Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Δείτε πως θα είναι το ανάκτορο των Αιγών μόλις αναστηλωθεί

Το Ανάκτορο των Αιγών αποτελούσε βασικό πόλο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του Φιλίππου Β΄ στην πόλη - λίκνο της δυναστείας και θα πρέπει να είχε ολοκληρωθεί πριν το 336 π.Χ.

Συγχωνεύοντας με τρόπο εξαιρετικά εφευρετικό στοιχεία δημόσιας και ιδιωτικής αρχιτεκτονικής, ο μεγαλοφυής αρχιτέκτονας του Ανακτόρου των Αιγών κατάφερε να δημιουργήσει ένα κτήριο μοναδικό, λιτό και λειτουργικό και συγχρόνως απόλυτα μνημειακό και επιβλητικό.

Η αναστήλωση του ανακτόρου των Αιγών είναι το πλέον σημαντικό έργο στη Βεργίνα. 

Αμφίπολη: "Παραπλανητικός" για τους τυμβωρύχους ο νεκρός; - Υπάρχει και άλλος "ένοικος" στον τάφο;Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΣΟΡΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Tα ερωτήματα που ανακύπτουν απο την εύρεση του νεκρού (ή μήπως κάποιου νεκρού αλλά οχι ΤΟΥ νεκρού) είναι πολλά. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν είναι άνδρας ή γυναίκα, εάν πρόκειται περί βασιλιά,βασίλισσας, ή Μακεδόνα στρατηγού, αλλά ούτε είναι σίγουρο εάν η σορός ανήκει στον πραγματικό ένοικο του λόφου Καστά, ή σε κάποιον παραπλανητικό νεκρό που σαν αποστολή του μπορεί να είχε την προστασία της σημαντικής προσωπικότητας για την οποία χτίστηκε το μνημείο.

Επιμένει η Ντόροθι Κινγκ: Μόνο ο Ηφαιστίωνας «ταιριάζει» στον τάφο της Αμφίπολης- Διαβάστε το οργισμένο μήνυμά της (στα ελληνικά) σε όσους την αμφισβητούν

Πώς απαντά στις αιτιάσεις ότι ο Ηφαιστίωνας κάηκε σε πυρά που αντιπαραβάλλουν όσοι αντικρούουν τη θεωρία της - Ποια στοιχεία την οδηγούν ότι το μεγαλοπρεπές μνημείο δεν μπορεί παρά να κατασκευάστηκε για τον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε άποψη για το ποιος μπορεί να είναι ο νεκρός στον τάφο της Αμφίπολης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση πως βρέθηκε σχεδόν ακέραιος ο σκελετός. Σύμφωνα με την αμερικανίδα αρχαιολόγο, δύο μόνο επιφανείς άντρες της εποχής που χρονολογείται το μνημείο ταριχεύθηκαν  ώστε τα σώματά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να ταφούν: του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα. Η ίδια μάλιστα, ανέφερε ήδη από την Τετάρτη πως πιστεύει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο νεκρός της Αμφίπολης είναι ο Ηφαιστίωνας και πως το μεγαλοπρεπές μνημείο κατασκευάστηκε κατ' εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ως εκπλήρωση της δικής του επιθυμίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση, ΑΟΖ και Απελευθέρωση

Του Ν. Λυγερού

Οι προοπτικές της ΑΟΖ και για την Κύπρο και για την Ελλάδα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές από όλο και περισσότερους πολίτες των δύο χωρών του Ελληνισμού. Και τα οικονομικά δεδομένα έρχονται να ενισχύσουν την υψηλή μας στρατηγική και στις δύο περιπτώσεις ειδικά από τότε που έχουμε όλα τα στοιχεία των σεισμικών χαρτών και υπάρχουν επίσημα τα 33 θαλάσσια οικόπεδα στην ΑΟΖ του Ελληνισμού, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την έκφραση για τη συνολική επιφάνεια των δύο κρατικών ΑΟΖ. Η διαδικασία της τεμάχισης είναι χαρακτηριστική της αλλαγής φάσης, αφού υπάρχει πλέον και εξωστρέφεια των δεδομένων. Γιατί κάθε υποψήφια πετρελαϊκή εταιρεία, για ν’ ακολουθήσει τη διαδικασία, πρέπει να έχει αγοράσει τους σεισμικούς χάρτες κάθε οικοπέδου όπου είναι υποψήφια. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι τα θαλάσσια οικόπεδα είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της αξίας των ΑΟΖ μας.

Προετοιμασία οριοθετήσεων ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού


Μετά την ανακοίνωση και τη χάραξη των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλο στάδιο λόγω της αρχής του γύρου αδειοδότησης, αφού οι υποψήφιες εταιρείες θα πρέπει να λειτουργήσουν σε οικόπεδα, τα οποία πρέπει να είναι ξεκάθαρα όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται σ’ επαφή με τη μέση γραμμή θα πρέπει να υποστηριχθούν από μία οριοθέτηση de jure κι όχι μόνο de facto. Με άλλα λόγια πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνίες οριοθέτησης με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη.

«Κρεμασμένο» στην άκρη γκρεμού φωτογραφίζει τον κομήτη το «Philae»

Η κλίση του ρομποτικού σκάφους είναι κάθετη - Από τα τρία του πόδια, το ένα αιωρείται στο απόλυτο κενό - Τα επόμενα βήματα της διαστημικής αποστολής «Rosetta» μετά την προσεδάφιση στον 67P
Πολλά μέρη για προσεδάφιση είχαν αναγνωριστεί και εξεταστεί για την προσεδάφιση του Philae στον κομήτη.


Τώρα, έπειτα από σχεδόν 24 ώρες πάνω στο ουράνιο σώμα, το Philae θα είναι το πρώτο μηχάνημα στην ιστορία, το οποίο θα μπορέσει να κάνει τομογραφία του κομήτη, ενώ θα μπορέσει να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου.

Ο ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο ανέδειξαν νέο πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή ψηφοφορία που διεξήχθη στις Βρυξέλλες,

στο πλαίσιο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θητεία του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι τριετής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα το Νοέμβριο του 2015,

Βρέθηκε αρχαίος ελληνικός ναός, με οδηγίες συναρμολόγησης.


Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνικού ναού που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Το πολυτελές κτίριο ανακαλύφθηκε στο Torre Satriano, κοντά στη νότια πόλη Potenza, στην Basilicata. Εδώ, προ-ρωμαϊκοί λαοί αναμειγνύονται με τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της νότιας ακτής και στη Σικελία από τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετά. Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι βρήκαν επίσης οδηγίες για τον τρόπο κατασκευής του.

Γραμμένη σε λεπτομερείς κώδικες, η συλλογή με τις οδηγίες του βρέθηκε ανάμεσα στα ερείπια. Μοιάζει πολύ με την φυλλάδα οδηγιών της σουηδικής εταιρείας ειδών οικιακής επίπλωσης, ΙΚΕΑ. Διάφορα τμήματα της πολύπλοκης δομής ήταν αποτυπωμένα με κωδικοποιημένα σύμβολα που δείχνουν πως τα κομμάτια συνδυάζονται μαζί.