Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Η Ναυμαχία της Έλλης

Η Ναυμαχία της Έλλης ήταν η πρώτη από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αναμέτρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912 (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά) της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Διήρκεσε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων.
Τους πρώτους μήνες του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του Υδραίου υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1855-1935), αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Αντίθετα, ο τουρκικός στόλος υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων, χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο.

Συγκλονιστικό αφιέρωμα από την WP: «Εξαφανίζονται οι Καλάς» – «Σχέδιο εξισλαμισμού για τους απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου»

Άρθρο αφιερωμένο στους Καλάς του Πακιστάν, στους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δημοσίευσε η Washington Post. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Καλάς βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης εξαιτίας της «εισβολής» του σουνιτικού Ισλάμ στην κοιλάδα τους και του φόβου που οδηγεί πολλά από τα μέλη της φυλής στον εξισλαμισμό.


Επί αιώνες, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, μια μικρή κοινότητα ανοιχτόχρωμων, γαλανομάτηδων ανθρώπων, γνωστών ως Καλάσα, ζούνε σε μια απομονωμένη κοιλάδα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, καλλιεργώντας τη γη και εκτρέφοντας ζώα.

Εικόνες από το σπάνιο φαινόμενο του «κίτρινου» χιονιού - Οι κάτοικοι πόλης της Κίνας ξύπνησαν και είδαν τα πάντα σε χρώμα «τιραμισού»(Βίντεο)

Έκπληξη στους κατοίκους περιοχών της βορειοδυτικής Κίνας όταν σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους και αντίκρισαν τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τους δρόμους να έχουν μία όψη… τιραμισού.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, το «κίτρινο» χιόνι που είχε καλύψει τα πάντα ήταν ένα μείγμα νερού, άμμου και σκόνης καθώς αέριες μάζες μετέφεραν αυτά τα στοιχεία από αμμόλοφους και ερήμους στα νότια της χώρας.

«Από την περασμένη Παρασκευή, πολλά μέρη στην περιοχή Xinjiang έχουν πληγεί από ισχυρούς ανέμους έντασης από 7 μποφόρ και πάνω», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τον He Qing, διευθυντή της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Κατρούγκαλος: Εθνική προτεραιότητα η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Αδιαπραγμάτευτη παραμένει η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Περιμένουμε να δούμε την εκτελεστική νομοθεσία επί του νόμου για τις μειονότητες που έχει ψηφίσει η γειτονική Δημοκρατία, που και για μας είναι καθοριστικό στοιχείο, τόσο γι' αυτό που αποτελεί εθνική προτεραιότητα, την προστασία της μειονότητας μας, αλλά και για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ηχηρή απάντηση του ΥΠΕΞ σε Ζάεφ: Σεβαστείτε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε τη Δευτέρα (03/12/2018) κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα αναμένει πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ,