Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Η ισλαμική Τουρκία συνεχίζει να διαφημίζεται ως τουριστικός προορισμός προβάλλοντας τον Απόλλωνα και τα «δανεικά» της αρχαία


Στην έντυπη Le Monde δημοσιεύεται ολοσέλιδη (σελ. 5) διαφημιστική τουριστική καταχώρηση του goturkiye.com που υπό τον τίτλο «Η τυρκουάζ ακτή: Η Γη του Φωτός» προβάλλει προορισμούς στην τουρκική παράκτια περιοχή, που εντείνεται από την πόλη Φετιγιέ ως τη Μερσίνη, κάνοντας λόγο για ιδανικούς προορισμούς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, που συνδυάζουν τη φύση, την Ιστορία, τη μεσογειακή διατροφή καθώς κι ένα εξαιρετικό κλίμα.

Το Σίδνεϊ έγινε γαλανόλευκο, για το διήμερο Greek Fest – Ασλανίδου και «Ποντοξενιτέας» έδωσαν και ποντιακό τόνο

Χορευτικό του «Ποντοξενιτέα» Σίδνεϊ στο Greek Fest 2024 (φωτ.: Facebook / The Greek Herald)

Το ελληνικό φεστιβάλ φέτος έκλεισε 20 χρόνια· έχει ήδη γίνει θεσμός και η φήμη του είναι τέτοια που το κατατάσσει στα κορυφαία πολυπολιτισμικά γεγονότα στη Νέα Νότια Ουαλία

Μουσουλμάνοι και ΛΟΑΤ αντιμέτωποι σε μια πόλη της Αμερικής


ΛΟΑΤ διαδηλωτές στο Hamtramck, στις 24 Ιουνίου 2023, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση των gay σημαιών σε δημόσιους χώρους. BILL PUGLIANO/Getty Images μέσω AFP

«Υποστηρίξαμε τους μετανάστες και τώρα απειλούν τα δικαιώματά μας»: Στο Χάμτραμκ των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ΛΟΑΤ αισθάνονται ότι έχουν απορριφθεί από τον δήμαρχο με καταγωγή από την Υεμένη

Από την Hélène Vissière Ειδική ανταποκρίτρια στο Hamtramck (Ηνωμένες Πολιτείες ) 26 Φεβρουαρίου

Savaşçi Milleti:Ο τουρκικός μιλιταρισμός τον 21ο αιώνα


Ο Μιλιταρισμός ως πανεθνική συστατική αρχή της Τουρκίας

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Αρθρογράφος
Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής, Συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy

Κυπριακό: Η επιλεκτική ενημέρωση των Ευρωπαίων από «δικούς» μας


O ανομολόγητος φόβος των στρατευμένων είναι πάντα o ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης της κοινής λογικής και σωφροσύνης.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Ώστε, βρε σαΐνια, χαρίσαμε τη μισή Κύπρο επειδή δεν θέλαμε τους Τουρκοκύπριους;

 

του Άριστου Μιχαηλίδη 

Βγήκαν τα άπλυτα μας στη φόρα! Πήραν αφορμή το σάλο που προκάλεσαν όσα είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης στη Βουλή των Ελλήνων για να βγάλουν τα απωθημένα τους. Εναντίον των Ελληνοκυπρίων, όχι εναντίον της κατοχής. Κι αυτή είναι ουσία. Επιλέγεις σε τι και ποιους θα είσαι απέναντι. Απέναντι στα θύματα της κατοχής ή απέναντι στην κατοχή.

Ο Τατάρ αναζητεί έστω μια επίσημη πρόσκληση

Ανδρέας Πιμπίσιης

Εναγωνίως ψάχνει για μια πρόσκληση, εκτός Τουρκίας, για να πάει ως «πρόεδρος» πιστεύοντας ότι αυτό θα του ανοίξει το δρόμο προς αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή ενώ βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την ελπίδα να λάβει πρόσκληση από την Κιργισία αφού δεν προσκλήθηκε από το Καζακστάν για τη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Πολεμική Αεροπορία: Το προηγμένο ατρακτίδιο αναγνωρίσεων RecceLite XR και τις κατευθυνόμενες βόμβες SPICE παρουσίασε η Rafael

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της ισραηλινής Rafael με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. 

Κάνουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ANZAC για το Πολεμικό μας Ναυτικό; τα πολεμικά πλοία δεν είναι LEGO. Με την άμυνά μας καλό είναι να μην παίζουμε.

Κάνουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ANZAC για το Πολεμικό μας Ναυτικό;

τα πολεμικά πλοία δεν είναι LEGO

Με την άμυνά μας καλό είναι να μην παίζουμε

Η μεγάλη πρόκληση για την φρεγάτα «ΥΔΡΑ»: Ναυτοσύνη και εμπειρία από την κρίση του 2020 τα «όπλα» στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»


*Του Κώστα Σαρικά

Μπορεί η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να είναι το γηραιότερο και τεχνολογικά υποδεέστερο από τα τέσσερα πλοία που συμμετέχουν στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως το ελληνικό καράβι κατεβαίνει στην περιοχή για να αποδείξει και πάλι ότι το πνεύμα νικητή στο αήττητο Πολεμικό Ναυτικό παραμένει αναλλοίωτο.

Η «ΥΔΡΑ» έγινε η καλύτερα εξοπλισμένη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού


Το enikos.gr αποκαλύπτει τις καινοτομίες που φέρει η φρεγάτα ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού, που την έχουν κάνει αυτή τη στιγμή το καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο του Στόλου. Νέα πολεμικά συστήματα, αναβαθμισμένο πυραυλικό σύστημα αλλά και υπερσύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός είναι μόνο μερικές από τις καινοτομίες. Η ΥΔΡΑ απέπλευσε λίγο μετά τις 9 το βράδυ από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ και οι ναύτες μας απέπλευσαν για την Ερυθρά Θάλασσα: Οι πυρετώδεις προετοιμασίες, το face lift και οι ενισχύσεις με anti-drone συστήματα


Ο απόπλους της φρεγάτας ΥΔΡΑ για να λάβει μέρος στις ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ Photo: Hellas Journal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, η φρεγάτα ΥΔΡΑ έλυσε κάβους για την μεγάλη αποστολή  της.

Το Πολεμικό Ναυτικό και το πλήρωμα της φρεγάτας, πέραν της «προβολής» σημαίας στην Ερυθρά Θάλασσα, καλείται να υπερασπιστεί, με τα μέσα που διαθέτει, το εθνικό συμφέρον.

Στο Ναύσταθμο Κρήτης έφτασε η φρεγάτα «Ύδρα»


Στο Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα έφτασε σήμερα Τρίτη η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ύδρα», λίγο πριν τον απόπλου της για την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Σουηδία που δεν περίμενε κανέναν να την σώσει vs. μιας Ελλάδας που “παραδόθηκε” (vid)


SAAB Gripen στη διασπορά… Το βίντεο ενός λαού που δεν περιμένει βοήθεια από κανέναν. Των Σουηδών που δεν περιμένουν ούτε καν από το ΝΑΤΟ να τους προστατεύσει από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Ακόμα και αν αυτή η απειλή είναι η Ρωσία… 

Το “Φινλανδικό μοντέλο” και συγκρίσεις για θητεία και εφεδρεία


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προ μηνών, επάνω στο γραφείο του, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας είχε δύο φακέλους: ένας με το σύστημα στρατιωτικής θητείας της Ελβετίας και ένας της Φινλανδίας. Το γραφείο του επίσης, κοσμείται από μία φωτογραφία που επέλεξε ο υπουργός συμβολικώς και είναι ο ίδιος ως ΔΕΑ στην διάρκεια της θητείας του. Μία επιλογή, που εκπέμπει κάποιο μήνυμα.

Στο Ελσίνκι ο Δένδιας - Συναντήθηκε με τον Φινλανδό Υπουργό Άμυνας για το "φινλανδικό μοντέλο" του στρατού


«Θέματα που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τη συμπλήρωση 2 ετών», η πορεία της Ευρώπης και η δημιουργία ενός αμυντικού βραχίονα της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Εθνικής 'Αμυνας Φινλανδίας και Ελλάδας Antti Häkkänen και Νίκου Δένδια στο Ελσίνκι.

Βρετανία: Απαραίτητη η γονική συναίνεση για τη Μαίρη Πόπινς... εξαιτίας μιας λέξης


Η ταινία των πέντε Όσκαρ μπήκε στο στόχαστρο της πολιτικής ορθότητας από το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών (BBFC) - «Η χώρα είναι επισήμως τρελή»

Λοβέρδος: ξεκάθαρα υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων - Οπισθοδρομικοί οι αρνητές

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Για μέτωπο οπισθοδρόμησης κάνει λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στους αρνητές του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Μητσοτάκης: Προσηλωμένοι στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας κάθε κράτους

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ ΠασινιάνINTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας, οι οποίες έρχονται από αιώνες, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του Νικόλ Πασινιάν.

Επιχειρηματική Αποστολή στην Ινδία: Ενίσχυση των ελληνο-ινδικών οικονομικών σχέσεων


Στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση των ελληνο-ινδικών οικονομικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε από τις 19 ως τις 24 Φεβρουαρίου 2024 επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Ινδία και Ελλάδα συνάπτουν στρατηγικές συνεργασίες για εμπόριο και ευημερία


Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία άνοιξε νέους δρόμους για την επέκταση του εμπορίου και όχι μόνο

Νέοι κανόνες για την αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας στην ΕΕ

Την αποκατάσταση  τουλάχιστον το 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της έως το 2030 και όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050 προβλέπει νέα νομοθεσμία της ΕΕ.

SIPER: Το νέο εγχώριο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Συνεχίζει την προβολή προϊόντων της Αμυντικής Βιομηχανίας η  Τουρκία. Μετά το μαχητικό ΚΑΑΝ, ο Αχμέτ Ακγιόλ, γενικός διευθυντής της ASELSAN, παρουσίασε το νέο εγχώριο σύστημα αεράμυνας SIPER. 

Περί του «αναπόφευκτου πεπρωμένου» της Τουρκίας


Τζεμ Γκιούρντενιζ και Τζανσού Τσαμλιμπέλ (πηγή: twitter.com/t24comtr)

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο υποναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιούρντενιζ (Cem Gürdeniz), που είναι γνωστός ως ο εμπνευστής και εισηγητής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», έδωσε μια μακροσκελέστατη συνέντευξη στη δημοσιογράφο Cansu Çamlıbel για το T24. Επειδή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο, παραθέτουμε αποσπάσματα αυτής της συνέντευξης, με σχόλια του Τούρκου ακαδημαϊκού Μπασκίν Οράν (Baskın Oran):

Οι εκτελεστές της MİT δολοφόνησαν Κούρδισσα υπήκοο Συρίας, μέλος του YPG


Φεβρουάριος 27, 2024. Ελλάδα.

Το τμήμα εκτελέσεων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MİT), έδρασε στη Συρία, δολοφονώντας την υπήκοο Συρίας, Εμινέ Σαγίντ Αχμέντ, που σύμφωνα με τους Τούρκους είχε την κωδική ονομασία «Azadi Derik» και ήταν επικεφαλής ενός τμήματος της κουρδικής οργάνωσης YPG/YPJ (του τμήματος Γυναικών των Ομάδων Λαϊκής Άμυνας) στο Καμισλί της βόρειας Συρίας.

Ισραήλ: Θα ανοικοδομήσουμε τη Γάζα με τους Αραβες φίλους μας


Πιθανώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι στη λίστα των περιφερειακών γειτόνων από τους οποίους θα ζητηθεί βοήθεια, δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ, διευκρινίζοντας όμως: «Πρώτα ο πόλεμος». Το Αμπού Ντάμπι θέλει λύση δύο κρατών για να συναινέσει.

Τι λέει το σχέδιο Νετανιάχου για την επόμενη μέρα στη Γάζα


Του Marc Champion

Το μονοσέλιδο σχέδιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, δεν αποτελεί καθόλου ένα κατά κυριολεξία σχέδιο. Αντίθετα, είναι ένας κατάλογος με τις μακροχρόνιες και συχνά αντιφατικές θέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα - κι ήταν υποχρεωμένος να τον καταγράψει για να διατηρήσει την κυβέρνησή του ενωμένη, τον ισραηλινό πληθυσμό σε ηρεμία και την Ουάσιγκτον σε απόσταση. Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει κανείς με αυτό το "σχέδιο".

NYT: Το Ισραήλ σκέφτεται να απελευθερώσει 15 Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα 5 Ισραηλινές γυναίκες στρατιωτικούς


Το Ισραήλ σκέφτεται να κάνει μια σημαντική παραχώρηση στις συνομιλίες με τη Χαμάς για τους ομήρους, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να απελευθερώσει 15 Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί με σοβαρές κατηγορίες τρομοκρατίας, με αντάλλαγμα την επιστροφή πέντε γυναικών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ κατά ισραηλινής βάσης - Με νέους βομβαρδισμούς απαντά το Τελ Αβίβ

Ένας από τους στόχους που έπληξαν οι Ισραηλινοί στους χθεσινούς βομβαρδισμούς (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)AP Photo

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου καθώς την Τρίτη (27/2) η Χεζμπολάχ  εξαπέλυσε μπαράζ από ρουκέτες  κατά  ισραηλινής αεροπορικής βάσης επιτήρησης. 

Χούθι: Έκοψαν 4 υποβρύχια καλώδια διαδικτυακής επικοινωνίας Ευρώπης-Ασίας

Τρεις μήνες αφότου οι Χούθι άρχισαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία, οι αντάρτες με βάση στην Υεμένη πραγματοποίησαν άλλη μία από τις απειλές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινης «Globes» τέσσερα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας έχουν υποστεί ζημιές στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ Τζέντα στη Σαουδική Αραβία και Τζιμπουτί στην Ανατολική Αφρική. 

Η Ουκρανία θέλει Mirage 2000 της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας


Του David Axe

"Ναι, συζητάμε με τη Γαλλία για μαχητικά αεροσκάφη", δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, στο Κίεβο.

ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει σχέδιο για αποστολή στρατευμάτων μάχης στην Ουκρανία


Το ΝΑΤΟ «δεν έχει κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, την επομένη δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πρωθυπουργός της Γαλλίας: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο


Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ επανέλαβε σήμερα στο RTL ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα σε έναν πόλεμο» που μαίνεται «στην καρδιά της Ευρώπης», περιλαμβανομένης της αποστολής χερσαίων δυνάμεων, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Δευτέρα.

Εάν η Υπερδνειστερία ενταχθεί στη Ρωσία το ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψει τη Μολδαβία


Φεβρουάριος 26, 2024. Ελλάδα.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα λάβει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ εάν η Υπερδνειστερία γίνει μέρος της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή της στο ρουμανικό τηλεοπτικό κανάλι PRO TV η αναπληρώτρια γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μιρτσέα Γκεοάνα.