Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Εφη Σακελλαράκη: Στο φως τα μυστικά του μοναδικού ορεινού Κρητικού ανακτόρου της Ζωμίνθου

 Κατερίνα Λυμπεροπούλου

«Μετά τον θάνατό του συζύγου μου, Γιάννη Σακελλαράκη, έπρεπε να ακολουθήσω το όνειρό του που στην αρχή δεν είχα συμμεριστεί, αλλά αποδείχτηκε αληθινό», λέει στη HuffPost η γνωστή αρχαιολόγος.

Οταν ο κορυφαίος αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης (Μάρτιος 1936 - Οκτώβριος 2010) έσκαβε στο Ιδαίον Αντρον της Κρήτης ο Γιαχουντής, Ανωγειανός βοσκός του είπε στην τοπική λαλιά ότι «βόσκευε» τα ζώα του στη Ζώμινθο. Στ′ αυτιά του Σακελλαράκη ήχησε μια λέξη προϊστορική όπως δηλώνει η κατάληξη -νθος. Μια λέξη μινωική. Και δεν ήταν μόνο η λέξη αλλά κι ο τόπος. Διέκρινε τοίχους που μόλις άρχισαν να φαίνονται ανάμεσα στους θάμνους. Δεν άργησε να αποκαλύψει σιγά - σιγά ένα εντυπωσιακό κτήριο στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο περί τα 1.200 μ. Μοναδικό εύρημα για τα μινωικά χρόνια, δεδομένου του ότι γνωρίζουμε ότι οι θαλασσοκράτορες Μινωίτες έχτιζαν τα παλάτια τους σε εκτεταμένα παράλια και πεδινές περιοχές.

Αρχαία Θώνις – Ηράκλειον: Το μεγαλύτερο νεκροταφείο αρχαίων πλοίων στον κόσμο

Η παράκτια πόλη στο Δέλτα του Νείλου, που ονομαζόταν Ηράκλειον αποκαλύπτεται μέσα από το μεγαλύτερο αρχαίο νεκροταφείο πλοίων που είδε ποτέ το φως.

Για περισσότερα από 1.200 χρόνια η πόλη Θώνις-Ηράκλειο, από το λιμάνι της οποίας περνούσε όλο το ελληνικό εμπόριο προς τη Μεσόγειο και την Αίγυπτο, παρέμενε εξαφανισμένη, τώρα, όμως, έρχονται στην επιφάνεια περισσότερα από 70 αρχαία σκάφη, σύμφωνα και με τα όσα έγιναν γνωστά από το Ινστιτούτο Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών της χώρας.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική κοινότητα, ο αριθμός των αρχαίων σκαφών που ανακαλύφθηκαν καθιστούν το σημείο, το μεγαλύτερο νεκροταφείο αρχαίων πλοίων που βρέθηκε ποτέ.

Ο Ερντογάν και οι ελληνικές ελίτ

Του Γιώργου Καραμπελιά

Ο Ερντογάν, μετά το πραξικόπημα του 2016, απέδειξε, με τον δρόμο που πήρε, πως η δυνατότητα της μεταβολής της Τουρκίας σε μία περιφερειακή δύναμη, με ήπιο τρόπο, αλά Νταβούτογλου, ήταν αδιέξοδη. Κατεξοχήν, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι η Τουρκία στο εσωτερικό και τον περίγυρό της αντιμετωπίζει το κουρδικό ζήτημα  με 35-40 εκατομμύρια Κούρδους απέναντί της, και επομένως δεν μπορεί να είναι δημοκρατική, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να είναι αυταρχική και κατασταλτική. Δεύτερον, διότι ως συνέπεια των εσωτερικών αντιθέσεων είναι υποχρεωμένη να πατάει σε δύο βάρκες: Στη Δύση με την οποία ήταν παραδοσιακά δεμένη και όπου εξάγει τα προϊόντά της και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους από τη μία, και τη Ρωσία από την άλλη, που επέτρεψε στον Ερντογάν να επιβιώσει μετά το πραξικόπημα και να εξοντώσει τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, ενώ της χτίζει πυρηνικά εργοστάσια, ώστε να γίνει μεσοπρόθεσμα πυρηνική δύναμη… Γι’ αυτό και δεν μπορεί να επιλέξει μεταξύ των δύο, ακόμα και όταν Ανατολή και Δύση συγκρούονται. Η Τουρκία για να επιβιώσει πρέπει υποχρεωτικά να είναι κατασταλτική μέσα, επιθετική έξω, και να μετεωρίζεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ὅταν οἱ ἀστοί ὑπερασπίζοντο τήν πατρίδα

Ἡ ἐπέτειος τοῦ θανάτου τοῦ Παύλου Μελᾶ καί τί δέν πρέπει νά ξεχνᾶμε – 118 χρόνια ἀπό τήν φονική ἐνέδρα στήν Σιάτιστα

ὤλετο μέν μοι νόστος, ἀτὰρ κλέος ἄφθιτον ἔσται Ὅμηρος, Ἰλιάς, Ραψωδία Ι

ΗΤΑΝ σάν χθές. Στήν Σιάτιστα τῆς Μακεδονίας. Ὁ Παῦλος Μελᾶς ἔπεφτε κτυπημένος ἀπό τίς σφαῖρες τῶν ἐχθρῶν. Ὁ ἄνθρωπος ἐξέπενεε. Ὄχι ὅμως καί οἱ ἰδέες. Ὄχι οἱ ἐθνικοί στόχοι. Τό ἀντίθετο. Τά ἐθνικά ἰδανικά γιγαντώνονται ὅταν ποτίζονται μέ αἷμα. Μέ αἷμα ἡρώων. Αὐτό ἔγινε στήν Μακεδονία. Ἐν ζωῇ ὁ Παῦλος Μελᾶς ὑπῆρξε ἡγέτης. Ἄνοιξε τόν δρόμο ὁδηγῶντας τήν ἀνταρτική ὁμάδα του ἀπέναντι στούς Τούρκους καί ἀπέναντι στούς κομιτατζῆδες, θέτοντας φραγμό στήν τρομοκρατία πού ἀσκοῦσαν στά ἑλληνικά χωριά. Μέ τόν θάνατό του ἔγινε σύμβολο. Ἐνέπνευσε γενιές ἀξιωματικῶν καί ὁπλαρχηγῶν πού κράτησαν ἄσβεστη

Ο φίλος του Πούτιν, Ερντογάν είναι και φίλος των δυτικών: Το δίκαιο της Ουκρανίας για την Κύπρο είναι ακραίο, εθνικιστικό

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Πούτιν και Ερντογάν κοκορεύονταν ένας δίπλα στον άλλο με τον Τούρκο Πρόεδρο να αναφέρει ότι η συνεργασία τους θα προκαλέσει αναστάτωση. Και γιατί να αναστατωθεί κανείς; Ο Πούτιν, που εισέβαλε στην Ουκρανία και κατέχει εδάφη της, θεωρείται αιμοσταγής δικτάτορας και κατακτητής ενώ ο ομόλογός του, που κατέχει έδαφος της Κύπρου, έχει εισβάλει σε Συρία, Κουρδιστάν, έχει γεμάτες τις φυλακές της χώρας του, είναι «ειρηνοποιός». Οι δυτικοί σύμμαχοί μας, επειδή δεν πατάμε, όπως λέγεται, σε δυο βάρκες, δεν θέλουν να ενοχλούν τον Ερντογάν, που κάνει πλάτες στον Πούτιν. Δεν θέλουν να τσακωθούν με ένα φασίστα γιατί τους είναι χρήσιμος και προφανώς δεν θέλουν να τον στείλουν στην αγκαλιά του Πούτιν. Ποια αγκαλιά όμως; Αυτοί μόνο που δεν είναι σιαμαίοι.

Φωνάζει η Τουρκία για να τα ακούσουν οι ΗΠΑ

 Ξένια Τούρκη   

Η Τουρκία δεν σταματά να εκσφενδονίζει απειλές. Οι πολεμοχαρείς τόνοι εναντίον της Κύπρου, αλλά κυρίως εναντίον της Ελλάδας ανεβαίνουν συνεχώς. Αν κάποιος ακούσει τις δηλώσεις των περισσότερων Τούρκων αξιωματούχων θα πειστεί πως ένας πόλεμος ή ένα θερμό επεισόδιο είναι θέμα ημερών. 

Οι εξηγήσεις για το τι κρύβεται πίσω από την τουρκική επιθετικότητα δίνουν και παίρνουν. Όμως κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει πως η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σε ευρωατλαντικό εταίρο. Οι απόψεις της λαμβάνονται περισσότερο υπόψη και όταν χρειαστεί συμβαδίζει με τους δυτικούς της συμμάχους. Το ίδιο και η Κύπρος έχει κάνει κινήσεις που δείχνουν με ποιους θέλει να είναι. Αντίθετα, η Τουρκία προβληματίζει τους πάντες, φίλους και εχθρούς. Επιδιώκοντας να πατά σε πολλές βάρκες ταυτόχρονα, χάνει συνεχώς την αξιοπιστία της και είναι ένας κακός και ασταθής σύμμαχος. 

Λιβανική χείρα βοηθείας στον προεκλογικό αγώνα του Νετανιάχου

Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, Αρθρογράφος
Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ (Πρόγραμμα Μεσογείου) και Ινστιτούτου Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν (Ισραήλ)

Η επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας με το Ισραήλ στο χθεσινό διάγγελμα του Λιβανέζου Προέδρου Μισέλ Αούν

Είναι εντυπωσιακό με ποιον τρόπο διαχειρίσθηκε επικοινωνιακά ο Πρόεδρος του Λιβάνου στο χθεσινοβραδινό του τηλεοπτικό διάγγελμα προς την τοπική κοινή γνώμη τη συμφωνία που επετεύχθη με το Ισραήλ.

Από τη μια, είναι αληθές ότι ο Λίβανος απέκτησε σχεδόν όλη την αμφισβητούμενη θαλάσσια ζώνη, ως επίσης και ότι το κοίτασμα Qanna θα αξιοποιηθεί εξ ολοκλήρου από την γαλλική εταιρεία Total με αντισυμβαλλόμενη την κυβέρνηση της Βηρυτού, παρότι ένα τμήμα του κοιτάσματος εμπίπτει στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Έρχονται οι Αμερικανοί για να επιλύσουν την “ελληνοτουρκική διαφορά”; “Πρότυπο” η συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου…

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ 

Τα βάσανα και η μεγάλη ταλαιπωρία μας (δεν βρίσκω άλλη λέξη) που ξεκίνησαν το 1973 με την Τουρκία φαίνεται να βαίνει προς το τέλος της και το τέλος φαίνεται να προμηνύεται πικρό για τον ελληνισμό.

Όταν οι κύριοι Άμος Χοκστάιν και Τζέφρι Πάιατ έρθουν παρέα στην Αθήνα ως μεσολαβητές στην ελληνοτουρκική διένεξη φοβάμαι ότι θα δούμε μια άλλη θάλασσα από αυτή που έχουμε συνηθίσει για χιλιάδες χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα μετά την Ρωσοουκρανική κρίση, αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να αγνοούν τους κινδύνους μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης και μια πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαιώνει αυτές τις ανησυχίες τους.

Ελλάδα-Τουρκία: Καλλιεργείται κλίμα «αμοιβαίου συμβιβασμού»

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Ισραήλ και Λίβανος, δύο χώρες που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και επισήμως βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη διαφιλονικούμενη ζώνη των 860 τ.χλμ. για την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε και από την Αθήνα και από τη Λευκωσία, στη λογική ότι επιτεύχθηκε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Το πώς θα επηρεάσει, είναι ζητούμενο. Εκείνο που άρχισε να καλλιεργείται δημοσίως από προπομπούς του είδους μετά την ανακοίνωση της καταρχήν συμφωνίας είναι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για ανάλογες διευθετήσεις. Τι μπορεί να εννοείται;

Πώς βλέπουν την Κύπρο οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών στα Ηνωμένα Έθνη; Η μεγάλη κουβέντα του Ρωσσίδη

Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

Η ηγεσία του ψευδοκράτους ήγειρε επίσημα αξίωση προς τα Ηνωμένα Έθνη να υπάρξει ξεχωριστή συμφωνία με τις κατοχικές αρχές προκειμένου να συνεχιστεί η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στα κατεχόμενα.

Βέβαια το ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου του 1964 με απόλυτη σαφήνεια αποκλείει κάτι τέτοιο.

Παράγραφος 2 του ψηφίσματος: «Ζητεί από την Κυβέρνηση της Κύπρου η οποία έχει την ευθύνη για τη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης να λάβει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα που είναι απαραίτητα για τον τερματισμό της βίας και της αιματοχυσίας στην Κύπρο».

Παράγραφος 4: «Συστήνει τη δημιουργία με τη συναίνεση της Κυπριακής Κυβέρνησης μιας Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο».

EuroAsia Interconnector: Ξεκινάει η κατασκευή του – Νέα εποχή για την ενεργειακή ασφάλεια

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  Βασιλης Διαμαντακος 

Νέα δεδομένα στην ενεργειακή ασφάλεια Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΕΕ σηματοδοτεί η τελετή εγκαινίων του EuroAsia Interconnector

Μια νέα εποχή για τα ενεργειακά πράγματα της Κύπρου, την οικονομία της χώρας, αλλά και την ίδια την ΕΕ σηματοδοτεί η τελετή εγκαινίων του EuroAsia Interconnector, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Ενέργεια Kadri Simson, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα και πλήθους άλλων επισήμων, αλλά και ξένων διπλωματών.

Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας: «Ιστορικό Γεγονός» η Υλοποίηση του «EuroAsia Interconnector» - Τερματίζει την Ηλεκτρική Απομόνωση της Κύπρου

Ως «ιστορικό γεγονός» για την Κύπρο και την Ευρώπη, χαρακτήρισε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, την υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector», καθώς, όπως είπε, θα τερματίσει την ηλεκτρική απομόνωση της Μεγαλονήσου από την ευρωπαϊκή αγορά. Η τελετή της έναρξης των εργασιών κατασκευής του EuroAsia Interconnector, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και της κ. Σίμσον, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστα Σκρέκα, Υπουργών και άλλων επισήμων

Συνέντευξη του ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά σε εφημερίδα της Ομογένειας στις ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)

 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (6 – 14 Οκτωβρίου 2022), βρέθηκε στην έδρα της Ελληνοαμερικανικής εφημερίδας «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ», στη Νέα Υόρκη, όπου παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Χριστόδουλο Αθανασάτο. Ακολουθεί ολόκληρο το σώμα της συνέντευξης.

ΥΕΘΑ για Marder – BMP 1: δεν χάνουμε σε τίποτα, ενισχυόμαστε, μηδέν κόστος Αστεία "απάντηση" από ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε στις 14 Οκτωβρίου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 26/05-10-2022) με θέμα: «Χρονισμός, διατήρηση της αμυντικής ικανότητας, συσκότιση σχετικά με τη συμφωνία ανταλλαγής οχημάτων μάχης με τη Γερμανία».

Η MBDA προαναγγέλει συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες με επίκεντρο τα νέα βλήματα Aster 30 και MICA NG

 

Με ανάρτηση της στο Twitter και απαντώντας στη σχετική αναφορά της Ficantieri, η γαλλική MBDA έσπευσε να τονίσει πως επίκειται το προσεχές χρονικό διάστημα συμφωνία με εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Κεντρικός άξονας αναμένεται να είναι η μεταφορά τεχνολογίας, τεχνογνωσίας καθώς και η ανάληψη βιομηχανικού έργου από ελληνικές εταιρείες.

Το «Χτύπημα του Ποσειδώνα» από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον 6ο Στόλο

 

Η μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ με το αεροπλανοφόρο GEORGE H.W. BUSH , με την Τουρκία να μένει για ακόμη μια φορά εκτός.

του Χρήστου Μαζανίτη

Πολεμική Αεροπορία: «Γέφυρα ζωής» για 11 ασθενείς το τελευταίο τετραήμερο – Ανάμεσά τους 2 νεογνά και 1 παιδί

 

Έντεκα ασθενείς , ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο νεογνά,  μετέφεραν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας από Λήμνο, Σάμο, Κέρκυρα, Ιθάκη, Κάλυμνο, Άνδρο και Ρόδο σε νοσοκομεία αστικών κέντρων το τελευταίο τετραήμερο, από 10 έως και 13 Οκτωβρίου.

Ελληνοτουρκικά: Ο Ακάρ με τον διάλογο, ο Ερντογάν με τις απειλές

 

Κώστας Τσιτούνας

Το παρασκήνιο πίσω από την αυξανόμενη επιθετικότητα των Τούρκων, δεν στηρίζεται μόνο στο θυμικό και στην παρορμητικότητα των Τούρκων – Πάνω στον καμβά ενός συντεταγμένου σχεδίου Ερντογάν και Χαλουσί Ακάρ παίζουν διαφορετικούς ρόλους – ο καλός και ο κακός – με ένα κοινό στόχο που δείχνει Χάγη

Μηταράκης για Έβρο Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες

 

«Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ», αναφέρει ο υπουργός.

Αδιανόητη σκληρότητα: Συνοριοφύλακες εντόπισαν 92 μετανάστες γυμνούς στον Έβρο – Τι κατήγγειλαν

 

Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα, καθώς η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού όχι μόνο παραμένει στην «πρώτη γραμμή» αλλά τώρα πια αγγίζει και τα όρια της απανθρωπιάςCNN Greece
Μίνα Καραμήτρου - CNN Greece

Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα, καθώς η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού όχι μόνο παραμένει στην «πρώτη γραμμή» αλλά τώρα πια αγγίζει και τα όρια της απανθρωπιάς.

Anadolu ρωτά Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θα πάρετε θέση σε πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας;

 

Το «καυτό» ερώτημα αν «Θα πάρουν θέση οι ΗΠΑ στο πλευρό ενός από τα μέρη σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, έθεσε το Anadolu σε αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουρκία: Το άγχος της απομόνωσης στην ανατολική Μεσόγειο

 

Του Κώστα Ράπτη

Από τη μια, η συνέχιση της επιθετικής ρητορικής, η άνθηση των συνωμοσιολογικών σεναρίων στα μέσα ενημέρωσης και η αποστολή μηνυμάτων "επί του πεδίου". 

Ελληνοτουρκικά: Δεν αλλάζει ρεπερτόριο ο Ερντογάν



Διατηρώντας την απειλητική ρητορική κατά της Ελλάδας επέστρεψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Καζακστάν, όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. [EPA]

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πως η Τουρκία μπορεί να έλθει... «κάποια νύχτα»

Μανώλης Κωστίδης

Γιατί η Τουρκία έχει στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές των ΗΠΑ

 

Νικόλας Νικολαΐδης

Σε αλλαγή ισορροπιών ειδικά στη Γερουσία, ώστε να ανακτήσει πρόσβαση στην αναβάθμιση των F-16, ποντάρει η Τουρκία, με το βλέμμα στραμμένο στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. 

Ανάλυση: Παιχνίδια Πούτιν και Ερντογάν με Αλεξανδρούπολη

 

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Την Ανατολική Θράκη δείχνει ο Ερντογάν ως τον καταλληλότερο χώρο εγκατάστασης του υπό έρευνα κόμβου φυσικού αερίου που θα κατασκευάσει με τον Πούτιν βάσει των όσων συζήτησαν στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Αστάνα του Καζακστάν, στη Διάσκεψη για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που συγκεντρώνει ηγέτες από τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και τη Νότια Ασία.

Δεν τρελάθηκαν

 

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
plats@naftemporiki.gr

Δεν περνά μήνας που να μη συναντά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. 

Δεν πάμε καθόλου καλά!

 

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Όταν η παγκόσμια οικονομία βουλιάζει σε ξαφνική – ΜΗ “αναμενόμενη” (δηλαδή μη “κυκλική”) – ύφεση, έχουμε συνήθως μεγάλες ανατροπές πολιτικές και γεωπολιτικές…

Χωρισμένοι σε στρατόπεδα οι G-20 για Ρωσία, πετρέλαιο και επιτόκια

 

Οι επικεφαλής των οικονομικών στις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε καν σε ένα ανακοινωθέν. Τα μεγάλα θέματα διχάζουν, ενώ η οικονομία οδεύει σε ύφεση.

Ουκρανία: Με το «τρολάρισμα» δείχνουμε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» – Πώς ο στρατός κατέκτησε το Twitter

 

Η δημιουργική ομάδα πίσω από τους λογαριασμούς του στρατού της Ουκρανίας χρησιμοποίησε το χιούμορ ως όπλο για να κερδίσει την παγκόσμια υποστήριξη.

Αυτομόλησαν από τη Ρωσία αξιωματικός της FSB και μισθοφόρος της «Wagner» -Ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Γαλλία

 

Παραστρατιωτικοί της Wagner / Φωτογραφία: Shutterstock / Contributor Jonas Petrovas

Ένας αξιωματικός της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας και ένα μέλος της οργάνωσης μισθοφόρων «Wagner» ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Μαυροβούνιο: «Persona non grata» από τη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας

 

Οκτώβριος 14, 2022. Ελλάδα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβοκάπιτς και Ράσκο Κόνιεβιτς, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Σάβο Κεντέρε, έχουν απαγορευτεί να εισέλθουν στη Ρωσία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ουκρανία: Το Κίεβο απειλείται με νέα χτυπήματα και οι Ουκρανοί φτάνουν στη Χερσώνα

 

Φωτό αρχείου   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Efrem Lukatsky/Copyright 2022 The AP. All rights reserved

Από Ιωάννης Καράγιωργας

Σε δύο μέτωπα διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Από τη μία πλευρά, η Ρωσία απειλεί το Κίεβο με πυραυλικά χτυπήματα ως αντίποινα για τη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία, και από την άλλη οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν προς τα εδάφη που μέχρι στιγμής κατέχει η Ρωσία.

Έφθασαν στη Λευκορωσία οι πρώτοι ρώσοι στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στη νέα κοινή δύναμη

 

Το Μινσκ ανακοίνωσε ότι έχει στόχο να υπερασπιστεί τα λευκορωσικά σύνορα έναντι μιας ουκρανικής απειλής

Ουκρανία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ύψους 725 εκατ. δολαρίων

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, εκτιμώμενης αξίας 725 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα της χώρας απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Σαουδική Αραβία: Προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

 

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα πως θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ιράν: Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι προμήθευσε με όπλα τη Μόσχα

 

Το Ιράν διαψεύδει για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες ότι έχει προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία “για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία”, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Έκκληση από τον Μπάιντεν να σταματήσει η βία στο Ιράν

 

«Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να φορούν ό,τι επιθυμούν»

Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί με "συντριπτικά στρατιωτικά αντίμετρα" τη Νότια Κορέα

 

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι θα λάβει «συντριπτικά στρατιωτικά αντίμετρα» για τις «σκόπιμες προκλήσεις» της Νότιας Κορέας, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή, με μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ τις τελευταίες εβδομάδες.

Πώς «φρενάρουν» οι Αμερικανοί την Κίνα με την απαγόρευση στα μικροτσίπ

 

Μόνο με ειδική άδεια από την Ουάσιγκτον θα εξάγονται πλέον κρίσιμης σημασίας τεχνολογίες στην Κίνα. Στόχος, να συγκρατηθεί η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη του μεγάλου ανταγωνιστή.

Κίνα: Το στοίχημα του Εθνικού Κογκρέσου και ο δρόμος του Σι προς τον... θρύλο

 

Από την Κυριακή και για μια εβδομάδα, το 20ο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο θα διαμορφώσει τις νέες πολιτικές της χώρας και θα ανοίξει το δρόμο για την ανάδειξη του Σι Ζινπίνγκ σε...δια βίου ηγέτη

Χρ. Ζήνωνος: Όλη η αλήθεια και τα μεγάλα λάθη σε ΑΟΖ , Αιγιαλίτιδα και "Μεσολαβητές"

 

Ο χαρτογράφος - υδρογράφος και εμπειρογνώμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις κρίσιμες οριοθετήσεις της Κύπρου ΑΟΖ με τα άλλα κράτη της Μεσογείου, ένας από τους σημαντικότερους σε τέτοια ζητήματα γεωδαίτες της Μεσόγειου , Χρίστος Ζήνωνος σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη , απαντά για όλα τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες , συνδέοντας τα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλέξανδρος Δρίβας: Ορισμένοι στην Αθήνα ενοχλούνται από την έντονη δράση της ομογένειας...

 

Αλέξανδρος Δρίβας: Ορισμένοι στην Αθήνα ενοχλούνται από την έντονη δράση της ομογένειας...

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη στην εκπομπή Point Zero. 13/10/2022

 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη στην εκπομπή Point Zero. 13/10/2022

Σπυρίδων Πλακούδας: Μήνυμα με απόκρυψη... Σάρωσαν οι ισλαμιστές τους Τούρκους στη Συρία...

 

Σπυρίδων Πλακούδας: Μήνυμα με απόκρυψη... Σάρωσαν οι ισλαμιστές τους Τούρκους στη Συρία...

Σάββας Καλεντεριδης: Οι 5 φάσεις της στρατηγικής της Τουρκίας για το Αιγαίο

 

Σάββας Καλεντεριδης: Οι 5 φάσεις της στρατηγικής της Τουρκίας για το Αιγαίο

Τι εννοεί κάθε φορά οτι "θα έρθει νύχτα" ο Ερντογάν; | Καλημέρα | 15/10/2022

 

Συνεπής στον αγώνα για ενημέρωση, ο Γιώργος Αυτιάς επιστρέφει πρώτος στις οθόνες μας, για τη δική του, ουσιαστική «Καλημέρα».

Ζεμενίδης, Δρίβας και Τριανταφύλλου για τα ελληνοτουρκικά, τα F-16 και τον Ερντογάν | Τώρα μαζί 15/10/2022 | OPEN TV

 
Ο εκτελεστικός διευθυντής HALC Έντυ Ζεμενίδης, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Δ. Τριανταφύλλου σχολίασαν τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το μπαράζ απειλών από την Τουρκία και τα F-16. Επίσης, ο Α. Δρίβας δήλωσε πως όσο οι εκλογές πλησιάζουν ο Ερντογάν θέλει ένα τρόπαιο.

Ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ ο Ερντογάν απειλεί ξανά την Ελλάδα

 

Ατελέσφορη κάθε προσπάθεια διαλόγου όσο η Τουρκία απειλεί εδαφική κυριαρχία είναι η απάντηση που δίνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον απόηχο της χτεσινής του συνάντησης με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Κωνσταντίνος Φίλης, Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη λέει η Τουρκία

 

Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη λέει η Τουρκία αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξορκίζουν την ιδέα. Ο Διεθνολόγος και Συγγραφέας Κωνσταντίνος Φίλης, μιλάει στον Κορυφαίο Έλληνα δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα για τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Όσο απειλείται η εδαφική κυριαρχία είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επαφής |14/10/2022|OPEN TV

 

1. Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Όσο απειλείται η εδαφική κυριαρχία είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επαφής
2. Αμετανόητος ο Ερντογάν – Συνεχίζει τις πολεμικές απειλές
3. Συμφωνίες Πούτιν – Ερντογάν: Αγωγό στην Ανατολική Θράκη θέλει ο Τούρκος πρόεδρος