Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα δύο σενάρια για το μακελειό στη Μόσχα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σκοτεινή, αινιγματική και με πιθανές πολυδιάστατες παραφυάδες και πλοκάμια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό κέντρο Crocus City (της ευρύτερης περιοχής της Μόσχας).

Διάφορα σενάρια για το πώς έγινε, τι εκτιμάται, ποια ύπουλα ρωσικά σχέδια εξυπηρετεί (σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις προεδρικές «εκλογές») εξετάζονται στη Δύση, ενώ, όπως και με όλες τις προηγούμενες επιθέσεις ένοπλων ομάδων στη Ρωσία στη διάρκεια της σχεδόν 25ετούς παρουσίας του Πούτιν στο προσκήνιο και παρασκήνιο, είναι γνωστό εξαρχής ότι και αυτή θα αφήσει πολλά ερωτηματικά και μία θολή εικόνα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις και προεκτάσεις αντίδρασης από τον Ρώσο εκκεντρικό και εμμονικό πρόεδρο.

Ο υπογράφων έχει ενδελεχώς (επί χρόνια) ασχοληθεί και αναλύσει όλες τις προηγούμενες σκοτεινές και αδιαφανείς περιπτώσεις της δράσης των εξτρεμιστικών ομάδων στη Ρωσία, όπως της τσετσενικής επίθεσης στο θέατρο Ντουμπρόβκα/Νορντ Οστ του 2002 (ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το νευροπαραλυτικό/φονικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε), της πιο αιματηρής επιχείρησης του Τσετσένου οπλαρχηγού Σαμίλ Μπασάγιεφ στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας το 2004, τις συνολικά 6 επιθέσεις σε μοσχοβίτικα αεροδρόμια, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης κ.ά.

Καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν εξιχνιάστηκε, οι υπεύθυνοι είτε δολοφονήθηκαν είτε εξαφανίστηκαν, οι συσταθείσες «επιτροπές» δεν εξέδωσαν πορίσματα και σε όλες τις περιπτώσεις (από τη βύθιση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Κουρσκ στην παγωμένη θάλασσα της Αρκτικής -2000, ήταν τότε πρωθυπουργός- μέχρι τις τελευταίες) έκλεισαν με απόφαση Πούτιν. Στόματα ερμητικά κλειστά στο αρχιπέλαγος του τρόμου και του πουτινικού αυταρχισμού.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Κίνηση «εκδίκησης» από το Ισλαμικό Κράτος…

Το Ισλαμικό Κράτος/IS-K ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας που άφησε πίσω της 140 νεκρούς μέχρι σήμερα και πάρα πολλούς άλλους τραυματίες.

Η επίθεση θύμιζε θεαματικές τρομοκρατικές ενέργειες που διεξήχθησαν από Τσετσένους μαχητές τη δεκαετία του 2000, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης των εκατοντάδων ομήρων στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2002. Η Ρωσία εμφανίζεται εδώ και πολύ καιρό να έχει σοβαρά προβλήματα με την τρομοκρατία των τζιχαντιστών, ενώ έχει εξαπολύσει μια επανειλημμένη αντι-εξέγερση -αντιτρομοκρατικής διάστασης- στις ρωσικές δημοκρατίες του Βορείου Καυκάσου, όπως στηΝ Τσετσενία, στο Νταγκεστάν, στη Βόρεια Οσετία, στην Καμπαρντίνο Μπαλκαρία και στην Ινγκουσετία με τα χρόνια. Το Ισλαμικό Κράτος συμπεριέλαβε πολλούς μαχητές από την πρώην Σοβιετική Ενωση στις τάξεις του και τα ρωσικά ήταν η δεύτερη πιο κοινή γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στα σχολεία του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια της ύπαρξης του αποκαλούμενου χαλιφάτου της ομάδας (στη Μεσοποταμία).

Το IS-K έχει προσηλωθεί στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Πούτιν για τις θέσεις του (ιστοσελίδες, περιοδικά κ.ά.). Το IS-K κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έχει μουσουλμανικό αίμα στα χέρια του, αναφερόμενο στις πολύνεκρες επεμβάσεις της Μόσχας στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία, καθώς και στη δράση της μισθοφορικής WAGNER σε Σαχέλ, Μεσοποταμία, Λιβύη κ.ά. Σημειώνεται ότι στο 10 παραγράφων διάγγελμά του ο Πούτιν δεν ανέφερε τίποτα για το IS-K, ενώ χωρίς κανένα στοιχείο έδειχνε προς ουκρανική εμπλοκή.

Πάντως η επίθεση στη Μόσχα είναι άλλο ένα σημάδι ότι το αφγανικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους ανοικοδομεί τις εξωτερικές του ικανότητες και παραμένει ίσως το πιο ισχυρό από όλες τις θυγατρικές ως και παραρτήματα του Ισλαμικού Κράτους που αποτελούν το παγκόσμιο δίκτυό του. Η ομάδα έχει εξαπολύσει πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης ρουκετών τόσο στο Τατζικιστάν όσο και στο Ουζμπεκιστάν. Το IS-K έχει επίσης στοχεύσει ξένα συμφέροντα στο Αφγανιστάν. Τον Σεπτέμβριο του 2022, μια επίθεση αυτοκτονίας του IS-K έπληξε τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Οπως και με την επίθεση στη Μόσχα την περασμένη Παρασκευή, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησαν επίσης το Ιράν για την απειλή πριν από την επίθεση στο Κερμάν. Αργότερα μέσα στο μήνα, το IS-K επιτέθηκε σε μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και αφήνοντας τις τουρκικές Αρχές να προσπαθούν να εξιχνιάσουν ένα δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Το IS-K έχει επίσης συνδεθεί με έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών συνωμοσιών, συμπεριλαμβανομένου ενός νωρίτερα αυτόν το μήνα, όπου δύο άτομα συνελήφθησαν στη Γερμανία για το σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο κοινοβούλιο της Σουηδίας. Τα άτομα είναι Αφγανοί πολίτες και, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, ένας από αυτούς είναι ύποπτος μέλος του IS-K. Αυτή η συνωμοσία συνδέθηκε με άλλες τρεις συλλήψεις τρομοκρατών στην Αυστρία και μία στη Γερμανία που έλαβαν χώρα στις 24 Δεκεμβρίου.

Τον Ιούλιο του 2023, η Γερμανία και η Ολλανδία συντόνισαν συλλήψεις με στόχο ένα δίκτυο που συνδέεται με το IS-K, το οποίο είναι ύποπτο ότι σχεδίαζε επιθέσεις στη Γερμανία. Η γερμανική Αστυνομία διέκοψε ένα σχέδιο επίθεσης σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2020. Οι συλληφθέντες τέσσερις Τατζίκοι (;) υπήκοοι στη Μόσχα αναφέρθηκε ότι «ήταν σε επαφή με αξιωματούχους του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν και τη Συρία» (ρωσική πηγή). Κατά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, σημειώθηκε αυτοκτονική επίθεση με 13 νεκρούς (Αμερικανούς) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συμπερασματικά, στην περίπτωση της Μόσχας αποδείχθηκε ότι το καθεστώς Πούτιν είναι ευάλωτο, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν προβλήματα συντονισμού, ενώ τα παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους έχουν υπολογίσιμη παρουσία, δυναμική, στελέχωση και οπλισμό.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Μια «βρόμικη επιχείρηση» που θυμίζει αρκετά το 1999

Μετά το τραγικό συμβάν στα περίχωρα της Μόσχας υπήρξε μια σαρωτική και απύθμενη επίθεση παραπληροφόρησης (από όλα τα ελεγχόμενα καθεστωτικά ΜΜΕ), με αρκετές να προωθούνται από το ίδιο το Κρεμλίνο, σχετικά «με το ρόλο της Ουκρανίας», έναν ισχυρισμό για τον οποίο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, με Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ουκρανούς εμφατικά και πολύπλευρα ως και σκληρά να απορρίπτουν «το συνωμοσιολογικό παράθυρο της 5ης παραγράφου» του διαγγέλματος Πούτιν.

Ο αυταρχικός Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίθεση στον συναυλιακό χώρο ως πρόσχημα για να εδραιώσει τον έλεγχο στη Ρωσία, μία μόλις εβδομάδα μετά την πρόσφατη «επανεκλογή» του, ενισχύοντας περαιτέρω την εξουσία του και 4 εβδομάδες μετά το θάνατο του ειλικρινούς κριτικού του Κρεμλίνου και Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι στην άθλια και παγωμένη φυλακή του «πολικού λύκου». Το έκανε πολλές φορές με τους Τσετσένους, καθώς και με δολοφονηθέντες Ρώσους αντικαθεστωτικούς.

Μία από τις πιο βρόμικες επιχειρήσεις ήταν τον Σεπτέμβριο του 1999 από πλευράς του (μεταξύ πρωθυπουργικού και προεδρικού αξιώματος), όταν έστησε τις διαβόητες μαζικές βομβιστικές επιθέσεις σε Μόσχα, Ριαζάν, Μπουγιάνσκ και Βολγκοντόνσκ προκαλώντας εκατόμβη αθώων πολιτών και μέσω μυστικών υπηρεσιών τα έριξε στους Τσετσένους αντάρτες του οπλαρχηγού Γκοστιγιάγεφ, και ουσιαστικά προχώρησε σε άμεση κλιμάκωση του Δεύτερου Τσετσενικού Πολέμου, στην ισοπέδωση του Γκρόζνι (γνωστή ως εξάλειψη «μέχρι κατσαρίδας») και στην εισβολή στο γειτονικό Νταγκεστάν.

Υπάρχει -από διαχρονικές μελέτες μου- πληθώρα τέτοιων βρόμικων αποστολών, ενώ οι διάφορες διερευνητικές «επιτροπές» -όπως του Κοβάλεφ και Τρεπάτσκι- δεν προχώρησαν και ο δεύτερος δολοφονήθηκε.

Συμπερασματικά, επειδή έχει αποτύχει στην Ουκρανία (ο ίδιος και οι άμεσοι συνεργάτες του) δεν αποκλείεται η περίπτωση της προκατασκευασμένης επιχείρησης για να του λυθούν τα χέρια για χειρότερα πλήγματα στην Ουκρανία, για ενδεχόμενες επιθέσεις σε στόχους και σε άλλες γεωγραφικές ζώνες και εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό του, ως και για περαιτέρω συγκρουσιακή πορεία με τη Δύση. Αλλωστε αυτά που ανέφερε για αυτοκίνητο με άλλους… που κατευθύνονταν στο Μπριάνσκ (340 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας (προς Ουκρανία) στερούνται σοβαρότητας και πολλών άλλων… Δεν είπε τίποτα για IS-K, ενώ ούτε έδωσε κάποιες ποσοτικές και ποιοτικές λεπτομέρειες της τρομοκρατικής ενέργειας.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Κλιμάκωση επιθέσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Ο Πούτιν και το Κρεμλίνο προετοιμάζουν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα σκληρές επιθετικές και άλλες ενέργειες που θα κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στις σχέσεις τους με τη Δύση, ενώ αναμένεται πολυδιάστατη χειροτέρευση της πολεμικής αντιπαράθεσης Ρωσίας-Ουκρανίας σε όλα τα επιμέρους μέτωπα.

Επειδή η Μόσχα δεν αποδέχεται την περίπτωση του «παρακλαδιού» του Ισλαμικού Κράτους που ενήργησε στο κέντρο συναυλιών Crocus και χωρίς στοιχεία και αποδείξεις κατευθύνει παραπληροφορικά, προπαγανδιστικά, εμμονικά ως και υβριδικά προς την Ουκρανία, αναμένονται σφοδρές πυραυλικές προσβολές ενεργειακών, αστικών και στρατιωτικών στόχων, ενώ στο επόμενο στάδιο εκτιμάται ότι πλησιάζουμε σε ασύμμετρες ενέργειες σε δυτικούς στόχους (ακόμα και πέραν του ευρωπαϊκού θεάτρου). Αναμένονται έντονες κυβερνοεπιθέσεις ως και μπαράζ παραπληροφορικών ενεργειών σοβιετικού/ρωσικού μοντέλου. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τυχόν πλήγματα σε Νότια Ουκρανία αλλά και Μολδαβία. Δεν αποκλείονται παραβιάσεις εναέριων χώρων δυτικών κρατών, ειδικά σε Αρκτική, Βαλτική, Βόρεια Ασία κ.ά. Επίσης αυξημένη εμπλοκή της διαβόητης μισθοφορικής παραστρατιωτικής οργάνωσης WAGNER.

Σε τυχόν κινήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους εκτιμάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πλήξει στρατόπεδα των ισλαμιστών σε Μεσοποταμία, Αφγανιστάν, Ανατολική Αφρική, Λιβύη κ.ά. Εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει πολύ δυνατά υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου