Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Το πείραμα OPERA και οι αρχές της Ειδικής Σχετικότητας

Του Ν.Λυγερού 

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων του πειράματος OPERA παρουσιάζεται μονοδιάστατη. Αυτό οφείλεται σε μια απλοποίηση που καταλήγει σε εκφυλισμό του συλλογισμού της θεωρίας του Einstein. Η ειδική Σχετικότητα βασίζεται πάνω σε δύο θεμελιακές αρχές. Η πρώτη είναι η αρχή της σχετικότητας: οι νόμοι της φυσικής έχουν την ίδια μορφή σε όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς. Η δεύτερη ορίζει ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι πάντα ίδια ανεξάρτητα από τα αδρανειακά συστήματα. Η πρώτη αρχή είναι στην ουσία η επέκταση του φορμαλισμού του Galileo Galilei. Ενώ η δεύτερη ερμηνεύει τις εξισώσεις του Maxwell ως απόδειξη της μη ύπαρξης του αιθέρα. Αυτές οι δύο αρχές επιτρέπουν κλασικά την εύρεση των μετασχηματισμών του Lorentz. Στην πραγματικότητα όμως είναι δυνατόν να βρούμε τους ίδιους μετασχηματισμούς αν αντικαταστήσουμε τη δεύτερη αρχή με την επόμενη: ο χωροχρόνος είναι ομογενής και ισότροπος.

Το σκάνδαλο που απειλεί το Γερμανό πρόεδρο

Το σκάνδαλο που απειλεί το Γερμανό πρόεδρο
Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να χάσει την προεδρία του βρίσκεται ο Γερμανός πρόεδρος, Κρίστιαν Βουλφ.
Ο Βουλφ, σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου, παραδέχθηκε ότι στις διακοπές του διέμεινε σε επαύλεις φίλων του επιχειρηματιών.
Παρά τον τυπικό χαρακτήρα του ρόλου του προέδρου, που ανέλαβε τη θέση μόλις πριν 18 μήνες, τα σχόλια του γερμανικού Τύπο είναι έντονα επικριτικά, τόσο έναντι του ιδίου όσο και κατά της Μέρκελ, που προώθησε το διορισμό του.
Σε ανακοίνωσή του μέσω των δικηγόρων του, ο Βουλφ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι έκανε έξι φορές διακοπές σε επαύλεις που ανήκουν σε επιχειρηματίες όσο ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, από το 2003 ως το 2010.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά του ήταν συμβατή με τους νόμους της Κάτω Σαξονίας, οι δε διακοπές δεν συνδέονται με τα δημόσια αξιώματά του.

Υπόθεση Ferrostaal Süddeutsche Zeitung: «Ο υπουργός που δωροδοκήθηκε»

«Ο υπουργός που  δωροδοκήθηκε». Με αυτόν τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung «φωτογραφίζει» τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο ως αποδέκτη δωροδοκίας από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal για την υπόθεση της αγοράς υποβρυχίων.

Όπως αναμεταδίδει και η Deutsche Welle (διαβάστε εδώ: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15617632,00.html), ο συντάκτης του άρθρου Κλάους Οττ, ο οποίος στο παρελθόν είχε αποκαλύψει στοιχεία για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου Siemens, υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός έλαβε «πολλά χρήματα ως δωροδοκία» και ότι εκατομμύρια ευρώ έφτασαν στην Αθήνα μέσω Ελβετίας, Κύπρου, ΗΠΑ ή άλλων διαδρομών και χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την αγορά ακινήτων. Μάλιστα ο Γερμανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι σε ένα από τα ακίνητα αυτά κατοικεί σήμερα ο πρώην υπουργός.

Μεγέθη… βιομηχανίας για τα 48 μέλη της κυβέρνησης Παπαδήμου Με 30 εκατ. ευρώ και 465 ακίνητα αποφασίζουν να κόψουν τις συντάξεις

Διαστάσεις πολυεθνικής επιχείρησης με συνολικό τζίρο 30 εκατ. ευρώ σε αμοιβές, εισοδήματα, μετοχές ή ομόλογα και 465 ακίνητα ή αγροτεμάχια, έχει η 48μελής κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το protothema.gr άθροισε τα εισοδήματα των μελών της κυβέρνησης και ανακάλυψε πως αυτοί που μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποφασίσουν για το αν θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις έως και 40% ή αν θα αυξηθεί εκ νέου το ρεύμα σε ανθρώπους που μπορεί και να είναι άνεργοι, ζουν ζωή χαρισάμενη, ανέγγιχτοι από την κρίση.

Προς αύξηση της θητείας

Τρεις μήνες επιπρόσθετη στρατιωτική θητεία και για τους τρεις κλάδους προτείνει η μελέτη που έκανε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι άξονες της οποίας παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής χθες στο «Πεντάγωνο». Υπέρ της αύξησης της θητείας τάχθηκαν και βουλευτές που ήταν παρόντες στην παρουσίαση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Με την υιοθέτηση της πρόταση στου ΓΕΕΘΑ που όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι πρόκειται για την άποψη των ειδικών, η θητεία διαμορφώνεται ως εξής:

ΧΑ: "Σκληρό καρύδι" για τον ΓΔ οι 670 μονάδες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Μία ακόμα απόπειρα του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. να διασπάσει ανοδικά τις 670 μονάδες αποδεικνύεται εύθραυστη μέχρι στιγμής, τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει νέα άνοδο (μετά τα χθεσινά κέρδη 4,29%) σε ποσοστό έως 4,37%.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στην ειδησεογραφία αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το PSI, καθώς μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI», σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι το ισπανικό fund, Vega Asset Management, αποχώρησε από τον όμιλο των ιδιωτών επενδυτών που βρίσκονται σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη από μία σειρά τριετών δημοπρασιών παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, μία διαδικασία από την οποία, όπως ανακοινώθηκε, αντλήθηκαν 489 δισ. ευρώ, ποσό αισθητά υψηλότερο των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 293 δισ. ευρώ,  και μένει να φανεί πώς θα υποδεχθούν οι ευρωπαϊκές αγορές τα αποτελέσματά της.

Μεγάλη αύξηση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Μεγάλα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το κυπριακό Χρηματιστήριο, υπό την επίδραση των ισχυρών κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές, διατηρώντας έτσι το θετικό χρηματιστηριακό κλίμα που επικράτησε τη Δευτέρα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε μια από τις υψηλότερες τιμές της ημέρας, στις 245,3 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 4,66%. Ο Δείκτης FTSE/CySe 20 κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 4,39%, κλείνοντας στις 87,44 μονάδες, ενώ η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 661.662 ευρώ.