Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οι κινήσεις για την ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού


Οι κινήσεις για την ΑΟΖ δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στη θέσπιση, αλλά ήδη στις συμφωνίες για τις οριοθετήσεις. Και ο λόγος είναι απλός. Η θέσπιση είναι θεσμική και έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, όπως και η υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας. Διότι όταν υπάρχει το θέμα της επικάλυψης, η οριοθέτηση είναι απαραίτητη. Συνεπώς πρέπει από τώρα και παράλληλα με τη διαδικασία της θέσπισης, να κάνουμε διπλωματικές επαφές με τις χώρες, οι οποίες είναι θετικές προς την Ελλάδα για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά προς τη συμφωνία που θα επιτρέψει άμεσα την επίσημη οικοπεδοποίηση από τις δύο πλευρές και βέβαια το πλαίσιο της συνεκμετάλλευσης, όταν το κοίτασμα βρίσκεται ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή η οποία είναι η μέση γραμμή στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σε αυτό το πεδίο βρίσκονται η Αλβανία, η Ιταλία και βέβαια η Κύπρος.

Ρωσία: "Θα αναλάβουμε δράση κατά των ΗΠΑ αν συνεχίσουν να παραβιάζουν την START III"


"Η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού η Μόσχα και διατηρούμε το δικαίωμα να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων κινήσεων των ΗΠΑ και της αύξησης των δυνάμεών της στην περιοχή. Επίσης, η Ρωσία αξιώνει από τις ΗΠΑ να εφαρμόζει τις σχετικές συμφωνίες για τη μείωση των επιθετικών όπλων (START)", δήλωσε ο  υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ ενώ σοβεί η σινοϊαπωνική κρίση για το σύμπλεγμα των νησιών της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας.

Παγκόσμια παράκρουση: Πολιορκείται και η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο!


Στα όρια της παράκρουσης κινείται όλος ο πλανήτης καθώς μετά τις επιθέσεις χιλιάδων μουσουλμάνων σε αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, τη σκυτάλη φαίνεται πως πήραν οι Κινέζοι. 
Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα έφοδο στην ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο, επιδεινώνοντας και άλλο την ήδη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ήδη τα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης (πρακτικά, κορβέτες) των δύο χωρών αναμετρώνται στην θαλάσσια περιοχή του συμπλέγματος των νησιών Senkaku όπως το ονομάζουν οι Ιάπωνες ή   Diaoyu όπως τα ονομάζουν οι Κινέζοι.

Ξεκίνησε συζήτηση για "Τουρκική Ομοσπονδία" - Αλλά και "γκριζάρισμα" 16 νησιών!!!


Το αδιέξοδο που βιώνει σήμερα η Τουρκία σε συνδυασμό με το ζήτημα του κουρδικού αγώνα για ανεξαρτησία και την ανάγκη να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, αποφάσεις οι οποίες μπορεί να αφορούν ακόμα και τον εδαφικό ακρωτηριασμό της αρχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και στην ίδια την τουρκική κοινωνία.
Μεταξύ των ιδεών που κυοφορούνται σε  διάφορους κύκλους είτε πολιτικοί είναι αυτοί είτε και στρατιωτικοί  –και οι οποίες σε άλλες εποχές θα μπορούσαν προ0καλέσουν την επέμβαση των αρχών με ότι αυτό συνεπάγεται- είναι και η παραχώρηση μερικής ή και ολικής(!) αυτονομίας στις διάφορες εθνοτικές ομάδες και περιφέρειες της Τουρκίας.

Λιβύη: Δύο φωτογραφίες, ένα βίντεο και η ελαφρότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

 Ο Λίβυος πρεσβευτής Omar Brebesh διπλωμάτης καριέρας ο οποίος αρχικά ήταν πολιτιστικός ακόλουθος και στη συνέχεια πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία μεταξύ 2004 και 2008, ειδοποιήθηκε λίγο μετά την πτώση του Καντάφι από τις λιβυκές «αρχές» να προσέλθει στην Τρίπολη για ανάκριση σχετικά με την εμπλοκή του στο πρώην καθεστώς της χώρας.

ΗΠΑ: Διαταγή να εγκαταλείψουν το Σουδάν και την Τυνησία οι Αμερικανοί

Τα μέλη των οικογενειών των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ, στις πρεσβείες της Τύνιδας και του Χαρτούμ, καθώς και το μη απαραίτητο προσωπικό, διετάχθησαν να εγκαταλείψουν την Τυνησία και το Σουδάν.
Λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για την ασφάλειά τους, μετά το κύμα των αντι-αμερικανικών διαδηλώσεων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Ψήφισμα κατά Σκοπίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«…με πρόταση της Μαριλένας Κοππά»

«Σε αντίθεση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σλοβακίας και της Αυστρίας, οι οποίοι απαίτησαν για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για την ένταξή τους στο εγγύς μέλλον, η ελληνική διπλωματία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών".

Η Ελλάδα αντιτίθεται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος.
Η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά πρότεινε ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν την τελική διευθέτηση των διμερών ζητημάτων μεταξύ των χωρών.

«Βέτσερ»: «Οι Βούλγαροι ήταν με τον Χίτλερ και έβλαψαν αθώους ανθρώπους»

‘Σλαβική επίθεση με τον κινηματογράφο, κατά της Βουλγαρίας’

Πρωτοφανές είναι το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων της Βουλγαρίας για την πρεμιέρα της ταινίας «Το Τρίτο Ημίχρονο», σε σκηνοθεσία Ντάρκο Μιτρόφσκι, που θα πραγματοποιηθεί στο Μοναστήρι αύριο, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, ‘Βέτσερ’ δίνοντας το στίγμα της αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ναυτικές δυνάμεις και στην Υεμένη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα δραματικά γεγονότα στην Υεμένη και συγκεκριμένα την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας ο Λευκός Οίκος δια του εκπροσώπου του, Τζορτζ Λιτλ, ανακοίνωσε ότι θα στείλει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.


«Η αποστολή ομάδας στρατού αποτελεί προληπτικό μέτρο για την επίθεση στην πρεσβεία μας»,
είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΠΗΓΗ echedoros-a

Ανασχηματισμός, εκλογικός νόμος και αναθεώρηση Συντάγματος στο τραπέζι των αρχηγών

Κύκλος πολιτικών εξελίξεων ανοίγει μετά την ψήφιση ή την… καταψήφιση των μέτρων που συζητούνται με την τρόικα στη Βουλή. Ανασχηματισμός και αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των εσωκομματικών και διακομματικών αναζητήσεων, ενώ έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. Κλειδί για να αποκτήσουν όλα αυτά νόημα είναι να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και να εγκριθεί από την Βουλή. Αλλιώς, η κυβέρνηση θα πέσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας.

Ο Δένδιας...θα συλλάβει βουλευτές!!!

Την εντολή να συλλαμβάνουν ακόμα και βουλευτή στην περίπτωση κατά την οποία τελεί αδίκημα έχουν στα χέρια τους οι επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόκειται σαφώς για ένα μέτρο το οποίο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να λάβει μετά τα τελευταία επεισόδια που έγιναν με πρωταγωνιστές βουλευτές και οπαδοί της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής το σχέδιο του Ν. Δένδια μεταξύ άλλων προβλέπει:

Πάτρα: Στον τοίχο στήνει η ΔΑΚΕ τον Αντ. Σαμαρά - Ανακοίνωση καταπέλτης από τους γαλάζιους συνδικαλιστές



Το δρόμο της πλήρους ρήξης τόσο με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά, όσο και με τον κομματικό μηχανισμό, επέλεξε η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα της Πάτρας, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε βάλει κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της κομματικής καθοδήγησης, που έχουν ως αποτέλεσμα «το διαζύγιο της φιλελεύθερης παράταξης με την κοινωνία».
Στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Πάτρας Ιδιωτικού Τομέα αναφέροντα τα εξής:

ΠΑΤΡΑ: Αγριο ξύλο σε φοιτήτρια... από Νιγηριανό που πωλούσε cd

Η φοιτήτρια δεν ήθελε σι ντί και... έφαγε το ξύλο της χρονιάς της από τον μετανάστη! Πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό ξυλοδαρμού με δράστη αλλοδαπό και θύμα 19χρονη Πατρινή, που αναστάτωσε το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης το στενό της Ραδινού. Όλα συνέβησαν ενώ η νεαρή έπινε καφέ με φίλη της και τις πλησίασε ο πωλητής σι ντί. Όπως είναι γνωστό σε πολλούς, οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν επιμένουν και στο πρώτο ή το πολύ στο δεύτερο «όχι» του υποψήφιου αγοραστή, αποχωρούν. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, ο αλλοδαπός όχι απλώς δεν έφυγε αλλά αντιθέτως παρέμεινε στο τραπέζι των δύο κοριτσιών και, όπως κατήγγειλαν οι ίδιες μιλώντας στον «Κόσμο», επέμενε σε βαθμό άκρως πιεστικό προκειμένου να αγοράσουν σι ντί.