Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

«Μπουμπουλίνα, η ηρωίδα της Ελλάδας»

H Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Eκτενές αφιέρωμα της Süddeutsche Zeitung για την προσωπικότητα και συμβολή της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στην Επανάσταση του 1821. Επίσης ρεπορτάζ της FAZ για την Σκύρο.

Τα ίχνη της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας ακουλουθεί στις Σπέτσες και την Ύδρα η δημοσιογράφος της ddeutsche Zeitung Κριστιάνε Σλέτσερ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Εντύπωση της προκαλεί η ιστορική οικία της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες: «Όλα είναι ακόμη εκεί. Η εξωτερική σκάλα που οδηγεί στη βεράντα με τις μαυριτανικές καμάρες. Μέσα, το σκαλιστό,

Οι αετοί της Χιμάρας

«Ανέκδοτα των δυο μας πολέμων»

Του Ηλία Οικονομόπουλου

37 ημέρες ησυχίας εις το Πήλιουρι. Ακολούθως οι αντάρται διέταχθησαν να μεταβούν εις Παλάσαν.

Τη νύκτα τα αντάρτικα σώματα παρέμειναν εντός του χωριού θέσαντα προ αυτού προφυλακάς.


Οι Τουρκαλβανοί, έρποντες, επλησίασαν περί την 10ην νυκτερινήν μέχρι 50 περίπου μέτρων απο των πρώτων προφυλακών. Οι σκοποί τους αντελήφθησαν και επυροβόλησαν. Αμέσως δι’ αγγελιαφόρου ειδοποιήθησαν οι εις το χωρίον ευρισκόμενοι αρχηγοί Πολυξίγκης, Παπαγιαννάκης και Γαλερός, του υπό τον Τζουλάκης σώματος παραμείναντος εις Πήλιουρι.

Κίνδυνος για τους Καλάς από τους φανατικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν

Ανησυχία επικρατεί σε ορισμένους κύκλους για το αν η αλλαγή καθεστώτος στο Αφγανιστάν επηρεάσει την τύχη της φυλής των Καλάς που ζουν στο βόρειο Πακιστάν και εν μέρει στο Αφγανιστάν. Αν και προστατεύονται με ειδική διάταξη στο Σύνταγμα του Πακιστάν ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα μπορούσε να συμβεί. Όπως για παράδειγμα το 2009 όταν, οπλοφόροι που εκτιμάται ότι ήταν Ταλιμπάν, απήγαγαν Έλληνα δάσκαλο που ζει στην περιοχή και ζητούσαν λύτρα από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Παρατηρητές, αναφέρουν ωστόσο ότι σε μία περίοδο που οι Ταλιμπάν ζητούν μετ’ επιτάσεως διεθνή

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μενέντεζ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και Ανατ. Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Γερουσιαστής πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 200ης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην έναρξη της συνάντησής τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Menendez είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Χουλουσί Ακάρ:Νέα χυδαία και προσβλητική επίθεση στην Ελλάδα και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας

Ο Τούρκος Υπ. Άμυνας Ακάρ ‘καρφώνει’ τους ‘κολλητούς’ του στην Αθήνα, που συμφωνούν μαζί του! Νέα χυδαία και προσβλητική επίθεση στην Ελλάδα και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας: «Οι Έλληνες νομίζουν ότι με δύο – τρία μεταχειρισμένα καράβια και τρία έως πέντε μεταχειρισμένα αεροπλάνα θα μπορέσουν να τα βάλουν με την Τουρκία… Αλλά θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει!»

Σε μία χυδαία και προσβλητική επίθεση εναντίον της Ελλάδος και των Ενόπλων μας Δυνάμεων προχώρησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν Χουλουσί Ακάρκάνοντας λόγο για 

Συμφωνία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα

Η Θέση του "Φ"   

Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ιερουσαλήμ, είχε αυτή τη φορά μια ιδιαιτερότητα. Συγκλήθηκε υπό τη σκιά των δραματικών  εξελίξεων στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Ως απόρροια αυτής της εξέλιξης, ευλόγως υπάρχουν ανησυχίες για έξαρση της τρομοκρατίας, για εξαγωγή των ακραίων αυτών  μεθόδων  σε άλλες χώρες. Περαιτέρω, είναι και το μεταναστευτικό, το προσφυγικό καθώς αναμένονται ροές από τη χώρα αυτή, λόγω των εξελίξεων. Συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στο γειτονικό Λίβανο, που είναι εξαιρετικά κρίσιμη μετά και την παραίτηση της κυβέρνησης.