Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Αρχάνες, ένα λαμπερό μινωικό ανάκτορο



                                     Γενική άποψη της φετινής ανασκαφής από ανατολικά.

Ένα λαμπερό ανάκτορο, στην κυριολεξία, φαίνεται ότι ήταν το μινωικό ανάκτορο των Αρχανών, όπως αποκάλυψε η φετινή ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό την διεύθυνση της δρος Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη. Η ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε στο βορειότερο, μέχρι στιγμής, τμήμα του ανακτόρου πρόσθεσε πολλά νέα στοιχεία για το κτίριο και συμπλήρωσε τις γνώσεις μας για την αρχιτεκτονική και την κατασκευή του. Συγκεκριμένα ανασκάφηκαν ο ισόγειος χώρος και ο πρώτος όροφος, ενώ πλήθος λίθων είχαν καταπέσει από τον δεύτερο ή τρίτο όροφο, συμπαρασύροντας τμήματα των δαπέδων.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των φετινών ανασκαφών ήταν η αποκάλυψη της χρήσης για την κατασκευή του, ενός λαμπερού υλικού, του γυψόλιθου, γνωστού από την Φαιστό και την Κνωσό. Στις Αρχάνες χρησιμοποιήθηκε καθ΄ υπερβολήν σε παραστάδες, πολύθυρα κ. ά. οδηγώντας στην εικόνα ενός «λαμπερού» κτιρίου. Σημαντική ήταν και η αποκάλυψη του πολύθυρου του ανακτόρου, το οποίο μαζί με το δίθυρο -που επίσης αποκαλύφθηκε- από γυψόλιθο και έναν κεντρικό κίονα συγκροτούν το τμήμα ενός «Minoan Hall», σημαντικού στοιχείου της πολυτελούς (elite) μινωικής αρχιτεκτονικής.

Η πορεία προς την 28 Οκτωβρίου 1940 – το χρονικό ενός τελεσίγραφου


Η πορεία προς την 28 Οκτωβρίου 1940, το ιταλικό τελεσίγραφο, το ΟΧΙ και οι πρώτες ενέργειες του Ιωάννη Μεταξά το ιστορικό εκείνο πρωί.

VIII Μεραρχία: Η ιστορική νύχτα της 27ης Οκτωβρίου 1940


Η VIII Μεραρχία Πεζικού στην Ήπειρο σήκωσε το βάρος της ιταλικής επίθεσης. Η τελευταία βραδιά στον τομέα της Μεραρχίας πριν τον πόλεμο.

Κωνσταντάρας και Παπαγιαννόπουλος στην πρώτη γραμμή του Έπους του ’40


Οι αξέχαστοι ηθοποιοί Λάμπρος Κωνσταντάρας και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στο Έπος του 1940.

28η Οκτωβρίου 1940: Τα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου διδάσκουν πατριωτισμό σε μικρούς και μεγάλους - Εντυπωσίασαν για ακόμα μία φορά τα Ελληνόπουλα

 

                                                                       (Πηγή: ekkairo.org)

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου τα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου τίμησαν τους ήρωες του Έπους του ’40, στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Το πατριωτικό φρόνημα των ομογενών είναι πάντα ψηλά όσο μακριά κι αν βρίσκονται από τη μητέρα πατρίδα.

Τους εορτασμούς άνοιξε η Αχιλλοπούλειος Σχολή με τα πιτσιρίκια του νηπιαγωγείου και του δημοτικού να αποσπούν το θερμό χειροκρότημα γονιών, εκπαιδευτικών και επισήμων.

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών στην Αχιλλοπούλειο ο μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να αντισταθεί στον εχθρό.

Τι είναι ο Σιωνισμός


Ο
Θε­ό­δω­ρος Χερ­τζλ και άλλοι βιεννέζοι σιωνιστές στο Cafe Louvre το 1896, Imagno/Getty Images.

Των Ίσραελ Σαχάκ και Νόρτον Μεζβίνσκυ* 

Ο Σιω­νι­σμός –ή ε­βρα­ϊ­κός ε­θνι­κι­σμός– εί­ναι έ­να σύγ­χρο­νο πο­λι­τι­κό κί­νη­μα. Ο βα­σι­κός  πυ­ρή­νας της ι­δε­ο­λο­γί­ας του εί­ναι ό­τι ό­λοι οι Ε­βραί­οι α­πο­τε­λούν έ­να έ­θνος, και ό­χι α­πλά μια θρη­σκεί­α ή ε­θνι­κή κοι­νό­τη­τα και ε­πι­πλέ­ον ό­τι η μό­νη λύ­ση στον α­ντί-ση­μι­τι­σμό εί­ναι η συ­γκέ­ντρω­ση ό­σο το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ρων Ε­βραί­ων στην Πα­λαι­στί­νη και η δη­μιουρ­γί­α κρά­τους σ’ αυ­τή.

Η Πα­γκό­σμια Σιω­νι­στι­κή Ορ­γά­νω­ση δη­μιουρ­γή­θη­κε  α­πό τον Θε­ό­δω­ρο Χερ­τζλ στα 1897 δια­κη­ρύσ­σο­ντας ό­τι ο βα­σι­κός σκο­πός του Σιω­νι­σμού ή­ταν η ε­γκα­θί­δρυ­ση “ε­νός έ­θνους που θα α­πο­τε­λέ­σει το σπί­τι των Ε­βραί­ων και θα δια­σφα­λί­ζε­ται υ­πό κα­θε­στώς Δι­καί­ου”.

Ο Ελληνισμός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο - Ο Ελληνισμός στην προμετωπίδα των εξελίξεων

 

Κατεχόμενα: Δεν έπρεπε να αφήσουμε τους Εβραίους να αγοράσουν γη

 

«Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να κατανοήσουν πολύ καλά τα γεγονότα στη Γάζα» ανέφερε ο λεγόμενος Πρόεδρος της Ψευδοβουλής στα κατεχόμενα - «Δεν έπρεπε να αφήσουμε τους Εβραίους να αγοράσουν γη».

«Οι Εβραίοι ή άλλοι ξένοι έπρεπε να είχαν εμποδιστεί να αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις γης» ανέφερε ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος Ζορλού Τορέ ενώ ταύτισε τους Τουρκοκύπριους με τους κάτοικους της Γάζας.

Προετοιμάζεται η Κύπρος για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης άνω των 100 χιλιάδων ξένων υπηκόων


Η Κύπρος προετοιμάζεται εντατικά για όλα τα σενάρια σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση πολιτών διαφόρων εθνικοτήτων από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες που βρίσκονται τόσο στο Ισραήλ, αλλά και στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, μετά τη σύρραξη που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή, με τον αριθμό των ατόμων από διάφορα κράτη που θα μπορούσε να χρειαστεί να εκκενωθούν να υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες, με βάση την πληροφόρηση που έχουν οι κυπριακές αρχές.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να γίνει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση ανάλογης ή και μεγαλύτερης κλίμακας από αυτής του 2006, που έλαβε χώρα λόγω του πολέμου τότε στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα πως η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός σταθμός για τα άτομα αυτά, που δεν θα μείνουν στο νησί για μεγάλο διάστημα.

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακό θέαμα από το Μεμονωμένο Αεροσκάφος F-16 «ΖΕΥΣ» και το Spitfire


 Στις 11:30 το πρωί ακριβώς,με μια δυναμική «βροντή» ο «Δίας» της Πολεμικής Αεροπορίας έσκισε κάθετα το παραλιακό μέτωπο.

Στις 11:30 το πρωί ακριβώς,με μια δυναμική «βροντή» ο «Δίας» της Πολεμικής Αεροπορίας έσκισε κάθετα το παραλιακό μέτωπο πάνω από την εξέδρα που θα φιλοξενήσει τους επίσημους, οι οποίοι θα παραβρεθούν στην αυριανή στρατιωτική παρέλαση, πριν να εκτελέσει μια απότομη κατακόρυφη άνοδο πάνω από τον Θερμαϊκό Κόλπο.

FDI: Το παρασκήνιο της καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» στα ναυπηγεία της Naval Group (Βίντεο)

 

Στις 4 Οκτωβρίου 2023, καθελκύστηκε επίσημα η πρώτη ελληνική φρεγάτα τύπου FDI «ΚΙΜΩΝ» στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.

Η πρώτη φρεγάτα «Belharra» θα ενταχθεί σύντομα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προβολή ισχύος στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Naval Group έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα νέα πλάνα, που δείχνουν το «backstage» της καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής FDI, λίγο πριν την επίσημη τελετή.

Ελληνικός Στρατός: Οι Γάλλοι επανέρχονται με δυναμική παρουσία του «Φιλοκτήτη» για να καλύψει σειρά επιχειρησιακών αναγκών και με συμπαραγωγή στη χώρα μας

Ευθύμιος Λάζος

Στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) η γαλλική Nexter έχει προτείνει το τροχοφόρο (8 x 8) όχημα «Φιλοκτήτης». Ουσιαστικά πρόκειται για το όχημα VBCI II (Véhicule Blindé de Combat d’ Infanterie II), βελτιωμένη έκδοση του VBCI που υπηρετεί στον Γαλλικό Στρατό.

AS332 Super Puma: Θύμα ενός ΚΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, υπάρχει όμως εναλλακτικός έως ότου…


Το Πούμα είναι ένα αιλουροειδές σαρκοφάγο θηλαστικό που ζει στην Αμερική. Μπορεί να επιβιώσει στα βουνά, στους βάλτους, στις σαβάνες και στα δάση, ακόμα και σε μεγάλο υψόμετρο. Ζει μοναχική ζωή και διακρίνεται για τη δύναμη του. Το Σούπερ Πούμα ή AS 332 Super Puma είναι ένα δικινητήριο ελικόπτερο (Ε/Π), μέσης μεταφορικής ικανότητας. Αναπτύχθηκε με βάση το παλαιότερο SA 330 Puma από την γαλλική Aérospatiale, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με την γερμανική DASA, δημιουργώντας την Eurocopter, νυν Airbus Helicopters. Είναι πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ευελιξία, αξιοπιστία και επιβιωσιμότητα σε περιβάλλον μάχης. Έχει πλήρωμα 4 έως 7 ατόμων και δυνατότητα μεταφοράς έως και 19 επιβατών/ναυαγών ή 10 ασθενών, ενώ το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι της τάξης των 9 τόνων.

Το Αμερικανικό Ναυτικό πραγματοποίησε βολή αντιαεροπορικού πυραύλου SM-6 από πλοίο LCS κλάσης «Independence» με το φορητό εκτοξευτή Mk.70


Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε βολή αντιαεροπορικού πυραύλου SM-6 (RIM-174 ERAM) από το πλοίο USS «Savannah», τύπου LCS (Littoral Combat Ship) κλάσης «Independence», με τη χρήση φορητού εκτοξευτή Mk.70 Mod.1 PDS (Payload Delivery System). 

Κορβέτες: Κοίτα να δεις που τελικά πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να πάρει ευρωκορβέτες

Με κατασκευαστές τις Naval Group, Fincantieri και Navantia..

Διονύσης Αντωνέλλος

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: Η Ελλάδα δεν τρομάζει, δεν λυγίζει, δεν φοβάται (video)


Διανύουμε εποχή μεγάλων κρίσεων, ανακατατάξεων και πολέμων σκληρών και αβέβαιων. Ο αγώνας που έδωσαν με αυταπάρνηση οι πρόγονοί μας ήταν, είναι και θα παραμείνει στον αιώνα τον άπαντα πηγή έμπνευσης, αυτοπεποίθησης και ακλονήτου σθένους για όλους εμάς που υπηρετούμε στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για ολόκληρο το έθνος, για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα απαντά «ΟΧΙ» σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της


Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση περιλαμβάνει η ημερήσια διαταγή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Μοντέλο… Λονδίνου εξετάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις κάμερες στην Αττική


Μοντέλο… Λονδίνου φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση όσον αφορά την εγκατάσταση καμερών σε δρόμους της Αττικής. Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, υποδέχθηκε την Πέμπτη (26/10), στο Υπουργείο, τον Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ και το συγκεκριμένο θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

“Αλλάχου άκμπαρ” στη δομή Λέρου… προς Αθήνα; (vid.)


Το “αλλάχου άκμπαρ” ακούστηκε ξανά στην δομή προσφύγων-μεταναστών στην Λέρο. Ο λόγος είναι η Χαμάς; Άγνωστο διότι σε άλλο βίντεο ακούγονται να ζητούν την μεταφορά τους στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πιστεύουμε πως οι αρχές έχουν επιληφθεί.

Τα 2+1 σημεία της συμφωνίας για το μεταναστευτικό με την Άγκυρα


Πιο κοντά από ποτέ είναι Ελλάδα και Τουρκία σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός κλίματος ο Ερντογάν για τη Χαμάς - Λύση δύο κρατών για Παλαιστινιακό


«Το πρόβλημα του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση και αυτή είναι των δύο κρατών. Θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν ο καθένας στο δικό του τόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μακρόν για Γάζα: Μιλάμε με Αθήνα και Λευκωσία για «ανθρωπιστικό συνασπισμό»


Θα ήταν χρήσιμη μια «ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «πλέον εξετάζουμε την κατάσταση ως έναν πόλεμο που θα διαρκέσει».

20 ημέρες πολέμου στη Μέση Ανατολή - Ζητούμενο τα επόμενα βήματα


Αλεξία Τασούλη

Ένα είναι βέβαιο, καθώς συμπληρώνονται 20 ημέρες από το «ξέσπασμα» του πολέμου στο Ισραήλ.

Γάζα - Δυτική Οχθη: Αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη των τούνελ - Μετράει δυνάμεις πριν τη μεγάλη επίθεση το Ισραήλ

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η χθεσινή χερσαία μίνι επιχείρηση των Ισραηλινών στο βορειότερο τμήμα της Γάζας ήταν προκαταρκτική, ψυχολογική, σε ενίσχυση του ηθικού των στρατιωτών και εφέδρων, ως και επικοινωνιακή, γιατί εδώ και 20 ημέρες οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (εξαιρώντας τους σαρωτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς) -παρά τα λεγόμενα- δεν προχώρησαν σε κάποια χερσαία ενέργεια κατά της υπολογίσιμης, ανθεκτικής και βαθιά ριζωμένης στρατιωτικής και παραστρατιωτικής μηχανής της Χαμάς.

Λ. Τζούμης: Τι είναι η «αναγνώριση ζώνης» που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα


Την σημασία των τελευταίων κλιμακωτών μικρών χερσαίων επιθέσεων στη Γάζα από το Ισραήλ ερμήνευσε ο κ. Λ. Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε ο τρόπος των επιθέσεων αυτών που πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες το Ισραήλ λέγεται «αναγνώριση ζώνης» και προετοιμάζει το έδαφός για μια μεγάλη χερσαία επίθεση.

To σχέδιο των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και οι «δοκιμαστικές» εισβολές στη Γάζα


Ακόμη και οι έφεδροι που είχαν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, εδώ και 20 μέρες που κλήθηκαν εκ νέου να φορέσουν τα χακί και να ενταχθούν στις μονάδες τους, εκπαιδεύονται ώστε να επανέλθουν στην απαιτούμενη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε στη συνέχεια να μετακινηθούν στην πρώτη γραμμή. Πηγή: Χ IDF (https://twitter.com/IDF)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Οι εικόνες με τμήματα του μηχανικού να έχουν περάσει το συρματόπλεγμα που χωρίζει το Ισραήλ από την βόρεια Γάζα δείχνουν ότι οι προετοιμασίες του εδάφους δεν σταματούν και ότι το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να κάνει πίσω, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, για τον περιορισμό των επεισοδίων και κατάπαυση του πυρός.

Εκπρόσωπος IDF: Το στρατηγείο επιχειρήσεων της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Shifa στη Γάζα - Βίντεο από τις εγκαταστάσεις


Εντός του νοσοκομείου, η Χαμάς έχει στήσει κέντρο διοίκησης, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα - Το νοσοκομείο φιλοξενεί χιλιάδες ασθενείς και προσωπικό

Η στιγμή που πέφτει νεκρός διοικητής της Χαμάς στο δυτικό Χαν Γιουνίς από Ισραηλινούς στρατιώτες


Οι IDF επιτέθηκαν σε περισσότερους από 250 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Τι λένε οι Αμερικανοί στο Ισραήλ - και γιατί έχουν δίκιο


Του Marc Champion

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να βρεθεί χρόνος για να υπάρξει διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση ομήρων και, σύμφωνα με πληροφορίες, να σπεύσουν να τοποθετήσουν επιπλέον αντιπυραυλική άμυνα στις στρατιωτικές βάσεις της Αμερικής σε όλη τη Μέση Ανατολή.

The Telegraph: Ο Putin σχηματίζει τον «άξονα του τρόμου» καθώς καλωσορίζει τη Χαμάς και το Ιράν στη Μόσχα


epa10939871 Russian President Vladimir Putin (C) holds a meeting with heads of the main religious denominations of Russia in the Catherine Hall of the Moscow Kremlin, in Moscow, Russia, late 25 October 2023 (issued 26 October 2023). Vladimir Putin stated the need to stop the bloodshed in the Middle East and prevent the conflict from escalating. EPA/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ο Vladimir Putin προσπάθησε να παρέμβει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή την Πέμπτη προσκαλώντας ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και του Ιράν στη Μόσχα και σχηματίζοντας έναν «άξονα του τρόμου», γράφει η Telegraph.

Στέλεχος της Χαμάς πέταξε το μικρόφωνο όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC για τις σφαγές αμάχων

Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Γκάζι Χαμάντ. AP Photo/Bilal Hussein

Στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς αποχώρησε από  συνέντευξη στο BBC, πετώντας το μικρόφωνο, όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για την σφαγή των αμάχων κατά την επίθεση της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. 

LIVE/Χαμάς: Kατάπαυση πυρός για απελευθέρωση ομήρων-Αποτρέψαμε χερσαία εισβολή


Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως το πεζικό τους πραγματοποίησε «στοχευμένη επιδρομή στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας» υποστηριζόμενο από «καταδιωκτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και πλήττοντας στόχους της Χαμάς.

Το Κατάρ καταδίκασε σε θάνατο 8 πρώην αξιωματικούς του ινδικού ναυτικού για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ


Οκτώβριος 27, 2023. Ελλάδα.

Ντόχα.

Οκτώ πρώην αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού της Ινδίας καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ.

Στη Μόσχα βρίσκεται αντιπροσωπεία της Χαμάς για τους Ισραηλινούς ομήρους! -Τι όρους θέτουν


Oι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα συνεχίζονται, με έναν εκ των αξιωματούχων που εμπλέκονται στις προσπάθειες να δηλώνει ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα επιτρέψει την «απελευθέρωση γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων, τραυματιών και αρρώστων το συντομότερο δυνατόν».

Nα διαχωριστεί η χρηματοδότηση του Ισραήλ από αυτήν της Ουκρανίας ζητεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, δήλωσε χθες Πέμπτη πως η χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και αυτή που προορίζεται για την υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς πρέπει να διαχωριστούν, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ίδιος και η παράταξη του δεν θα εγκρίνουν αίτημα του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για έκτακτες δαπάνες 106 δισεκ. δολαρίων, που συμπεριλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- πακέτα χρηματοδότησης για τους δυο συμμάχους της Ουάσιγκτον.