Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

«Πύρρειος νίκη» για τον Νίκολα Μαδούρο

«Ήταν μία πύρρειος νίκη του Μαδούρο». Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η οριακή νίκη του εκλεκτού του Τσάβες αναμένεται να οξύνει τα πνεύματα στη Βενεζουέλα διχάζοντας τους πολίτες, γράφει η Wall Street Journal.  
      
Οι μόλις 300 χιλιάδες ψήφοι διαφορά του πρώην οδηγού λεωφορείων με τον πολιτικό αντίπαλό του και πάμπλουτο εργένη, Ενρίκε Καπρίλες,  διέψευσαν τους δημοσκόπους που πίστευαν ότι ο Μαδούρο είχε σαφές προβάδισμα (έως και δέκα μονάδες) έναντι του Καπρίλες.  

Ο Νίκολα Μαδούρο, με το χαρακτηριστικό πυκνό μαύρο μουστάκι, ήταν ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Τσάβες. Διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Οκτώβριο του 2006 και τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την εκλογική νίκη του Τσάβες επιλέχθηκε για τη θέση του αντιπροέδρου. Σοσιαλιστής, έλαβε μέρος στη Συντακτική Συνέλευση που συνέταξε το νέο σύνταγμα, το οποίο θεσπίστηκε από τον Τσάβες όταν ανέλαβε την εξουσία το 1999. Μεταγενέστερα έγινε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας έως το 2006. Τότε έγινε υπουργός Εξωτερικών, μετά από αίτημα του Τσάβες. Η επιλογή αυτή προκάλεσε αντιδράσεις αφού πολλοί τόνιζαν ότι ο Μαδούρο ως οδηγός λεωφορείου δεν έχει πανεπιστημιακή ούτε και τα απαραίτητα προσόντα για να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βενεζουέλας επέδειξε τις ικανότητές του ως οδηγός όταν οδήγησε το λεωφορείο του Τσάβες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2012.

Εάν η επανακαμέτρηση των ψήφων την οποία ζήτησε ο Καπρίλες -καθώς δεν αναγνωρίζει τη νίκη του Μαδούρο δεν διαφοροποιήσει  το εκλογικό αποτέλεσμα- τότε ο εκλεκτός του Τσάβες θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας. 

Πολλοί από τους κατοίκους της Βενεζουέλας, μίας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη, αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης.  Υπάρχει έλλειψη σε είδηση πρώτης ανάγκης : Έλλειψη στο ρύζι, έλλειψη στο γάλα, έλλειψη στον καφέ. Υπάρχει σημαντική έλλειψη σε φάρμακα. Ανταλλακτικά μηχανών, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, για όλα αυτά υπάρχουν περιορισμένες προμήθειες.  Τα προβλήματα αυτά ο διάδοχος του Τσάβες θα κληθεί να τα επιλύσει...
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου