Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Όταν το Κρεμλίνο προκαλεί την κοινή λογκή...

Χρήστος Μιχαηλίδης   

20ή ημέρα πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Απλή υπενθύμιση: Στις 23 Φεβρουαρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Μιας ανεξάρτητης χώρας, που δεν προέβη σε καμία επιθετική ενέργεια εναντίον του.

  Και μόνο το γεγονός ότι τιμωρείται με συνοπτικές διαδικασίες όποιος στη Ρωσία αναφερθεί στην επέμβαση του Πούτιν ως «πόλεμο», σε πολίτη οποιασδήποτε πολιτισμένης χώρας στον κόσμο αποτελεί από μόνο του «τεκμήριο ενοχής» του εισβολέα. 

  Οι δικαιολογίες ότι ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα στραγγαλίσει τη χώρα του λόγω της «μεγάλης συνοριακής τους γραμμής» και ότι υπάρχουν τάγματα νεοναζιστών στην Ουκρανία που έχουν προβεί σε γενοκτονία, όσο στερούνται σοβαρής τεκμηρίωσης, είναι απλώς φληναφήματα ενός αδύναμου ανθρώπου που φαντάζεται ότι είναι κραταιός και ανίκητος.

  Persona Grata: Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, εκ των αρχισυντακτών του κρατικού Καναλιού 1 της ρωσικής τηλεόρασης, που τρύπωσε πίσω από την παρουσιάστρια ειδήσεων και εξευτέλισε τον Πούτιν με ένα χάρτινο πλακάτ στο οποίο έγραφε «Όχι στον Πόλεμο, Όχι στην Προπαγάνδα», έχει βεβαίως συλληφθεί και η τύχη της, μέχρι το απόγευμα Τρίτης που γράφω αυτές τις γραμμές, είναι άγνωστη.

  Ανοίγω μια παρένθεση εδώ για να πω ότι η ενημέρωση που λαμβάνουμε στην Ελλάδα από ανταποκριτή και μερικούς απεσταλμένους στη Μόσχα, είναι προσβολή στη νοημοσύνη μας. Δυσκολεύονται να αποδώσουν ένα στρατιωτικό κτύπημα, ακόμα και εναντίον αμάχων Ουκρανών, στις ρωσικές δυνάμεις. Ένας από αυτούς, που απορώ γιατί δεν τον έχει ακόμα προλάβει ο Πούτιν για εκπρόσωπό του, υιοθέτησε απολύτως τη θεωρία του Κρεμλίνου ότι τους άμαχους τους βάζουν μπροστά οι ίδιοι οι Ουκρανοί σαν ανθρώπινη αλυσίδα «για να δυσφημίσουν με αυτήν την προπαγάνδα τους τον Ρώσο Πρόεδρο».

  Στις 12 Ιουλίου του 2021, ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναρτούσε  στην επίσημη ιστοσελίδα του, President of Russia, ένα δικό του εκτενές άρθρο με τον τίτλο «Για την Ιστορική Ενότητα Ρώσων και Ουκρανών». Στην προτελευταία παράγραφο αναφέρει επί λέξει:

  «Είμαι βέβαιος ότι η πραγματική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι δυνατή μόνο σε συνεργασία με τη Ρωσία. Οι πνευματικοί, ανθρώπινοι και πολιτισμικοί μας δεσμοί που σχηματίστηκαν εδώ και αιώνες και έχουν τις ρίζες τους στις ίδιες πηγές, έχουν σκληραγωγηθεί από κοινές δοκιμασίες, επιτεύγματα και θριάμβους. Η συγγένειά μας μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Είναι στις καρδιές και στη μνήμη των ανθρώπων που ζουν στη σύγχρονη Ρωσία και την Ουκρανία, στους δεσμούς αίματος που ενώνουν εκατομμύρια οικογένειές μας. Ήμασταν πάντα μαζί και θα είμαστε πολλές φορές ακόμα, πιο δυνατοί και πιο επιτυχημένοι. Γιατί είμαστε ένας λαός».

(http://en.kremlin.ru/events/president/news/66181)

  «Γιατί είμαστε ένας λαός». Κοντοστέκεσαι σ’ αυτήν την φράση και αυθόρμητα σου ’ρχεται η απορία: «Πώς μπορείς να τους βομβαρδίζεις, τότε; Να τους σκοτώνεις; Να τους καταστρέφεις τις πόλεις, τα χωριά, τα σπίτια τους; Να τους εκτοπίζεις; Να βομβαρδίζεις ακόμα και νοσοκομεία; Μια έγκυο γυναίκα που πέθανε μαζί με το αγέννητο παιδί της; Ένας λαός;».

  Τα φερέφωνα του Κρεμλίνου και τα συνακόλουθα παπαγαλάκια τους στην Ελλάδα, απαντούν ότι αυτά που βλέπετε και ακούτε είναι προπαγάνδα του Κιέβου!

  Υστερόγραφο: Επειδή ξανάγινε της μόδας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η αναφορά σε «ολιγάρχες», προστρέχω πάλι στον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, που μας θυμίζει ότι αναφερόμαστε  «σε ένα σύστημα διακυβερνήσεως της Πολιτείας, κατά το οποίο η εξουσία ασκείται από λίγα μόνο πρόσωπα ή από μια κυρίαρχη (κοινωνική) τάξη», ή συναφώς «από μια μικρή ομάδα ατόμων, τα οποία αποβλέπουν κυρίως στο προσωπικό τους συμφέρον και όχι στο κοινό όφελος». Επομένως, έχει κανείς αμφιβολία ότι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουμε ολιγάρχες; Και μάλιστα όχι μόνο Ρώσους, αλλά «δικούς μας»;

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου