Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Τα εντυπωσιακά θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας – Σαν Σήμερα το 537 μ.Χ.


Σαν σήμερα στις 27 Δεκεμβρίου 537, oλοκληρώνεται η κατασκευή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τελούνται τα θυρανοίξια του ναού.

Η περιοχή στην οποία χτίστηκε η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Παρ΄ όλα αυτά, ο επιβλητικός ναός έμεινε «όρθιος» για 15 αιώνες, αποτελώντας ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα. Αν και το έργο ήταν τεράστιο, για τα δεδομένα της εποχής, χρειάστηκαν μόλις πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Μαρμάρινες κεφαλές του Έρωτα, του Διονύσου και του Ηρακλή βρέθηκαν στους Αιζανούς

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη των Αιζανών, που περιλαμβάνεται στον Υποψήφιο Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2012, συνεχίζονται στο Ρεύμα του Πενκάλα, στην αρχαία αγορά και το θέατρο.

Η ανασκαφική ομάδα εντατικοποίησε τις εργασίες της στην όχθη του ποταμού Πενκάλα.

 Ο Δρ Gökhan Coşkun, Διευθυντής των ανασκαφών, έχει αποκαλύψει συναρπαστικά ευρήματα στα ερείπια της αρχαίας γέφυρας.

Τουρκία: Ο εμπρησμός της λογικής

Γίνεται ολοένα και πιο ευδιάκριτο πως οι επόμενες «εκλογές» θα γίνουν μόνο όταν εξασφαλιστεί με κάθε μέσο η διαιώνιση της εξουσίας Ερντογάν.

Το καθεστώς της γειτονικής Τουρκίας κάνει καθημερινούς εμπρησμούς στην κοινή λογική και μάλιστα ….εκ προθέσεως. Το μόνιμο «εργαλείο» των τουρκικών fake news που χρησιμοποιείται συστηματικά, συμπληρώνεται με ένα επιθετικό εμπρησμό της κοινής λογικής, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος στόχος: Η παρουσίαση μιας «αθώας» Τουρκίας που (δήθεν) «αμύνεται» απέναντι σε μια «επιθετική» Ελλάδα.

Αίγυπτος: Διαγωνισμός για έρευνες υδρογονανθράκων σε Μεσόγειο και Δέλτα του Νείλου - Η Αίγυπτος επιθυμεί να γίνει ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέο διεθνή διαγωνισμό για τα δικαιώματα έρευνας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε 12 οικόπεδα στο Δέλτα του Νείλου και στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, τα οικόπεδα είναι έξι σε χερσαίες και έξι σε θαλάσσιες περιοχές. Η προθεσμία για τις προσφορές είναι έως τις 30 Απριλίου 2023.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Ταρέκ ελ Μόλα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής δήλωσε ότι εντοπίστηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο Nargis. Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά τη μονομερή ανακήρυξη της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Βέβαια ο υπουργός σημείωσε ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση για τον προσδιορισμό των αποθεμάτων στο συγκεκριμένο πεδίο.

Γερμανία: Συνελήφθη υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Υπό κράτηση με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) στην Γερμανία.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, ο ύποπτος ενδέχεται να έχει πέσει θύμα εκβιασμού των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Κάρστεν Λ. εντοπίστηκε από την ίδια την υπηρεσία του, στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας και συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (ΒΚΑ).

Πρώτες βολές ρουκέτας κατευθύνσεως λέιζερ FZ275 LGR από το SRS-1A Sarisa

Με σταθερά βήματα η SAS Technology (Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα Α.Ε.), προχωρά στην
πιστοποίηση του UAS SARISA, με οπλικό φορτίο την ισχυρή ρουκέτα HYDRA 70 (2,75’’), που μέχρι
σήμερα φέρεται μόνο από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα μεγέθους του AH-64 APACHΕ.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής το UAS SARISA, που έλκει το όνομά του από το αρχαίο
Μακεδονικό ακόντιο, θα έχει μια ακόμη “αιχμή” (πέραν των απλών ρουκετών 2,75 ιντσών), την υψηλής

Διαρκείς επαφές του Ελληνικού Στρατού για την απόκτηση νέων ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk

Συνεχίζονται οι επαφές των επιτελών του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας Στρατού ειδικότερα αναφορικά με τη πρόσκτηση νέων μεταφορικών ελικοπτέρων εφόδου μέσης μεταφορικής ικανότητας. Το πρόγραμμα φαίνεται να είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Στρατού Ξηράς εάν κριθεί από το γεγονός πως οι επαφές του ΓΕΣ με τις εταιρείες είναι συνεχείς.

Η Αεροπορία Στρατού επικεντρώνεται στις λύσεις των αμερικανικών ελικοπτέρων Blackhawk των εκδόσεων L και M.

Τη περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ νέα παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης από εκπροσώπους της εταιρείας UDC, σχετικά με τα Ε/Π UH-60L Blackhawk. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τη Leonardo για τα ελικόπτερα AW-139M και AW-149.

Έτσι Έλληνες! Βοηθήστε την τουρκική οικονομία… τρέξτε για ψώνια

Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων σήμερα (χθες), αργία για όλους και αρκετοί συντοπίτες μας επέλεξαν να βρεθούν στην γειτονική Τουρκία και την Αδριανούπολη, για βόλτα ή και ψώνια.

ΠΗΓΗ EVROS NEWS

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του Κώστα Θεοχαρίδη από το Τελωνείο Καστανεών, δεκάδες αυτοκίνητα (πάνω από 100 όση ώρα βρισκόταν ο ίδιος εκεί), κυρίως από την περιοχή του Έβρου, περίμεναν για να περάσουν τους απαραίτητους ελέγχους τόσο στην ελληνική πλευρά, όσο και στο τουρκικό Τελωνείο, ώστε στη συνέχεια να βρεθούν στη Αδριανούπολη. Οι Τούρκοι άλλωστε δεν έχουν αργία, αφού δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μιας και είναι μουσουλμάνοι και τα καταστήματα είναι ανοιχτά.

Patriot στην Ουκρανία, οι φήμες για Iron Dome και η ευκαιρία της Ελλάδας

Μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν – Ζελένσκι για την αποστολή Patriot στην Ουκρανία, πληθαίνουν οι φήμες για την αποστολή και Iron Dome από το Ισραήλ. Παράλληλα στην Ελλάδα ανοίγει διάπλατα ευκαιρία ανανέωσης κι εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Παραμονές Χριστουγέννων, στις 22 Δεκεμβρίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει πρόσθετη βοήθεια ύψους 1,74 δις ευρώ προς την Ουκρανία. Ανάμεσα στα άλλα, έγινε και η ανακοίνωση προμήθειας του αντιαεροπορικού – πυραυλικού συστήματος Patriot, που θα θωρακίσει σε ακτίνα εμβέλειας 170 χλμ τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Με βελτιωμένο αποτέλεσμα έκλεισε ο προϋπολογισμός το 11μηνο εφέτος

Με βελτιωμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα έκλεισε ο προϋπολογισμός το 11μηνο εφέτος, καθώς εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,091 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,239 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7,882 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021. Κύριο στοιχείο ήταν η υπέρβαση των εσόδων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 823 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών:

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση,

«Χαστούκι» ΗΠΑ σε Τουρκία - Τους καλούν να πληρώσουν ενοίκιο για τα F-35 που δεν αγόρασαν

Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας των F-35 οι ΗΠΑ απαιτούν από τη γείτονα χώρα να καταβάλλει ενοίκιο για όσο χρονικό διάστημα διατηρούσαν στα υπόστεγά τους τα εν λόγω μαχητικά που η πώλησή τους ακυρώθηκε.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, όχι μόνο οι ΗΠΑ απαιτούν την καταβολή ενοικίου, το ποσό του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά και η Άγκυρα ζητάει να της καταβληθεί αποζημίωση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα παραγωγής F-35, καθώς και αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε από την πραγματοποίηση των επενδύσεων που έγιναν από τουρκικές εταιρείες στο έργο, την κατασκευή υποδομών, την αγορά ανταλλακτικών κ.ο.κ.

Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ: Ζητεί μερίδιο για το ψευδοκράτος από το κοίτασμα στο οικόπεδο 6

Μανώλης Κωστίδης

«Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας 

«Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσίας μας», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία «συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου».

Ο Ντονμέζ είπε επίσης πως «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της “ΤΔΒΚ” όσο και το υπουργείο Εξωτερικών μας έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα».

Γιώργος Καρακατσάνης: Πυρηνική σύντηξη - Το μέλλον ήρθε πιο γρήγορα - Σαν επιστημονική φαντασία

 

Γιώργος Καρακατσάνης: Πυρηνική σύντηξη - Το μέλλον ήρθε πιο γρήγορα - Σαν επιστημονική φαντασία

LEADERS 26.12.2022 –Oικονομέτρης Γ. Αδαλής- «Η Τουρκία είναι το μαντρόσκυλο του Κατάρ»

 

LEADERS 26.12.2022 –Oικονομέτρης Γ. Αδαλής- «Η Τουρκία είναι το μαντρόσκυλο του Κατάρ»

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Το επόμενο μέτωπο είναι ΗΠΑ, Κίνα. Το Δυτικό μέτωπο και η Ρωσία

 

Το 2022 θα μείνει στην ιστορία σαν το έτος που ο πόλεμος ήρθε στην Ευρώπη δηλώνει ο Διεθνολόγος και Πανεπιστημιακός, Κύριος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Μάλιστα όχι απλά ο πόλεμος ήρθε στην Ευρώπη αλλά για πρώτη φορά από την "Κρίση των Πυραύλων της Κούβας" είχαμε τόσες αναφορές και αναλύσεις για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου σημειώνει ο Κύριος Δεσποτόπουλος

Σάββας Καλεντερίδης: Τα Rafale "τελειώνουν" τα τουρκικά F-16 (26-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τα Rafale "τελειώνουν" τα τουρκικά F-16

Καλαρρύτης Λ.: Η Ελλάδα πρώτος στόχος της Τουρκίας για ... / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο γνωστός δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης μίλησε για τις ΜΚΟ στην Ελλάδα, τις μεταναστευτικές ροές και για την πιθανότητα πρόκλησεις θερμού επεισοδίου από την Τουρκία (23-12-2022).

«Qatargate»: Φωτογραφίες ντοκουμέντο – Παντσέρι και Τζόρτζι κουβαλάνε τις βαλίτσες με τα λεφτά

Νέες φωτογραφίες ντοκουμέντα για το σκάνδαλο του «Qatargate» που συγκλονίζει την Ευρώπη στις οποίες φαίνεται ο σύντροφος και πατέρας του παιδιού της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, μαζί με τον Αντόνιο Παντσέρι να κουβαλάνε βαλίτσες γεμάτες με χαρτονομίσματα μετρά από μυστική συνάντηση που είχαν με καταριανούς αξιωματούχους.

Η Κανέλλη ζητάει από τον Σκουρλέτη να είναι πιο προσεκτικός σε ό,τι αφορά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

 

Το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται πόσο επικίνδυνα είναι τα παιχνίδια με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι. Ή ίσως και ναι...

Νέες έρευνες στη Μεσόγειο προανήγγειλε ο Ερντογάν | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 27/12/2022 | OPEN TV

 

1. Νέες έρευνες στη Μεσόγειο προανήγγειλε ο Ερντογάν
2. Προεκλογικό πυροτέχνημα η αναγγελία Ερντογάν για μεγάλο κοίτασμα αερίου

Τούρκικη προκλητικότητα - Νέες απειλές από τον Ακάρ | Οι Δεκατιανοί | 27/12/2022

 

Ο ειδικός του πολιτικού ρεπορτάζ, Γιάννης Πιτταράς που επιστρέφει στην ισχυρή ενημερωτική ομάδα του ΣΚΑΪ, και ο Γιώργος Γρηγοριάδης  που τιμά το ελεύθερο ρεπορτάζ εδώ και 22 χρόνια με δημοσιογραφικές αποστολές

«Γαϊτανάκι» προκλήσεων: Απειλές αλλά και… μαθήματα ιστορίας από τον Ακάρ | Ώρα Ελλάδος 27/12/2022 | OPEN TV

 
1. «Γαϊτανάκι» προκλήσεων: Απειλές αλλά και… μαθήματα ιστορίας από τον Ακάρ
2. Μπαλτζώης και Παπασωτηρίου για τις τουρκικές προκλήσεις και το παραλήρημα Ακάρ
3. Δεύτερη η ελληνική κουζίνα και έβδομη η τουρκική στην Παγκόσμια κατάταξη

Ακάρ: "Η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες και ασκεί επιθετική, επεκτατική και εχθρική πολιτική" | Σήμερα | 27/12/2022

 

1. Ερντογάν: "Ανακαλύψαμε νέο κοίτασμα αερίου στη Μαύρη θάλασσα αξίας ενός τρισ. δολαρίων"
2. Ακάρ: "Η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες και ασκεί επιθετική, επεκτατική και εχθρική πολιτική"
3. Τούρκικα ΜΜΕ: "Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά και στοχεύει την Τουρκία"
4. Καιρίδης: "Η Τουρκία χωρίς τα F-16 δεν έχει πολεμική αεροπορία" 

Έκκληση για αίμα για τον υπάλληλο που παρέσυρε και ακρωτηρίασε διερχόμενο όχημα | Ανοιχτή επικοινωνία 27/12/2022 | OPEN TV

 

Η δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου κάνει έκκληση για αίμα για τον υπάλληλο καθαριότητας που παρέσυρε και ακρωτηρίασε διερχόμενο όχημα.