Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Μόνο του απέναντι σε 34 τουρκικά: Ο θρυλικός «Άρης» του ελληνικού στόλου που έκανε πράξη το αδιανόητο

Η Σφακτηρία είναι βραχονησίδα της Μεσσηνίας στο νότιο Ιόνιο πέλαγος, μπροστά στο φυσικό λιμάνι της Πύλου για το οποίο λειτουργεί ως κυματοθραύστης. Η στρατηγική θέση της είναι ο λόγος που έχουν διαδραματιστεί αρκετές πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Μεταξύ αυτών μία από τις πιο σημαντικές συγκρούσεις της επανάστασης του ’21, της οποίας η νικηφόρα έκβαση για τους Τουρκοαιγύπτιους συνετέλεσε στην αφύπνιση των επαναστατημένων Ελλήνων, που επί μία διετία τορπίλιζαν μόνοι τους τον αγώνα, έχοντας «βουλιάξει» στις εμφύλιες διαμάχες τους.

Η μεγάλη ευκαιρία της Ένωσης να συμπεριφερθεί ως υπερδύναμη… φυσικά θα χαθεί! Φυσικό αέριο, άμυνα & Τουρκία

Εάν υποτεθεί ότι μια υπερδύναμη μπορεί να υπαγορεύει όρους και κανόνες στο παιχνίδι των κρατών, ουδείς διανοείται να προβεί σε καίριας σημασίας ενέργεια χωρίς το λιγότερο να την έχει ενημερώσει. Γενικότερα, μία υπερδύναμη κινείται διαρκώς με στόχο να διαμορφώνει τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί. Ταιριάζει η ΕΕ σε αυτή την εικόνα; Η απάντηση είναι χωρίς δισταγμό ένα μεγαλοπρεπές “όχι”. Η δε συμφωνία AUKUS λειτουργεί στη σημερινή συγκυρία σαν “το κερασάκι στην τούρτα”. Δεν περίμεναν οι αναλυτές αυτή την εξέλιξη για να απαντήσουν το παραπάνω “όχι”.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Από το defence-point

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για τις

«Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά» – Η «Κ» αποκαλύπτει την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Βασίλης Νέδος
kathimerini
 
Την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους συνδέει ξανά η Αγκυρα, με νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ που αποκαλύπτει η «Κ»

Επανάληψη των οξυμένης επιθετικότητας τουρκικών θέσεων περί σύνδεσης της κυριαρχίας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους αποτελεί η τελευταία επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου. Αποτελεί απάντηση στην από 27ης Ιουλίου επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη, που τότε είχε απορρίψει με πλήρη επιχειρηματολογία το σύνολο των τουρκικών απόψεων, οι οποίες στόχευαν στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Δένδιας: Η Τουρκία «απειλείται» με Στρατιά Αιγαίου και casus belli ; Νέα επιστολή στον ΟΗΕ

«Οι ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν τη συμφωνία με την Γαλλία δεν ωφελούν το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας και ομόνοιας, που είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι γαλλικές φρεγάτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» είπε «πως θα ήθελα να υπάρξει μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία» καθώς «η επιθετικότητα από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης αυτής της συμφωνίας».

Τουρκικό αίτημα για 40 F-16 Viper και αναβάθμιση κι άλλων 80 F-16… H ώρα της αλήθειας για ΗΠΑ & Ελλάδα

ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από το defence-point

Ολοκαίνουργια μαχητικά F-16 Block 70/72 για την Τουρκία και αναβάθμιση των υπολοίπων. Οι εξελίξεις στο εξοπλιστικό μέτωπο των ελληνοτουρκικών είναι πλέον ραγδαίες. Στο επίπεδο των αεροπορικών στόλων των δυο χωρών, η απόκτηση μαχητικών Rafale και η αναβάθμιση 83 F-16 στο επίπεδο “V”, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι διώξεις Ερντογάν, δημιούργησαν μια κατάσταση στην οποία ήταν νομοτελειακό η Τουρκία να αντιδράσει. Και ως συνήθως, έκανε την έκπληξη…

Η Αθήνα «χτίζει» την επιστροφή της στη Λιβύη

Μίχος Παναγιώτης
Από το tovima

Πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, βρέθηκε στην Τρίπολη το διήμερο 3-4 Οκτωβρίου

Πολυεπίπεδη και πλήρη επαναφορά στην Λιβύη επιδιώκει η Αθήνα, προκειμένου να είναι παρούσα και με ισχυρά ερείσματα στην επόμενη μέρα της βορειοαφρικανικής χώρας, η οποία θα σηματοδοτηθεί με τις (προγραμματισμένες) εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, βρέθηκε στην Τρίπολη το διήμερο 3-4 Οκτωβρίου. Παρόντες ήταν επίσης οι Γιάννης Χρυσουλάκης και Γιάννης Σμυρλής, Γενικοί Γραμματείς Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, αντίστοιχα.

Τουρκία: Μολυσμένο με φυτοφάρμακα το ένα πέμπτο των τροφίμων που εξάγονται

Προσοχή, η Τουρκία μας ταΐζει… φαρμάκι

Οι αναλύσεις των εξαγωγών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 έδειξαν ότι περίπου το 25% όλων των προϊόντων κρίθηκαν ακατάλληλα και το 20% ήταν μολυσμένα με φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ασφάλειας τροφίμων στη χώρα, Μπουλέντ Σικ.

Όπως είπε, συγκέντρωσε τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) τα τελευταία δύο χρόνια και διαπίστωσε ότι οι τουρκικές εξαγωγές περιείχαν ίχνη φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην Τουρκία. Ήδη, σημείωσε, εντοπίστηκαν 13 απαγορευμένες ουσίες στις εξαγωγές.

ΕΕ για Nautical Geo: Η αποχή από προκλήσεις παραμένει στους όρους που θέσαμε στην Τουρκία

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ είχαν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με την Τουρκία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπό προϋποθέσεις σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo.

Υπογράμμισε ότι «οι ηγέτες της ΕΕ είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση, αλλά υπογράμμισαν την ανάγκη για βιώσιμη αποκλιμάκωση. Είπαν επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η