Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΟΥΤΕ ΑΝΩ,ΟΥΤΕ ΚΑΤΩ...Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ


Υπήρξε ζωή στον Άρη: Η NASA ανακάλυψε αρχαία οργανική ύλη στον «κόκκινο πλανήτη»

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) δεν βρήκε ίχνη αρχαίας ή σύγχρονης μικροβιακής ζωής στον 'Αρη, αλλά έκανε δύο ανακαλύψεις που φέρνουν πιο κοντά αυτή την πιθανότητα στο μέλλον -αν και χωρίς ακόμη να διαβαίνουν το κατώφλι της βεβαιότητας.

Αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά πέραν πάσης αμφιβολίας την παρουσία οργανικών ουσιών στο έδαφος του 'Αρη, έφερε στο φως το αμερικανικό ρόβερ Curiosity. Εκτός από την οργανική ύλη, επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι όχι μόνο μια βασική οργανική χημική ένωση, το μεθάνιο, υπάρχει στην αρειανή ατμόσφαιρα, πιθανότατα προερχόμενο από κάποια άγνωστη πηγή στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του πλανήτη, αλλά επίσης εμφανίζει έντονες εποχικές διακυμάνσεις.

Τελειώνει η διαδικασία του Διαγωνισμού Υδρογονανθράκων

Του Ν. Λυγερού

Από την επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΔΕΥ ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες που αφορά τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, το τέλος της διαδικασίας θα γίνει έως το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προχώρησε και τώρα πρέπει να περάσουμε από το στάδιο του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού και την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία που έγινε με το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο του πρώτου διαγωνισμού. Έχουμε λοιπόν μια σημαντική εξέλιξη για τα δεδομένα που αφορούν άμεσα την ελληνική ΑΟΖ.

Κυπριακή ΑΟΖ και Συμμαχίες

Του Ν. Λυγερού

Με τα συμβόλαια που έχει πετύχει η Κύπρος έχει δημιουργήσει συμμαχίες. Διότι οι Avner, Delek, Noble, Eni, Kogas, Total, Shell, Exxon Mobil, Qatar Petroleum δημιουργούν και συμμαχίες με τα ανάλογα κράτη. Η Κύπρος δεν είναι πια μόνη της. Χάρη στη θέσπιση της ΑΟΖ και τις τρεις οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, η Κύπρος έχει δημιουργήσει ένα ενεργειακό δίκτυο. Και επειδή υπάρχουν κοινά συμφέροντα, ο καθένας κοιτάζοντας τα συμφέροντα του, βοηθάει έμμεσα και την Κύπρο.

Η αξία των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία

Του Ν. Λυγερού

Τα Μακεδονικά Συλλαλητήρια έδωσαν ήδη το παράδειγμα για ν’ αντισταθούν κι άλλες πόλεις της Ελλάδας στην απαράδεκτη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια. Σήμερα θα γίνουν Συλλαλητήρια στη Βέροια, Βόλο, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδά, Πολύκαστρο, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Έδεσσα, Καστοριά, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα, Κω, Θήβα, Σιάτιστα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Πέλλα και Χανιά. Μόνο και μόνο το εύρος του δικτύου των πόλεων είναι ήδη εντυπωσιακό, αφού αρχικά μας έλεγαν ότι ο ελληνικός λαός λόγω οικονομικής κρίσης θα παραμείνει αδιάφορος για αυτό το θέμα.