Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Εύη Τσώτα: «Μία εικόνα χίλιες λέξεις, με δράσεις που στοχεύουν στη γνώση»


Από τις 22 έως τις 27 Ιουλίου 2024 οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου των Πλαταιών και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία: Να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο με τη βοήθεια της ιστορικής αναβίωσης, που αποτελεί ένα μέσο για την κατανόηση και την εκμάθηση ποικίλων εκφάνσεων της αρχαιότητας. Η «Εβδομάδα Ιστορικής Αναβίωσης – Πλαταιές 2024» αφορά μια σειρά βιωματικών και άλλων δράσεων τις οποίες συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Βοιωτίας, ο Διεθνής Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Hoplologia», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Θηβαίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών «ΩΕΡΟΗ».

Οι μάχες του θρυλικού καταδρομέα Μπικάκη το 1974 μέσα από σκίτσα (ΦΩΤΟ)


Ο Μανώλης Μπικάκης ήταν ένας από τους εκατοντάδες Ελλαδίτες καταδρομείς που εστάλησαν στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 με την επιχείρηση "ΝΙΚΗ" των 15 Ελλαδικών αεροπλάνων ονόματι "NORATLAS".

Μόνο η ψυχή μας είναι ελεύθερη, να τη δώσουμε κι αυτή;


του Άριστου Μιχαηλίδη 

Θα ήθελα να μπορούσα να γράψω για την επέτειο ένα κείμενο σαν πολιτική ομιλία. Γεμάτο κούφια λόγια, ηχηρά και συγκινητικά ταυτόχρονα. Κι ας μην είχαν νόημα, ας μην είχαν αξία.

Απρέπεια του Φειδία Παναγιώτου: Για απαξίωση τον καταγγέλλουν συγγενείς αγνοουμένων της Κύπρου


Η ανακοίνωση των συγγενών των αγνοουμένων της Κύπρου για τον νεαρό ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου μετά τη στάση του και τα λόγια του προς αυτούς

Άρθρο της Telegraph υπέρ απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα


Στην κατάσταση στην Κύπρο αναφέρεται ένα από τα κύρια άρθρα της Daily Telegraph με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή.

Αποκαλυπτήρια εκθέματος για την αποστολή «ΝΙΚΗ» του 1974, στην αεροπορική βάση Ελευσίνας


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (21/7) στην αεροπορική βάση Ελευσίνας η τελετή αποκαλυπτηρίων εκθέματος αφιερωμένου στην αποστολή «ΝΙΚΗ» προς την Κύπρο που εκτελέσθηκε στις 21 προς 22 Ιουλίου 1974.

Πολεμικό Ναυτικό: Οι φρεγάτες «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» και «ΛΗΜΝΟΣ» σε συνεκπαίδευση με την SNMG2 [pics]


Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» και της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group 2 / SNMG 2) στο Κεντρικό Αιγαίο.

Δυο τα βασικά βήματα στο project του εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ»: Πως οι επιτελείς επιδιώκουν να κλειδώσουν το πρόγραμμα μειώνοντας το κόστος.


Η αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα έχει φέρει στο ναυτικό επιτελείο πολλά συμπεράσματα για τον τρόπο που πρέπει να γίνει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Πηγή: Πολεμικό ναυτικό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Οι άνθρωποι του πολεμικού ναυτικού που εργάζονται αρκετά χρόνια πάνω στο project του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ, γνωρίζουν στον απόλυτο βαθμό πως μπορούν να κερδίσουν χρόνο αλλά και να μειώσουν το ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Πολεμικό Ναυτικό: Γιατί ανοίγει πάλι η συζήτηση για 4η φρεγάτα Belharra


 Ελένη Γαβριήλ

Στο Πολεμικό Ναυτικό θεωρούν ότι η απόκτηση μίας ακόμη γαλλικής φρεγάτας είναι καλύτερη λύση από τις κορβέτες, ενώ η Naval Group δηλώνει ότι παραμένει ανοικτή η option για πώληση στην Ελλάδα.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Η αναβάθμιση των F-16 συνεχίζεται ομαλά και θα ολοκληρωθεί το 2028 εντός χρονοδιαγράμματος

Ευθύμιος Λάζος

Απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου (δείτε ΕΔΩ), με θέμα: «Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε Viper», το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «η αναβάθμιση αναμένεται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ομαλά εντός του 2028, με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όποτε αυτό καταστεί απαραίτητο». 

«Θόλος τριών επιπέδων» και πυραυλικές συστοιχίες παντού στο Αιγαίο


Αποφασισμένο να δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο θόλο, που θα αναπτύσσεται σε 3 διαφορετικά επίπεδα, είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ ταυτόχρονα προωθεί το σχέδιο εγκατάστασης πυραυλικών συστημάτων σε κάθε νησί, δημιουργώντας δεκάδες απόρθητα φρούρια.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τουρκία: Τώρα λένε πως θέλουν να αναπτύξουν τα περιπλανώμενα πυρομαχικά και γιατί είναι η ευκαιρία της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει μία πολυ μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξει την τεχνολογία των περιπλανώμενων πυρομαχικών.

Διονύσης Αντωνέλλος

1974: “Δεν ξεχνώ” μισό αιώνα αποτυχίας στην Αμυντική Βιομηχανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πριν 50 χρόνια, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο σημάδευσε τις ελληνοτουρκικές θέσεις και η παταγώδης αποτυχία των Αθηνών να ανταποκριθεί στις εθνικές υποχρεώσεις της, ενθάρρυνε έκτοτε την Τουρκία να εντείνει κάθε αμφισβήτηση και εναντίον της Ελλάδος.

Μίτσκοσκι σε Μητσοτάκη: Να πάμε σε διεθνές δικαστήριο να δούμε ποιος έχει παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών


Ιούλιος 21, 2024. Ελλάδα.

 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποδεικνύει την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το Δικαστήριο του Στρασβούργου την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σχολιάζοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ονομασία της  χώρας και τα αιτήματα της Βουλγαρίας για συνταγματικές αλλαγές – με αυτό οι δύο γειτονικές χώρες εξαρτούν την ένταξή μας στην ΕΕ, αναφέρει σήμερα το MIA.

«Προστατεύουμε νόμιμα τα σύνορά μας» απαντά το Λιμενικό στην τουρκική προπαγάνδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ/STR

Τη δική της απάντηση έδωσε η Ελληνική Ακτοφυλακή με αφορμή τις νέες προπαγανδιστικές εικόνες που πλάσαρε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Έβρος: Γιατί η υποβάθμιση του συμβάντος;


Έβρος. Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ο 56χρονος Συνοριοφύλακας ο οποίος τραυματίσθηκε από πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά κι ενώ εκτελούσε περιπολία μαζί με δυο συναδέρφους του σε παρέβρια περιοχή του Σουφλίου.

Άδωνις Γεωργιάδης: Οργή στην Τουρκία για το «με τα F-35 θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τα τουρκικά μέσα σχολιάζουν ότι ο Έλληνας υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης «έστειλε άσχημα μηνύματα στην Τουρκία κι ότι στόχευσε ευθέως την Τουρκία»

Σύγκριση στρατιωτικής ισχύος Τουρκίας και Ελλάδας (τουρκικό δημοσίευμα)


Ιούλιος 21, 2024. Ελλάδα.

Στη σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατό, ο τουρκικός στρατός φάνηκε να είναι ισχυρότερος από τα ελληνικά στρατεύματα, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η «ευτυχισμένη» παρέλαση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στην Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας

Σφοδρή καταγγελία του Ισραήλ εναντίον της κατοχικής Τουρκίας: Χρηματοδοτήθηκε τρομοκρατική ενέργεια κατά του Εβραϊκού Κράτους από την Άγκυρα, “πολεμική πράξη”


Birzeit University students Mahmoud Anjatz, Baraa Romana, Amar Toil, Amer Hanoun, and Abdallah Abu Kiatz who were arrested by the Shin Bet for allegedly planning a terror attack, July 21, 2024. Photo via Shin Bet

Η Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) απέτρεψε μια τρομοκρατική επίθεση που είχε σχεδιαστεί από το φοιτητικό πυρήνα της Χαμάς στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ, βόρεια της Ραμάλα, ανέφερε η Shin Bet.

Ισραήλ: Ακόμη δύο όμηροι νεκροί


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για τον θάνατό τους - Ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται την Πέμπτη να μετάσχει στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται με διεθνή μεσολάβηση

Ούτε η Κνεσέτ θέλει παλαιστινιακό κράτος

Είναι εμφανές πια ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν συζητά λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Άλλωστε, ο ίδιος είναι από αυτούς που αποφεύγουν να πουν οτιδήποτε για αυτό, ακόμα και πριν την επικράτηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ισραηλινά F-35I χτυπούν στην Υεμένη τους Χούθι


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το Σάββατο 20 Ιουλίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση εναντίον στόχων στον λιμένα Al Hudaydah της Δυτικής Υεμένης, σε αντίποινα για την “τυφλή” προσβολή του Τελ Αβίβ με drone που εκτόξευσαν οι Χούθι την προηγουμένη ημέρα. 

Ισραήλ: «Έτσι έγινε η επίθεση στην Υεμένη» – Πλάνα από την επίθεση με F-35 και F-16 εναντίον των Χούθι


Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IAF) δημοσίευσε, χθες Κυριακή, πλάνα που δείχνουν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε το Σάββατο εναντίον του ελεγχόμενου από τους Χούθι λιμάνι Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη.

Αστοχία Ισραήλ, να πως χτύπησαν οι Χούθι


Το ιρανικής κατασκευής drones που εκτόξευσαν οι Χούθι στην Υεμένη στο Τελ Αβίβ το πρωί της Παρασκευής, ταξίδεψε περισσότερα από 2.600 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Ισραήλ, σύμφωνα με έρευνα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Ουκρανία τρίτη συστοιχία Patriot από τη Γερμανία


Πλέον θα είμαστε σε θέση να κάνουμε περισσότερα στους αιθέρες, διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Υπάρχουν όμως «πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη και η προστασία μας δεν είναι επ’ ουδενί εγγυημένη».

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών κλήθηκε να εξηγήσει τι πήγε στραβά


Εξηγήσεις σχετικά με τα κενά ασφαλείας κατά την προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια όπου έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, θα δώσει η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών.

Εκλογές στις ΗΠΑ: Οι στοιχηματικές «βυθίζουν» την Καμάλα Χάρις, ακλόνητο φαβορί ο Τραμπ - «Γρίφος» η στάση της Μισέλ Ομπάμα


Μετά την οριστική αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών στις εκλογές των ΗΠΑ.

CNN: Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν τα «κότσια» για εμφύλιο – Η επιλογή «υψηλού ρίσκου – υψηλού κέρδους» που έχει η Χάρις


Είναι απίθανο να δοθεί μια «μάχη» για το χρίσμα των Δημοκρατικών, επισημαίνει αναλυτής, μιλώντας στο CNN - Η Κάμαλα Χάρις «έχει τώρα δύο δρόμους να ακολουθήσει»

Ο Σόρος στηρίζει Κάμαλα Χάρις - Άλλοι Δημοκρατικοί της Wall Street θέλουν εσωκομματική διαδικασία


Λίγο μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση δεύτερης προεδρικής θητείας ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα των Δημοκρατικών έσπευσαν να στηρίξουν την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για υποψήφια, ωστόσο άλλοι επιφανείς υποστηρικτές του κόμματος αμφισβητούν τη βιασύνη αυτή.

CNNi: Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η Κάμαλα Χάρις απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις AP Photo/Stephanie Scarbrough

Η Κάμαλα Χάρις έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού της βίου ως εισαγγελέας παρά ως γερουσιαστής ή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ακριβώς πάνω σε αυτό θα βασίσει την υποψηφιότητά της ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ.

Γερμανικός Τύπος: Με τον Μπάιντεν οι Δημοκρατικοί δεν είχαν καμία ελπίδα


Στην απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ αναφέρονται όλα τα γερμανικά μέσα, επικροτώντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Στο κρίσιμο συμβούλιο των Δημοκρατικών θα αποφασιστεί αν η Κάμαλα Χάρις πάρει τελικά το χρίσμα

Η Κάμαλα Χάρις AP Photo/Yuki Iwamura

Η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών μετά την παραίτηση του Προέδρου Μπάιντεν και την έγκρισή του. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα και πρώτη Ασιάτισα-Αμερικανή που θα ηγηθεί ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος;

Εκλογές ΗΠΑ Η παραίτηση Μπάιντεν - Οι επόμενες κινήσεις της Κάμαλα Χάρις και οι πιθανοί διεκδικητές του χρίσματος


Στον απόηχο της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών το βράδυ της Κυριακής, το ερώτημα είναι ποιοι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ της Κάμαλα Χάρις, κατά πόσο θα μπορέσει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ποιες είναι οι άλλες πιθανές υποψηφιότητες για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Time: Η Καμάλα Χάρις έρχεται, ο Τζο Μπάιντεν έφυγε


Τις πολιτικές εξελίξεις στην Αμερική μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των εκλογών σχολιάζει μεταξύ άλλων το περιοδικό Times, με το εξώφυλλό του να «μιλάει» από μόνο του.

Κρεμλίνο: Η Ρωσία «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών


Το Κρεμλίνο «παρακολουθεί στενά» τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πως αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.