Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου είναι κατά 500 χρόνια παλαιότερο από όσο γνωρίζαμε


Περίπου στα μισά του δρόμου ανάμεσα την Κόρινθο και το Λέχαιον, η περιοχή γύρω από το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου είναι τεκτονικά ενεργή. Αυτό καθιστά την περιοχή ακόμη πιο πολύτιμη από επιστημονική άποψη. Ενώ πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, χιλιετίες πριν, έχουν βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αιώνες τεκτονικής δραστηριότητας έχουν διατηρήσει αυτό το σημείο. Τμήματα του αρχαίου λιμανιού βρίσκονται τώρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού λιμανιού, όπου τα σκάφη πιθανότατα κάποτε ελλιμενίζονταν σε ένα προστατευμένο κανάλι.... Φωτογραφία από υποβρύχιες έρευνες στο λιμάνι της αρχαίας Κορίνθου (2017) / Eurokinissi

Το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου, που ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα, είναι τουλάχιστον κατά 500 χρόνια παλαιότερο, όπως δείχνουν νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

«Ότι έκανα, το έκανα ως Έλλην Κύπριος που αγωνίζεται για την πατρίδα του»


Στις 14 Μαρτίου του 1957 απαγχονίστηκε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Φέτος συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από τον απαγχονισμό του και το Πρωτοσέλιδο φιλοξένησε συνέντευξη αδελφής του Παλληκαρίδη, Μαρούλλας Βρυωνίδου.

Ο εμφύλιος που δεν τελείωσε και η τυραννία των μειοψηφιών

Πυρκαγιά σε πέντε σχολικά λεωφορεία, τρία ΙΧ αυτοκίνητα και τρεις μοτοσυκλέτες που ήταν σταθμευμένα επί της οδού Ταξίλου, στου Ζωγράφου, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024
EUROKINISSI

Η βία και η ριζοσπαστικοποίηση ως διαχρονική παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας και η ανικανότητα αντιμετώπισής της

Δημοσθένης Γκαβέας, Αρθρογράφος
Blog Editor

Γ. Καραμπελιάς: Η πολιτική και η κοινωνία σε αποσύνθεση (ηχητικό)


Ο Γιώργος Καραμπελιάς καλεσμένος του Βασίλη Κοντογουλίδη στο δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης FM 100 αναλύει το πολιτικό σκηνικό που βαίνει σε φάση αποσύνθεσης.

Από το Ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου 1964 στο σήμερα


Δεν μπορεί να γίνει καμία έκπτωση στο θέμα της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δρ. Ανδρέας Θεοφάνους, Αρθρογράφος
Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών - Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Παν/μιου Λευκωσίας

Εκπρόσωπος Φατάχ Κύπρο: Να ελεχθεί ότι η βοήθεια δεν θα μολύνει Παλαιστινίους


To αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ΜΕΜRI δημοσίευσε δηλώσεις του Εκπροσώπου της Φατάχ στην Κύπρο Moein Alsaeed ο οποίος κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «να εποπτεύσει την αμερικανική βοήθεια στη Γάζα για να βεβαιωθεί ότι δεν προσπαθούν να μολύνουν Παλαιστίνιους με ασθένειες όπως έκαναν στους ιθαγενείς Αμερικανούς».

Αύριο αναμένεται απόπλους δεύτερου πλοίου από τη Λάρνακα για τη Γάζα


Στο λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται από χθες δεύτερο πλοίο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται την Παρασκευή να ξεκινήσει με προορισμό τη Γάζα για την μεταφορά 500 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Φρεγάτα της Ελλάδας κατέρριψε δύο drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα”


Μάρτιος 13, 2024. Ελλάδα.


Το ελληνικό πολεμικό πλοίο, που εντάχθηκε στην αποστολή «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε δύο οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης, γράφει η τουρκική Μιλιέτ.

Σε θέσεις μάχης το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» – Η αντίδραση στην απειλή και η επιλογή του πυροβόλου ως όπλου αποτροπής των drones


*Του Κώστα Σαρικά

Όταν το ραντάρ της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» εντόπισε τα δύο άγνωστου έως τώρα τύπου drones των Χούθι να κινούνται με κατεύθυνση προς το εμπορικό πλοίο, το οποίο συνόδευε η Ελληνική φρεγάτα, o Κυβερνήτης είχε τη δυνατότητα να «ξοδέψει» δύο από τους συνολικά δεκαέξι αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM που διαθέτει στο οπλοστάσιο του προκειμένου να καταρρίψει και τα δύο μη επανδρωμένα UAV.

Η εμπλοκή της ΥΔΡΑΣ και η αναβάθμιση των Mk45 Mod2

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις πρωινές ώρες της 13ης Μαρτίου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, η φρεγάτα ΥΔΡΑ που συμμετέχει στην Επιχείρηση ASPIDES της EUNAVFOR, εκτέλεσε βολές πυροβόλου εναντίον δύο UAV, τα οποία απομακρύνθηκαν. Στην σχετική ανακοίνωση του Επιχειρησιακού Στρατηγείου, η δράση αναφέρεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ 05.00 και 06.00 ώρα Τζιμπουτί.

Τα πρώτα συμπεράσματα μετά το βάπτισμα πυρός της φρεγάτας ΥΔΡΑ στον Κόλπο του Άντεν: Οι βολές διασποράς και η σταθερότητα της Μη Επανδρωμένης απειλής


Η φρεγάτα ΥΔΡΑ έβαλε με το πρωραίο πυροβόλο των 127 χιλιοστών κατά της Μη Επανδρωμένης απειλής που είχε εισέλθει στον τομέα ασφάλειας. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό, photo αρχείου από άσκηση “Λόγχη” , βολή φρεγάτας ΜΕΚΟ 200ΗΝ.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Σε απόσταση ασφαλείας το πυροβόλο των 127 χιλιοστών της φρεγάτας ΥΔΡΑ, δημιούργησε τον αποτρεπτικό «φραγμό» κατά των μάλλον επιτηρητικών UAV’s των Χούθι, με διασποράς πυρομαχικά.

Paseo XLR: Τι έβαλαν οι Γάλλοι εκτάκτως στις φρεγάτες τους για να αντιμετωπίσουν τα drone των Χούτι σε αέρα και θάλασσα

Το νέο σύστημα ανίχνευσης, εμπλοκής και αναχαίτισης των Γάλλων λειτούργησε άψογα και τις τρεις φορές.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ που πρέπει να τρέξει… χθες


Μπορεί η φρεγάτα ΥΔΡΑ να κατάφερε χθες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή δύο drones των φιλοϊρανικών δυνάμεων των Χούθι, όμως ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών της κλάσης, τύπου ΜΕΚΟ… χθες.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ν. Δένδιας: Η φρεγάτα Ύδρα προασπίζει τα συμφέροντα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ελληνικής οικονομίας


"Η φρεγάτα «Ύδρα» έπραξε αυτό για το οποίο εστάλη στην περιοχή. Προασπίζει σε αυτήν τα συμφέροντα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και γενικά της ελληνικής οικονομίας, του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα καταναλωτή, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Yπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη στο in.gr ,με αφορμή την χθεσινή πρώτη εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας στον κόλπο του 'Αντεν, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ για τη διαφύλαξη της ελεύθερης επικοινωνίας των θαλασσίων οδών.

Διδάγματα από την Ουκρανία εφαρμόζει η Ταιβάν: Επενδύει στα μη-επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη ως αποτροπή απόβασης, λύση και για την Ελλάδα

Ευθύμιος Λάζος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Ταιβάν η χώρα έλαβε μια πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση, αποτέλεσμα των μαθημάτων του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η Ταιβάν θα προχωρήσει στην προμήθεια περί των 200 ταχύπλοων μη-επανδρωμένων σκαφών (USV : Unmanned Surface Vehicle) ως μέσο αντιμετώπισης πιθανής αμφίβιας εισβολής της Κίνας.

Πώς αλλάζει τον πόλεμο η τεχνητή νοημοσύνη


Του Andreas Kluth

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον πόλεμο, μαζί με σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Θα είναι όμως η αλλαγή "αποκαλυπτικού" χαρακτήρα ή εξελικτική; Για χάρη της ανθρωπότητας, ας ελπίσουμε για το δεύτερο.

Διδυμότειχο: αυτοψία Χρυσοχοΐδη στα έργα επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την απόλυτη πεποίθηση ότι η επέκταση του φράχτη στον Έβρο θα διασφαλίσει ακόμα περισσότερο τα σύνορα της Ελλάδας, δημιουργώντας μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για όλους τους Έλληνες, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του ΠολίτηΜιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στο τμήμα της νέας επέκτασης του φράχτη στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμότειχου.

AEGIS ASHORE και οι τουρκικοί S-400, “αμυντικός” μύθος στα δυο μέτωπα… ΗΠΑ-Ρωσίας και Ελλάδας-Τουρκίας


Είναι άραγε το επίγειο σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας AEGIS απειλή για τη Ρωσία; Ασφαλώς και είναι. Αυτή είναι η απάντηση, όσο και αν περιγράφεται ως βολικό αλλά ψευδές αφήγημα από πολλές πλευρές. 

«East Macedonia & Thrace Forum»: Στόχος η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή, που είναι σημαντικό τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωοικονομικά» τόνισε η γενική γραμματέας των Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Βίκη Λοΐζου μιλώντας από το βήμα του East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη. Το Forum διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

Γ.Τσούνης: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν έχουν υπάρξει ποτέ σε υψηλότερο επίπεδο


Την εκτίμηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ δεν έχουν υπάρξει ποτέ σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό στο οποίο βρίσκονται σήμερα, διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τζ. Τσούνης, συμμετέχοντας σε ενότητα του συνεδρίου «Greece Talks_Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον τουριστικό χάρτη», που διοργάνωσαν το Travel.gr σε συνεργασία με το Protothema.gr στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι δύο κρίσιμες συναντήσεις του Μητσοτάκη με Μπάιντεν και Ερντογάν με διαφορά λίγων εβδομάδων


Αλεξία Τασούλη

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 4 Απριλίου και στις αρχές Μαΐου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.

Νικ Λαριγκάκης (ΑΗΙ) στο CNN Greece: «Τεταμένες και περίπλοκες οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας»

Ο πρόεδρος του American Hellenic Institute Νίκ Λαριγκάκης μιλάει σε εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Μαρία Τσιλινίκου

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), Νικ Λαριγκάκης μιλώντας στο CNN Greece, επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του στο να αποκτήσει η Τουρκία τα μαχητικά F-16 όπως και τα κιτ εκσυγχρονισμού.

“Με την Τουρκία είμαστε στο πεδίο εκείνο που χτίζουμε αμοιβαία ειλικρίνεια”


Τη γεωστρατηγική, ενεργειακή, διαμετακομιστική και αμυντική σημασία της Αλεξανδρούπολης ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ «East Macedonia & Thrace» που πραγματοποιείται στην ομώνυμη ακριτική πόλη για δεύτερη χρονιά. 

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα ΜΟΕ με την Ελλάδα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Δίνουμε έμφαση στη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου», τονίζει η Άγκυρα

Υπουργός Άμυνας Τουρκίας: «Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα» - «Με την Ελλάδα συζητήθηκαν θέματα Αιγαίου», λεει το τουρκικό ΥΠΕΞ


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλερ μίλησε για ακόμα μία φορά περί «Γαλάζιας Πατρίδας» προσθέτοντας πως με το μαχητικό Κααν ανοίγονται νέοι στόχοι 

«Σκανδαλώδης ανάλυση από αμερικανικό περιοδικό: Η Άγκυρα δεν είναι φίλη της Δύσης!»


Μάρτιος 13, 2024. Ελλάδα.

«Το εβδομαδιαίο περιοδικό Washington Examiner δημοσίευσε μια ανάλυση που επέκρινε τις κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Στην επίμαχη ανάλυση συμπεριλήφθηκαν σκανδαλώδεις δηλώσεις», αναφέρει η τουρκική Μιλιέτ.

Σπάζοντας το «νύχι του αλόγου» στο Ιράκ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Συνάντηση Τούρκων με Ιρακούς αξιωματούχους σήμερα στη Βαγδάτη

Για νέο πόλεμο κατά του PKK ετοιμάζεται η Τουρκία


"Έως το καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει με την τρομοκρατία του ΡΚΚ" είχε πει ο πρόεδρος Ερντογάν σε μία από τις προεκλογικές του ομιλίες πριν λίγες ημέρες. Μετά την επίλυση του θέματος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη μερική αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα επικεντρώνεται σε μια νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που θα εξαλείψει τον κίνδυνο του ΡΚΚ από τα σύνορά της. 

Τσουνάμι 20.000 απελπισμένων από τη Λιβύη στις βάρκες για τη Γαύδο: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο – «Σηκώνει τα χέρια» το Λιμενικό [χάρτης, video]


File Photo epaselect epa06076452 Migrants ride a boat after they were rescued by Libyan coastguard in the Mediterranean off the Libyan coast, EPA/STRINGER EPA/STRINGER

Τα μηνύματα από τη Λιβύη είναι εξόχως ανησυχητικά. Μετά τον «αποκλεισμό» της διόδου προς τη Λαμπεντούζα, οι δουλέμποροι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη και τη Γαύδο.

Συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου για το μεταναστευτικό - Πώς θα κατανεμηθεί το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των 7 δις ευρώ


Συμφωνία για το μεταναστευτικό, η οποία θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας (δανείων και επιχορηγήσεων), ύψους πάνω από 7 δις ευρώ προς την Αίγυπτο, αποκαλύπτουν οι Financial Times για την περίοδο 2024-2027.

Κομισιόν: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές εκλογές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη


Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο τοποθετήθηκε με σαφήνεια ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Ρωσία, στις 15-17 Μαρτίου

Ζαχάροβα: Το ΝΑΤΟ θα μπλέκει όλο και πιο πολύ τη Σουηδία σε αντιρωσικές επιχειρήσεις


Οι σουηδικές αρχές δεν μπορούν να μην καταλάβουν ότι οι δυνάμεις αυτού του επιθετικού μπλοκ θα βρίσκονται όλο και περισσότερο στο έδαφός τους, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα. Περιοχή σύγκρουσης θα γίνει η Βαλτική.

Πόσο ακριβά θα πληρώσει η Ουκρανία την Μπάχμουτ

Αεροφωτογραφία της πόλης Μπαχμούτ που δείχνει καπνό να υψώνεται από κατεστραμμένα κτήριαμ στις 26 Απριλίου 2023. AP Photo/Libkos

Γιάννης Χαραμίδης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πάρει τροπή που ούτε το Κίεβο ούτε και η Δύση επιθυμούν, αλλά πίσω από την ανάγκη για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του Ζελένσκι θα πρέπει να αναζητηθούν και τα γιατί βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Ρωσία: Συνελήφθησαν μέλη φιλοουκρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατηγορούνται για επιθέσεις


Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν σήμερα πως συνέλαβαν στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτική Ρωσία) τέσσερα μέλη μιας φιλοουκρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης τα οποία κατηγορούνται ότι ετοίμαζαν επιθέσεις στη Ρωσία και επεδίωξαν να δηλητηριάσουν Ρώσους στρατιώτες.

Λεγεώνα της Ελευθερίας: Νέες επιθέσεις στην περιφέρεια Κουρσκ – «Πυρπολήσαμε αποθήκες πυρομαχικών του Πούτιν» [vid]


Η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας, που αποτελείται από Ρώσους εθελοντές στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, συνεχίζει και σήμερα την «παρενόχληση» παραμεθόριων περιοχών, όπως του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ.