Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού Στρατηγική και Οικονομία

                                                            Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
                                                                στην εκπομπή "Casus Belli"
                                                                    με τη Δήμητρα Αλεξάκη
                                                                            στο Κανάλι 10

ΑΠΟ MOODY’S ΣΕ 15 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ Υποβαθμίζονται 87 τράπεζες

Aπό το politis-news

Ο οίκος Moody's προανήγγειλε την υποβάθμιση 87 ευρωπαϊκών τραπεζών σε 15 χώρες της ΕΕ για το χρέος χαμηλότερης εξασφάλισης (subordinated debt) που έχουν εκδώσει, εκφράζοντας την ανησυχία ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν χρηματοδοτικές δυσκολίες για να διασώσουν τους κατόχους χρέους αυτής της μορφής σε περιόδους έντασης. 

Ο μεγαλύτερος αριθμός των τραπεζών, για τις οποίες θα γίνει επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, αφορά την Ισπανία (21), την Ιταλία (17), την Αυστρία (9) και τη Γαλλία (7).

Αρχαιολόγοι εντοπίζουν θαμμένο ναό κάτω από το Στόουνχεντζ




Αρχαιολόγοι εντοπίζουν θαμμένο ναό κάτω από το ΣτόουνχεντζΑπό το ikypros

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης του υπεδάφους, διεθνής ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε κοντά στο κεντρικό μνημείο του Στόουνχεντζ ενδείξεις για έναν ακόμα παλαιότερο χώρο λατρείας, στον οποίο φαίνεται ότι εορταζόταν το θερινό ηλιοστάσιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα θαμμένα ίχνη δύο λάκκων, οι οποίοι ευθυγραμμίζονταν με τον Ήλιο την ώρα της ανατολής και της δύσης, όταν κανείς τις κοιτάζει από τη θέση ενός ογκόλιθου κοντά στην σημερινή κεντρική είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό συνέβαινε μόνο κατά το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.

Δισεκατομμύρια δολάρια το όφελος από φυσικό αέριο


Δισεκατομμύρια δολάρια το όφελος από φυσικό αέριοAπο το ikypros

Τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να φτάσουν τα άμεσα οφέλη από την πιθανή εξεύρεση φυσικού αερίου στην Κύπρο, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξεύρεσης φυσικού αερίου και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου έδωσε διάλεξη με τίτλο «Στρατηγική ορθής διαχείρισης της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου-φυσικού αερίου για την Κύπρο», στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό.

Γλυτώνει την καταδίκη ο Νορβηγός μακελάρης;

Από το news247

Η γνωμάτευση των ψυχιάτρων, ίσως αποτρέψει την καταδίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ για τον φόνο 77 ανθρώπων στη Νορβηγία. Τι αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με την εφημερίδα Verdens Gang
Οι ψυχίατροι που έχουν αναλάβει να αποφανθούν σχετικά με την ποινική ευθύνη του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, εκτιμούν πως ο δράστης των επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία δεν είχε σώας τα φρένας τη στιγμή της πράξης του, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Verdens Gang στον ιστότοπό της.
Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημάνει ότι ο ακροδεξιός που σκότωσε 77 ανθρώπους πριν από τέσσερις μήνες, δεν θα είναι δυνατό να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης, αλλά θα πρέπει να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Διεγράφη η Κυπριακή Δημοκρατία από το τουρκικό ΥΠΕΞ


Από το news247

Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται από τη διαγραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη νέα και αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην Ευρώπη εμφανίζονται και κράτη εκτός Ε.Ε. (Pic)
Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε το επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Μετά την αναβάθμιση των online υπηρεσίων του υπουργείου, ως διά μαγείας... η Κυπριακή Δημοκρατία εξαφανίστηκε από τον σχετικό ιστότοπο, ενώ αναμένεται πλήθος αντιδράσεων.
Συγκεκριμένα, υπό τις οδηγίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, οι αρχές και προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αναρτήθηκαν στη νέα ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ, από την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αφαιρεθεί από τη λίστα των χωρών και υπάρχει μόνο το ψευδοκράτος.

Έντυσαν τσολιά το σύμβολο των Βρυξελλών


Στολή τσολιά φόρεσαν οι Βέλγοι στο άγαλμα-σύμβολο αντίστασης της πρωτεύουσάς τους ως ένδειξη συμπαράστασης στους Έλληνες για την κρίση χρέους που η χώρα τους καλείται να αντιμετωπίσει.
Με παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία ντύθηκε το γνωστό αγαλματίδιο-σύμβολο των Βρυξελλών, Manneken-piss, στο πλαίσιο χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων (Plaisirs d' Hiver 2011).
Το ύψους μόλις 30 εκατοστών αγαλματίδιο τοποθετήθηκε στην περιοχή το 1618 ή το 1619 ενώ για την έμπνευση που οδήγησε τον καλλιτέχνη στην κατασκευή του κυκλοφορούν αρκετές εκδοχές.

Γερμανοί εξαγωγείς: "Δεν φεύγετε μόνοι σας από το ευρώ να ησυχάσουμε;"

Από το newsit

Όσα δεν τολμούν να πουν ευθέως κάποιοι ευρωπαίοι πολιτικοί, το λένε οι έμποροι που σχεδόν ποτέ δεν μασάνε τα λόγια τους.Σήμερα ο επικεφαλής της ένωσης γερμανών εξαγωγέων, Άντον Μπέρνερ, έκανε ευθέως σύσταση σε Ελλάδα και Πορτογαλία να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την ευρωζώνη.

Με τα λόγια του έδειξε ότι θεωρεί μάταιες τις κινήσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν μεταξύ των οποίων και το «κούρεμα» του χρέους το οποίο όπως είπε δεν θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών αυτών.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ Από σήμερα ελεύθερα τα diesel σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

  Από το protothema

Με μόλις 90 λέξεις, απελευθερώνεται από σήμερα η πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε μόλις 90 λέξεις διορθώνεται μία κατάφορη αδικία, από ένα νόμο που ισχύει από την δεκαετία του ’90.

Δημοσιεύτηκε λοιπόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση απελευθέρωσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ετσι σύμφωνα με το νόμο 4030 /2011 και το άρθρο 50, από σήμερα μπορούν να ταξινομούνται αυτοκίνητα με πετρελαιοκινητήρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιτρέπεται παράλληλα και η μετακίνηση αυτών των αυτοκινήτων στις δύο πόλεις. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να διαθέτει κινητήρα προδιαγραφών ρύπων Euro 5, 6.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 αναφέρει:

Διώχνουμε 26 λαθρομετανάστες την ημέρα και μπαίνουν 300!


Από το protothema
 
Σχεδόν 26 λαθρομετανάστες απελαύνονται από τη χώρα μας ημερησίως, την ώρα που ο ρυθμός εισροής είναι πολλαπλάσιος.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που παρέθεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από σχετική ερώτηση των κ.κ. Θανάση Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη, το πρώτο 10μηνο του 2011 απελάθηκαν συνολικά 7.951 λαθρομετανάστες, εκ των οποίων οι 178 αποχώρησαν με τρεις ειδικές πτήσεις τσάρτερ.

Αναλυτικά, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «κατά το χρονικό διάστημα 01.01.2011 έως 01.10.2011, απελάθηκαν 7.773 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων κατόπιν διοικητικών και δικαστικών αποφάσεων απέλασης. Επίσης, στις 18.10, 31.10 και 10.11.2011 απομακρύνθηκαν από τη χώρα μας, με ειδικές πτήσεις τσάρτερ, 178 αλλοδαποί υπηκοότητας Πακιστάν και Αφγανιστάν».

"Φλερτάρει" με νέα χαμηλά το Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Αφού υποχώρησε σε νέα χαμηλά 19 ετών, με απώλειες 1,80% στις 654,93 μονάδες στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας συνεχίζει πτωτικά και σε υποτονικό συναλλακτικό κλίμα.

Στην «κορυφή» των κερδών του FTSE20 βρίσκεται η μετοχή της Marfin Popular Bank, ενβώ ξεχωρίζουν και τα κέρδη έως 5,04% νωρίτερα της ΔΕΗ, η οποία δεν έχει πραγματοποιήσει ανοδικό κλείσιμο από τις 14 Νοεμβρίου και «μετράει» στο διάστημα αυτό συνολικές απώλειες 26,19%.

Η ΕΤΕ, που σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα, διαπραγματεύεται με απώλειες 0,52% στα 1,91 ευρώ, ενώ κέρδη 1,53% και απώλειες 0,19% καταγράφουν οι Alpha Bank και Eurobank που ανακοίνωσαν αποτελέσματα χθες μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Ανοδικά κινείται ο δείκτης στο Χρηματιστήριο Κύπρου

Από το philenews

Λευκωσία: Άνοδο, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, παρουσιάζει την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη Τιμών στις 13:03 να βρίσκεται στις 259,34 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,82%.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 92,15 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 1,68%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανερχόταν την ίδια ώρα σε 179.000 ευρώ.

Κέρδη παρουσιάζουν όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες.