Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Πολεμικό Ναυτικό: Τα προβλήματα του στόλου είναι πολύπλευρα και οι λύσεις… κλασικός “ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ”

Η προ διμήνου απόφαση για την προμήθεια τριών φρεγατών τύπου FDI HN με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον μία, αποτελεί ορόσημο για τη μελλοντική εξέλιξη του Στόλου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επιλύει το πρόβλημα μαζικής γήρανσης που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Αν και η ηλικία μπορεί να αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό, από την καλή συντήρηση και την εκπαίδευση του προσωπικού, η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και η σχέση κόστους – αποδοτικότητας επηρεάζονται αρνητικά από τρεις αλληλοσυνδεόμενους παράγοντες:

Του Περικλή Ζορζοβίλη
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”


>τη συνεχή εξέλιξη του χώρου επιχειρήσεων όπου οι νέες απαιτήσεις και απειλές απαξιώνουν την

Καταρρίπτοντας κοινούς μύθους για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος, καταρρίπτει επτά κοινούς μύθους σχετικά με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα 

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΤΟΣ*
Από το kathimerini

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνης Στεφάτος, καταρρίπτει επτά κοινούς μύθους σχετικά με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Mύθος 1: Εάν η Ελλάδα έχει αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, δεν θα τα είχαμε ανακαλύψει όλα αυτά τα χρόνια; 

Σότσι: Τι συμφώνησαν οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν

Σότσι.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι μηχανισμοί για την χάραξη και την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Συγκεκριμένα, Ερεβάν και Μπακού συμφώνησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της δημιουργίας ειδικής διμερούς επιτροπής.

Συγχρόνως, η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσφέρει βοήθεια στην επίλυση του ζητήματος, εάν τα μέρη τη χρειαστούν.

Το μεταναστευτικό και οι ρωσογερμανικές σχέσεις

Βασίλης Στοϊλόπουλος Γεωλόγος-περιβαλλοντολόγος και αθρογράφος
Από το huffingtonpost

Ακούγεται όλο και πιο συχνά ότι «η Γερμανία αντιμετωπίζεται πλέον από τους Ρώσους με οίκτο ή και περιφρόνηση».

Οι σκηνές υβριδικού πολέμου που εξελίσσονται εδώ και αρκετές εβδομάδες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, με χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες να κραυγάζουν απεγνωσμένα «Germany- Germany», μπορεί να θυμίζουν αυτές του Έβρου, εμπεριέχουν όμως μια πολύ πιο επικίνδυνη γεωπολιτική παράμετρο. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτόγνωρη γεωπολιτική πρόκληση και έναν πρωτοφανή εκβιασμό για

Το AKP τελείωσε – Άγνωστο πόση ζημιά θα κάνει στην Τουρκία μέχρι να φύγει

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Από το pontosnews

Με το σκεπτικό ότι κανείς δεν γνωρίζει τα προβλήματα μιας χώρας καλύτερα από τους ίδιους τους πολίτες της, ειδικά τους αναλυτές, παραθέτουμε μετάφραση άρθρου του Χαλούκ Οζντάλγκα, από την Ahval, που αφορά την προϊούσα κρίση στην Τουρκία:

Το AKP τελείωσε, στις πρώτες εκλογές, θα φύγει
του Haluk Özdalga

Δεν είναι πλέον δυνατόν αυτή η νοοτροπία να κουβαλάει μια χώρα όπως η Τουρκία στον 21ο αιώνα. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός για τη μεγάλη ζημιά που θα προκαλέσει στην Τουρκία η περιπέτεια του AKP. Καθήκον όλων, ειδικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρέπει να είναι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτή τη ζημιά στο ελάχιστο.

Έσκισε το «manual» της οικονομίας ο Ερντογάν και παίζει πόκερ με τη λίρα και την ανάπτυξη

Γιάννος Χαραλαμπίδης
Από το simerini.sigmalive 

Η δεινή οικονομική θέση των Τ/κ και η άρση της «απομόνωσης» μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας - Πώς αντιλαμβάνεται ο Τούρκος Πρόεδρος το IMF, τα «capital controls» και τη θηλιά γύρω από το λαιμό του, αλλά και πώς ψάχνει διέξοδο μέσω των χαμηλών επιτοκίων

Η λίρα όντως καταρρέει στην Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν σκίζει το εγχειρίδιο («manual») των συμβατικών κανόνων των αγορών και του τραπεζικού συστήματος, επιμένοντας στο αντίδοτο της ανάπτυξης ως σανίδας σωτηρίας.

Λιβύη: Θα καταφέρει η ιταλογαλλική συμφωνία να βάλει φρένο στην επιρροή της Τουρκίας;

Την Παρασκευή, η Γαλλία και η Ιταλία υπέγραψαν τη Συνθήκη Quirinale σε μια κίνηση με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μετώπου για την αντιμετώπιση στρατηγικών προκλήσεων, ειδικά στη Μεσόγειο.

Η κρίση στη Λιβύη θα δοκιμάσει την επιτυχία αυτής της συνθήκης, ειδικά από τη στιγμή που η Ιταλία και η Γαλλία φαίνεται να έχουν ξεπεράσει την διαμάχη τους για την επιρροή στη βορειοαφρικανική χώρα. Αυτό έρχεται αφότου η Τουρκία πέτυχε να εδραιώσει ισχυρά ερείσματα στα δυτικά της χώρας.

Η συνθήκη υπεγράφη στη Ρώμη από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, παρουσία του Προέδρου του Ιταλικού κράτους, Σέρτζιο Ματαρέλα.