Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελλάς ανά τον κόσμο: - Τι γύρευε ο Ηρακλής στην κελτική και την αμερικανική Ήπειρο;

Ιστορικό πρόσωπο που έφτασε ώς τον Καναδά ήταν ο Ηρακλής της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ηλία Μαριολάκο.
 
Έφτασε χίλια χρόνια πριν από τον Μεγάλο Αλέξανδρο στον Ινδό ποταμό. Πέρασε από την Αιθιοπία, έφτασε ώς τη Γροιλανδία και ίσως να πάτησε πρώτος το πόδι του στην Αμερική.

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

H «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί
H «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί


Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.

Το τελευταίο ιδίως έτος της Κατοχής είχαν αυξηθεί δραματικά οι ακρότητες των κατακτητών, καθώς η κυριαρχία τους βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την ελληνική αντίσταση και οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν για να ελέγχουν τη χώρα. Η τύχη των Καλαβρύτων φαίνεται να προδιαγράφτηκε μετά την ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 78.

Πυρσεία: Ο τηλέγραφος της αρχαιότητας

Σύμφωνα με τον Πολύβιο, την πυρσεία, δηλαδή την οπτική αναμετάδοση σημάτων με φλόγες, εφεύραν οι Κλεόξενος και Δημόκλειτος γύρω στο 150 π.Χ. και τη βελτίωσε ο ίδιος.
Όμως ο Αισχύλος, στο έργο του Αγαμέμνων, περιγράφει την είδηση της πτώσης της Τροίας, η οποία μεταδόθηκε ως τις Μυκήνες με τις φρυκτωρίες (φρυκτός=πυρσός και ώρα = φροντίδα). Ενδιάμεσοι σταθμοί μεταδόσεως υπήρχαν στην Ίδη της Μυσίας, στο Ακρωτήρι της Λήμνου (σημερινή Πλάκα), στον Άθω, στο βουνό Μάκιστο και στις πλαγιές του Αραχναίου.

Eντυπωσιακές εικόνες: Το Βόρειο Σέλας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Βίντεο)

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρακολουθήσαμε time lapse videos με λήψεις από το Βόρειο Σέλας, αλλά η δουλειά που έκανε η Selmesfilms είναι το κάτι άλλο.

Το studio χρησιμοποίησε εικόνες της μονάδας Earth Science & Remote Sensing (NASA) που ελήφθησαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Απολαύστε το:

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Η Πελοπόννησος ως πυρήνας της απελευθερωμένης Ελλάδας"(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Η Πελοπόννησος ως πυρήνας της απελευθερωμένης Ελλάδας". 
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Νεμέας. 
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014.

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού(Βίντεο)

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού 
στην εκπομπή του Γ. Σαχίνη 
"Αντιθέσεις".
 ΚΡΗΤΗ TV, 
12/12/2014

Μοναδικό εύρημα: Ανακαλύφθηκε μούμια, ηλικίας 1000 ετών-Σε θρησκευτικό συγκρότημα στο Περού

Το έκθεμα θα παρουσιαστεί σε γαλλικό Μουσείο - Οι αρχαιολόγοι κράτησαν τη γυναίκα στην ίδια κατάσταση, στην οποία βρέθηκε, υπό το φόβο καταστροφής του ευρήματος 
Μούμια ηλικίας 1000 ετών βρέθηκε σε ένα αρχαίο θρησκευτικό συγκρότημα στο Περού.

«Είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής, επειδή είναι άθικτη» δηλώνει, όπως μεταδίδει η Dail Mail, αρχαιολόγος.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ – Ο ΤΑΦΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Η ΣΤΗ ΡΩΞΑΝΗ;

Αμφίπολη – Ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο ή στη Ρωξάνη;
Σε ποια από τις δυο προσωπικότητες της αρχαιότητας ανήκει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης; Με ένα εκτενές άρθρο, ο καθηγητής James Romm, παρουσιάζει τα όσα αποκαλύφθηκαν μέχρι σήμερα στο λόφο Καστά, ενώ παράλληλα αναρωτιέται αν ο μεγαλοπρεπής τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο ή στη σύζυγό του Ρωξάνη.
«Η ανασκαφή στον τάφο του 4ου π.Χ αιώνα, κοντά στην Αμφίπολη μέχρι στιγμής δίνει «πρόχειρες» αποδείξεις ότι ο τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ίσως, όμως, τελικά να είναι και της γυναίκας του». Την πεποίθηση ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έχει δώσει μέχρι τώρα... αποδείξεις ότι ανήκει στο Μακεδόνα στρατηλάτη, εκφράζει ο καθηγητής του κολεγίου Bard James Romm στο The Daily Beast, τονίζοντας παράλληλα ότι τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί για την ταυτότητα του νεκρού, ενώ διατυπώνει και την άποψη ότι ίσως τελικά να έχουμε και γυναικεία ταφή.

Γερμανικός Ποιμενικός έχασε τη ζωή του σώζοντας οικογένεια με τρία παιδιά(Βίντεο)

Μία οικογένεια από την Ατλάντα σώθηκε από τον σκύλο της, έναν Γερμανικό Ποιμενικό που δέχτηκε πυροβολισμούς που στόχευαν στο αυτοκίνητό της.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε η οικογένεια άρχισε να διαπληκτίζεται λεκτικά με τον οδηγό ενός δεύτερου οχήματος, ο οποίος έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί. Ο σκύλος που καθόταν στη θέση του συνοδηγού, παρά το ότι δέχτηκε πυρά και τραυματίστηκε, πήδηξε έξω από το αυτοκίνητο και άρχισε να κυνηγά τον οδηγό που πυροβόλησε.