Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής: Έως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες

Στην αποπεράτωση των εργασιών -εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων- στο Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής, παρά τις δυσχέρειες και τις καθυστερήσεις που κατεγράφησαν, κυρίως στο πρώτο επτάμηνο του 2019 με την έναρξη των εργασιών, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Πάνα.

Το έργο «Ανάδειξη σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του, με προϋπολογισμό 1.053.847,70€, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022. Ενώ, το έργο «Αναβάθμιση και Επανέκθεση των Συλλογών του Μουσείου Πετραλώνων», με προϋπολογισμό 529.200,00€, επίσης ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2023.

Η “δουλοπρέπεια” μερικών Κυπρίων πολιτικών προς τους Εγγλέζους: Μάστιγα για το νησί οι βρετανικές πολιτικές…

FILE PHOTO: Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Lindsay Hoyle, Λευκωσία 15 Φεβρουαρίου 2022. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Αν απέδειξε κάτι η επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Σερ Λίντσεϊ Χόιλ στην Κύπρο είναι η δουλικότητα του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Οι πολιτικοί παραμένουν και σήμερα δεσμευμένοι στη λεγόμενη «βρετανική φιλία», η οποία είναι ανύπαρκτη απέναντι στο νησί μας, και συνεχίζουν και σήμερα, 62 χρόνια μετά το τέλος της κατοχής της Κύπρου από την βρετανική «αυτοκρατορία» να ζητούν την εύνοια των Εγγλέζων.

Ποιο «διεθνές δίκαιο»;

Δρ. Μάρκος Τρούλης, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

Πώς να ερμηνεύσει κανείς τη σιωπή της περίφημης «διεθνούς κοινότητας» στα περί "γαλάζιας πατρίδας" και στις εισβολές της Τουρκίας στο Β. Ιράκ και στη Β. Συρία;

Παρατηρώντας την κατά το δοκούν ανάγνωση του διεθνούς δικαίου, αισθάνεται κανείς την ανάγκη να επαναλάβει τα βασικά. Τούτο δε συμβαίνει επειδή εκπλήσσεται από καθ’ εαυτό το γεγονός της επιλεκτικής ανάγνωσης, αλλά από την επίμονη επίκληση του διεθνούς δικαίου αποκλειστικά όταν η καταπάτησή του αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα άλλων.

Ποια είναι η κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου 2022 – Χάρτες

Προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία

Του Σάββα Καλεντερίδη

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα, χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο ρωσικός στρατός είναι τέσσερα.
Πρώτο Μέτωπο: Ταυρίδα – Χερσώνα – Μελιτούπολης

Στο μέτωπο αυτό οι ρωισκές δυνάμεις έχουν προελάσει χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Δόγμα Γκερασίμοφ

Γράφει ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης: Μεταφραστής και δημοσιογράφος, εκδότης της επιθεώρησης ρωσικού πολιτισμού Στέππα. Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 στον ιστότοπο booksjournal.gr

Μέσα στο πλαίσιο του επίσημου στρατιωτικού δόγματος της Ρωσίας, ξεχωριστή θέση κατέχει η προσέγγιση των σύγχρονων προβλημάτων γεωπολιτικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης, το λεγόμενο «Δόγμα Γκερασίμοφ». Πρόκειται για μία νέα ερμηνεία της αντιπαράθεσης των γεωπολιτικών σχηματισμών Δύσης – Ρωσίας, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν αφ’ ενός η θεώρηση των δικτυοκεντρικών πολέμων, αφ’ ετέρου οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ στο τέλος κερδίζουν… μαζί την παρτίδα, στην πλάτη της ανύπαρκτης ΕΕ

Ο τρόπος αντιμετώπισης του πολέμου στην Ουκρανία στην Ελλάδα συνιστά μια μεγάλη απογοήτευση. Τουλάχιστον στο επίπεδο των μέσων ενημέρωσης που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αντιλήψεων της ελληνικής κοινωνίας, τα πάντα προωθούν τον “οπαδισμό”. Αυτόν που σκότωσε τον Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, Άρης – ΠΑΟΚ. Φανατισμός ο οποίος οδηγεί στο να βλέπεις με καχυποψία όποιον επιχειρεί να εκφράσει μια άποψη κάπως διαφορετική από τη δική σου. Και τελικά τον στέλνεις… στο πυρ το εξώτερον. Ο διχασμός σε “Ατλαντιστές” και “φιλορώσους” είναι περισσότερο από ευδιάκριτη στην Ελλάδα. Από το επίπεδο της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου εν συνόλω, μέχρι το τελευταίο νοικοκυριό.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Από τη μία πλευρά η τάση δικαιολόγησης των πάντων στις επιλογές της Ρωσίας. Όλα είναι καλά

Η μόνη αποτροπή για την Τουρκία

Του Άγη Βερούτη

Η κατάληψη της Ουκρανίας από τη Ρωσία στα τελευταία 24ωρα πιθανότατα θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η Ενωμένη Ευρώπη.

Στα τελευταία 30 χρόνια, από το άνοιγμα των συνόρων εντός ΕΕ το 1992 για ανθρώπους και κεφάλαια, η μετεξέλιξη της ΕΕ όπως είναι σήμερα έχει δυο σημαίνοντα γεγονότα: τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, του Ευρώ, το 2002 και την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη με το τέλος των μεταβατικών συμφωνιών το τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Καταρρέει η ουκρανική άμυνα, ο Putin προτείνει όρους παράδοσης - Στο Κίεβο οι Ρώσοι, θέμα ωρών η πτώση του - Φοβάται το ΝΑΤΟ(Βίντεο)

Ο Zelensky κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι φοβάται ...«είμαστε μόνοι» απέναντι στην Ρωσία

(Συνεχές upd) Στο Κίεβο βρίσκεται πλέον ο ρωσικός στρατός, ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να προχωρήσει στην κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, η πτώση της οποίας θεωρείται πλέον πως είναι θέμα μερικών ωρών.

Η Δύση, παρά τις έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις της για την επικείμενη ρωσική επίθεση, παρά τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία και παρά την αμέριστη – στα λόγια – στήριξη που πρόσφερε στην Ουκρανία, άφησε μόνο του το Κίεβο, το οποίο ήταν γνωστό πως ήταν αδύνατο να αντισταθεί στην ρωσική πολεμική μηχανή.

Η Ουκρανία κάλεσε την Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πλοία

Κίεβο.

Η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πλοία.

Αυτό ανέφερε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία Βασίλ Μποντνάρ σε δήλωσή του σήμερα στην Πρεσβεία στην Άγκυρα, αναφέρει η Ukrinform .

"Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Κάνω έκκληση στον τουρκικό λαό και τις τουρκικές αρχές να βοηθήσουν την Ουκρανία. Ζητούμε να κλείσει ο εναέριος χώρος, να κλείσει η δίοδος μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα το οποίο στάλθηκε στην Τουρκία», είπε ο Μποντνάρ.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής

Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της στο Κίεβο. Το μέγα ερώτημα, αναφορικά με το μέχρι πού θα κλιμακώσει την εισβολή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να πλανάται αναπάντητο στην ατμόσφαιρα, ενώ κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Κίεβο, όπου εξελίσσεται πολιορκία από τις Ρωσικές δυνάμεις. Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα ενώ περιέγραψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί».

Λευκορωσικό μοντέλο στην Ουκρανία

Αφεντούλης Λαγγίδης 

Στο ξεκίνημα ήδη του σημειώματος αυτού, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι, όπως σχεδόν σε όλες τις καταγεγραμμένες στην Ιστορία στρατιωτικές συγκρούσεις, οι εξελίξεις στο πεδίο των επιχειρήσεων στην Ουκρανία δεν ταυτίζονται και δεν ακολουθούν γραμμικά τις στοχευμένες πολιτικές επιδιώξεις του επιτιθέμενου μέρους.

Με αυτή την έννοια, αν και όσα γεγονότα διαδραματίσθηκαν «στο πεδίο», την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σηματοδοτούν την επικράτηση των ρωσικών όπλων, αυτό δεν σημαίνει ότι στις ημέρες που ακολουθούν, η πορεία των εξελίξεων θα είναι αναλόγως ταχεία, με την έννοια ενός «κεραυνοβόλου πολέμου» και μιας κατάπαυσης του πυρός σε βραχύτατο χρονικό διάστημα.

Πως ο Λαβρόφ μίλησε για «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»-(Βίντεο)

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ μίλησε για «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», χωρίς να αναφέρει καν το «αυτοαποκαλούμενη”. Ο Λαβρόφ δεν μιλά ποτέ τυχαία.

Η αναφορά του έγινε για να δικαιολογήσει την Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία .
Η αναφορά έγινε στις  21 Φεβρουαρίου, στο Κρεμλίνο στην συνεδρίαση υπό τον Πούτιν του  Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου ο Λαβρόφ είπε:

«Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. 

Ανακοίνωσε “σκληρές κυρώσεις” ο Πρόεδρος Μπάιντεν αλλά είναι αμφίβολο αν έχουν “δόντια”: Δεν στόχευσε τον Πούτιν…

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB.

Όπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».

Δημ. Δαββέτας : Η βαθύτερη σύγκρουση πίσω από την ένταση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ- Ρωσίας(Βίντεο)

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης , Δημοσθένης Δαββέτας, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε , ότι πίσω από την ένταση, ΗΠΑ/ΝΑΤΟ- Ρωσίας , με επιφαινόμενο την Ουκρανία, είναι κάτι πολύ βαθύτερο , αφορά την σύγκρουση μίας θεωρίας παγκοσμιοποίησης και τέλους της ιστορικής μνήμης , ταυτότητας και ιδιαίτερης εθνικής κουλτούρας των λαών , στο όνομα της τεχνολογικής επανάστασης που αποτελεί μονόδρομο ενοποίησης της σκέψης μόνο για το σήμερα και το αύριο , από την μία. 

Ενώ από την άλλη είναι οι δυνάμεις της ιστορικής συνέχειας , ταυτότητας και ιδιαίτερης κουλτούρας των εθνών μέσα από σχήματα πολυμερών συνεργασιών.

Ο Δρ. Μάζης στο Πρωτοσέλιδο(Βίντεο)

Ο Δρ. Μάζης στο Πρωτοσέλιδο

Δ.Σταθακόπουλος: Οι αντικατοπτρισμοί της ιστορίας και οι διαφορετικές ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου(Βίντεο)

                                                                          Δ.Σταθακόπουλος: 

Οι αντικατοπτρισμοί της ιστορίας και οι διαφορετικές 

ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου

Γ.Φίλης: Να στείλουμε μύνημα σε εχθρούς και φίλους οτι δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιαστούμε(Βίντεο)


                                                                    Γ.Φίλης: Τώρα ξεκινούν όλα. 

  Να στείλουμε μύνημα σε εχθρούς και φίλους οτι δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιαστούμε. 

Καλεσμένος του Γιώργου Σαχίνη στον 98,4fm 

 Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=lMStl...