμαχία» για τις κορβέτες- Το παρασκήνιο: Η τελική πρόταση των Γάλλων για πέντε Gowind- Η Αγγλική «σφήνα» με την Arrowhead140 και οι υπόλοιπες προτάσεις

Του Κώστα Σαρικά

Το συνολικό κόστος της προσφοράς για τις πέντε Gowind περιλαμβάνει ως δεδομένο την κατασκευή των πρώτων δύο κορβετών στη Γαλλία και των επόμενων τριών στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

Εντός των επόμενων ημερών σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost αναμένεται να φτάσει στο Πολεμικό Ναυτικό η έγγραφη επικαιροποιημένη προσφορά των Γάλλων της Naval Group για τις κορβέτες Gowind. Πρόκειται για πρόταση η οποία φέρεται να είναι κάτι παραπάνω από δελεαστική προκειμένου οι Gowind να «βουλιάξουν» όλες τις υπόλοιπες υποψηφιότητες και να επικρατήσουν στην κούρσα και σε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στόλου.

Ουκρανία-Πόλεμος: Γιατί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κρέμεται σε μια κλωστή…

Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι επίκειται αποκλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας, από την άλλη είναι εύλογη η εκτίμηση ότι ο Πούτιν δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από τους όρους που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι οποίοι δεν έχουν –τουλάχιστον προς το παρόν– γίνει δεκτοί από το Κίεβο. Προσεκτικές δηλώσεις και από τη ρωσική και από την ουκρανική πλευρά αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν ένα κίνητρο εξόδου από τη σύγκρουση.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Από τις δηλώσεις προκύπτει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει επιτευχθεί μία κάποια

Τι Άλλο Πρέπει να Συμβεί;

Της Μύρνας Νικολαΐδου  

Πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση και οικονομική αφαίμαξη. Τι άλλο πρέπει να συμβεί, θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς, για να λάβει  η ΕΕ δραστικές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα δώσουν κάποια ανάσα στους Ευρωπαίους πολίτες που βιώνουν μια απίστευτη εκτίναξη της ακρίβειας σε ενέργεια και αγαθά. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής δυστυχώς δεν έκανε την έκπληξη. Η απόφαση για την έκδοση του ευρωομολόγου, τα έσοδα του οποίου θα διοχετεύονται στα κράτη – μέλη με τη μορφή προνομιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των δαπανών τους λόγω της ενεργειακής κρίσης- έπεσε για μια ακόμη φορά στο κενό. Η προεδρεύουσα Γαλλία μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου προσπάθησε, αλλά συνάντησε για μια ακόμη φορά τις ισχυρές αντιστάσεις της Γερμανίας – που όπως ήταν αναμενόμενο ακολουθεί την ίδια οικονομική πολιτική-  αλλά και των « τεσσάρων φειδωλών», που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για την αμοιβαιοποίηση του χρέους. 

ΕΧΕΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ;

Του Όμηρου Φωτιάδη,
Γεωπολιτικού Αναλυτή και Αναλυτή Πληροφοριών

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ

1.- Η Τουρκία διατηρεί σχέσεις στρατηγικής πολιτικής εξάρτισης  με τη Ρωσία  και όχι αποκλειστικά στρατηγικής συνεργασίας. Η Ρωσία σε αρκετά θέματα υψηλής γεωπολιτικής  χειραφέτησης διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο υψηλής επιρροής προς την Τουρκία, της οποίας τις αποφάσεις χειραγωγεί και επηρεάζει δραματικά. Γεγονός που γίνεται αντιληπτό πλέον από πολλές Χώρες της Δύσης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τρέχει στις Βρυξέλλες για να …”σώσει” την Ουκρανία: Και ένα υστερόγραφο του Μιχάλη Ιγνατίου για τον κ. Μενέντεζ και τον κ. Μητσοτάκη(Βίντεο)

Οι πληροφορίες που δημοσιεύσαμε και εμείς χθες, για την πιθανή επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, επιβεβαιώθηκαν και τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ανεξέλεγκτη και εκφράζεται πια η θέση -αόριστα προς το παρόν- πως αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτύχει τους στόχους του- θα ενοχλήσει και άλλες γειτονικές χώρες, μόνο που τα κράτη αυτά ανήκουν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε μέλος της Δυτικής Συμμαχίας, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ μαζί θα απαντήσουν. Σε μία τέτοια περίπτωση θα γελάσουμε πολύ με τη στάση της Τουρκίας,

Γ. Καραμπελιάς: Η επιστροφή της Ιστορίας (Ηχητικό)

Στη συζήτησή του Γ. Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη (Παραπολιτικά, 15-03-2022) σχολιάζονται οι ιστορικές εξελίξεις που δρομολογούνται με «πυροκροτητή» την ουκρανική κρίση.

Η επιστροφή των συμμαχιών, των πολέμων, της άμυνας, των συνόρων, της εθνικής ταυτότητας, της εθνικής κυριαρχίας.

Η προσπάθεια ανασύνταξης της Ευρώπης σε βάσεις real politik μετά από μία μακρά περίοδο αμεριμνησίας και αφέλειας.

Περ. Νεάρχου : Τα στρατηγικά «θέλω» και τα όρια της αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία(Βίντεο)

Ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νέαρχου, μιλάει για τα στρατηγικά «θέλω» της Ρωσίας , αλλά και της Δύσης , που είναι αυτά που θέτουν τελικά και τα όρια για την όποια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία, όπου το μεγάλο θύμα είναι ο λαός της με την τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία. Αντίθετα, η γεωπολιτική ανάγνωση του πολέμου, όπως είπε, είναι ωμή και κυνική, αποτυπώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι στενά για την Ουκρανία, αλλά για το αν θα υπάρξει μία νέα Γιάλτα και μάλιστα στον Ευρωπαϊκό χώρο ή απόλυτη σχάση μεταξύ Δύσης και Ανατολής , χωρίς να αποκλείονται ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις, όπως η επέκταση της κρίσης με χώρες του ΝΑΤΟ, οπότε πλέον θα μιλάμε για σύγκρουση όπου τα πυρηνικά όπλα ως αποτροπή θα είναι μια ισορροπία τρόμου.

Ο Δ.Καιρίδης σχολιάζει όσα γίνονται στην Ουκρανία και αποκαλύπτει τις θέσεις των ΗΠΑ για την Τουρκία(Βίντεο)

  

Πόλεμος στην Ουκρανία Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή.

Ο Μητσοτάκης «ξέπλυνε» τα ματωμένα χέρια του εισβολέα(Βίντεο)

 

                                     Ο Μητσοτάκης «ξέπλυνε» τα ματωμένα χέρια του εισβολέα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 21η μέρα ρωσικής εισβολής

Το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία. 

Για «σημαντική πρόοδο» επί ενός δοκιμαστικού ειρηνευτικού σχεδίου κάνουν λόγο οι Financial Times. 

  Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: