Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Γλυτώνει την καταδίκη ο Νορβηγός μακελάρης;

Από το news247

Η γνωμάτευση των ψυχιάτρων, ίσως αποτρέψει την καταδίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ για τον φόνο 77 ανθρώπων στη Νορβηγία. Τι αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με την εφημερίδα Verdens Gang
Οι ψυχίατροι που έχουν αναλάβει να αποφανθούν σχετικά με την ποινική ευθύνη του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, εκτιμούν πως ο δράστης των επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία δεν είχε σώας τα φρένας τη στιγμή της πράξης του, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Verdens Gang στον ιστότοπό της.
Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημάνει ότι ο ακροδεξιός που σκότωσε 77 ανθρώπους πριν από τέσσερις μήνες, δεν θα είναι δυνατό να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης, αλλά θα πρέπει να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

"Οι ψυχίατροι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ ήταν άρρωστος όταν σκότωσε 77 ανθρώπους", γράφει η VG χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές της.
Οι δύο ψυχίατροι παρέδωσαν σήμερα την έκθεσή τους στο δικαστήριο του Όσλο. Τα βασικά συμπεράσματά τους θα ανακοινωθούν επισήμως από την εισαγγελία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η δίκη του Μπρέιβικ που κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας θα αρχίσει στις 16 Απριλίου 2012 και θα διαρκέσει περίπου δέκα εβδομάδες.
Η μέγιστη ποινή που προβλέπουν οι νόμοι της Νορβηγίας για αυτού του είδους τα εγκλήματα είναι κάθειρξη 21 χρόνων, όμως η φυλάκιση είναι δυνατόν να παραταθεί αν ο κρατούμενος κριθεί επικίνδυνος.
"Έχω πολλές ερωτήσεις στο μυαλό μου. Ανυπομονώ να μάθω αυτό που έχει να μας πει η έκθεση", τόνισε ο Γκέιρ Λίπεσταντ, συνήγορος του Μπρέιβικ.
Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι ευθύνεται για την βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και τις δολοφονίες δεκάδων νέων λίγες ώρες αργότερα σε κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια.
Όμως ποτέ δεν δήλωσε ότι είναι ένοχος, επιμένοντας πως επρόκειτο για μια "πολεμική πράξη", η οποία ήταν "φρικιαστική, αλλά αναγκαία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου