Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Αρχαία ελληνική μυθολογία - Μύθοι ή κρυπτογραφημένα ιστορικά γεγονότα;

Οι περιγραφές του Ομήρου στην "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια" και του Ησίοδου στη "Θεογονία" και στα "Έργα και Ημέραι", είναι απλά και μόνο αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας τους; Ο Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την ενδιαφέρουσα επιστημονική του άποψη.
 
"Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί μύθοι είναι φανταστικές ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, τουλάχιστον σχετικά με το θέμα των γεωγραφικών και φυσικών-ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών του Ατλαντικού Ωκεανού και γενικότερα των ωκεανών, όπως αυτά περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τα Ορφικά και τον Πλούταρχο", υποστηρίζει στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Καζάνι που βράζει και η Πορτογαλία: Ο πρόεδρός της κατέρρευσε από τις λαϊκές αποδοκιμασίες μπροστά στον Στρατό

Ενα πέπλο πόνου και μελεγχολίας σκεπάζει, απ'άκρου σ'άκρου, όλους τους λαούς στην ευρωζώνη της νότιας Ευρώπης, οι οποίοι υποφέρουν από τα μνημόνια και τα "προγράμματα βοηθείας".
Στην χειρότερη κατάσταση όλων βρίσκεται η Πορτογαλία η οποία - κατά τις Βρυξέλλες και τα ελληνικά καθεστωτικά ΜΜΕ που πλέον σκέφτονται "πριν από μας για μας" - "βγήκε με θριαμβευτικό τρόπο από τα μνημόνια" και "στέκεται πάλι στα πόδια της".

Σάλος με επιστολή της κυβέρνησης στην Τρόικα: Αν χρειαστεί, θα λάβουμε νέα μέτρα

Η εφημερίδα Αυγή δίνει στη δημοσιότητα επιστολή προς την Τρόικα, υπογεγραμμένη από τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργο Προβόπουλο, με ημερομηνία 14 Μαΐου 2014, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τον πρώτο εκλογικό γύρο.
Η επιστολή είναι συνημμένη στην έκθεση του ΔΝΤ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία είναι συνημμένη στην έκθεση του ΔΝΤ, υπάρχει μία παράγραφος στην οποία η κυβέρνηση άφηνε ανοιχτό παράθυρο στους δανειστές για τη λήψη νέων μέτρων αν αυτά κριθούν αναγκαία. Η επιστολή είχε ως αποδέκτες την Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Σιμ Κάλλας (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και Μάριο Ντράγκι.

Οι δικαστές εγκαλούν την κυβέρνηση: Σταματήστε τις παρεμβάσεις στο έργο μας και τους εκβιασμούς

Με σκληρά λόγια η Ενωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την σταθερή άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Σε μια οργισμένη ανακοίνωση οι διοικητικοί δικαστές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί εκείνες τις αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της, ενώ στοχεύει φανερά το υπουργείο Οικονομικών.
Κατηγορεί το οικονομικό επιτελείο πως προβαίνει σε κοινωνικούς εκβιασμούς, καθώς, κατά τις πρόσφατες διαρροές από το ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών ή συντάξεων επαγγελματικών κλάδων, τότε το δημοσιονομικό κόστος θα καλυφθεί από πρόσθετα μέτρα.

Lonely Planet: Η Ελλάδα ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2014

«Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ρίξει τις τιμές τους καθώς η οικονομική κρίση μείωσε τις αφίξεις των τουριστών» αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.
Στην κορυφή της λίστας του Lonely Planet, του πιο διάσημου ταξιδιωτικού παγκοσμίως για τους top προορισμούς της ευρωπαϊκής ηπείρου για το 2014 (Best in Europe 2014) βρίσκεται η Ελλάδα.

Και πώς ξεκινά το αφιέρωμα; Μα με τις τιμές φυσικά, καθώς οι ειδικοί του περιοδικού θεωρούν πως έχουν πέσει δημαντικά και άρα μπορεί ο μέσος ταξιδιώτης να «αντέξει» διακοπές στην χώρα του ήλιου και των αρχαίων μνημείων.

ΟΚΑΝΑ: Γιατί ο Σαμαράς απομάκρυνε τον Δαραβίγκα

Είχε διοριστεί με απόφαση του Άδωνι ως αναπληρωτής πρόεδρος - Ήταν γνωστός από «επεισοδιακές» εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της νέας σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ, απομακρύνεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Δαραβίγκας από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που δεν γνώριζε για την τοποθέτηση του δημοσιογράφου μέχρι που δημοσιοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ζήτησε να απομακρυνθεί άμεσα, πράγμα που έγινε.

Ημέρα αποκόμισης κερδών στο αμερικανικό χρηματιστήριο

 Dow16.848,23-97,69 -0,58%  



  Nasdaq4.338,001,76 0,04%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Υποχωρούν από τα επίπεδα-ρεκόρ αυτής της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να βρίσκουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης ως μια καλή «δικαιολογία» για μερική αποκόμιση κερδών.

Απουσία ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων, οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους σε τεχνικά στοιχεία καθώς και σε ορισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων όπως αυτά της H&R.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 100,040 μονάδες (0,59%) και βρίσκεται στις 16.845,88 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 5,79 μονάδων (0,13%) φτάνοντας τις 4.332,21 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 6,47 μονάδων (0,33%) και βρίσκεται στις 1.944,32 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 4 κινούνται με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό.

Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Merck καθώς διαπραγματεύεται στα 58,805 δολάρια με άνοδο 0,315 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,54%. Ακολουθούν η UnitedHealth Group Incorporated με κέρδη 0,46% στα 80,18 και η Exxon Mobil στα 101,68 δολάρια με άνοδο 0,22%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Boeing (-2,13%), η Nike (-1,53%) και η Intel (-1,27%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Διορθωτικές τάσεις επικράτησαν στο ΧΑΚ

Λευκωσία: Διορθωτικές τάσεις επικράτησαν την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει ζημιές έπειτα από έξι ανοδικές συνεδρίες, στις οποίες τα κέρδη ξεπέρασαν το 10%.
Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε απώλειες σε ποσοστό 1,37%, κλείνοντας στις 115,60 μονάδες, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 υποχώρησε σε ποσοστό 0,50% κλείνοντας στις 55,27 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €93.339.

Τα... μάζεψε πάλι στο τέλος ο ΓΔ - έκλεισε πάνω από τις 1.300 μονάδες

Της Έφης Γκικοπούλου
Aπό το capital.gr


Κάτω από τις 1.300 μονάδες βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης μετά τις 13.00, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν σημαντικές απώλειες και με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί έως και 5,44%, για να περιορίσει στο τέλος και πάλι τις απώλειες του.Τη... σκανδάλη πυροδότησε ένας συνδυασμός πραγμάτων...

Πολλοί το αποδίδουν στο γενικότερο κλίμα που επικράτησε εκτός συνόρων με τις ευρωπαϊκές αγορές να διορθώνουν μια μέρα μετά τα υψηλά έξι ετών που κατέγραψαν οι Stoxx 600 και Stoxx 50 και το νέο υψηλό ρεκόρ που κατέγραψε ο Dax.
Σε καμία περίπτωση η ελληνική αγορά δεν βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία, αλλά το γεγονός παραμένει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (από τις 19 Μαΐου) ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αποδόσεις άνω του 23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 33% για το αντίστοιχο διάστημα.