Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωσε “σκληρές κυρώσεις” ο Πρόεδρος Μπάιντεν αλλά είναι αμφίβολο αν έχουν “δόντια”: Δεν στόχευσε τον Πούτιν…

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB.

Όπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι «εδώ και εβδομάδες είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γινόταν αυτό και τώρα το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται σε μεγάλη έκταση όπως είχαμε προβλέψει».

Επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ υποστήριξε ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν ξεπερνούν την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και η χώρα του», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του και υπογράμμισε ότι εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε πως δίνει εντολή για νέες σκλήρες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, ενώ δήλωσε πως παγώνει στις ΗΠΑ κάθε περουσιακό στοιχείο των Ρώσων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις.

«Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, με αποθέματα 1 τρισ. δολάρια. Θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με γιεν, ευρώ, δολάριο, να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό» τόνισε.

«Ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και η χώρα του», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα πολεμήσουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους. «Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ ισχύει στο ακέραιο», επεσήμανε.

Επίσης, ο Μπαίντεν κάλεσε τις εταιρείες ενέργειας να μη εκμεταλλευθούν την κατάσταση, ανεβάζοντας τις τιμές πετρελαίου και αερίου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο «αν η Ρωσία πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ, θα υπάρξει απάντηση», ενώ έβαλε στο στο στόχαστρο τον Ρώσο πρόεδρο, τονίζοντας ότι επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες σε ζωές. «Η απόφαση του Πούτιν οδηγεί στο να γίνει η Ρωσία πιο αδύναμη και στον υπόλοιπο κόσμο να γίνει πιο δυνατός».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει να μιλήσει στον Πούτιν και πρόσθεσε πως εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων στον ίδιο τον Πούτιν.

«Ο Πούτιν έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία, θέλει να επαναφέρει την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν τώρα με τις κυρώσεις θα κινηθεί και κατά νατοϊκής χώρας».

Τέλος, ανέφερε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το δίκτυο SWIFT δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων και πρόσθεσε ότι είναι ότι πιο δυνατό έχει τεθεί σε ισχύ.

  • Στόχος της Ρωσίας είναι να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στην Ουκρανία, δηλώνει ένας στρατιωτικός αξιωματούχος

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ως στόχο την «καρατόμηση» της κυβέρνησης του Κιέβου και την αντικατάστασή της με ένα φιλορωσικό καθεστώς, υποστήριξε ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση, με περίπου 100 βαλλιστικούς πυραύλους, στοχοθετώντας, όπως είπε η πηγή αυτή, κατά κύριο λόγο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Έχουν σκοπό να καρατομήσουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια δική τους διοίκηση», είπε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η αρχική φάση επικεντρώνεται, όπως είπε, σε πόλεις-κλειδιά και το Πεντάγωνο αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

«Δεν έχουμε ξαναδεί μια επιχείρηση τέτοιου είδους, από ένα κράτος-έθνος εναντίον ενός άλλου κράτους-έθνους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σίγουρα όχι κάτι τέτοιου εύρους και κλίμακας», υποστήριξε.

Μέχρι τώρα, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι Ρώσοι δεν έχουν μπει ακόμη στη δυτική Ουκρανία και «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» για αμφίβιες επιχειρήσεις στον νότο, από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP, δεν έδωσε καμία εκτίμηση για τις ζημίες που έχει υποστεί ο ουκρανικός στρατός. «Είδαμε ενδείξεις ότι (οι Ουκρανοί) αντιστέκονται και αντεπιτίθενται», διαβεβαίωσε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής.

Περίπου 500 αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Ουάσινγκτον, United States

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου