Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Οσα διάβαζε ο φιλόσοφος τον 4ου π.Χ. αιώνα

Είναι ο πρώτος που είχε μια οργανωμένη προσωπική βιβλιοθήκη, θα λέγαμε με σημερινούς όρους...
Ο Αριστοτέλης είναι ο πρώτος που ξέρουμε ότι είχε συγκροτήσει βιβλιοθήκη, γράφει στο ΙΓ’ βιβλίο των Γεωγραφικών ο Στράβων.

Είναι ο πρώτος που είχε μια οργανωμένη προσωπική βιβλιοθήκη, θα λέγαμε με σημερινούς όρους. Με τι σκοπούς συγκροτήθηκε η βιβλιοθήκη αυτή και τι περιείχε; Τι συνέλεγε και τι διάβαζε ο Αριστοτέλης τον 4ο π.Χ. αιώνα; Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, αρχιτέκτονας, συλλέκτης βιβλίων και ιστορικός του ελληνικού βιβλίου, συγγραφέας της πεντάτομης Ιστορίας της βιβλιοθήκης στον δυτικό πολιτισμό (Κότινος, 2002-2012), επιχειρεί να χαρτογραφήσει τη βιβλιοθήκη του Αριστοτέλη στο τελευταίο του βιβλίο (Αριστοτέλους βιβλιοθήκη, Ατων, 2015).

Η NASA μας παρουσιάζει ξανά τη Γη με αδημοσίευτες φωτογραφίες

Από το 1999, το ASTER, ένα όργανο της NASA, φωτογραφίζει τον πλανήτη μας από το διάστημα. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει απαθανατίσει το 99 της επιφάνειας της Γης. Μέχρι τώρα, η πλειονότητα των δεδομένων που συλλέγει και των φωτογραφιών που βγάζει, ήταν «κρυμμένα» από τα μάτια του κοινού.

Την 1η Απριλίου όμως, η NASA ανακοίνωσε ότι 2,95 εκατ. φωτογραφίες του πλανήτη μας, από το ASTER, διατίθενται πλέον δωρεάν για download και ανάλυση.

Το Business Insider διάλεξε 20 από αυτές:

Αζερική προβοκάτσια

Του Ν. Λυγερού

Τα γεγονότα που διεξάγονται στο Αρτσάχ δεν είναι ουδέτερα κι αποτελούν τις επιπτώσεις της αζερικής προβοκάτσιας. Κάθε φορά βλέπουμε τους Αζέρους να κάνουν τέτοιου τύπου επιθέσεις, για ν’ αλλάξουν μάταια τα δεδομένα, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι παράλληλα η αρμενική στρατηγική προσπαθεί να εξηγήσει εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχουν προβλήματα κι ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον πόλεμο του 1994. Στην πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση δεν είναι σταθερή, γιατί δεν υπάρχει ανθεκτικότητα των θέσεων.

Bloomberg: Θέμα χρόνου και πάλι η απειλή του Grexit! ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Ο ΦΟΒΟΣ ΕΞΟΔΟΥ

Επιστροφή του φόβου για Grexit προβλέπουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εάν η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg, οι οποίοι παρατηρούν αργή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-θεσμών.
Μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό κενό. Ωστόσο, και άλλα θέματα παραμένουν ανοικτά, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το προτεινόμενο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, δεδομένου πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ομολογία Αλεξιάδη: «Ναι», έρχονται φόροι – Αυτά ψηφίσατε

Επιβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πως τα... χειρότερα έρχονται!
Πριν λίγο καιρό ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης είχε δηλώσει στη Βουλή πως τα δύσκολα πέρασαν για τους Έλληνες και πλέον έρχονται τα... χειρότερα.
AdTech Ad
Μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έρχεται νέα φοροκαταιγίδα και μάλιστα ισχυρή.
Ο κ. Αλεξιάδης, με ύφος μάλιστα, επέρριψε ευθύνες για τα μέτρα που έρχονται στην αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτά ψηφίσατε».