Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Μέγας Αλέξανδρος : Η έκλειψη σελήνης πριν την αποφασιστική μάχη στα Γαυγαμηλα

Η μάχη στα Γαυγαμηλα ήταν η πιο αποφασιστική μάχη που έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος εναντίον των Περσών. Συνήφθη την 1η Οκτωβρίου 331 π.Χ. στα Γαυγάμηλα, μία πεδινή περιοχή, την οποία μπορούμε να την προσδιορίσουμε σήμερα μεταξύ Μοσούλης και Αρμπίλ στο Ιράκ. Ο Δαρείος διάλεξε την ανοιχτή πεδιάδα των Γαυγαμήλων, προκειμένου να αντιπαρατεθεί για δεύτερη φορά με τον Αλέξανδρο.

Εκεί, η τεράστια περσική στρατιά θα μπορούσε να ελιχθεί με άνεση και να εκμεταλλευτεί τον όγκο της. Ο Αλέξανδρος έφθασε στο πεδίο της μάχης στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού οι δυνάμεις του διάβηκαν τον Τίγρη και τον Ευφράτη, χωρίς να συναντήσουν την παραμικρή αντίσταση.

Tο καλοκαίρι έφθανε στην κορύφωσή του, όταν ο Aλέξανδρος περνούσε από τις πεδιάδες της νότιας Aρμενίας, κάνοντας μία μεγάλη παράκαμψη των θέσεων που υπολόγιζε ότι μπορούσαν να είχαν καταλάβει οι Πέρσες. Σύντομα, αφού το ελληνικό στράτευμα είχε ήδη μπει στη ασσυριακή πεδιάδα, τα τμήματα προκάλυψης και ανιχνευτών συνέλαβαν Πέρσες αιχμαλώτους, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Aλέξανδρο ότι ο Δαρείος τον περίμενε με ένα τεράστιο στράτευμα.

Το φρούτο που ο Όμηρος ονόμαζε «δώρο των θεών» και μας προστατεύει από 6 ασθένειες

Το φρούτο που ο Όμηρος ονόμαζε «δώρο των θεών» και μας προστατεύει από 6 ασθένειες

Ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο.

Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.

Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια είναι στην εποχή όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.

Δέος: 265.000 γαλαξίες σε ένα καρέ- Μια εντυπωσιακή απεικόνιση σε λήψεις του τηλεσκόπιου Hubble - ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΜΙΣΟ ΔΙΣ. ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ(Εικόνες & Βίντεο)

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία -συμπίλημα λήψεων του τηλεσκοπίου Hubble- που αποτυπώνει 265.000 γαλαξίες συγκεντρωμένους σε μια περιοχή μικρότερη από το ορατό μέγεθος της σελήνης στον ουρανό έδωσαν στη δημοσιότητα αστρονόμοι.

Τις 7.500 φωτογραφίες, που χρησιμοποιήθηκαν στο απίστευτο κολάζ, τράβηξε σε διάστημα 16 ετών το Hubble, το οποίο χειρίζονται η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). «Καμιά φωτογραφία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τη συγκεκριμένη του τηλεσκόπιου Hubble μέχρις ότου τεθούν σε λειτουργία νέα διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το James Webb», δήλωσε ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Γκαρθ Ίλινγκγουερθ.

Εννιά χρόνια από την ημέρα που κάηκε η Marfin: Η μαύρη επέτειος της δολοφονίας τριών ανθρώπων και ενός αγέννητου βρέφους(Βίντεο)

Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, και το αγέννητο μωρό της:
Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πριν από έπτα χρόνια, στις 5 Μαΐου 2010, όταν, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για το μνημόνιο στο κέντρο της Αθήνας, άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στο κτίριο της Marfin Bank, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες και να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του οι οκτώ εργαζόμενοι.
Οι πέντε μπόρεσαν να διαφύγουν- οι άνωθεν τρεις όχι, βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Υπό έκδοση διεθνές ένταλμα συλληψης για τον «Πορθητή»

Τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν ζητά με μήνυμα του το Ράδιο Κύπρος, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση για σύλληψη όλων όσοι εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσω ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς το «Φατίχ» και τα υποστηρικτικά πλοία, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ έχει ως ακολούθως:

Αλβανία: Ξήλωσαν τις δίγλωσσες πινακίδες, αντιδρά η ελληνική μειονότητα - Το επιχείρημα των Αρχών

Αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας προκαλεί το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων από τις επίσημες κρατικές αρχές, στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης στο νότο. Οι πινακίδες αυτές είχαν τοποθετηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν.
Συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο ανάλαβαν υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, τα μεσάνυχτα, δράση κόβοντας με τροχούς τις πινακίδες στους κεντρικούς δρόμους της Φοινίκης, στις οποίες αναγράφονται, με βάση το νόμο περί μειονοτήτων, τα ονόματα των χωριών στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα.