Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

To λάδι στο Βυζάντιο

Του Ηλία Αναγνωστάκη

Κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους και ως την αραβική κατάκτηση (7ος αιώνας) το κέντρο της παραγωγής του λαδιού της Μεσογείου βρισκόταν στις ανατολικές επαρχίες, στην Κύπρο, στην Κιλικία, στη Συρία και Παλαιστίνη. Πρόκειται για περιοχές με εκτεταμένες καλλιέργειες για παραγωγή κα εξαγωγή λαδιού αλλά και οίνου. Ολόκληρα συγκροτήματα έκθλιψης της ελιάς και συγκέντρωσης του λαδιού υπήρχαν σε αγροτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές αυτές, που λόγω της ανάπτυξης της ελαιοκομίας παρατηρείται και αλματώδης δημογραφική ανάπτυξη.

Διάλεξη Ν.Λυγερού: "Οι Πράξεις των Δημιουργών"(Βίντεο)


Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Οι Πράξεις των Δημιουργών".
 Κανάκης Restaurart - τεχνοχώρος. Δεκελείας 80, 
Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα. 
Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ένα δευτερόλεπτο απειλεί με κατάρρευση ολόκληρο το διαδίκτυο στις 30 Ιουνίου

Νέα σενάρια... καταστροφολογίας για το διαδίκτυο κάνουν το γύρο του κόσμου.

Το 2015 θα διαρκέσει ένα δευτερόλεπτο παραπάνω από το 2014, καθώς οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει να προσθέσουν ένα έξτρα δευτερόλεπτο και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, προκειμένου να συγχρονιστεί η περιστροφή της Γης με τον ατομικό χρόνο.

Η προσθήκη του πρόσθετου δευτερολέπτου -κάτι που είχε συμβεί και το 2012- θα αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά έναν «πονοκέφαλο» ιδίως για ορισμένες εταιρείες λογισμικού, που φοβούνται ότι κάποια συστήματα υπολογιστών μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα.

Τα σεμινάρια

ΠΗΓΗ tsiolakis

Washington Post: Η Ευρώπη καταστρέφει την ελληνική οικονομία χωρίς λόγο

Σκληρή κριτική στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η Ευρώπη ασκεί η Washington Post. "Είναι σαν να οδηγείς κάποιον στην αυτοκτονία και μετά να αποδοκιμάζεις την πράξη", αναφέρει χαρακτηριστικά

"Η ιστορία επαναλαμβάνεται", σχολιάζει η Washington Post η οποία σε άρθρο της για την Ελλάδα τονίζει πως "η Ευρώπη καταστρέφει την ελληνική οικονομία χωρίς λόγο".
"Πρώτα ως τραγωδία, στη συνέχεια ως φάρσα και εν τέλει ως 'trolling", συνεχίζει, λέγοντας πως στην περίπτωση της Ελλάδας οι δανειστές θέλουν να μειώσουν τις συντάξεις αντί να αυξήσουν τους φόρους των επιχειρήσεων και αυτό γιατί φοβούνται πως οι εν λόγω αυξήσεις θα τσακίσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Δημοσκόπηση Bridging Europe: Το 63% των Ελλήνων δεν φοβάται το Grexit Μένουμε... άνεργοι

Οι Έλληνες φαίνονται να μην φοβούνται το Grexit, αλλά περισσότερο την ανεργία που αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα που τα χρόνια των μνημονίων και της λιτότητας άφησαν πίσω τους. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση του Bridging Europe.

Το 63% των Ελλήνων δεν φοβάται ένα Grexit, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «φοβάστε ένα Grexit;», το 63% απαντά «όχι», έναντι 29% που απαντά «ναι», ενώ το 8% όσων συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο της έρευνας απάντησαν «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».

Ποια 'αλληλέγγυα' Ε.Ε.; Η Ουγγαρία αποχωρεί απ' το Δουβλίνο ΙΙ και κλείνει τα σύνορα σε πρόσφυγες

Προβληματισμό και μούδιασμα προκαλεί η απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορα της σε πρόσφυγες και να χτίσει φράχτη στα σύνορα της με τη Σερβία. Τα τείχη κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους στην ενωμένη Ευρώπη
Η Βουδαπέστη ανακοίνωσε πως αποχωρεί προσωρινά από τον ευρωπαϊκό κανονισμό "Δουβλίνο 2" προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην Ε.Ε.
ADVERTISEMENT
Επί της ουσίας, η Ουγγαρία σταματά να δέχεται την επιστροφή προσφύγων που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αυτής, αλλά κατόπιν έφυγαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Το Interstellar μάθημα στα σχολεία(Βίντεο)

Η ταινία Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν, την οποία είδαμε πρόσφατα στις κινηματογραφικές αίθουσες, θα συμπεριληφθεί στα μαθήματα φυσικής του σχολείου στη Μεγάλη Βρετανία, αφού οι περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες και απεικονίσεις του φιλμ είναι ακριβείς και παρουσιάζονται με εξαιρετικό τρόπο. Η είδηση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC μαζί με δηλώσεις των δημιουργών της ταινίας, που αναφέρονται στην επιλογή τους να συνδυάσουν τη μυθοπλασία με την ακρίβεια των επιστημονικών δεδομένων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το φιλμ διαδραματίζεται σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί, και η τροφή γίνεται σταδιακά σπάνιο αγαθό.

ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ BALATLAR KİLİSESI ΤΗΣ ΣΙΝΩΠΗΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

9dfa83a0-f964-11e2-8a66-1d0c50b8e406-jpg20130731095700Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis

Από έκπληξη σε έκπληξη πέφτουν οι Τούρκοι από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στον ελληνορθόδοξο ναό αφιερωμένο στον Ιησού Χριστό,  «Hazreti İsa», στην Σινώπης του Πόντου.
Τα καταπληκτικά ευρήματα είναι ένας χαρακτηριστικός σταυρός που προκάλεσε δέος στους ανασκαφείς και φυσικά τα οστά που είναι θαμμένα πέριξ και στα θεμέλια του ναού, κτισμένος τον όγδοο αιώνα, ανακαινίστηκε τον δέκατο τρίτο αιώνα και τα οποία ανέδιδαν την ιερότητα αυτών που θαφτήκαν στο ιερό αυτό μέρος . Τις ανασκαφές διενεργούν σύμφωνα με τον νομάρχη Yavuz Selim Köşger, 35 ειδικευμένοι εργάτες που συνεχίζουν με ιδιαίτερη προσοχή το έργο τους

WikiLeaks: Ο Ολάντ και η μυστική σύσκεψη το 2012 με θέμα το «Grexit»

Σοκ στη Γαλλία: Οι Αμερικανοί «άκουγαν» και «κατέγραφαν» Ολάντ, Σαρκοζί, Σιράκ

Σύμφωνα με την συζήτηση-προϊόν υποκλοπής, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα - Γαλλική κυβέρνηση: Απαράδεκτες οι τηλεφωνικές υποκλοπές μεταξύ συμμάχων - Ο Ολάντ συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιάς εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αναφέρθηκε χθες σε μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

Αυτή είναι η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους Θεσμούς

- Φόροι στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) και το 2016 - Kατάργηση εξαιρέσεων ΦΠΑ στα νησιά - Επανέρχεται η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων/αγορών) - Προχωρούν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό, αεροδρόμια, λιμάνια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) - Προβλέπεται αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ - Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 2016 - Δείτε την πρόταση στα αγγλικά, όπως τη δημοσίευσε η «Καθημερινή»
Μέτρα σοκ περιλαμβάνει η 11 σελίδων πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση των δανειστών ολοκληρωτικά - Αποχωρεί ο Α.Τσίπρας από τις συνομιλίες αν...

ΠΡΟΣ ΡΗΞΗ ΒΑΙΝΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ "ΠΑΚΕΤΟ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ"

Η κυβέρνηση απέρριψε το σύνολο του πακέτου που πρότειναν οι δανειστές και η κατάσταση βαίνει προς ρήξη. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από τις συνομιλίες και θα επιστρέψει στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει τις επόμενες ώρες κάποιο "φως".
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς  αντέδρασε έντονα στο άκουσμα των προτάσεων και είπε σε συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "Εμείς κάναμε τα βήματα, κάντε κι εσείς αλλιώς πάμε σε ρήξη".

Σοκ: Oι δανειστές ζητάνε κι άλλο "αίμα": Επιπλέον 3,1 δισ. από "κούρεμα" σε μισθούς και συντάξεις, παντού ΦΠΑ 23%, κατάργηση ΕΚΑΣ

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ "ΠΑΡΑ 1'" - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Ξαφνική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές δείχνουν όλα τα στοιχεία τις τελευταίες ώρες, ως απόρροια της αντίδρασης του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο προτάσεων.
 
Η συμφωνία παραμένει στον αέρα και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες εξελίξεις, καθώς οι δανειστές ουσιαστικά απέρριψαν το πακέτο μέτρων της ελληνικής πλευράς, ενώ και στο εσωτερικό υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.