Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Πόντος:Πολιτισμός και γενοκτονία

1. Εισαγωγή

    Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, ξεκινά από το μύθο, από τότε που ο Φρίξος και η Έλλη ταξίδεψαν πάνω στο Χρυσόμαλλο Δέρας για να αποφύγουν τη θυσία τους από τους θεούς του Ολύμπου. Ακολούθησε ο θάνατος της Έλλης και ο Φρίξος με την άφιξή του στην Κολχίδα ανέθεσε τη φύλαξη του πολύτιμου Δέρατος στο βασιλιά Αιήτη. Η Αργοναυτική εκστρατεία, με τον Ιάσονα και πλήρωμα απ' όλες τις ελληνικές πόλεις, αποτέλεσε την προσπάθεια για την κτήση του Χρυσόμαλλου Δέρατος και την απόπειρα για εποικισμό της περιοχής, που αρχίζει αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο, το 1100 π.Χ.

Η Γενοκτονία των Ποντίων - Το σιωπηλό ολοκαύτωμα του Ποντιακού Ελληνισμού

Τον Φεβρουάριο του 1994, το ελληνικό κοινοβούλιο ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα μάλιστα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα το 1919.
Το χρονικό της μεθοδευμένης εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία τόσο από την Ελλάδα όσο και την Αυστραλία, αλλά και από πλήθος έγκριτων οργανισμών, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS - 2007).

EuroAsia Interconnector και Κρήτη - Ιστορική συμφωνία για την Κρήτη - Από τα σενάρια στην πραγματικότητα

EuroAsia Interconnector και Κρήτη
Του Ν. Λυγερού

Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector θα αλλάξει οριστικά την ενεργειακή πορεία της Κρήτης, αφού θα της επιτρέψει να βγει από την απομόνωση και μάλιστα να λειτουργεί στη συνέχεια ως ενεργειακός κόμβος που θα βοηθήσει έμπρακτα και την ανάπτυξη των θεμάτων των υδρογονανθράκων και στα 9 θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται Νότια της Κρήτης. Διότι οι ικανότητες του EuroAsia Interconnector απελευθερώνουν το όλο πλαίσιο της εξάρτησης.

Ενάντια στη βαρβαρότητα της γενοκτονίας - Το ζώο που προστατεύει τη ζωή

Ενάντια στη βαρβαρότητα της γενοκτονίας
Του Ν. Λυγερού

Η επέτειος της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι πλέον συνδεδεμένη με τα γεγονότα της ίδια της γενοκτονίας και αυτό το νοητικό σχήμα έρχεται να ενισχύσει και το παράδειγμα του Lemkin, αφού είναι μια από τις γενοκτονίες που επέλεξε για να αναδείξει και την επιλογή της λέξης γενοκτονία για να χαρακτηρίσει αυτό το έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Στις 19 Μαΐου υπενθυμίζουμε σε όλους ότι δεν ξεχνάμε τη φρίκη της βαρβαρότητας, αλλά ταυτόχρονα ότι θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια των βαρβάρων που προσπαθούν να διαπράξουν μια γενοκτονία μνήμης όταν αμφισβητούν και την ύπαρξη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Υπάρχει αυτός ο διπλός στόχος στο μυαλό μας που δημιουργεί το πλαίσιο της μνήμης μέλλοντος. Διότι για μας η γενοκτονία δεν είναι μόνο μια ανάμνηση που θα ξεχάσουμε στο τέλος.

Οργή στην Άγκυρα για το «ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί, τελειώσαμε σαν Τούρκοι» - Εγκαλεί απεσταλμένο της ΕΕ στην Τουρκία

Άγκυρα: «Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι». Η φράση αυτή του γερμανού ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στην Τουρκία όταν εκλήθη να σχολιάσει την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος είχε πει πριν από μερικές ημέρες, χρησιμοποιώντας μια γερμανική έκφραση για να περιγράψει το πώς το σχέδιο απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην ΕΕ είχε ξεκινήσει σωστά και στην πορεία παρουσιάστηκαν προβλήματα.

Ιδιωτικοποιούν αστικές συγκοινωνίες, ΕΛΤΑ και ΟΑΚΑ! Σταθάκης: Δεν μιλάμε για Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά... αξιοποίησης σε βάθος 30ετίας

Και ο ΟΣΕ στο πρώτο «κύμα» - Σε δεύτερο χρόνο ετοιμάζουν ιδιωτικοποίηση του ΜΕΤΡΟ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, της ΕΒΟ και της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ - Προσπαθούν να κρύψουν τη λίστα με την κρατική περιουσία που εντάσσεται στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών για να πουληθεί
Κύμα αποκρατικοποιήσεων παραδέχονται εμμέσως τα κυβερνητικά στελέχη προωθώντας με διαδικασίες-εξπρές ρύθμιση με την οποία εντάσσονται άμεσα στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων -τη λεγόμενη Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών- κρατικές εταιρείες και οργανισμοί όπως οι αστικές συγκοινωνίες, τα ΕΛΤΑ και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αμαρουσίου.

EgyptAir: Βρήκαμε το κουφάρι του μοιραίου αεροπλάνου - Τι ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας

Τα συντρίμμια του Airbus βρέθηκαν κοντά στην Κάρπαθο - Τρομοκρατική επίθεση το επικρατέστερο σενάριο Έπειτα από ώρες ερευνών για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε και συνετρίβη στη Μεσόγειο ενώ κατευθυνόταν στο Κάιρο, η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε μέσω Twitter πως βρέθηκε το κουφάρι του μοιραίου αεροσκάφους.

Αφότου ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν κάποια συντρίμμια, ο αντιπρόεδρος της EgyptAir επιβεβαίωσε πως βρέθηκε το κουφάρι του αεροσκάφους, αν και μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες.