Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792 – 1828)

Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1792 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Ανατράφηκε σε περιβάλλον που διαπνεόταν από έντονο πατριωτισμό κι έλαβε εκλεκτή μόρφωση.
Στην Πετρούπολη, όπου ακολούθησε τον πατέρα του, φοίτησε στη Σχολή του Σώματος των Βασιλικών Ακολούθων και στη συνέχεια υπηρέτησε στα σώματα της αυτοκρατορικής φρουράς. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, ενώ στη μάχη της Δρέσδης, στις 27 Αυγούστου 1813, έχασε το δεξί του χέρι.
Τον Μάρτιο του 1820 ο Εμμανουήλ Ξάνθος του πρόσφερε την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας. Την αποδέχθηκε στις 12 Απριλίου, αφού πρώτα έγιναν δεκτοί οι όροι που έθεσε, και αμέσως άρχισε την οργάνωση του σχεδίου για την έναρξη της Επανάστασης από την Πελοπόννησο.

Τρεις νεκροί από εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης(Βίντεο)

Από το protothema
Συγκλονιστικές εικόνες φτάνουν από την Βοστόνη και το σημείο των εκρήξεων με ανθρώπους να είναι τραυματίες, τα πεζοδρόμια να είναι αιματοβαμμένα και το ιατρικό προσωπικό να σπεύδει για να περιθάλψει αθλητές και θεατές.

Την ώρα που τα σενάρια γύρω από τις εκρήξεις είναι πολλά, εκ των οποίων η τρομοκρατική επίθεση και η έκρηξη από βλάβη σε αγωγό φυσικού αερίου, τα διεθνή μέσα τολμούν να δώσουν τον πρώτο αριθμό νεκρών.

Οι δέκα Νόμοι του Σόλωνα του Αθηναίου Νομοθέτη!

Oι Δέκα νόμοι (ηθικοί) του Σόλωνα για μια ανώτερη πνευματική, και κοινωνική ζωή.


μὴ ψεύδου.
τὰ σπουδαῖα μελέτα.
φίλους μὴ ταχὺ κτῶ·
οὓς δ᾽ ἂν κτήσῃ μὴ ἀποδοκίμαζε.
ἄρχε πρῶτον μαθὼν ἄρχεσθαι.
συμβούλευε μὴ τὰ ἥδιστα, ἀλλὰ τὰ ἄριστα.
νοῦν ἡγεμόνα ποιοῦ.
μὴ κακοῖς ὁμίλει.
θεοὺς τίμα.
γονέας αἰδοῦ.

ΠΗΓΗ gr.news.yahoo.com

Η απόρρητη έκθεση του Αρείου Παγου για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στη δημοσιότητα βγήκε η απόρρητη έκθεση που συνέταξε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου και περιλαμβάνει όλα τα νομικά επιχειρήματα και τις κινήσεις που πρέπει κάνει η χώρα μας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Η έκθεση βρίσκεται από τον περασμένο Δεκέμβριο στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη.
Στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:
Το ιστορικό των συμβάσεων
Στις 14.3.1942 περατώθηκε στη Ρώμη η Δημοσιονομική Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας, η οποία, μεταξύ άλλων, κατέληξε στη σύναψη μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο αυτές δυνάμεις κατοχής που αφορούσε την Ελλάδα, την οποία υπέγραψαν οι πληρεξούσιοι της Ιταλίας και Γερμανίας στην Ελλάδα, Γκίτζι και Αλτενμπουργκ.
Στην Ελλάδα η συμφωνία ανακοινώθηκε έπειτα από εννέα ημέρες με τη ρηματική διακοίνωση 160/23.3.1942 του Αλτενμπουργκ.

Αρνητικό κλίμα στη Wall Street με φόντο τα κινεζικά μάκρο

Dow14.650,92-214,14 -1,44%  



  Nasdaq3.294,95-5,21 -0,16%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Διευρύνουν τις απώλειες τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο αρνητικό κλίμα που ακολουθείτα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα τα οποία επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ζήτηση.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου αναπτύχθηκε κατά 7,7% από ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας από το 7,9% του δ΄ τριμήνου και χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 8%.

Τα αδύναμα στοιχεία προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές πετρελαίου και χρυσού. Ο χρυσός βρέθηκε να καταγράφει νωρίτερα απώλειες που ξεπέρασαν τα 100 δολ. διολισθαίνοντας σε χαμηλό δύο ετών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται ταυτόχρονα στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ καθώς σήμερα ήταν η σειρά της Citigroup Inc. να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών μετά τις JPMorgan Chase και Wells Fargo την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, η Citigroup ανακοίνωσε αύξηση 31% στα κέρδη του α΄ τριμήνου στα 3,8 δισ. δολ., ή 1,23 δολ. ανά μετοχή, από 2,9 δισ. δολ. ή 95 cents ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 3% στα 20,81 δισ. δολ. Σε προσαρμοσμένη βάση τα ανά μετοχή κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,29 δολ.

Ισλαμικό τζαμί κάνουν την Αγια-Σοφιά

Ισλαμικό τζαμί κάνουν την Αγια-Σοφιά
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Η μετατροπή της ελληνικής Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, σε μουσουλμανικό τέμενος, ανοίγει και νομικά πλέον το δρόμο για να συμβεί το ίδιο και με την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο μουφτής της Τραπεζούντας παραδέχτηκε ότι «οι εργασίες για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία Τραπεζούντας ως χώρος προσευχής συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς», διευκρινίζοντας ότι «οι τοιχογραφίες που υπάρχουν δεν θα πειραχτούν, απλώς θα σκεπάζονται με κουρτίνες».

Ο ζεόλιθος και νέα μέθοδος ξήρανσης τροφίμων

Του Ν.Λυγερού

Η λυοφιλίωση ως μέθοδος ξήρανσης των τροφίμων, συνίσταται στην κατάψυξη του υπό ξήρανση υλικού και κατόπιν την εξάχνωση του σχηματισθέντος πάγου μέσα στο κατεψυγμένο υλικό, ώστε να παραχθεί το αφυδατωμένο προϊόν. Στα συνήθη συστήματα λυοφιλίωσης, η κλίση της τάσης των ατμών που είναι απαραίτητη για την εξάχνωση, επιτυγχάνεται με την διατήρηση ορισμένης ολικής πίεσης στον θάλαμο της ξήρανσης. Οι δημιουργούμενοι υδρατμοί απάγονται με ένα σύστημα συμπύκνωσης τους και ένα σύστημα θέρμανσης παρέχει την λανθάνουσα θερμότητα εξάχνωσης στο κατεψυγμένο υλικό. Αυτή η μέθοδος είναι πλέον κλασική στον τομέα.

Οι τελικές καθυστερήσεις της ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για να αποκτήσει επιτέλους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έχουμε εξαντλήσει κάθε παράταση κι έχουμε περάσει στο στάδιο των τελικών καθυστερήσεων, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από καμία εξωτερική παρέμβαση, ούτε σε οικονομικό επίπεδο ούτε σε γεωπολιτικό, διότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ξεκάθαρα θετικό κι όσον αφορά στο γειτονικό είναι πλέον ουδέτερο, διότι ξέρει ότι η θέσπιση είναι μία νομική πράξη που γίνεται μονομερώς και αποτελεί το δικαίωμα κάθε κράτους. Έχουμε υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 κι έχουμε ψηφίσει τον κυρωτικό Νόμο το 1995.

Οι Γερμανοί κάνουν τους... Κινέζους!

Του Νίκου Χατζηνικολάου  
Από το  enikos.gr

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό ενός Eλληνα πολίτη, με αφορμή την πρόσφατη αναζωπύρωση της δημόσιας συζήτησης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, που εξαναγκάσθηκε να δώσει η Αθήνα στο Βερολίνο το 1942, δεν μπορεί παρά να αφορά τις βαρύτατες ευθύνες όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεών μας, που επί έξι και πλέον δεκαετίες απέφυγαν να θεμελιώσουν, να διατυπώσουν και να προωθήσουν τις αυτονόητες εθνικές μας απαιτήσεις. Το πολιτικό μας σύστημα, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, επέδειξε απίστευτη και ύποπτη ολιγωρία.

Η τρόικα φεύγει... ο ανασχηματισμός έρχεται

Με «κόκκινες» γραμμές έχει γεμίσει το πλάνο που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός και αφορά την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Οι καθυστερήσεις διαδέχονται η μία την άλλη ακόμα και σε υπουργεία που δεν εμπλέκονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η εικόνα που παρουσίασε την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση στη Βουλή με υπουργούς να απουσιάζουν και να μην απαντούν σε επίκαιρες ερωτήσεις ήταν η «σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι».

ΣΥΡΙΖΑ: Βαφτίζουν το μνημονιακό «έγκλημα» ως επιτυχία

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα αλλά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

«Για μια ακόμη φορά, η ολοκλήρωση της επιθεώρησης της τρόικας επιβεβαιώνει την απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης στο μνημονιακό πρόγραμμα της ισοπέδωσης και της καταστροφής. Η ουσία της «διαπραγμάτευσης» στο όνομα της οποίας ορκίζονται κάθε φορά οι κυβερνητικοί εταίροι συνίσταται στο τρίπτυχο: απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Χρυσή Αυγή: Δολοφονική συμμορία είναι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε

Για βρώμικο πόλεμο κατά της Χρυσής Αυγής από ανθελληνικές φυλλάδες κάνει λόγο το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, με αφορμή αφιέρωμα του περιοδικού  der Spiegel για τα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής. 

«Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στην τοκογλυφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δολοφονική συμμορία» δεν είναι οι Έλληνες Εθνικιστές, αλλά η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, η τρόικα και τα υπόλοιπα κοράκια, καθώς και τα δημοσιογραφικά τους όργανα που ασελγούν στην Ελλάδα»,αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Χρυσής Αυγής.

«Πύρρειος νίκη» για τον Νίκολα Μαδούρο

«Ήταν μία πύρρειος νίκη του Μαδούρο». Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η οριακή νίκη του εκλεκτού του Τσάβες αναμένεται να οξύνει τα πνεύματα στη Βενεζουέλα διχάζοντας τους πολίτες, γράφει η Wall Street Journal.  
      
Οι μόλις 300 χιλιάδες ψήφοι διαφορά του πρώην οδηγού λεωφορείων με τον πολιτικό αντίπαλό του και πάμπλουτο εργένη, Ενρίκε Καπρίλες,  διέψευσαν τους δημοσκόπους που πίστευαν ότι ο Μαδούρο είχε σαφές προβάδισμα (έως και δέκα μονάδες) έναντι του Καπρίλες.  

Στουρνάρας: Και τώρα ξεκινάει η... επόμενη αξιολόγηση!

«Η συμφωνία με την Τρόικα έκλεισε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, αλλά αποκάλυψε πως ο επόμενος έλεγχος του Ιουνίου θα ξεκινήσει ... από τώρα «για να αποφευχθούν νέες μακρές διαπραγματεύσεις που δημιουργούν αβεβαιότητα». «Να ξεκινήσουμε από τώρα την επόμενη αναθεώρηση για να μη νομίζει ο κόσμος ότι τα σπάσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωσε ότι η δόση θα έρθει κανονικά στην ώρα της, και συμπλήρωσε ότι «στόχος τώρα είνα τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία μείωσης του χρέους» ανέφερε ο κ.Στουρνάρας.

Καθαρίζουν τον Σκορπιό για να έρθει η Ρωσίδα!!!(Βίντεο)

Ο Σκορπιός, το νησί-σύμβολο της δυναστείας Ωνάση, ανήκει πλέον στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα. Οι εργασίες συντήρησης που γίνονται σήμερα στο νησί ώστε να είναι όλα έτοιμα και στην εντέλεια ερημώνουν τον θρυλικό Σκορπιό.

Το σύμβολο μιας άλλης εποχής ευμάρειας και χλιδής αλλάζει εποχή. 

Νταλίκες παίρνουν ό,τι έχει απομείνει από το νησί και τα φορτηγά μπαίνουν φορτωμένα στα φέρι μπόουτ και καταλήγουν στο Μεγανήσι.


O Λοβέρδος ανακοινώνει το νέο του κόμμα

O Λοβέρδος ανακοινώνει το νέο του κόμμα
Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές.
Ένας νέος πολιτικός σχηματισμός αναμένεται να μπει από σήμερα στη ζωή μας, στον οποίο ηγείται ένας ακόμα παλιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Μετά την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει και αυτός την κίνηση του προσπαθώντας να μείνει ζωντανός στο πολιτικό παιχνίδι.
Το όνομα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο προς απογοήτευση πολλών δε θα είναι ΡΙΚΚΣΥ, όπως της πολιτικής πρωτοβουλίας που πριν λίγους μήνες «έτρεχε» ο πρώην υπουργός. «Θα είναι κάτι ελπιδοφόρο» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η ρήξη με το παρελθόν έγινε οπότε πρέπει να πάμε παρακάτω.

Σαμαράς: Η Ελλάδα θωρακίζεται – Στόχος να βγούμε από τα Μνημόνια

σαμαρας
«Η Ελλάδα σταθεροποιείται. Μόλις πετύχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα θα ζητήσουμε επιπλέον ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε διάγγελμά του. 

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια.
«Η Ελλάδα θα είναι ισχυρή και ανταγωνιστική». Στόχος είναι να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Το τουρκόφιλο λόμπι εκβίαζε τον Καραμανλή!

Το τουρκόφιλο λόμπι εκβίαζε τον Καραμανλή!
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης αποκαλύπτει τις ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν από τον αχυράνθρωπο της Τουρκίας, Ματ Μπράιζα για τον αγωγό South Stream 
Λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του newsbomb, νέα στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το ασφυκτικό pressing που άσκησαν τα τουρκόφιλα λόμπι των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Καραμανλή για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος - Ρωσίας.
Σε αυτές τις πιέσεις πρωταγωνιστεί ο περιβόητος Μάθιου Μπράιζα, σύζυγος πλέον της τουρκάλας δημοσιογράφου Zeyno Baran που πρώτη αρθρογράφησε στις αρχές του 2007, κατά της συμφωνίας Πούτιν - Καραμανλή για τον South stream. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας! Τον αγωγό που αχρήστευε τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας.

«Ναι» και από την αντιπολίτευση περιμένει ο Σόιμπλε στο Κυπριακό πακέτο

Βερολίνο: Στην υποστήριξη και των αντιπολιτευόμενων βουλευτών υπολογίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ψηφοφορία για τη γερμανική συμμετοχή στο κυπριακό πακέτο την Πέμπτη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την Παρασκευή πακέτο διάσωσης ύψους 10 δις ευρώ για την Κύπρο, με την πρώτη δόση του δανείου -- 9 δισ του οποίου θα προέλθουν από την ευρωζώνη και 1 δισ από το ΔΝΤ -- να εκταμιεύεται στα μέσα Μαΐου.

Εξαγγελίες Αναστασιάδη Κίνητρα σε Ρώσους για περιορισμό των ζημιών από το κούρεμα

Λεμεσός: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε σειρά μέτρων για περιορισμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο λόγω της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Σε χαιρετισμό του στο 4ο Επιχειρηματικό Συνέδριο Global Russia Business Meeting που έγινε στη Λεμεσό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως μεταξύ άλλων οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου που υπέστησαν απώλειες τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Με απώλειες ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ

Λευκωσία: Απώλειες σε ποσοστό 0,91% παρουσιάζει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία από την περασμένη Παρασκευή.

Στις 12:57 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 98,34 μονάδες, κυρίως λόγω των μεγάλων απωλειών στους τίτλους της Ελληνικής Τράπεζας που άγγιζαν το 9,5%. Ο Δείκτης FTSE/CySe 20 βρισκόταν στις 38,42 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,72%. Την ίδια ώρα η αξία των συναλλαγών περιοριζόταν στις €36.111.

Διόρθωση με επίκεντρο τις τράπεζες στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Σχετικά ήπια -σε σχέση με τη μεταβλητότητα της περασμένης εβδομάδας- και με εναλλαγές προσήμου η διακύμανση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τη Δευτέρα, καθώς την εικόνα στο ταμπλό διαμορφώνουν οι επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις σε μη τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει ο κλάδος των τραπεζών και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, με «φόντο» τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αυξημένο ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της ΕΤΕ από «μεγάλα» ονόματα του εφοπλιστικού -και όχι μόνο- χώρου.