Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.
Η κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου (1571) τροφοδότησε τις επεκτατικές τους διαθέσεις προς δυσμάς. Τα χριστιανικά κράτη αφυπνίστηκαν, παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε' συγκρότησαν στις 25 Μαϊου 1571 τον «Ιερό Αντιτουρκικό Συνασπισμό (Sacra Liga Antiturca). Τον αποτελούσαν η Ισπανία, η Βενετία, η Γένουα, το Παπικό Κράτος, η Σαβοΐα, η Μάλτα και άλλες μικρότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου.

Μαθήματα οικονομικής πολιτικής: Η «μυστική συνταγή» μακροζωίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας

Εάν θέλεις να προβλέψεις το μέλλον κοίταξε στο παρελθόν επισημαίνουν αρκετοί από αυτούς που θυμούνται την ρήση του Μαρξ ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».
Κάποιοι θέτουν μάλιστα το ερώτημα πώς το Βυζάντιο άντεξε για 1.000 χρόνια μετά την πτώση της Ρώμης; Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, ο συγγραφέας Charles Hugh Smith μέσω του μπλοκ του Minds blog παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα πτυχή της οικονομικής ιστορίας.

Το μυστήριο του Μάτσου Πίτσου: Να γιατί οι Ινκας έχτισαν σκόπιμα την πόλη στη συμβολή τεκτονικών ρηγμάτων

Η αρχαία πόλη του Μάτσου Πίτσου που ορθώνεται εδώ και έξι αιώνες στις περουβιανές Άνδεις είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα αρχιτεκτονικής σ’ ολόκληρο τον κόσμο.


Αλλά γιατί να χτίσουν οι Ίνκας, το «Ιερό βουνό», όπως λέγεται στη γλώσσα Κετσούα το Μάτσου Πίτσου, μια πόλη που διέθετε και αστρονομικό παρατηρητήριο σε μια δυσπρόσιτη κορυφογραμμή πάνω από τεκτονικά ρήγματα σε υψόμετρο 2700 μέτρων; Όπως αποδεικνύεται οι απαγορευτικές αυτές συνθήκες είχαν όχι μόνον πολλά πλεονεκτήματα, αλλά ίσως συνέβαλαν και στη διατήρηση του Μάτσου Πίτσου επί τόσο διάστημα.

Toυσκ: Η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο

Σαφές μήνυμα κατά των τουρκικών παραβιάσεων έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ, μέσω twitter.
 
Συγκεκκριμένα δήλωσε ότι «οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν μόνο τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο».
 
Την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση σε επίπεδο ΕΕ, των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπογράμμισε νωρίτερα η Λευκωσία.

Τώρα ο Τραμπ απειλεί τον Ερντογάν: «Θα καταστρέψω την οικονομία της Τουρκίας αν υπερβεί τα όρια» - Η ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κάνει πίσω, στο ζήτημα της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, καθώς ξαφνικά επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην Αγκυρα, παρότι αρχικά εμφανιζόταν να έχει δώσει το «πράσινο φως».

Ενώ η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία- αεροπορική και στρατιωτική όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα. Η απόφαση αυτή φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την τουρκική εισβολή και την επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες υποστήριζε έως τώρα η Ουάσινγκτον. Για αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε σφοδρά για αυτή την κίνησή του.

Με κυρώσεις απειλεί την Τουρκία ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής - «Εάν πατήσουν το πόδι τους στη Συρία θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου»

O Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ απείλησε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρησή της και εισβάλει στη βόρεια Συρία.
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιβάλω κυρώσεις στον στρατό της Τουρκίας και την οικονομία τους, εάν πατήσουν το πόδι τους στη Συρία», είπε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, όπου προειδοποίησε πως οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα έχουν «μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή» με την απόφαση αυτή.