Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Η Απελευθέρωση των Σερρών

Εισαγωγή
Η πόλη των Σερρών και οι γύρω περιοχές βρίσκονταν υπό τον οθωμανικό ζυγό ήδη από το 1383, εβδομήντα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και μία από τις τελευταίες που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, στις 29 Ιουνίου 1913.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Σέρρες αναδείχθηκαν σε σπουδαίο εμπορικό και πνευματικό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία. Η ονομασία «Αθήνα της Ανατολικής Μακεδονίας», που της είχε αποδοθεί, δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα.

Γιατί ο Ερντογάν έφαγε τα μούτρα του στην Αίγυπτο, όνειρα εξομάλυνσης γιοκ

Το τουρκικό άνοιγμα προς την Αίγυπτο δεν είχε τις προϋποθέσεις να οδηγήσει σε γεφύρωση του υφιστάμενου χάσματος. Το είχαμε από αυτές εδώ τις στήλες εξαρχής προβλέψει. Ήταν ζήτημα χρόνου, λοιπόν, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών για επαναπροσέγγιση κάποια στιγμή να καταρρεύσουν. Αυτό και συνέβη, σύμφωνα με δήλωση του Αιγύπτιου υπουργού Σούκρι, ο οποίος, μάλιστα, ως επαγγελματίας παραδοσιακός διπλωμάτης, ήταν μάλλον θετικός σε μία σταδιακή επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Το χάσμα Τουρκίας-Αιγύπτου είναι στρατηγικού χαρακτήρα όσο στην Τουρκία κυριαρχεί ο

Όταν οι Βρυξέλλες λένε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ε.Ε., το εννούν;

Πώς θα πεισθεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τα κοινά μας σύνορα

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου
Από το infognomonpolitics


Στο πέρασμα του καλπάζοντα χρόνου, έλεγε ο πρόγονός μας Ηράκλειτος, αλλάζουν όλα, κυλούν, δεν μένουν ακίνητα. Δεν μένουν ποτέ τα ίδια (”Τα πάντα ρει”). Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει στο νερό ενός ποταμού το οποίο ανανεώνεται με το γοργοκύλισμά του στην κοίτη του αενάως (”… το αεί γίγνεσθαι και μεταβάλλεσθαι και μη ουδέποτε το αυτό μένειν…”).

El País:“Οι νέοι δρόμοι της κοκαΐνης περνούν από την Τουρκία”…

Στην ισπανική εφημερίδα El País (έντυπη και ηλεκτρονική συνδρομητική έκδοση) δημοσιεύεται ανταπόκριση του Andrés Mourenza από Κωνσταντινούπολη με τίτλο «οι νέοι δρόμοι της κοκαΐνης περνούν από την Τουρκία».

Ο υπότιτλος αναφέρει: «Η τουρκική μαφία κερδίζει έδαφος στην διανομή των ναρκωτικών στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή σε συνεργασία με το καρτέλ Sinaloa». Παραθέτουμε τη μετάφραση της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας:

Στις 16 Ιουνίου οι υπάλληλοι των Τελωνείων του λιμανιού της Mersin στο νότο της Τουρκίας, διέταξαν να γίνει έλεγχος στα container ενός εμπορικού πλοίου που προερχόταν από τον Ισημερινό. Το σκάνερ εντόπισε ύποπτες εικόνες και τα σκυλιά της αστυνομίας το επιβεβαίωσαν.

Συμφωνία μεταξύ Τούρκων με το Κατάρ για 5ετή παραμονή και αξιοποίηση Rafale, Mirage… C-17, C-130 κ.λπ;

Τουρκικό μέσο ενημέρωσης υποστηρίζει ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει καταλήξει σε συμφωνία με το Εμιράτο του Κατάρ για την ανάπτυξη ενός μικρού αλλά σημαντικού αεροπορικού στόλου σε τουρκικό έδαφος για περίοδο πέντε ετών. Εάν η συμφωνία επιβεβαιωθεί, χρήζει ενδελεχούς ανάλυσης και ερμηνείας από την ελληνικής πλευρά, αντιμετώπισης των δυνητικών συνεπειών της, αλλά και διπλωματικής αξιοποίησης των νέων δεδομένων με φίλους και συμμάχους…

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από το defence-point

Στην είδηση που μεταδίδει ο ιστοχώρος “haberyildizi.com”, η φερόμενη ως διμερής συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ, περιλαμβάνει την ανάπτυξη των ακόλουθων αεροπορικών μέσων στην Τουρκία για περίοδο πέντε ετών:

Το τεχνολογικό άλμα του Ισραήλ με laser κατά drones

Ηλίας Τασόπουλος
Aπό το liberal

Η αντιπυραυλική «ασπίδα» του Ισραήλ με το κωδικό όνομα «Iron Dome» (Σιδερένιος Θόλος) υπήρξε καθοριστική για την ασφάλεια των πολιτών από τις ρουκέτες της Χαμάς.

Εκτός από τις χιλιάδες ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, έστειλε και πολυάριθμα drones που εκρήγνονταν στο σημείο όπου έπεφταν.

Για πρώτη φορά, το Iron Dome κατέρριψε drones της εξτρεμιστικής οργάνωσης, μέσω της προόδου που επετεύχθη στο σύστημα άμυνας. Ωστόσο, το κόστος των αναχαιτίσεων είναι δυσθεώρητο, καθώς ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.