Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Πώς ήταν η Θεσσαλονίκη το 1821: Οι σφαγές των Ρωμιών στο Καπάνι και οι σιδεροδέσμιοι στον Πύργο του Αίματος

Ο αιμοσταγής Γιουσούφ μπέης και οι ανελέητες διώξεις των Χριστιανών στην πόλη των τριών εθνοτήτων. Γιατί η απελευθέρωση άργησε σχεδόν έναν αιώνα.

Μάρτιος 1821, Θεσσαλονίκη. Εντός των τειχών, στα φτωχικά χαμόσπιτα φτάνουν τα πρώτα μηνύματα της εξέγερσης. Ο Μοριάς πήρε τα όπλα και διώχνει τους Τούρκους με όχι και τόσο αναίμακτο τρόπο.  Η είδηση για την επανάσταση στη Μολδοβλαχία με ηγήτορα τον Αλέξανδρο Υψηλάντη βρήκε πρόσφορο έδαφος στη νότια Ελλάδα και οι φουστανέλες ζώθηκαν τα άρματα.   

Τριήμερο εκδηλώσεων: Από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Συνθήκη της Λωζάννης (29-31/3/24)


Τριήμερο εκδηλώσεων: Από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Συνθήκη της Λωζάννης (29-31/3/24)

Ερντογάν: Οι «συμμορίες του Πόντου» ήταν από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις!


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τοκάτη της Τουρκίας, στον δυτικό Πόντο (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Μια... ερντογανική θεώρηση της Ιστορίας στο δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Τουρκίας

Ψηφίσματα του ΟΗΕ και η ουσία του Κυπριακού


Η Θέση του «Φ»


ΘΑ μπορούσε να ήταν επιχείρημα για τρίτους όχι όμως για τους Κυπρίους. Ό,τι δηλαδή κανένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δεν κατονομάζει την κατοχική Τουρκία. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει. Υπάρχει ρητή αναφορά στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, της 11ης Μάιου 1984.

Γιατί ο Ερντογάν «ντύθηκε» ξανά… σουλτάνος


Πώς ερμηνεύουν διπλωμάτες και αναλυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις του ιδίου, αλλά και στενών συνεργατών του, που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ να επανεκκινήσει τον διάλογο για το Κυπριακό

'Ελληνας Πρέσβης: Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της Κύπρου


Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της Κύπρου και παραμένει ο βασικός πάροχος ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό του μήνυμα με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κυπριακή Δημοκρατία  Ιωάννης Παπαμελετίου.

ΥΦΕΘΑ: Συνάντηση στο ΥΠΕΘΑ με την Επιτροπή Άμυνας της κυπριακής Βουλής


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Bradley: Αίτημα στις ΗΠΑ για περισσότερα από 62 Tεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης


*Του Κώστα Σαρικά

Με στόχο  την άμεση αντικατάσταση των γερασμένων M-113 A1 σε τουλάχιστον δύο Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο με τα πολύ πιο σύγχρονα και ισχυρά ΤΟΜΑ Bradley M2A2 κινείται συντονισμένα η στρατιωτική ηγεσία.

Σε τροχιά αναβάθμισης ο στόλος της αεροπορίας: Από την πιθανότητα της μερικής αναβάθμισης που αναζητούν οι αεροπόροι, στην πιθανή πώληση των work horse αεροσκαφών F-16 Block 30


Τα F-16 Block 30 της 330 Μοίρας “Κεραυνός” πιθανά να είναι τ’ αεροσκάφη που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ώρες αναχαίτισης και καταπόνησης στον ουρανό του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή όμως, δεν έχουν φτάσει καν στο μέσο της ζωής του επιχειρησιακού τους βίου. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 Block 50 είναι κάτι που η σελίδα μας το έχει αναδείξει πολύ καιρό πριν και οι πηγές μας αναφέρουν ότι τα μαχητικά αυτά πρέπει να περάσουν στον «αστερισμό» των Viper.

Κρίθηκε η τύχη των F-16 Block 50 – Ανοικτά ακόμη τα υπόλοιπα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην συνέντευξή του στην εκπομπή “Αρένα” του ΑΝΤ1 (Μαρία Αναστασοπούλου) στις 24 Μαρτίου, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας έδωσε μεταξύ άλλων ένα γενικό περίγραμμα των προθέσεων και τάσεων για την μελλοντική σύνθεση του στόλου μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το περιστατικό με τους Aster 30 σαν τους ελληνικούς που έκανε την Τουρκία να σκέφτεται πως υπάρχει πρόβλημα

Θυμίζεται ότι τους Aster 30 έχουν και οι νέες ελληνικές φρεγάτες FDI.

Διονύσης Αντωνέλλος

Εντός λίγων ημερών οι υπογραφές για τα UH-60 Black Hawk


Η διακρατική συμφωνία για την προμήθεια 35 ελικοπτέρων UH-60 «Black Hawk» αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών, ακόμη και αν οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν σε αναβολή της προγραμματισμένης για την Τετάρτη συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην «Κ». 

Στον «πάγο» η αγορά νέων ελικοπτέρων για την Πολεμική Αεροπορία

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Μαρία Τσιλινίκου

Η αγορά νέων ελικοπτέρων φέρεται  να κατεβαίνει χαμηλά στην λίστα προτεραιοποίησης της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ταυτόχρονα, επανέρχονται «στη ζωή» τα Super Puma .

Πολεμική Αεροπορία – Mirage 2000-5 Mk2: Η φωτογραφία απάντηση στις δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια

Γιάννης Νικήτας

Η κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, η οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι μια πρώτη απάντηση στις δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια αναφορικά με τη προοπτική πώλησης των μαχητικών Mirage 2000-5 Mk2. 

Ν. Δένδιας στο Λονδίνο: Συνάντηση με Τζον Χίλι και Τιμ Μπάροου


Στο Λονδίνο θα μεταβεί την Τρίτη (25/03) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, καθώς θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλι και την Τετάρτη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τιμ Μπάροου.

Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας: Οι έρευνες και γεωτρήσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γαλάζια Πατρίδα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ενημέρωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις έως 6 χιλιάδες μέτρα στις περιοχές που έχουν καθοριστεί για εξερεύνηση κατά προτεραιότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ερντογάν - Μπάιντεν: συνάντηση με φόντο τους εξοπλισμούς και τα ελληνοτουρκικά

ΑΠΕ / ΕΡΑ / ACHMAD IBRAHIM / POOL

Στις 9 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσινγκτον με φόντο τους εξοπλισμούς, τα ελληνοτουρκικά, καθώς και την ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή. 

Ζαχάροβα: Αντί για ευχές, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε στην Αθήνα μαθήματα ιστορίας


Σε ανάρτησή της, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα παραθέτει δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο Πούτιν στην Άγκυρα και η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις


Αλεξία Τασούλη

Οι δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα και η στάση της Ελλάδας

Ουγγαρία: Δεν χρειαζόμαστε την Ουκρανία, έχουμε την Τουρκία!


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto

Μάρτιος 26, 2024. Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Σιγιάρτο δήλωσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται την Ουκρανία για να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο και ότι οι ανάγκες της μπορούν να καλυφθούν μέσω του TurkStream, όπως σημειώνουν τα τουρκικά Media.

Η Ευρώπη ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ από την ισλαμική τρομοκρατία


Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει απ’ όταν η εισαγγελία των Βρυξελλών ανακοίνωσε πως αποτράπηκε μία μεγάλη τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Τέσσερα άτομα, τα τρία εξ αυτών ανήλικα, συνελήφθησαν επειδή φαίνεται να σχεδίαζαν μία σοβαρή επίθεση «μέσα στις επόμενες εβδομάδες», η οποία ενδέχεται να κόστιζε τη ζωή πολλών ανθρώπων. 

Μπέρμποκ: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς


Για έκτη φορά από την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου η γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πραγματοποιεί περιοδεία στην Εγγύς Ανατολή. Από το Κάιρο η υπουργός τόνισε απευθυνόμενη στο Ισραήλ, ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί λόγω της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Λωρίδα της Γάζας.

Κατάρ: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ συνεχίζονται στην Ντόχα


Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακάλεσε τη διαπραγματευτική του ομάδα από τις συνομιλίες αλλά σύμφωνα με νέες αναφορές κάποια μέλη της ομάδας παρέμειναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για εκεχειρία και ομήρους: Αποχώρησε το Ισραήλ καταγγέλλοντας τη Χαμάς για παραλήρημα απαιτήσεων


Φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς είναι αναρτημένες στα κάγκελα της εισόδου της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον. EPA/JIM LO SCALZO

Το Ισραήλ ανακάλεσε τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς «δεν ενδιαφέρεται» για συνομιλίες και κάνοντας λόγο για «ζημία» που προκλήθηκε από το ψήφισμα άμεσης κατάπαυσης του πυρός που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Χούθι: Εξαπολύσαμε έξι επιθέσεις σε πλοία και ισραηλινούς στόχους σε τρεις μέρες


Στο στόχαστρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων τέσσερα πλοία και δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έπεσε στα χέρια των Ουκρανών ο ρωσικός μυστικός πύραυλος Zircon


Μάρτιος 25, 2024. Ελλάδα.

Ο υπερηχητικός πύραυλος 3M22 Zircon, ένας από τους νεότερους και μυστικούς πυραύλους του ρωσικού στρατού , καταρρίφθηκε σήμερα στον εναέριο χώρο του Κιέβου και έπεσε στα χέρια του ουκρανικού στρατού κατεστραμμένος.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα δύο σενάρια για το μακελειό στη Μόσχα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σκοτεινή, αινιγματική και με πιθανές πολυδιάστατες παραφυάδες και πλοκάμια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό κέντρο Crocus City (της ευρύτερης περιοχής της Μόσχας).

Ουκρανία: Το Κίεβο διαψεύδει τις νέες κατηγορίες της Μόσχας για εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση


Ψευδείς χαρακτήρισε το Κίεβο τις νέες κατηγορίες που διατύπωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ευθύνεται για την επίθεση της Παρασκευής σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας.

Μόσχα: ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία «δείχνουν» οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για το μακελειό

Αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις στα δικαστήρια της Μόσχας AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία «δείχνει» πέραν της Ουκρανίας για το μακελειό στη Μόσχα ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.

Ο Πούτιν ξέχασε ότι για τους ισλαμιστές και η Ρωσία είναι "Δύση"


Του Marc Champion

Τρία γεγονότα ξεχωρίζουν ως ξεκάθαρα μετά τη σύλληψη από τις ρωσικές αρχές των φερόμενων ως δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής στη Μόσχα - και όλα τους ρίχνουν φως στους κινδύνους που ενυπάρχουν στον νέο πολυπολικό κόσμο στον οποίο πια ζούμε.