Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Σοκ: Oι δανειστές ζητάνε κι άλλο "αίμα": Επιπλέον 3,1 δισ. από "κούρεμα" σε μισθούς και συντάξεις, παντού ΦΠΑ 23%, κατάργηση ΕΚΑΣ

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ "ΠΑΡΑ 1'" - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Ξαφνική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές δείχνουν όλα τα στοιχεία τις τελευταίες ώρες, ως απόρροια της αντίδρασης του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο προτάσεων.
 
Η συμφωνία παραμένει στον αέρα και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες εξελίξεις, καθώς οι δανειστές ουσιαστικά απέρριψαν το πακέτο μέτρων της ελληνικής πλευράς, ενώ και στο εσωτερικό υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.
 
Δικαιώνονται έτσι όσοι υποστήριζαν ότι "Η Ελλάδα έδωσε πολλά και πολύ γρήγορα αφήνοντας περιθώριο στους δανειστές να αναπνεύσουν και δίνοντάς τους την δυνατότητα και τον χρόνο να εκβιάσουν για πιο σκληρά μέτρα".
 
Διαφωνώντας και με το μείγμα των μέτρων που η Αθήνα προτείνει, οι δανειστές ζητούν να αναπροσαρμοστεί το ύψος των μέτρων της διετίας 2015-2016 από τα 7,9 δισ. στα 11 δισ. ευρώ!
 
Επίσης ζητούν παντού ΦΠΑ στο 23% και κατάργησης του ΕΚΑΣ άμεσα.
 
Συγκεκριμένα:
 
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές
  • Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
  • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
  • Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
  • Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
  • Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
  • Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)
  • Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
  • Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
  • Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
  • Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
  • Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
  • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
  • Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
  • Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας
Οι πιστωτές αμφισβητούν την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης σε επιβολή μόνο φορολογικών μέτρων και ζητούν να σχεδιαστεί κατά προτεραιότητα μια διαφορετική συνταγή όπου εκτός από νέους φόρους θα περιλαμβάνεται και η μείωση των κρατικών δαπανών.
 
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι αιτία της εμπλοκής είναι το ΔΝΤ που δεν δέχεται τα ισοδύναμα μέτρα της ελληνικής πλευράς, ενώ πληροφορίες των Financial Times λένε ότι οι δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι από τα προαπαιτούμενα που έστειλε η ελληνική πλευρά, και ζητούν νέο "αίμα": Κατά πληροφορίες, οι δανειστές θέλουν να αναπροσαρμοστεί το ύψος των μέτρων της διετίας 2015-2016 από τα 7,9 δισ. στα 11 δισ. ευρώ!
 
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες έκανε ευθεία επίθεση στους δανειστές. Η αντίδραση του πρωθυπουργού είναι οξεία κάνει λόγο για περίεργη στάση των εταίρων.
 
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αντιπρόταση των θεσμών, πιο κοντά στις απαιτήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιμένει στην περικοπή της ασφαλιστικής δαπάνης της τάξεως του 1% του ΑΕΠ.
 
Διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, με το πρώτο να κατηγορεί τη δεύτερη ότι είναι πολύ επιεικής με την Αθήνα και αποδέχθηκε ως βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση, που απέχει από αυτήν στην οποία είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί και επιδόθηκε στον κ. Τσίπρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την άλλη επικρίνουν το ΔΝΤ ότι δείχνει να μην ενδιαφέρεται για μια συμφωνία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πάντως είναι ότι συμφωνία χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ δεν γίνεται.
 
Άλλωστε όταν ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε την πρόταση του στους θεσμούς αυτή χαρακτηρίστηκε από την Κομισιόν ως βάση συζήτησης και ως μια ποιοτική δουλειά.
 
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι θέσεις των πιστωτών και της Ελλάδας συνεχίζουν να απέχουν, λίγο πριν την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι.
 
Όπως τονίζεται, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σήμερα.
 
Ο ΦΠΑ, οι συντάξεις, η φορολογία των επιχειρήσεων είναι τα κύρια σημεία της διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή. Όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν συζητείται από τους θεσμούς.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου