Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Το «καράβι του Οδυσσέα»: Βρέθηκε το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο - Αρχαιοελληνικό πλοίο 2.400 ετών - ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ(Εικόνες)

Το αρχαιότερο ακέραιο ναυάγιο που βρέθηκε ποτέ. Φωτογραφία: Black Sea map
Το παλαιότερο ακέραιο ναυάγιο που βρέθηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας και φαίνεται πως έχει παραμείνει άθικτο για περισσότερα από 2.400 χρόνια.
Το πλοίο των 23 μέτρων, που θεωρείται πως είναι αρχαίο ελληνικό, ανακαλύφθηκε με το ιστίο, τα πηδάλια και τα καθίσματα των κωπηλατών να είναι στη θέση τους, σε βάθος πάνω από 2 χιλιόμετρα. Η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος το διατήρησε, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από την κλασική περίοδο, σε βάθος πάνω από 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι κάτι που ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα ήταν εφικτό» δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) και της ομάδας που έκανε την συγκλονιστική ανακάλυψη. «Αυτό θα αλλάξει όσα ξέραμε για την ναυπηγική και την ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο».

Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο πλοίο του Έλγιν που βούλιαξε στα Κύθηρα -Το μπρίκι μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα

Το πλοίο «Μέντωρ», ιδιοκτησίας του λόρδου Έλγιν, φανερώνει σιγά-σιγά τα μυστικά του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «στο διάστημα από 7-23 Σεπτεμβρίου 2018, συνεχίσθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη διεύθυνση του αρχαιολόγου δρ. Δημήτρη Κουρκουμέλη, η υποβρύχια ανασκαφική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο Μέντωρ».
«Το μπρίκι Μέντωρ, ιδιοκτησίας του λόρδου Έλγιν, βυθίσθηκε λόγω κακοκαιρίας στον όρμο του Αγίου Νικολάου στα Ν.Α. Κύθηρα το 1802 ενώ μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από την ομάδα του λόρδου Έλγιν από τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη και άλλα αρχαία μνημεία των Αθηνών», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου. «Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στο χώρο της πρύμνης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν ακόμα στοιχεία του πλοίου.

Ο Αρης ίσως διαθέτει αρκετό οξυγόνο για να υποστηρίξει μορφές ζωής

Το αλμυρό νερό που πιθανότατα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του Αρη, μπορεί να περιέχει αρκετό διαλυμένο οξυγόνο για να υποστηρίξει όχι μόνο μικροβιακή ζωή, αλλά ίσως ακόμη και κάποιους ζωικούς οργανισμούς, όπως σπόγγους σε κάποια σημεία.

Αυτή είναι η κάπως απρόσμενη εκτίμηση μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, που έρχεται να ενισχύσει τις πιθανότητες ότι ο γειτονικός πλανήτης μπορεί να έχει φιλοξενήσει ζωή στο παρελθόν - ή να φιλοξενεί ακόμη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βλάντα Σταμένκοβιτς του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», χρησιμοποίησαν μοντέλα σε υπολογιστές για να βγάλουν συμπεράσματα για τις αλμυρές λίμνες που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια το Αρη.

Στα «σχοινιά» η Ιταλία: Η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της - Έχει «Plan B» η Ρώμη;(Βίντεο)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέρριψε, όπως αναμενόταν, τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019, ζητώντας από τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό μέσα σε τρεις εβδομάδες - Δεν... χαμπαριάζουν οι Ιταλοί.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι

«Δεν αποκλείουμε εναλλακτική λύση στο Κυπριακό»

Πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να αποφασιστεί αν σε αυτές θα συζητηθεί λύση ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, δύο κρατών ή κάτι άλλο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

«Εμείς δεν είμαστε κλειστοί για καμιά εναλλακτική», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός ενώ κάλεσε και την Ελλάδα να έχει επαφές με την Τ/κ πλευρά για να δει τί θέλουν και τί σκέφτονται οι Τ/Κ λέγοντας ότι δεν πρέπει να φοβάται κανείς από αυτό καθώς είναι κάτι που έγινε και στο παρελθόν.

Περί παρέμβασης των κατεχομένων στην ΑΟΖ της Κύπρου

Του Ν. Λυγερού

Οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων αποδεικνύουν ότι το μήνυμα εκ μέρους της Κύπρου δεν αξιοποιείται ορθολογικά στο εξωτερικό, διότι οι έρευνες που γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν αφορούν βέβαια μόνο και μόνο τους Ελληνοκυπρίους αλλά και τους Τουρκοκύπριους και τους Μαρωνίτες και τους Αρμένιους και τους Λατίνους, δηλαδή όλες τις κοινότητες που περιγράφονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κύπρου. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να λέγεται και να ξαναλέγεται αν αυτό δεν επαρκεί, ότι η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ γίνεται προς όφελος όλων αυτών των κοινοτήτων. Έτσι όταν έχουμε δηλώσεις από τα κατεχόμενα που λένε ότι θα αντισταθούν στην εξόρυξη της Exxonmobile στο θαλάσσιο οικόπεδο

Περί τμηματικής ανακήρυξης της αιγιαλίτιδας ζώνης

Του Ν. Λυγερού

Η ανακοίνωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών για την αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας και για την μετατροπή από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 αλλά μόνο σε ένα τμήμα της Ελλάδος αποτελεί ένα πρόβλημα από μόνο του, διότι ενισχύει τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι το Αιγαίο είναι μία ειδική περίπτωση και κατά συνέπεια μειώνει τη θέση της Ελλάδας, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτός ο κανόνας σε όλη την επικράτεια της. Αυτή η ανακοίνωση που έγινε την ώρα της παράδοσης παραλαβής της αλλαγής των υπουργών εξωτερικών αποτελεί ένα πρόβλημα ακόμα και για τον νέο υπουργό εξωτερικών διότι

Από το Σκοπιανό στον Μακεδονικό Αγώνα - Οι Μακεδονοκλάστες

Του Ν. Λυγερού

Το Σκοπιανό μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων έχει μετατραπεί σ' ένα νέο μακεδονικό αγώνα. Τώρα το πολιτικό τοπίο είναι ξεκάθαρο και θα πρέπει κάθε πολιτικός να πάρει μια θέση δίχως να κρυφτεί πίσω από τα Σκόπια διότι ακόμα και οι προδοσίες των κομμάτων τους δεν φτάνουν για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα, η έλλειψη πατριωτικών αποφάσεων όσον αφορά στο Προσύμφωνο των Πρεσπών. Μπορεί να είναι δύσκολος ο δρόμος για την πατρίδα μας από εδώ και πέρα αλλά μόνο με αυτές τις δυσκολίες έχει αξία ο αγώνας και αποκτά ιστορία ο Ελληνισμός. Αν το Σκοπιανό ήταν να λυθεί μόνο και μόνο από την άρνηση των Σκοπίων τότε ποιος Έλληνας θα ήταν περήφανος για το αποτέλεσμα; Ζήσαμε ένα μεγάλο αγώνα στην Κύπρο με το σχέδιο Ανάν και είχαμε πολλές δυσκολίες έως το τέλος αλλά τα καταφέραμε χάρη στις υπερβάσεις